Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Dospělé sloupové reprosoustavy

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 51]

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

dawsoo napsal:

řešilo se to tu v jiným vlákně.. můj názor je že si tím spíš pokazí renomé. dál to nechci už rozebírat. Platí to i pro Troelse s podobným konceptem.

Už si nevzpomínám, asi jsem starej, ale ta koncepce bez kondíku ve mě budí strach smile Jinak se mi to líbí.

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

antonio napsal:

therion, omezená trvanlivost je bohužel daň. Takový závěs má minimální ztráty a nezvyšuje hmotnost kónusu. S věkem ty ztráty ještě klesají, takže do rozpadu je všechno v pořádku. Samozřejmě jako případného zákazníka by mě zajímal pozáruční servis a možnost střed renovovat nebo koupit nový. Jak na to AQ myslí, netuším.

Prelepenim zavesu za novy se meni parametry + nutnost prestredeni. V takove cenove relaci nema podobny material co pohledavat. Experimentoval jsem kdysi i s impregnovanymi textilnimi zavesy nejen na stredotonu , ale i basech a trvanlivost i stabilita stredeni byla ukazkova.

(upravil dawsoo 25. 10. 2023 12:03)

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

bastl:
To je právě to,bedna je to pěkná osazení taky,ale ten koncept se mi vůbec nelíbí,příjde mi to jako exotický řešení za každou cenu. Již mnohem dříve jsem se s podobným nápadem setkal a něco i experimentálně zkoušel a výsledek byl dle mých měřítek "neodpovídající" a horší než osvědčená klasika s "normálními" filtry. Koncept žádný kondenzátor v signálovce se mi obecně více než zamlouvá,ale nikoli u beden, kde střední pásmo a výšky jsou postavené na koncepci pálení wattů na odporech a vyšší řád je prakticky nerealizovatelný. Pozitivní je asi jen průběh impedance na svorkách bedny,což lze vyřešit i jinak.

Není co dodávat...

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

therion, jaké parametry se mění a v jaké míře? Mimo toleranci? Určitě ne. Středění, resp. nevychýlení cívky z původního místa, je v tomto případě to nejjednodušší - nedestruktivní díky phase-plugu. Předpokládám, že pokud výrobce nabízí reconing, má k tomu kvalitní postupy, ať už mění pouze okraj nebo celý systém. Použití polyuretanu má své sonické a mechanické výhody, proto to používá Audax, PHL Audio, Scan-Speak... a zrovna 12MU jsou sakra drahé, trvanlivost je tady vedlejší.

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

Pouziti nevhodnych materialu za ucelem zjednoduseni vyroby se tahnou celou komercni produkci. A pouziti PU materialu neni vyjimkou. Proto jej take najdeme u nejlevnejsich repro a u opravdu kvalitnich velmi poskrovnu. Uz jen to, ze degradace zavesu neni rovnomerna v cele plose a obvodu z nej cini material s vice nagativy nez pozitivy. A jestli nekomu prijde normalni u reprobeden za stovky tisic ze snimi bude muset po par letech automaticky do servisu a by vubec hral je minimalne usmevne. A jak ma phase-plug zabranit rozstredeni a tim poskozeni kmitacky moc netusim : )

(upravil Benazi 26. 10. 2023 11:07)

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

Pár let máš na mysli 15 let? u tonsilu  to trvalo 15 let , stará verianta polyuretanu ,anglani mají kvalitní, kolega  má bedny BOSE až ted dělá repas zavěsu, a je to vintage.

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

v každém případě je hnití pěnových závěsů nepříjemné a u menších repro to bývá konečná sad .. potkal se s tím každý, kdo si hraje s repráky a né každý umí recone a už to není "originál" a i kdyby to byl lepší závěs než z fabriky, tak to snižuje bazarovou tržní hodnotu výrobku

(upravil Kocour 26. 10. 2023 13:50)

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

-

ruzne DIY repro

Web

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

Ale to je klasicke skrabani se levou rukou za pravym uchem. Solidni vyrobce pouzije material, ktery vydrzi 30 a vice let a to u mnohem levnejsich beden. PU patri do levne spotrebky. Tam ma svoje opodstatneni parametry vs cena. Abych musel bedny schovavat jak nosferatu pred UV je proste komedie : ))

(upravil dawsoo 26. 10. 2023 12:16)

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

Záleží na ošetření matroše PUR je dobrý kvůli ceně,nízké vlastní hmotnosti  a vysokému vnitřnímu tlumení,ale to jsou asi jeho jedinná plus.

