Re: Driver + horna/zvukovod na doma

antonio napsal:

Vysvětli to blíž. Proč?

Názov vlákna je

" Driver + horna/zvukovod na doma"

Dobrá volba k 10" pro PA boxy.

Čo je  na tom nepochopiteľné?? roll  PA = public adress, nie " home adress" wink

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

BV, to jsi nijak nevysvětlil, uvidíme ještě co marcin.

Pokud jsem psal o PA aplikaci, byla to jen dodatek, kdyby někdo chtěl dobrou hornu i tam.

(upravil BV 23. 9. 2023 15:54)

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

Tak si znormalizuj ten graf smerovosti , čo si sem dal, pre 0 stupňov a napíš po koľko stupňov to je (0-60?). A skús s tým zvukovodom deliť driver na 1000Hz a nižšie.

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

Proč mluvíš o dělení na 1 kHz? Aby nedošlo k nedorozumění, vlákno se jmenuje "Driver + horna/zvukovod na doma" a je to myšleno obecně. Žádný standard se zvukovodem na doma neexistuje a to, na čem hraješ doma ty, s čím přišel E. Geddes a co se kutí na slovanetu, je pouze jedna z alternativ.

Všechno je o kompromisu. Pokud je záměr dělit na 1 kHz, zvukovod nutně musí být hlubší a daní za to je větší index směrovosti, který bude pasovat jen větším reproduktorům pod ním. Electro-Voice je mělký a nejde dělit tak nízko, má ale horizontální DI minimální a tak bude hrát jinak - méně prostorově, ale pravděpodobně detailněji. Něco za něco. Měření mám podrobné a dám do speciálního vlákna včetně porovnání s jinou hornou. Měření je 0-90°.

(upravil marcin 25. 9. 2023 0:10)

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

BV ma predbehol, myslel som to rovnako a ze ide o dodatok nebolo jasne. Tiez sa priklanam zobrazit to aj normalizovane, krivky sa potom lepsie citaju a lepsie porovnavaju rozne kombinacie driver+horna (nehovorim o normalizovanom zobrazeni kompletnej bedne!). Tiez by som ukazal celkovy DI. Mas aj vertikalne meranie? To bude v tomto pripade tiez dolezite, lebo bude iny DI a ine smerovky.

antonio napsal:

Pokud je záměr dělit na 1 kHz, zvukovod nutně musí být hlubší a daní za to je větší index směrovosti, který bude pasovat jen větším reproduktorům pod ním.

Preco by mal byt hlbsi? To je nezmysel. Na 1kHz (kludne aj na 700Hz ak to zvladne driver) mozem delit 10” zvukovod s 10” basakom, pricom budu smerovostne hladko navazovat a hlbka zvukovodu bude presne taka ako potrebujem, aby tam nebol ziadny casovy posun voci basaku, t.z. hlbka zvukovodu cca 70-90mm.

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

marcin, vertikální měření samozřejmě jsou, bez nich by to bylo poloviční; DI a výkonovou odezvu z 0-90 ° uvidíš.

Dobře, ale je to kompromis ke směrovosti, ne? Ta je v tvém případě kvůli rychlejšího rozvinutí od určitého bodu a změnou akustické impedance větší, kdežto kdyby byla horna hlubší a tentokrát větší i v průměru, měla by i lepší směrovost. Kdyby hlubší nebyla, ale jen větší, měla by lepší směrovost, ale nižší zisk dole. To dává smysl?


Trochu jinam. Zajímavé je mimochodem srovnání HF108 s tužší verzí HF108R - viz přebytek energie nahoře daná závěsem, něco jako kalota polyimid/polyester. Zase kompromis.

Compared to the HF108 compression driver, the HF108R incorporates a more rigid clamping system on the diaphragm. This creates a more subtle listening experience when the distance between the enclosure and the target audience is limited (as in a bar / club / restaurant or for a home listening situation) since it is typical for the compression drivers to be somewhat overwhelming when listened to in the near field. This requires additional machining in the gap as well as the alternative clamping method.

zdroj: https://audioxpress.com/article/test-be … ion-driver

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

Porovnanie vzhladu membran HF108/R:
- https://en.toutlehautparleur.com/diaphr … 8-ohm.html
- https://en.toutlehautparleur.com/diaphr … 8-ohm.html

V repro mam HF108. Ci by bola na ucho lepsia HF108R by bolo zaujimave vediet.

