Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Přepínač vstupů s relé

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [18]

Téma: Přepínač vstupů s relé

Začal jsem si tvořit v počítači schéma přepínače vstupů s relé a po vyzkoušení několika sw mi sednul nejvíc EasyEDA. Je to pro mě poprvé, tak se chci vyvarovat nějakých blbých začátečnických chyb, a proto se tu obracím na vás profíky s prosbou o vyjádření každého kdo může k tomu něco říct.

Na samotnou realizaci mám čas (vypadá to až na podzim), protože manželka usoudila, že zrekonstruovat podlahy je přednější.

Přepínač vstupů půjde do tohoto Dokončení zesilovače po 26-ti letech, kde nahradí přepínání s MAB24.

Můj záměr je, aby po zapnutí zesilovače byl předvolen vstup 1 a žádné relé nebylo sepnuté. Při zapnutí druhého vstupu, na který bude napojen FM modul, relé 5 mu sepne napájecí napětí. Nepoužitý vstup se uzemní.


https://i.postimg.cc/sQ4s9Ph7/Schematic-p-ep-na-vstup-2024-02-04.png  https://i.postimg.cc/xcZcxjwp/prepinac-vstupu-01.jpg

Schéma ovládání je zabudované a tedy vlastně neměnné, je jen otázka z kterého místa brát signál. Napřímo obvod 4028 na výstupu zvládne proud 0,14mA?
https://i.postimg.cc/Cz5RsnQf/Schematic-Ovl-d-n-s-4028-2024-02-04.png

Na desku jsem si to nejdřív skládal, abych zjistil jak velká bude potřeba, mnoo ale nakonec si to asi nechám vyrobit. Poradíte kde to bude nejvýhodnější? Je JLCPCB špatná volba?

https://i.postimg.cc/HjBJM9Bg/prepinac-vstupu-03.jpg  https://i.postimg.cc/VrFJDqwX/prepinac-vstupu-04.jpg  https://i.postimg.cc/s1VQ1NPm/prepinac-vstupu-05.jpg

Konektory použiju tenhle druh (v knihovně jsem je nenašel):
https://i.postimg.cc/XZt89Lzv/20240204-224926.jpg

(upravil kaed 5. 2. 2024 4:28)

Re: Přepínač vstupů s relé

chyb tam máš hodně. Třeba - je potřeba co nejdál od sebe dát ovládání a signály. Dobrý je taky pamatovat na možnost instalace odporových děličů pro vyrovnání úrovní jednotlivých vstupů. JLCPCB je v pohodě, používám je taky.
Proč nemáš přímo na desce cinch zásuvky? ušetříš si tím dost práce, pokud desku přímo namontuješ na zadní panel zesilovače...
Ještě bych tam přidal odpory proti zemi na každej vstup, leckerej krám má na výstupu kondenzátor, kterej by se bez zatížení nemusel nabít.  Těch 47k je jako zkratování výstupu zařízení do země??? to možná méně než 1k, ale 47k je až moc i na normální linkovej výstup, dnes se běžně používají impedance pod 10k kvůli omezení naindukovaného rušení. Ale záleží co tam budeš zapojovat, jestli nějaký historický věci, tak to možná bude akorát. Jak zvukovka, tak CD přehrávač mají obvykle na výstupu OZ a odpor cca 100R jako ochranu proti zkratu a kapacitní zátěži.
Ještě se dívám na to ovládání, copak se asi stane, když stiskneš víc tlačítek zároveň a podržíš je? Podle mě v té chvíli odpadnou všechny relé... Proč by jako klasickej CMOS nedal 0.4mA? běžně přes 1mA, tohle mě nikdy nenapadlo řešit, 1mA led zapojuju na výstupy podobnejch švábů posledních 30 let...
Spíš mám obavy, jestli se přes 33k sepne BC337 tak, aby sepnulo relátko, ale neznám typy relátek a jejich odpory, tak snad víš co děláš, já bych tam víc než 10k odpory nedával... Ostatně k čemu jsou ty 100n kondenzátory přes relé? ty můžou v extrémním případě pomoct tranzistorům do křemíkovýho nebe, zbytečně zvyšují zatížení tranzistorů při spínání relé...
ještě mi hlava nebere, proč tam složitě dáváš diody a nevyvedeš si i ten čtvrtej signál z řídící desky.

Re: Přepínač vstupů s relé

V první řadě ti opravdu moc děkuju za všechno co jsi mi k tomu napsal. Co jsem vloni zesilovač dokončil po 26 letech jsem se tomu po té pauze zase začal trochu vracet, ale už si úplný prd pamatuju.

Připojeno bude:

  • Raspberry s GeeekPi X930 HiFi DAC HAT

  • Zabudovaný FM modul

  • TV optikou přes levný čínský DAC za kilo.

První dva jsem používal loňský rok (mají stejnou úroveň výstupu) a pro letošek přibude ta TV.

Ty diody jsem tam dal, protože ovládání MAB24 sepne 1. kanál při obou řídících vstupech na nule a tomu mám přizpůsobené i řídící desku, prostě 1. výstup není na řídící desce. To budu muset dobastlit asi přímo na pin obvodu 4028.
Nedalo mi a vyzkoušel jsem stisknout 2 tlačítka současně a vždy se sepnul některý kanál, tedy nic zásadního dramatického se nekonalo.
https://i.postimg.cc/Lh3KHjwy/prepinac-vstupu-14.jpg

Přímo na cinch konektory to dát nelze, mezi zadní stěnou a chladiči mám jen 22mm. Nechci se pouštět do kompletní přestavby celého.

Ty 100n kondenzátory přes relé jsem našel v přepínači vstupů od PMA na hifi.slovanet.sk a myslel jsem si že, mají nějaký vliv na sepnutí/rozepnutí, mno dal jsem je tedy radši pryč.
Po pravdě, ty uzemňovací odpory nepoužitých vstupů jsem taky někde okoukal, ale logika mi říká že jsou k ničemu a přemýšlím je vyhodit.

Bázový odpory mi vyšlo výpočtem 35k, počítal jsem s hFE 250. Odpor cívek relátek je 720, tedy proud 16mA.


Zatím jsem to předělal do této podoby. Vyhozené 100n, diody a trochu jsem to přestrkal, aby ovládání bylo co nejdál.
https://i.postimg.cc/VJvsB2rX/Schematic-p-ep-na-vstup-2024-02-05.png

https://i.postimg.cc/ygM3ws9q/prepinac-vstupu-06.jpg  https://i.postimg.cc/LqJGL0fQ/prepinac-vstupu-11.jpg  https://i.postimg.cc/k21kVdVt/prepinac-vstupu-12.jpg

(upravil kaed 6. 2. 2024 23:02)

Re: Přepínač vstupů s relé

pro sepnutí tranzistoru "natvrdo" nemůžeš počítat s tak velkým zesílením, v saturaci výrazně klesá. https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet … BC337.html figure 4 hovoří jasně. Tech 400 je pro "small signal", pro spínací účely u malých tranzistorů tak 50x, u velkejch na velký proudy musíš počítat zesílení max 10x, tj 10k/5V je 0.4mA, tak to na udržení tranzistoru v sepnutým stavu bude stačit. Nejlépe odečíst z výstupních charakteristik tranzistoru  Když mám obavy o proud z výstupu a "nespěchá se" tak používám mosfety, ale neznám už žádný typy, co by měly nožičky, Uds 30V, Id>1A a aspoň 2V necitlivost, všechno je dnes v SMD třeba https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet … I2306.html AO3404 skoro není vidět a spínám tím 2A v balanceru pro lifepo4 baterky... Ale s nožičkama už to asi neexistuje.
Odpory do země nech, ale dej je výrazně menší. těch 47k dej ke každýmu vstupu, kvůli nabití kondenzátorů na výstupu zdroje signálu, ať to při přepnutí nepráská jak dveře od moskviče smile A pokud uděláš tu desku dobře, tak odstupy budou o řád lepší než MAB24, kdysi jsem to taky používal, ale to byly mladší třetihory...
Edit: pořád nechápu, proč nemáš na jedné straně desky ovládání a na druhé signál, jako kdyby to bylo 230V a potřebovalo to 0.5cm izolační mezeru mezí sebou.

Re: Přepínač vstupů s relé

K tomu EDIT: Měl jsem snahu to navrhnout tak, aby zůstala aspoň malá šance se dostat ke konektorů bez nutnosti demontáže celé desky.

Vypustil jsem relé pro spínání napájení FM modulu, velkej přínos by to nebyl. Podle měření s vypnutým a odpojeným FM modulem není žádný rozdíl.
Zmenšením jsem se i dostal na požadovanou rozteč těch horních děr 61mm, takže se obejdu bez vrtání.

AGND a výstup mám 0,5mm a zbytek 0,3mm.

https://i.postimg.cc/CB8wPxR9/Schematic-prepinac-vstupu-bez-2024-02-09.png

https://i.postimg.cc/S2xvRThd/prepinac-vstupu-18.jpg  https://i.postimg.cc/mttL8ktB/prepinac-vstupu-19.jpg  https://i.postimg.cc/G4JZgLjX/prepinac-vstupu-21.jpg

Re: Přepínač vstupů s relé

Hájend to nebude, to bys musel uděla dual mono a přepínat i země, ale fungovat to jistě bude. Jestli budou mít nějakej přínos ty země zažený takhle z jednoho bodu netuším, já to obvykle dělám jako rozlitou plochu, ale na tohle téma co člověk to názor...

