(upravil luikas 28. 11. 2023 9:44)

Téma: 8" do 3p

Ahoj,

zvažuji, že bych obměnil RCL v domácím kině. Požadavky jsou následující:

Citlivost 90-92 dB/2,83V/m a 108 dB/m bez větších problémů
Impedance 4-8ohm (zadne divociny pod 4 ohmy)
Uzavřená ozvučnice (cca 35-40l pro oba basáky)
Rozsah dole cca od 60-80 Hz (F-3), níže navazuje multisub
Umístění u stěny (čelo cca 45 cm od zdi a rovnoběžně s ní)
Spíš širší vyzařovací charakteristiky

Na středovýškovou sekci mám vybraný Celestion FTX0617 (prostorově je pro mě výhodné použít koax, rozhodoval jsem se mezi Sicou a tímto, ale Sica má bohužel u koaxů hrozné výrobní tolerance...). Rozhodně to není jednoduchý reprák a má svoje mouchy, ale sehnal jsem ho výhodně a líbí se mi koncepčně, jsem trochu ujetej na atypický řešení. Je použitý zde - https://www.mtg-designs.com/diy-speaker … slipstream , mimochodem projekt krásně ukazuje výhody a nevýhody onwall řešení. Performance Celestionu lépe ilustrují tato měření - https://www.mtg-designs.com/diy-speaker … asurements (takto by měřil v inwall)

Z toho projektu bych nejspíš vycházel i při návrhu výhybky. Děličky tedy 250-300 dole a kolem 1,7-1,8kHz nahoře. Co řeším je co použít na basy. Preferovaná varianta je použít 2ks 8" s Celestionem mezi nimi, kde mám následující favority:

SICA 8H2CP 2ks paralelně - https://www.dibirama.it/home-page/woofe … -wmax.html
Pěkný koš, větrání pod spiderem, 50mm cívka, prstence v motoru... Trochu vyšší cena

SB ACOUSTICS SB20PFCR30-4 2ks seriově - (tady 8ohm, detailněji na hificompass - https://www.dibirama.it/home-page/woofe … -wmax.html )
Podle měření dostačující, pocitově mám trochu obavy z toho plastového koše a nejde tak pěkně do uzavřenky

Hivi M8N 2ks paralelně - https://www.soundimports.eu/en/hivi-m8n … fsQAvD_BwE
Už trochu fousatý model, konstrukčně jednodušší

Parametrově vypadá určitě nejlíp ta SICA, ale otázka je o kolik bude v téhle aplikaci opravdu znatelně lepší? Nebo máte jěště jiné favority? Teoreticky to může být 1ks 10-12", pokud by to bylo vyrazne lepsi (2ks 10" se nevejdou). SS Discovery, Daytony Reference apod. už jsou nad rozpočet, už ta sica je hodně na hraně (kolem 80 EUR s DPH/ks v něměcku)

To nikdo nema nazor? smile

Re: 8" do 3p

Tohoto pomocnika s vyberom reproduktorov poznas?
- https://speakerboxlite.com/subwoofers/subwoofer-choice

K tomu Celestion FTX0617 uz mas zmeranu smerovu charakteristiku?

Re: 8" do 3p

Snažil bych se udělat plnorozsahové bedny s pozvolným průběhem směrem dolů, použitelné i bez subů (v rámci možností). V případě nutnosti - hraní extra hlasitě - basáku předřadit 6dB filtr větším kondenzátorem. Pasoval by mi tam 1x Audax PR240M6, 35-40 l je ok.

S FTX0617 je dost práce, sám jsem je měl. Ověř snad nejdřív, jestli ti poslechově s tou výhybkou sedí.

(upravil luikas 28. 11. 2023 11:11)

Re: 8" do 3p

Ahoj, toho pomocnika neznam, pouzivam winisd, pro orientaci to staci. Prubeh na basech v simultoru nepovazuju u basaku za to uplne nejdulezitejsi (vzhledem k tomu co udela mistnost a co jde doladit elektronikou). Btw mam vyrazne mody kolem 63 a 75 Hz, takze staci f3 i kolem 80 hz. Se dvema 8" nemam sanci je dostat pres 3-4mm vychylky = nizke zkresleni a velky headroom. Ta otazka je, jestli bude ta sica zvukove vyrazne lepsi, nez treba ten sb acoustic.

Ten celestion je zmereny na tom odkazu v prvnim prispevku. Ja jeste tak daleko nejsem.

Antonio - jaky na ty celestiony mas nazor? Jak to hraje ve srovnani s klasikou? Bohuzel nemam moznost si bedny s nima nikde poslechnout. Plnorozsahovy bedny nechci, na to namam misto  a z moji zkusenosti je multisub mnohem lepsi reseni

Re: 8" do 3p

K tomu Celestionu vyrobca ma aj doporucenu vyhybku:
- https://celestion.com/blog/ftx0617-sugg … alignment/

Ale ziadne merania tam neprilozili, takze vysledok asi nebude optimalny.

Re: 8" do 3p

Celestiony jsem měl v menších uzavřených boxech a hrály takto samostatně, tj. prakticky bez spodku. Na první poslech to na mě zapůsobilo, záření z jednoho bodu je dobře slyšet, prostor je jiný a s pohybem se nemění. Co mě ale vadilo, byla simulace a problém oba měniče navázat, slušně a hezky pro oko to prakticky nejde, fázové napojení je jen v úzké oblasti (s tím ale třeba počítat pro všechny takové koaxy). Další problém je nevyrovnanost charakteristiky; myslím, že menší velikosti koaxů - pod 8" - jsou pro dobrý poslech problematičtější než větší z důvodu rychlejšího přechodu tvaru zvukovodu do krku kónusu středobasu. U FTX0617 to jde dobře vidět - pokles citlivosti mezi 2,5 a 3,5 kHz. RLCčkem to sice srovnat jde, ale podle staré poučky je jakkoli nevyrovnaný průběh důvodem pro horší zpracování přechodových jevů, a jemné detaily jsem opravdu postrádal. Takže je to něco za něco. Ale nenech se odradit. Měření zde.

Mimochodem jsem kdysi Celestionu psal ohledně špatné polarity ve schématu pro větší FTX0820. Opravili to, ale s tím i schéma pro FTX0617, které je od té doby na jejich webu špatně, polarita má být +/+ (starší PDF třeba tady). Jinak schéma je to dobré a dá se jím inspirovat a po úpravě vyjde podobně jako to od mtg-designs.

FTX0617 s původním +/+ schématem:
https://i.postimg.cc/wjBd4wjf/FTX0617f.png https://i.postimg.cc/YCyB5Q4p/FTX0617i.png



"Plnorozsahové" píšu v rámci možností, a i když máš suby, je vždy lepší mít hlavní bedny slušně chodící dolů. Psal jsi 35-40 l, takže větší boxy než chceš, to stejně nebudou.

Re: 8" do 3p

Diky moc, suprovy informace wink

Nemam s drivery zadne zkusenosti, tak si moc neumim predstavit jejich zvuk v domacim setupu, tim spis kdyz jsou v koaxu. Jsem si vedom kompromisu vyplyvajicich z nedostatku toho koaxu. Jsem smireny, ze to nebude hrat jak KEF R smile Chci to postavit spis pro radost z te cesty (u me dost vzacne, ve vetsine veci jsem az prehnane racianalni). Kazdopadne chci drzet rozumny rozpocet (audio je proste muj konicek a nechci za nej utracet - radsi utratim penize za dovolene a zazitky s rodinou a kamarady a veci, ktere potesi i je)

Jinak u kina jsou na repro trochu jine pozadavky, predevsim pak na SPL. Co bych chtel poradit je, jestli pro pasmo 80-300 Hz bude slysitelny rozdil mezi temi basaky.

Re: 8" do 3p

Ten lavor 1-3kHz zamrzi. Mas to moznost dorovnat s DSP?

(upravil luikas 28. 11. 2023 22:28)

Re: 8" do 3p

necha se to pasivne udelat i hladsi, viz nize (2 RCL u vysek a jedno u stredaku, vyhybka podobna jako MTG):

https://i.postimg.cc/8JNvqLzJ/Capture.png

chybi trochu energie kolem 3-4kHz, hlavne 30 stupnu od osy a dal, ale to se pasivne tezko dohani... Ale ted spis potrebuju rozlousknout ty basaky smile

Nebo takto kdyz prioritizuju mimoosove charakteristiky (toto se mi libi asi vic)

https://i.postimg.cc/SYyKrpfH/Capture2.png

Re: 8" do 3p

Pokud to jde, tak bych basáky do série nedával, vždy bude lepší je mít paralelně, SBA dělá i 8ohm verzi (SB20PFCR30-8). Toho plastového koše bych se nebál a cenově je (resp. když jsem ho kupoval byl) velmi příznivý. Hodí se spíš do BR a tam potřebuje větší objem. Takže pokud chceš dodržet velikost-objem, pak dole použít jen jeden basák nebo pár menších. Pro domácí kino bych neváhal použít raději 2 menší v BR. SW nebude potřeba.

(upravil luikas 30. 11. 2023 7:47)

Re: 8" do 3p

To neni tak jednoduchy, musi sedet citlivost na 2,83v. Rekneme ze cilova citlivost je 91 db/2,83v/m. 4 db potrebuju na bafflestep, takze basaky musi zvladnout cca 95 db/2,83v/m. Pokud mozno, chci se vyhnout rcl u basaku a bez nej pri takto nizkem deleni bude na basech zisk rekneme 2 db. Takze basaky musi dohromady mit cca 93 db/2,83v/m.

