Téma: 12" Subwoofer (the box 12-280/8-W)
Určení: kompaktní PA subwoofer
realizace: podzim 2019
Technická data: Rozměry: (š x v x h) 440 x 380 x 450 mm, Ozvučnice: Bassreflex, 43L, ladění: 43Hz, Materiál 15mm březový multiplex. Osazení: the Box 12-280/W, Hmotnost: 21 kg (vč. podvozku).
Subwoofer vznikl ve dvou kusech jako menší a kompaktnější alternativa k 15" subwooferům (https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=22918).
Nejprve vznikl v průběhu léta prototyp na kterém byla odladěna ozvučnice. Podle ní pak byly postaveny dva finální kusy.
Ozvučnice se dvěma bassreflexy kruhového průřezu jsou vedle reproduktoru, docílilo se tak nízkého profilu, stejně jako u větších sourozenců, ze kterých koncepčně i designově vycházejí. Spousta věcí je tedy shodná nebo podobná
Subwoofer je z 15mm březového multiplexu. Naformátované díly byly zpracovány na CNC (drážky pro přesné a snadné sesazení dílů, madla atd.). Lepeno bylo opět stejně jako u předchozí 15" verze bez použití vrutů či sponek (do zatvrdnutí lepidla byl sub pouze stažen svorkami a kurtami). Stejně tak dostaly i tyto subwoofery připínací podvozky se 75mm kolečky (dvě bržděná, dvě ne). Přestože vzhledem k váze a rozměrům by to nebylo nezbytné, osvědčilo se mi toto řešení. Při transportu z/do auta lze subwoofery takto snadno použít jako "vozík" pro další věci. Povrchová úprava je warnex. Před reproduktorem je mříž z 1mm ocelového plechu s 63% volnou plochou opatřená komaxitem a doplněná na vnitřní straně o průzvučný molitan. Vytlumení je po všech stěnách vatelínem. Horní strana je osazena přírubou pro distanční tyč. Na zadní straně je zapuštěný terminál se dvěma paralelně zapojenými speakon konektory.
Zvukový projev subwooferu je ve spojení se satelity s Deltou 10A a B&C DE10, se kterými bude nejčastěji používán, naprosto dostačující jak charakterem tak výkonově. Už od prvních pokusů s tímto reproduktorem mě velmi mile překvapil. Umí jít opravdu hodně nízko, oproti některým jiným PA měničům, se kterými jsem měl tu čest, hraje velmi dobře i při relativně hodně nízké hlasitosti. Co do výkonu, nechá si líbit překvapivě hodně, první "testovací" kus jsem rozhodně nešetřil a bez problémů vše přečkal. V páru tyto suby dle prvních pokusů mírně překonávájí jeden kus 15" verze, což naplňuje to, co jsem od menších subwooferů očekával, tedy lehčí, skladnější a kompaktnější variantu převážně pro aplikace kde jsem doteď používal právě jeden větší subwoofer.
Prototyp a stavba:
Hotové subwoofery: