Téma: SuperTweeter nebo další pásmo kam? Má to smysl nebo zbytečnost?
Pomalu nám nástává zimní období, a já zase vymýšlím čím si zpestřit pobyt uvnitř domu. No a vzhledem k tomu, že momentálně vlastním MiniDSP Flex Eight který disponuje osmi výstupy ze kterých využívám pouze šest, napadlo mě vymyslet nějaké využití pro ten nevyužitý pár výstupů. Se zvukem reprossoustav jsem po nějakém počátečním laborování spokojen, ale proč se nepokusit to nějak vylepšit.
Můj první "myšlenkový konstrukt" se týká výškového pásma. Přeci jen jsou použité výškáče vcelku směrové a horní přenášený kmitočet padá s úhlem. Jenže jsem starší pán a mám ověřeno že moje slyšení končí někde na 16 kHz. Na druhou stranu mám intuitivní vizi většího prostoru a vzdušnosti které by "výpomoc" v tomto spektru mohla přinést. Další věc co mě napadla, bylo vecpat něco na pozici vyšších středů. Mezi 1" a 7" by nějaký 4"-5" mohl mít přínos. Jenže opět se nabízí, proč se snažit vylepšovat něco, kde dle měření není problém? Jaký je pak ale důvod konstrukce čtypásmových soustav, když kombinace 12"+7"+1" pokryje skyšitelné pásmo?
Pokud někdo z vás má nějaký podnětný názor, budu za něj moc rád. Přeci jen moje zkušenosti jsou minimální a dost by mě zajímalo jak je to s těmi víc jak třipásmovými soustavami je.

Podpora
Nahrát obrázek