Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Ostatní technika » Prepinac zosilnovacov / reproduktorov

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [9]

(upravil Wili 6. 11. 2022 12:38)

Téma: Prepinac zosilnovacov / reproduktorov

Ahoj, stale bojujem s prepinanim roznych komponentov a kedze sa mi to prekablovavat vkuse neche tak niektore lezia nevyuzite. Konecne som si postavil skrinku kam napcham zosilnovace ktore nemali miesto ale zase nie vzdy ich vyuzivam prave kvoli komplikovanosti pripajania. Preto mi napadlo vyrobit aktivny prepinac ktory automaticky pripoji reprosustavy k zapnutemu zosilnovacu.

Povodne som zvazoval aj nejaky vykonovy manualny otocny prepinac ale nenasiel som na ziadnom eshope nic vykonovo uspokojive. Jedine co sa tomu trochu priblizovalo boli prepinace modov na trubach na pecenie, lenze tam zase nepasuje prepinacia logika mojim potrebam. Nakoniec zvazujem pouzit rele a plnu automatiku a zaujima ma co si o tom myslite pripadne co zmenit alebo co mi nenapadlo... vykonovo to nema velke poziadavky, nikdy nepocuvam na viac ako par wattov, je to do bytu.

V podstate sa jedna o 2x2x DPDT rele aby sa spinala aj zem aj signal, s tym ze rele budu ovladane kvoli galvanickemu oddeleniu cez opto prostrednictom signalov z remote-out vystupu koncovych zosilnovacov a rele napajane nejakym malym lacnym 12V adapterom. Teda ak zapnem zosilnovac, automaticky sa na neho pripoji reprosustava... zaroven je to podmienkovo blbuvzdorne z hladiska prepinacej logiky, takze by sa (asi?) nikdy nemalo stat aby sa zosilnovace spolu spojili dokopy medzi sebou. Zaroven efektivita - ked su rele vo vypnutom stave a nulovy odber vtedy by bol pripojeny ten zosilnovac co pouzivam najcastejsie.

https://i.postimg.cc/nj8wyb6V/amp-switch.jpg https://i.postimg.cc/vDyGnpcd/ampswsch.png

zvazoval som aj pouzitie vacsich priemyselnych rele ale su cenovo niekolkonasobne drahsie a casto podla datasheetu ani nemaju ovela lepsie parametre ako klasicke 40.52 rele. Chcel som usetrit a pouzit 4PDT rele ale zase je cenovo 2x drahsie ako 2 mensie relatka a ma len 7A na kontakt... este mi napadli aj mosfety lenze tam by som blbo aplikoval jednoduchu a blbuvzdornu prepinaciu logiku

Co si o tom celom myslite je to totalny blud? pripadne co by ste vylepsili?

(upravil Otas 7. 11. 2022 18:02)

Re: Prepinac zosilnovacov / reproduktorov

Jestli jsem to správně pochopil, tak by mi tam scházel nějaký paměťový prvek. Já ve svém zesilovači, který se startuje od nf signálu, používám OZ a kondenzátor (rychle se dá nabít, aby to rychle začalo hrát a naopak vypne za desítky sekund, tam ale používám triak). Myslím si, že i toto nějaké zesílení a časový prvek potřebuje. Zde by za časový prvek asi posloužila v sérii dioda a rezistor (10J) od plusu k odporu 10k, kdy se dá kondenzátor mezi výstup z tandemu D + R a minus (odhad 1 mF). Občas se pouští jen tak do ouška, občas na plný kotel, i do diody optočlenu bude třeba omezovat maximální proud, je správně, že to tam máš.
Diody bych použil nějaké silnější (od 1N4003) a D14 a 16 bych zapojil mezi kolektor a emitor spínacího trandu.
Nejspíš bude potřeba zpoždění (kondík) i někam za optočlen. Rovněž bude kondík potřeba už za usměrnění (opět po rezistoru cca 10 ohmů).
Logika přepínání beden vypadá dobře.
Další z možností je spínat bedny od napájení každého jednotlivého zesu, to je pak úplně primitivní ( na straně snímání jen asi 4 diody, rezistor, kondenzátor a optočlen), ale nemusí to vyhovět vždy.
Je více cest, které vyhoví.

(upravil Wili 7. 11. 2022 22:10)

Re: Prepinac zosilnovacov / reproduktorov

Otas napsal:

Logika přepínání beden vypadá dobře.

Toto ma trapilo najviac a dakujem za uistenie big_smile

inak to usmernenie a optocleny niesu na detekciu audio signalu ale su prave na pouzitie z napajania koncovych stupnov, ktore maju dostupny remote-on trvaly signal +5V alebo +12V takze to je primitivne ako pises a maximalne blbuvzdorne, preto je tam usmernovaci mostik aby nezalezalo na polarite jacku big_smile

Re: Prepinac zosilnovacov / reproduktorov

Ještě mne napadlo, že spínací trand pro relátka je lepší použít silnější. Přepínání beden si vyžaduje relátka, která budou mít větší síly a tím i větší proudy cívkou.
Já všeobecně pro spínání relátek používám darlington BD649. Může to připadat jako strašně předimenzované, ale těch pár kaček navíc se vyplatí (navíc mají v sobě ochrannou diodu i rezistory mezi bází a emitorem - to se vlastně ušetří smile ).
Postavil jsem takto měkké starty v průběhu 25 let u asi 8 diskosvětel (žárovky převážně 24V/250W) a mělo to 100% spolehlivost (teď už jsem s výjimkou jednoho světla přešel na LED).
Výhodou přepínání oproti ochranám zesilovačů je, že nemusíš řešit schopnost odtrhnout kontakty při stejnosměrném napětí, použít lze podle mne všechna výkonová relátka s minimálním odporem kontaktů.