Dva 4ohmovy seriove = kazdy cca 93db/2,83v/m
Dva 8ohmovy paralelne = kazdy cca 87 db/2,83v/m (s rcl clenem rekneme do 89 max.)

Jeste musim hodit do simulace jak vychazi impedance u tech 8 ohmovych paralalne s vyhybkou - narad bych aby byla pod 3 ohm, zesik je av receiver... muzu si pomoct civkou s vyssim odporem pred basaky, ale ne o moc (vzduchova). pocitam spravne?

BR nee, v uvazovane konfiguraci ma vic nevyhod, nez vyhod.

Jinak v jake aplikaci jsi ten sb pouzil?

Re: 8" do 3p

Začal jsem stavět tento projekt http://www.repromania.net/domains/repro … 7f343759a, nakonec jsem ale použil jiný tweeter - SB26 v eliptickém WG.

Re: 8" do 3p

luikas ak si myslel SB Acoustics 4 a 8 ohm verzie, tak tie citlivosti mas uvedene nespravne. 4ohm verzia je cca 93dB/2,83V a 8 ohm verzia 91dB/2,83V. Uvazovat napatovu citlivost a nie vykonovu povazujem za spravne. Potom ale 2x 4ohm do serie bude 90dB/2,83V a 2x 8ohm paralelne 94dB/2,83V.

Re: 8" do 3p

Myslel jsem ty citlivosti spis tak obecne do ceho se potrebuju trefit. 12-16 ohmovy repro bohuzel skoro nikdo nedela… pocitove se tedy asi vic klonim k tomu dat dva 4ohmovy seriove, aby vysla dobre impedance. 8ohmovy repro jsou casto spis jak 6ohmovy…

Kdyz bych vzal ty levny sb -seriove by to na basech melo byt spis 93db/2,83v, ne? Osmiohmovy levny sb paralelne pak 97, coz uz je moc

Re: 8" do 3p

Rozumiem, v tom prípade sú tvoje úvahy správne. Potom by som volil radšej nižšiu citlivosť 87-88dB, paralelné zapojenie a dosiahnutie nižšej f3.

Re: 8" do 3p

Tak jsem si hral a asi to pujde se dvema 8 ohmovymi repro paralelne a dokonce to vypada, ze by to citlivostne vyslo s temi levnymi SB. Fr charky basaku samozrejme nemam, tak jsem pouzil ty stredaku i pro basaky a doplnil je simulovanou impedanci. Citlivost pri stejnem napeti jsem snizil o 1,5 dB u kazdeho. 76 dB odpovida cca 90 pri 2,83 V. Jako studie proveditelnosti to myslim staci.

https://i.postimg.cc/CzZWsBCN/Capture3.png

(upravil marcin 2. 12. 2023 2:16)

Re: 8" do 3p

Myslí, že toto nie je dobrý postup. Na simuláciu prenosu v modálnom pásme ti stačia TS parametre a impedančný priebeh, ideálne doplnené aj o použitý filter. Do 4pi potom aj umiestnenie basáku v ozvučnici a ďalšie parametre.
Nasimuluj si to cez Tools - Enclosure.

P.S.: Po dlhšej dobe pozerám, že najnovšia verzia VituixCAD asi neumožňuje v Enclosure použiť filter a impedančku z hlavného okna. Ak je to tak, je to dosť na hovno sad

Re: 8" do 3p

Vituix je skvely nastroj, kdyz si vzpomenu na lspcad... to je uplne jiny level. Neprisel jsem na to, jak vyexportovat z enclosure toolu impedanci a charakteristiku do hlavniho programu - exportuje to charakteristiky menice bez ozvucnice - coz naopak nechapu k cemu je to dobre...

Re: 8" do 3p

Aha, tak po novom je to naopak, z enclosure sa súbory exportujú do hlavného programu. Dokonca takto je to ešte lepšie ako bolo, lebo sa s tým následne lepšie pracuje.
Mne to teda všetko funguje pre 2pi aj 4pi. Pre 4pi si musíš najprv vyexportovať difrakčnú krivku zo simulátora, ktorú následne načítaš v Enclosure - Align - Difraction response.

(upravil luikas 3. 12. 2023 8:27)

Re: 8" do 3p

Az budu mit cas, tak si s tim pohraju. Taky koketuju s myslenkou udelat z toho trochu vedeckej projekt - udelat dve vyskove vetve a prepinac na jejich prepinani a mit tak srovnani koax vs klasika v jedne bedne.

Jen vybrat spravny vyskac - nejake tipy na vyskac co snese deleni kolem 1,7kHz a ma alespon 92 db/2,83v/m? Napada me ss 9130 a mozna sica lp90 (mimochodem  mate nekdo otestovany ten kit s wg300, co nabizi bs acoustic?). Dalsi tipy (pokud mozno levnejsi smile )

Co Dayton rst28f, ma nekdo zkusenost?