Re: Přepínač vstupů s relé

Dual mono by se mi do kisny ani nevlezlo.
Já se spíš zamýšlím tím zda má tady smysl dávat ten rc článek proti vf na každém vstupu, když bude i na vstupu předzesilovače.

(upravil Otas 19. 2. 2024 14:58)

Re: Přepínač vstupů s relé

Pokud jsou všechny vstupy zapojeny stíněným kabelem, tak podle mého názoru ne. Možná při odpojení vstupu se tam může něco vnést, ale tam by mělo pomoci uzemnění na relátku.
Edit:
Spíše bych ponechal (pouze) rezistory 1 k z RC členu a natvrdo (rezistory R7 až R14 nahradit drátovou spojkou) uzemnil vývody relé, aby se do blízkosti kontaktu signálové cesty nevnášel neaktivní - odpojený signál.

Re: Přepínač vstupů s relé

Současný stav tam mám vstupy vedené stíněně. Příchozí sms nebo volání způsobí "ptačí zpěv" (nevím k čemu lépe to cvrlikání přirovnat) a ten se ozve ještě dřív než upozornění v mobilu.
Plánoval jsem při upgradu použít zkroucené vodiče. Pokud by se neosvědčily vrátil bych stíněné.

K edit:
desky jsem ještě nedal do výroby, tak si ji můžu ještě upravit. Takže jsem kondíky vyhodil, protože by se uplatnily jen pro sepnutý vstup. Pro nesepnutý by stály oběma nohama na zemi. Zvažuju 2 varianty, víc se mi zamlouvá ta vlevo (kvůli rozměrům desky jsou ty odpory hodně natěsno u konektorů).

https://i.postimg.cc/vxskBzjM/prepinac-vstupu-35.jpg

Re: Přepínač vstupů s relé

jenom zvědavost, co to máš za relátka? standartní finder4052 a podobný mají společnej kontakt uprostřed...

(upravil Stowik 20. 2. 2024 23:22)

Re: Přepínač vstupů s relé

V dostatečném počtu mám HK19F-DC12V-SHG, ty tam chci použít. https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet … HK19F.html
Jinak mají uspořádání Finder 30.22 12V, to vím, ale mám jen 2ks.

Re: Přepínač vstupů s relé

Samozřejmě jak na motyku je varianta vpravo lépe odolná vůči proniknutí signálu z nezapojeného vstupu do společného vstupu, já bych jí určitě použil. Co třebas použít malý (krátký) rezistor, normální signál do cca 10 Vst. by to neměl přetížit?
https://www.gme.cz/v/1486972/hitano-rm- … y-rezistor

Re: Přepínač vstupů s relé

Nebylo by lepší na malé signály relé s pozlacenými kontakty? Např. HFD31/12, G5V-2-DC12 nebo NA-12W-K.

Re: Přepínač vstupů s relé

Použi toto, https://www.gme.cz/v/1497027/fujitsu-ry … -prepinaci
Používal som ich cca 20 rokov, 100% spokojnosť, žiadny problém.

(upravil Slimak 21. 2. 2024 14:24)

Re: Přepínač vstupů s relé

FUJITSU/TAKAMISAWA RY-12WK čo poradil BV sú dobré, používam ich aj ja.
"Žerie" to 12V/12,5mA, nemusíš ani meniť bázový odpor, s 10k bude tranzistor hlboko v saturácií.

https://i.postimg.cc/v86dvzHC/input-selector.jpg

Re: Přepínač vstupů s relé

Díky všem za tip na kvalitní relátka. RY-12WK, jak jsem našel, má stejně zapojené vývody, tedy v případě problémů s těmi co mám nebude problém je vyměnit. Z toho důvodu bych je mohl dát do patic (pasujou do patice DIL16, které mám).

Ty odpory jsem trochu posunul, vzniklo místo odstraněním kondíků.

https://i.postimg.cc/tZzxN4zJ/prepinac-vstupu-40.jpg

Re: Přepínač vstupů s relé

Pätice budú fajn, sám BV používa relé v päticiach na DPS jeho relátkovej regulácie hlasitosti.

(upravil BV 22. 2. 2024 16:18)

Re: Přepínač vstupů s relé

Používal som v regulácii hlasitosti precízne DIL pätice na relé, dal som ich tam "pre istotu" smile , ale sú prakticky zbytočné.. Tie relé majú životnosť (garantovanú.. ) 10e7 cyklov.. Za tie roky som nemenil ani jedno relé..
https://i.postimg.cc/j2BK9298/ATT.jpg

Příspěvky [18]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Přepínač vstupů s relé

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£