(upravil Wili 13. 11. 2022 23:05)

Re: Prepinac zosilnovacov / reproduktorov

Pomaly so spinacom pokracujem, a snad ho tento tyzden dokoncim. Kedze mi treba len jednu jednoduchu DPS povedal som si, ze mi staci aj obyc doska, tak som sa trapil s motanicou a jednostrankou. Nakoniec som z kalkulatora zistil, ze ma to vyjde lokalne vyrobene 250kc za jednu dosku bez masky... ked som to hodil do ciny mam to za rovnako = 10$ aj s postou a clom, s tym ze mam 5 dosiek, obojstranku, masku s popiskami a profi vyrobu a za tyzden doma. Nerad davam zarabat cinanom ale ta kvalita za danu cenu je bezkonkurencna... sad

Upravil som DPS na obojstrannu, posilnil vykonove spoje z oboch stran + dokreslil indikaciu kedze bolo miesto navyse:

https://i.postimg.cc/23TZZrQG/ampsw2L.png

Cele to pojde do malej hlinikovej krabicky co som nasiel v pivnici, asi nejaky pozostatok zo zamyslaneho nerealizovaneho sluchatkaca...tak som po dlhom case vrtal, az som zabudol ake to je narocne trafit sa rovno big_smile ale nejak sa podarilo, aby to nevyzeralo prilis zle tak som zamazal neeloxovany hlinik fixkou, je to ale fialove, mozno premalujem akrylom, este uvidim.

https://i.postimg.cc/Yv4mGSwF/14213-D2-D-5-E1-E-4-CCF-8-D46-EA932-BD0-C369.jpg https://i.postimg.cc/WFVDH6qm/8-BCA47-AB-6276-4-EC4-86-EA-6-A27-C5-B65-CF6.jpg https://i.postimg.cc/w1SRhd6G/F494-B27-A-FAAE-4514-A058-0-D571-AE1-B464.jpg

No a ako to vlastne napojim na zosilnovace? napriamo! aby som minimalizoval odpor a zaroven sa nezblaznil z mnozstva potrebnych zdierok a bananikov smile takze z krabicky pojde von velky zvazok kablov, aby to vyzeralo dobre a zaroven aby som vyuzil velku dieru v krabicke pouzil som ako kablovu priechodku IEC napajaci konektor ktory som vykuchal smile

https://i.postimg.cc/HVkMm2ZB/E3-F45-B51-5-FF5-4-C78-AE6-C-4233-BA32286-A.jpg https://i.postimg.cc/GHgymy6r/C636-B7-A3-01-DD-47-B4-9-AF1-92-D1-FF8-E4-CE3.jpg

Re: Prepinac zosilnovacov / reproduktorov

na čo máš pri KAŽDOM relátku diodu?
jeden tranzistpr - jedna dioda...

Re: Prepinac zosilnovacov / reproduktorov

Dioda by měla být přímo u relé

Web

(upravil Wili 21. 11. 2022 14:36)

Re: Prepinac zosilnovacov / reproduktorov

nemusela by byt pri kazdom ale je to dobry zvyk smile samozrejme stacila by asi jedna pri tranzistore...

medzicasom prisla doska:

https://i.postimg.cc/HVbc4D6z/8-D241-DE4-25-D7-4-B93-9-D2-C-754-C76-CE8-EAD.jpg

manualne vrtane diery pasuju!!!

https://i.postimg.cc/gxdwgS5W/F5-C58-A20-DDA2-4-B97-97-DD-015875-F796-CA.jpg

Diery som zamaloval ciernou farbou, fixka vyzerala zle big_smile a takto je standby / resp. pripojeny primarny zosilnovac:

https://i.postimg.cc/YLW4sJMp/7-EF4274-E-D523-4-E99-859-C-BB2985801743.jpg

Sekundarny pripojeny:

https://i.postimg.cc/bdD2r2bK/116-B9-AF7-170-D-4-F20-A67-C-42-E3312346-A6.jpg

Kablovy zvazok "hlinikovych" kablov ma nasral a zistil som ze aj zdanlivo zlate bananky su hlinikove. Pri pemeriavani a kope studenakov som to cele hodil do kosa a objednal nove kable a mosazne bananky mad

Re: Prepinac zosilnovacov / reproduktorov

Vždycky obdivuji, jak umíte kluci pájet, já pájím hrozně. Vypadá to velmi hezky smile.

Co se týká kabelů a banánků - je strašně těžké se dnes vyvarovat chyb, jsou to pacholci sad.

Příspěvky [9]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Ostatní technika » Prepinac zosilnovacov / reproduktorov

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£