Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » PA a zvukařina » Fane Sovereign 12-250TC

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [9]

(upravil antonio 7. 7. 2023 22:22)

Téma: Fane Sovereign 12-250TC

Zdravím,
koukám na tento reproduktor a při zjišťování informací jsem si zadával hodnoty do amplionu jak podle dat výrobce tak podle naměřených z PD.
Všiml jsem si rozdílu v tabulkách u datasheetu na PD a na stránkách výrobce zejména v Xmax PD 5,25mm a výrobce 3,5mm.
Hodil jsem si to do amplionu a podle Hc a Hg je z dat výrobce Xmax 1,52mm.
Dal jsem to do simulace jak s naměřenými hodnotami z PD a taky výrobce do 40L uzavřené bedny.
Co je z toho použitelný?

Měření z PD: https://www.eprodance.cz/user/documents … _250TC.pdf
Datasheet z PD: https://www.eprodance.cz/user/documents … 2250TC.pdf
Datasheet výrobce: https://www.fane-international.com/down … 141117.pdf

Modrá je výrobce
Červená měření PD(Hc a Hg doplněno podle výrobce)

https://i.ibb.co/4JyP0f5/Fane-Sovereign-12-250-TC.png

Předem díky smile

(upravil Otas 7. 7. 2023 19:55)

Re: Fane Sovereign 12-250TC

Já bych se k tomu stavěl takto:
Co je změřeno, to je skutečná situace jednoho reproduktoru (nepodchycuje-li to nějaké výkyvy v kvalitě produkce). Bez ohledu na značku se obvykle blíží realitě více, než nějaké marketingové ohýbání údajů v datasheetech, aby to v simulaci lépe vycházelo.

Xmax:
- V Amplionu je nejspíše použita představa, že aby to hrálo slušně, nesmí cívka opustit magnetickou mezeru ani malou částí.
- V datasheetu s Xmax 3,5 mm je použita obvyklá metoda výpočtu pro profi, čili že cívka může jednu čtvrtinu magnetické mezery opustit.
- V datasheetu s Xmax 5,25 mm bych si tipl na marketingové ohýbání dat smile, jiné vysvětlení mne nenapadá.

To jsi ten reprák dostal zadarmo, že se jím zabýváš?
Když se zabývám 15" s t-s parametry, obvykle si vzpomenu na Cimbalou překopanou Teslu ARO9608 s Fs 33 Hz, Qts 0,27, Vas 240 litrů, BI 20,9 96,4 dB/W/m, Mms 60, Cms 246 a Xmax 6,5 mm (měřeno u Huberta v Melisse, pokud si údaje správně pamatuji). Ať ji člověk hodil do čehokoliv, v simulaci i reálu dobře hrála. Skvělý Alnico magnet i menší (2") cívka odváděly svojí práci. Tolik malá odbočka.

Re: Fane Sovereign 12-250TC

S Hc a Hg se v simulaci nepracuje, ty jsou tam jen pro úplnost a jak Otas píše, je to přesah vinutí nad pracovní mezerou (pokud je cívka posazena symetricky). 5,25 mm beru jako chybu/překlep; pamatuju, že při ládování do databáze jsem jich objevil několik.

Grafy vychází jinak z důvodu jiné Mms a mu odvislých parametrů, reálnější mi přijde 32 g už proto, že cívka je CCAW, může být i někde mezi, grafy se pak +/- srovnají. Každopádně TS parametry takového reproduktoru a vyloženě kytarových nejsou tak důležité, protože BlX a CmsX (změna při výchylce) je u nich kvůli specifickému zvuku záměrně nelineární a mnohdy se používají v zezadu-otevřených bednách.

(upravil messyl 8. 7. 2023 18:38)

Re: Fane Sovereign 12-250TC

Spíš mi byl nadhozen jako náhrada k el. klávesám ať se na něj podívám. Zjišťoval jsem si informace a použití. Než plácnu kravinu tak se zeptám zkušených. Už proto že takových širokopásmových moc není. Vyděl jsem použití i jako odposlechy a dokonce jako HiFi s šílenou ekvalizací aby to bylo poslouchatelný. Hlavně asi i kvůli ceně.
Když jsem zadával ty hodnoty do amplionu tak mi pak nevycházely stejný čísla u jiných hodnot (např. Vas) proto se radši ptám.
Dávali to do objemů 80-90L. V simulaci mi to právě nejlíp vycházelo při otevřené což se mi potvrdilo.
Když tady padlo jméno Cimbala je to ten Cimbala co má AC Akustika?

https://www.ac-akustika.cz/kontakt/

(upravil Otas 8. 7. 2023 19:33)

Re: Fane Sovereign 12-250TC

Jo, to ještě starý pan Andrej Cimbala převíjel teslácké reproduktory (dělal dříve v Tesle ve Valmezu) a velmi dobře to uměl (hovořím o 90. letech). Ale když mu došly Alnico magnety, přešel na ferity a pak magnety skládané z malých feritů a už byl válcován konkurencí. Nyní v tom a rovněž i pouhém obchodu pokračuje jeho syn; pokud jsem ještě v obraze.
Starý pán uměl Alnico výborně, převinutí stálo 500 Kčs, hrály lépe než Tesla ARA9918 a ze čtyř basáků (s 2" cívkou) od něj mi za 10 let odešel jediný.
Koukám, že mladý tam má raritní ARO 15" a neví co za něj chtít.

Ke klávesám tomu Fane rozumím, dík za odpověď.

Re: Fane Sovereign 12-250TC

Narazil jsem na něj když jsem koukal po zesilovačích. Prodávají tam čínský kopie lab gruppen. Zatím co o sinbosen, tulun, sanway či prokustk znám tak značka gisen mi je neznámá.

Re: Fane Sovereign 12-250TC

Kolega zvukár/dj prešiel pred pár rokmi z BITTNER práve na Sunway a neskôr Gisen. Aktuálne vlastní dva DSP 4.21. Predtým mal FP14000Q, ktorý už pár rokov živí subbasy na akciách u iného DJa. Miesto neho kúpil 4-kanál FP10000Q, na ktorom bola výrobná vada na jednom kanále - bolo potrebné preškrábať spoj na DPS a zosik funguje bez problémov rovnako pár rokov. Podľa slov servisáka (p. Udvaroš), ktorý ho opravoval, patria Giseny medzi vydarené kópie.

Re: Fane Sovereign 12-250TC

U těchto Čína náhražek se obávám toho co kus to jiná kvalita. Co jsem viděl tak třeba sinbosen dělá větší chladiče než třeba sanway. Dost se tím vychloubaj, ale taky sem byl upozorněn že se stává že ty chladiče bývají obarvený hliník aby to vypadalo jako měď. Pak tam přidávají o jeden větrák víc aby to uchladilo. Vůbec se nedoporučuje to dávat na zátěž 2 Ohm. Častý studeňáky atd. Pochybný kondíky, ale prý už no name kondenzátory používá i lab gruppen.

(upravil antonio 12. 7. 2023 11:22)

Re: Fane Sovereign 12-250TC

Otas

Ono se to u nej delalo primarne tak, ze pokud nekdo veci neznaly donesl origo 9918 , dostal kus s ferritem a alnico slo za uplne jiny penize jinemu zajemci. : ))) 
A vyvrtani der do kose , ktere melo odvetrat prostor pod stredickou byla taky dobra pazvukova vychytavka. No bylo toho vic : )))

Příspěvky [9]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Fane Sovereign 12-250TC

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£