Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Nejvhodnejsi pouziti repro pro HIFI na doma od TVM

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 27 z 27]

Re: Nejvhodnejsi pouziti repro pro HIFI na doma od TVM

Abys vyuzil vykon zesu. parada. naco cpat max vykon do malych repro, ktere budou mit mensi citlivost. Ono je lepsi vetsi citlivost repro a muzes ho mene zatizit, prednes bude mene zkresleny. TVM to nenabidne, nejsou to moc citlive repro.

Web

Re: Nejvhodnejsi pouziti repro pro HIFI na doma od TVM

Lojzku, co máš za zesilovač? Já jen aby na něm nebylo uvedeno 2x200W a uvnitř se krčil trafáček 200VA.

(upravil Lojzek 25. 4. 2008 20:08)

Re: Nejvhodnejsi pouziti repro pro HIFI na doma od TVM

Pepane tak přímo 200W nemám ale někde jsem četl že se doporučuje výkon zesilovače 50- 80% z výkonu reprosoustav jinak mám konc. stupeň od EZK  http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/ksx4406_ksx4409.htm
vnitřnosti http://sklad.obrazku.cz/obr16234_IMG2144.JPG
jinak se kukni na
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=4&p=4 tam toho mám víc, když párkrát protočíš kolečko na myši smile

Re: Nejvhodnejsi pouziti repro pro HIFI na doma od TVM

Tak s tím nějaký rámus naděláš. Já jsem měl také EZK, 2x125W a po čase jsem jej rozdupal. Tehdy jsem krmil 100W Shany s celkem komplikovanou výhybkou a když jsem tomu přidal, tak zes přešel do zvláštního režimu - snížil se výkon a začal superzkreslovat. Když jsem se dočetl na tomto fóru (už je to pár roků), že je to typická vlastnost těchto zesů, raději jsem jej zlikvidoval, než aby mi zničil bedny (i když jsem jakousi ochranu EZK používal).

Re: Nejvhodnejsi pouziti repro pro HIFI na doma od TVM

2 lojzek: nenapsal jsi to obráceně? Určitě jsi myslel příkon beden 50-80% z výkonu zesilovače, ne? Hudební výkon zesilovačů obvykle nebývá o mnoho výšší než jejich dlouhodobý výkon. Oproti tomu reproduktor snese krátkodobě (zlomky sekund až sekunda) mnohhem větší příkon než je jeho dlouhodobý. Pokud ho chceš dobře využít, je nutno ho budit zesilovačem s větším výkonem než je jmenovitý dlouhodobý příkon reproduktoru. A jakou mají běžné nahrávky dynamiku? 1 dB, 2dB? Či spíše 5 dB, 10 dB nebo 20 nebo dokonce ještě více? Jak to je? Jak dlouho trvají krátkodobé špičky v nahrávkách? Jiná věc je to, že podezírám mnoho výrobců reproduktorů a reprosoustav na nesprávné uvadění výkonů, jak se v tom má pak člověk vyznat, že.

Jinak co se týče Tesel/TVM, jeden praktický poznatek: měl jsem doma ARS 1014, provozoval je s Tesla AZS 222 (uváděný výkon 2*25W /4 ohm se mnoho neliší od skutečného). Na nižší hlasitosti ok, ovšem už od středních se projevovovalo zmenšení dynamiky. Po výměně zesilovače za výkonější Zeck A-902 (uváděný výkon 2*500 /4 ohm se taktéž o mnoho neliší od skutečného, proti AZSku je to nějákých 13 dB navíc) se projev a dynamika beden rapidně zlepšila při středních a hlavně vyšších hlasitostí. Po výměně zesilovače za výkonějšího Elmeta D2000 (cca 2*750W /4 ohmy) již ke slyšitelnému zlepšení dynamiky nedošlo.
omlouvám se za oftopík, většinu toho už taky určitě (a lépe) někdo napsal...

Re: Nejvhodnejsi pouziti repro pro HIFI na doma od TVM

tak je to možné Pepane hodně lidí tu říká že zesilovače od Zdeňka Krčmářového jsou celkem nic moc... já jsem měl na tomto zesilovači reproduktor  ARN-200-09/8 i když vypadá jako ARN-165-09/8, cívky jsem měl paralelně , výškový reproduktor (spíše širokopásmový s odseklým spodkem) nějaký hyzdil pizdil přesně od satelitů z dom. kina (5W) smile a výhybku takovou tu zákl 6db/oct a hrálo to pro mé uši celkem dobře měl jsem to  ARN-200-09/8 ve 35L a pohodka. Pak jsem si udělal ty sloupovky a tedka to hraje nic moc v basech.. ty basy jsou hodně pevné, tak si ktomu chci udělat subwoofer, no sloupovky rozebrat a vyhodit do rici rititi a nahradit to něčím menším protože budeme pořizovat obývací stěnu a kam stěma strašidlama...

moulo smile já si myslím že jsem to naspal dobře ale tak ten můj ,,češtin'' smile je zajímavý. jinak, samozřejmě, myslel jsem to tak že když je reprosoustava, reproduktor 100W tak je k němu potřeba 50-80W zesilovač samozřejmě jak psal ,,Mike'' záleží na citlivosti reproduktorů a i ty máš pravdu.. s těma nahrávkama a tím příkonem repr. já osobně jsem si do té doby myslel že by měl být výkon zesilovače a výkon reproduktoru zhruba totožný. Ale asi tomu tak není.

(upravil moula 26. 4. 2008 16:50)

Re: Nejvhodnejsi pouziti repro pro HIFI na doma od TVM

Opravdu si myslím, že obvykle je třeba výkonnějšího zesilovače než je reproduktor. Viz například velký výrobce zesilovačů QSC doporučuje zesík 1.5x až 2x výkonnější, než jsou reprokutorové soustavy ("For best results, the amplifier should be capable of outputting 1 1/2 to 2 times the loudspeaker's rated continuous power capacity", http://www.qscaudio.com/products/amps/p … lector.htm  tady na to mají pomůcku). Ovšem potom více záleží na obsluze. Opakem může být, pokud si někdo pořídí reproduktor s příliš velkou výkonovou rezervou na nenáročné využití, třeba Beymu 18G40 k subu k PC do pokojíčku (to je jen iracionální příklad), pokud nebude úchyl, pravděpodobně mu bude s rezervou stačit kvalitní 100 W zesilovač a basů bude dost, netřeba hned pořizovat dvoukilowattovou potvoru k využtí maximální možné dynamiky toho subu, zvlášť pokud nemáte hluché sousedy. A často to tak bývá v různých levných integrovaných zařízeních, např. v aktivních reproduktorech k počítači nebo věžích, výrobce tam dá 4 W konec a doufá, že 15 W reproduktor neshoří, případně je dobré omezit výstupní výkon značně poddimenzovaným trafem... Takže záleží na konkretním případu a nárocích uživatele, co kdo má rád, já zastávám názor, že je lepší výkonnější zesilovač než bedny, do pekla s limitací, ale kde je pravda, to nevím... A už vás nebudu výplody svého chorého mozku obšťastňovat smile

Příspěvky [21 až 27 z 27]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Nejvhodnejsi pouziti repro pro HIFI na doma od TVM

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£