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

antonio teraz neviem, co myslis tym kompromisom a lepsou smerovostou? Kompromis iba tusim (rychla zmena smerovosti?…), ale co by mala byt lepsia smerovost neviem - vyssia / nizsia, rastuci DI alebo vodorovny. Najlepsie by boli nejake obrazky. Pokusim sa nieco pripravit, len toho casu je velmi malo…

(upravil marcin 30. 9. 2023 22:31)

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

Príklady troch zvukovodov, kotré majú niektoré fyzické parametre spoločné a iné rozdielne. Všetky tri zvukovody sú rotačne symetrické s priemerom 276mm s 1’’ hrdlom, určené do ozvučnice, čiže nie free standing. V1 je približne ST260B od mabata v mierne väčšom priemere vyústenia zvukovodu.
V čom sú fyzické parametre rozdielne:
V1 – je referenčný zvukovod s hĺbkou 83mm a definovanou vnútornou krivkou
V2 – je mierne hlbší - 90mm s inou vnútornou krivkou zvukovodu a iným priebehom DI
V3 – je hlboký 130mm a takisto s inou vnútornou krivkou zvukovodu s vyšším a iným priebehom DI

Pomocou ATH a ABEC3 boli simulované zvukovody v nekonečnej ozvučnici:
https://i.postimg.cc/MvPdZgbd/ST276-B-v1.png https://i.postimg.cc/23YH0QSF/ST276-B-v2.png https://i.postimg.cc/svDTr3SM/ST276-B-v3.png

Nenormalizované frekvenčky (vidno zisk zvukovodu) z VACS:
https://i.postimg.cc/NKKbKbdY/ST276-B-v1-vacs.png https://i.postimg.cc/FYwp3c6S/ST276-B-v2-vacs.png https://i.postimg.cc/mcMwwkx5/ST276-B-v3-vacs.png

Simulácia zvukovodov v klasickej kvádrovej ozvučnici s konečnými rozmermi so zaoblením všetkých hrán r=20mm s 10’’ stredobasom a vplyvom jeho membrány. DI a Power response zohľadňuje horizontály a vertikály do 4pi. Rozlíšenie do 10kHz je z dôvodu náročnosti výpočtového výkonu.
https://i.postimg.cc/V0zD58VH/ST276-B-v1-baffle.png https://i.postimg.cc/Q9QfXt0T/ST276-B-v2-baffle.png https://i.postimg.cc/14Kv28gx/ST276-B-v3-baffle.png https://i.postimg.cc/2LdMXGPg/enclosure.png

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

Ty simulace v Ath jsou kategorie sama pro sebe. Ani Mabat neumí porovnat s existujícíma hornama - nasimulovat je. Měření potvrzují, že horny z Ath nejsou vůbec špatný přístup, no i Mabat na diyaudio připustil tuším u prodlouženého krku (a despekt k hlubokým hornám dříve vyjádřil opakovaně), že to nyní neumí algoritmizovat,  neco s SW chybí, takže ani simulovat.
Fandím tomu, ale prokazatelné je měření.

(upravil 2. 10. 2023 19:04)

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

xor, to si zrejme na diyaudio nedaval pozor. Zhoda merania a simulacie samotneho zvukovodu je velmi velka. Co nesedi je spravanie konkretneho driveru vo zvukovode, predovsetkym z dovodu chybajucich presnych modelov driverov. Ten dlhy krk je specialny pripad, ku ktoremu zrejme neexistuje ani teoria, ktora by vysvetlovala preco by sa to malo spravat tak, ako sa to realne sprava.

Tak uz na slovanete je k tomu aj vlakno:
- https://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=30850

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

marcin, díky za grafy, k srovnání V2 a V3 bych uvítal jejich profily v jednom obrázku, ať je to názornější.