Všechny pěnovky se oxidací rozpadnou vždy, jen v trochu různém čase
např:
Noname...5-10let
Audax....10-12let
Scan Speak..15-20let
Degraduje to vzduch, vlhkost,změny teplot a velmi to urychluje UV...

má zkušenost: rozpadaj se stejně i nikdy nepoužité uloženky v origo obalech dobře skladované (Audax,noname).
Pravda je že výměna závěsu je vždy průser,protože repro má pak o dost jinou cháru (breakupy),pokud repas nedělá přímo výrobce či jeho servis kde jsou použity shodné postupy (lepidla,impregnace).

Pravdu asi mají částečně tak trochu všichni,nicméně zkušenosti s customizací shodného jednoho měniče s různými závěsy v sérii s qc konzistencí obávám se že tady asi nikdo. PUR se používá i u špičkových měničů (vesměs jen střeďáky a středobasy) kvůli "dobrému profilu" rezonancí v kritickém pásmu.

Není co dodávat...

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

therion, kdybys byl konstruktér, přemýšlel bys jinak. Pokud máš dobrý profil kónusu, pokazí to už jen závěs, ten má jistou hmotnost a v případě PUR tu nejmenší možnou. Díky struktuře má velké vnitřní tlumení, "hraje" minimálně, redukuje stojaté vlny... A nejen u střeďáků je výborný; subwoofer s PUR závěsem je vždycky lepší - minimální přidaná hmotnost snižuje zkreslení, minimální boční pnutí nevede při velkých výchylkách k naklánění cívky a drhnutí, což je u autosubwooferů nutnost a opět i ti hlupci ze Scan-Speaku to ví - 32W/8878T11 (pěnovka za 19k).

Jen ta trvanlivost. smile


A jak ma phase-plug zabranit rozstredeni a tim poskozeni kmitacky moc netusim : )

Při lepení závěsu nemusíš řezat prachovku, do mezery vložíš středicí papír rovnou.

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

U subu ta vaha nema zas tak zasadni vliv pokud ma motor parametry jaky ma mit. Ano pokud je konstruktej jojo a vrazi tam ferit, ktery bude mit v mezere s bidou 1/2 tesly , tak to PUrko mozna trochu zachrani. Ale mechanicky pujde do kopru mnohem driv nez textil/pryz. Bocni pnuti pri normalni vychylce a sprave usazenem systemu je marginalni. Pri extremu je opet pryz daleko lepsi kvuli modulu pruznosti samotneho zavesu coz se projevi na zkresleni.  U stredu dejme tomu , ale porad mam spustu kvalitnich materialu se stalejsimi parametry.

Me nezajima rezani prachovky , ale jako ze ze pri degradaci a naslednem rozstredeni systemu ma phase-plug zabranit poskozeni kmitky.

Tak to mame Scan speak a dal? Dalsich 90% serioznich vyrobcu to nepouziva a vi proc....

(upravil dawsoo 26. 10. 2023 14:05)

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

therion:No to bych neřekl... namátkou
Audax,Focal,Seas,Dynaudio,JBL,Jamo,Quadral... máš poněkud zůžený pohled na problematiku.

Pěna pokud se použije správně není rozhodně žádná znouzectnost,ale naopak nabízí něco, co jiné varianty ne,jak jsem psal výše,leč bohužel za cenu nižší provozní životnosti. Právě o příznivých profilech zkreslení a rezonancích ve středním pásmu to je. Leč je to samozřejmě nepřenositelná věc,pokud není vybavení a možnosti přímého porovnání. Ono není pěna jako pěna a hlavně zrovna scan speak je top výrobce který je na absolutní špici minimálně 35-40 let a já rozhodně nepochybuju o tom že by nevěděli co a proč dělají smile

Repráků jsem měl v rukách za těch 25let fakt hodně a jsem např jeden z mála min u nás, kdo si nechal dělat speciály prototypy od "velkého výrobce" pro sériovou výrobu projektu celé řady a nechal si vyrobit více verzí vzorů custom středobasu s různými závěsy a různými dalšími díly abych našel nejlepší variantu z hlediska použití do více modelů reprobeden. Drtivá většina výrobců repro jen skládá repra z dílů jiných velkých výrobců dílů pro repro,takže pro ně opravdu není problém si do svých košů objednat a postavit prakticky cokoliv.

Není co dodávat...

(upravil stiglitz 26. 10. 2023 15:54)

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

Takže za mě textilní impregnovanej nějako tou gumou závěs. Je lehkej, podajnej, časově stálej. Nebo..?

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

Jako laik, který by se tu rád něco dozvěděl a přiučil, se v tom všem trochu ztrácím.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

Srandovní debata. Je jako nekoupit nový auto protože časem zhnije nebo se ojede motor.
Mám Audaxy s pěnou víc jak deset let. Letos jsem do nich šťoural a zatím jsou naprosto v pohodě. No a další repro je... Scan Speak s pěnovým závěsem smile.
Nepředpokládám, že potencionální kupec beden za dvě mega bude řešit, jestli závěsy střeďáku vydrží dvacet nebo jen deset let.
Holt někdo pořizuje koncernové TDIčko a jiný klidně koupí Elektromobil a životnost baterky ho netankuje smile

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

No, primárně se řeší životnost a parametry závěsu. Středička nic? Bez vlivu? Jasně, ta je na věky.

(upravil 27. 10. 2023 6:47)

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

dawsoo napsal:

therion:No to bych neřekl... namátkou
Audax,Focal,Seas,Dynaudio,JBL,Jamo,Quadral... máš poněkud zůžený pohled na problematiku.

Pěna pokud se použije správně není rozhodně žádná znouzectnost,ale naopak nabízí něco, co jiné varianty ne,jak jsem psal výše,leč bohužel za cenu nižší provozní životnosti. Právě o příznivých profilech zkreslení a rezonancích ve středním pásmu to je. Leč je to samozřejmě nepřenositelná věc,pokud není vybavení a možnosti přímého porovnání. Ono není pěna jako pěna a hlavně zrovna scan speak je top výrobce který je na absolutní špici minimálně 35-40 let a já rozhodně nepochybuju o tom že by nevěděli co a proč dělají smile.

Nj do repro uz aktivne jakysi patek nedelam, presto si dovolim tvrdit ze PU je domenou levne produkce z duvodu ano vyhodnych vlastnosti za nizkou cenu. Ano neni pena jako pena , ale to co je na vyse uvedenych soustavach o kterych je celou dobu rec je prachsprosty neosetrny PU.  Taky jsem stavel a opravoval reproduktory a hadej jaky material mel nejcasteji problemy. Temer vzdy existuje reseni , ktere disponuje slusnou zivotnosti a zaroven solidnimi paramety. U 12" ARN,  kde tesla puvodne pouzivala gumu se pri uprave mezery , navinutim kmitacky s lepsim plnenim a zdvihem na AL +  a osazeni textilni dvouvlny na zaves zlepsily parametry (zvlast v impuslni odezve a zkresleni) natolik, ze ztoho byl uplne jiny reprak. Tam PU neprinesl zadny benefit. I u 5" stredopasma mel textil srovnatelny parametry jako PU. Ano bylo to tenkrat mereny jen ATBeckem , ale i tak jasne viditelnym vysledkem.

Ale kdo ja jsem abych vam vnucoval svoje nazory. Uz stim dam pokoj. : )))

stiglitz napsal:

No, primárně se řeší životnost a parametry závěsu. Středička nic? Bez vlivu? Jasně, ta je na věky.

Ano ta ma vzhledem k naprosto odlisne konstrukci a odlisnemu rozlozeni sil vetsinou delsi zivotnost nez zaves.

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

Fakt by mě zajímalo kolik se dá ušetřit na závěsu z PU oproti gumě nebo textilu. Jestli to renomované firmě za to stojí.

Re: Dospělé sloupové reprosoustavy

Asi ze stejneho duvodu proc se v mobilech pouzivaji HV lipolky. Kvuli paru % Wh navic obetuji 50% zivotnosti.

Příspěvky [21 až 40 z 51]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Dospělé sloupové reprosoustavy

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£