Lepší směrovostí mám na mysli plynulý pozvolný průběh kmitočtově co nejvýš a zároveň s přijatelným indexem směrovosti - aby nebyl na výškách příliš velký útlum.

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

Tu je porovnanie profilov:
https://i.postimg.cc/vczWfTBh/krivky-zvukovodu-v2-v3.png

(upravil antonio 12. 10. 2023 17:05)

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

Díky. Takto nějak vypadá v porovnání profil Ali horny:

https://i.postimg.cc/XZhdy9Dw/Ali-profil4.png

(upravil marcin 10. 10. 2023 1:00)

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

antonio: Ali horna je nieco uplne ine oproti tomu, co som myslel a neskor poslal. Je mensia horizontalne, k tomu relativne hlboka s mensim vyzarovacim horizontalnym uhlom (to je ta ucinnost na 2k), a s padajucou ucinnostou pod 2kHz. Vertikaly to este zhorsia, takze delenie naozaj okolo 2k. DI je hladky a plochy, ale iba horizontalne.

Mala poznamka: ak to niekomu uslo pozornosti, vsimnite si rozdiel priebehu DI nekonecna vs. konecna ozvucnica.

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

marcin, Ali hornu ber jako příležitost použít hotové řešení rychle a s dobrými výsledky; jestli víš o něčem lepším, snadno dostupným a levným, dej tip. Není mi známo, že by kdo dělal něco podobného. Pokud to chce mít někdo dotažené a má možnost 3Dtisknout, MaBatova práce s ATH se jistě nabízí, osobně bych ale nevolil kruhové horny, ale právě design inspirovaný Ali hornou - kvůli minimální a kontrolované směrovosti za cenu menšího zisku v dolním pásmu - s trochu jinými křivkami rozšíření a eliptickým nebo oválným tvarem a koncovým zaoblením pasujícím k bedně.

Grafy a srovnání s jinými hornami jsem chtěl dát později a do nového vlákna - protože je toho hodně a bude to i s jiným driverem - ale ok, takto vypadá Ali s CDX1-1745 volně na stojanu z 41 cm po 15 ° do 90 °:


horizontálně
https://i.postimg.cc/VkkW6Hrj/shot001.png https://i.postimg.cc/nhSYQYBN/shot002.png

vertikálně
https://i.postimg.cc/TwgrSzFX/shot004.png https://i.postimg.cc/nrxvtdf9/shot005.png

PR+DI hor/PR+DI ver
https://i.postimg.cc/tg1ddZzJ/shot003.png https://i.postimg.cc/wBSXwqWV/shot006.png

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

Ano, vyzera to dost dobre a cena super. Lepsie ako som myslel. Ale sme na diy fore a je preto dobre ukazat, ze sa to da aj lepsie, hoci aj za vyssiu cenu (ta je aj tak silne zavisla od moznosti kazdeho majstrovaca). Pred 10-15 rokmi sa nam ani nesnivalo o dnesnych moznostiach navrhu zvukovodov. A najlepsie je, ze si navrhnes zvukovod podla svojich potrieb a preferencii. Aky bude celkovy vysledok, zalezi aj tak na konkretnej implementacii.

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

Zajímavý počin od Joseph Crowe:
https://josephcrowe.com/blogs/news/horn … d350-16ohm

Horn No.2275
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0142/2848/8292/files/Untitled_Project_4_cb2679b9-96e3-49d1-9af2-8576308b1ff7_480x480.jpg

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

Ako sa simuluje vyhybka na taketo vyrazne asymetricke horny? Je na to vobec nejaky nastroj? Predpokladam, ze skor nie. Vo vysledku je zrejme najdolezitejsi priebeh power response iba s ohladom na horizontalnu rovinu. Tu uz hra pomaly rolu aj vyska posluchaca alebo moznost vyskoveho nastavenia kresla

Re: Driver + horna/zvukovod na doma

Myslím, že to dělal podle oka tak, jak to působilo v 3D modelu.