Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Smetiště » Osvětlení vozu, vyhořelé relé

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 27]

Téma: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

Zdravim pánové, stala se mi nemilá věc... Při zapojování osvětlení nohou jsem omylem ťukl fázi o zem a prorazilo se relé. Nové relé v Toyotě od 3500Kč. Málem se mi protočili panenky. Nemáte někdo nápad, jak jinak udělat osvětlení a aby stálo méně než 3500kč? Dát například nějaký spínač ke dvěřím nebo něco podobného? Na osvětlení nohou bych stejně rád něco přidělal, takže mi tohle příjde jako cesta menšího odporu. Nějaké plynulé zhasínání je mi celkem volné. Jde jen o to, aby člověk viděl kam nastupuje. (btw v Toyotě ani neví, které relé osvětlení vozu ovládá)

Předem děkuji za rady a připomínky Bhm1

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

Vyhořelo ti relé? Nebo celá deska, jestli relé tak ho vyfoť, třeba půjde nahradit. Jinak Pokud chceš tak použij na spínaní nějaký koncák http://www.conrad.cz/mikrospinac.c0216650 ideálně s těsněním, předpokládám, že tam bude vlhko.

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

A nejde osvětlení pod nohy připojit na osvětlení interiéru? To by asi bylo jednodušší, najít příslušný drát, než se babrat s dalším dveřním spínačem.
Já to tak mám, jako světla dospod dveří jsem použil placaté obdélníkové svítidla z vrakoviště /ani nevím, z čeho to je, asi z osvětlení SPZ či podobné, jsou vodotěsné/, byly tam 4ks pohromadě a stejné, kus po 20Kč, tak jsem je vzal. Původně tam měl být vodotěsný silikonem zalitý bílý LED pásek 12W/m, přilepený hňupolepem na hliníkovém pásku a pásek teprv dospod dveří. Původně byly ty svítidélka osazené sufitkou 10W, dal jsem 15W a světlo jak v parlamentu, mám to ve všech 4 dveřích.
Na dveřní spínač osvětlení kufru /z výroby/ to mám i na dveřích kufru, tam je ale jiné, o trochu větší, šikmé a na žárovku Ba15s 21W. Když je víko kufru zvednuté, osvítí to tak na 3m okolo, je to výborné při večerním vykládání věcí.

Web

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

Sinclair - napojeno na osvětlení interiéru to právě bylo, ale ono relé vyhořelo. Nahradit levnějším noname se prý dá, alespoň v jiných modelech to prý jde. Nicméně u mého vozu mi nebyli schopni v Toyotě ani říct, které relé to konkrétně je. Řekli jen, že minimální cena je 3500. Víc se se mnou nikdo nebavil, snaha 0. Tak se snažím najít nějakou aleternativu.

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

Tak to relé podle nějakého automechanika najdi a jestli je to elektronické, tak to oprav či nech opravit.
Já místním automechanikům taky opravuju spínané i lineární regulátory otáček topení-větrání. Oprava vyjde na pár stovek, ale celý nový regulátor stojí kolem 4.000.
Dokud jsem to nezačal dělat, všichni to měnili za nové a vadné prali do kýblu i když tam byly vadné jen spínací fety či bipoláry, nebo řídící šváb PWMka.
Chtěli mě uvrtat i do jednodušších řídicích jednotek, ale to jsem odmítl, to je o hubu. Někdo se v tom vymlátí, pojišťovák zjistí opravovanou ŘJ a mám to na krku. Ještě jim dělám externí zapalovací jednotky, Bosch, PAL i Molex a do malých Iveco sestupné měniče 24/12V. Ty jsou nové taky dobře mastné a přitom stačí tam dát jen lepší fety s menším Rdson a přestane to tolik topit, srát se a přežije to i chvilku zkrat, dokud nepřehoří pojistka.
Opravit se dá ledacos, pokud to zrovna není nějaká zákaznická věc.

Web

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

V servise mi také řekli, že tohle nedohledají. Řeším to už asi půl roku. Proto jsem se rozhodl pro jiné řešení.

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

Co takhle zajít na vrakač.

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

Benazi - to jsem také zkoušel, ale když neví nikdo které relé to je, težko mi dají druhé. wink

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

bhm1 - to v servisu NEVÍ, které je to shořelé relé? To nemají ani dokumentaci k autu, které servisují? To je značkový servis? Takovému servisu bych se obloukem vyhnul. A jak to, že i když neví, které relé to je, tak ví, že stojí 3500,-? Není to trochu podivné? Který model Toyty to je?

Web

(upravil bhm1 20. 10. 2015 12:20)

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

pzwak - V Toyotě řekli, že to tam musím nechat a že musí rozebrat celou palubovku, že neví které relé to je a podle servisní dokumentace to nenašli. Byl jsem dost vzteklej. Jediné co udělali, tak se podívali a řekli, že všechny ty to relé stojí kolem 3500.

Jedná se o Toyota Corolla 2003 1.8TS (2ZZ-GE 141kW)

Nevím si už rady. Jestli je někdo z Brna dokáže to dohledat nebo opravit, rád auto dovezu a zaplatím.

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

a zkoušel jsi nějaké Toyota fórum, jestli někdo neřešil něco podobného? Chtělo by to servisní manuál, jinak se bude příslušné relé a jeho náhrada nebo obchvat řešit problematicky.

Web

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

Není to tohle relé?
https://www.youtube.com/watch?v=abqYVKWE-0M

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

Wimshurst - to jsem už viděl také. Tohle relé v pojistkovce na mém voze vůbec není smile

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

bhm1: tak jdi po drátech. Sice fuška ale je to to nejmenší. Baterka, multimetr a hodně trpělivosti. Všechno jde. Pro autoelektrikáře toto je trivialita.

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

Madeindoma-Po drátech jsem šel, skončil jsem u patice. Kam to pak dál vede nemám tušení

(upravil sinclair 22. 10. 2015 22:59)

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

Já nevím, ale musíš být podle mě naprostý laik, který by se v tom případě vůbec neměl hrabat v elektroinstalaci auta, pokud nechceš, aby Ti shořelo, nebo úplně hloupej. Kurva, je to jen dvoupólová stejnosměrná instalace v blbém autě a na většinu zásahů stačí žárovková /ne ledková/ zkoušečka. Na žárovkové totiž poznáš, je-li někde nepřípustný přechoďák či naopak zkrat, kdežto ledky se rozsvítí i při minimálních proudech i přes ty přechoďáky, víceméně svítí furt stejně a neodliší, teče-li proud přes jinou žárovku, jestli je to tvrdý plus, jestli je tam blbá zem apod. Nejlepší je tužková zkoušečka s hrotem, vyrobená z kusu pivní trubky ze silonu či teflonu, s 10W sufitkou a 1,5m kablíku s krokodýlkem. Já jsem si takovou udělal už před 30 lety, mám ji dodnes a většinu závad na instalaci /i zákeřných, po vytopení/ jsem s ní našel.
Udělej to stejně, ale napřed si opatři schéma toho konkrétního auta, ať nemusíš párat kabelové svazky a pak je znovu omotávat černou textilní chlupatou samolepicí páskou. Ta páska jde koupit v šířce 10 a 20mm/20m v každé větší prodejně ND na škodovky.
A tolik relátek v tom autě zase být nemůže. Ale máš pravdu, že mohou být pod palubkou, bývá tam poschováváno kupa věcí, třeba ovládací jednotka centrálu s alarmem apod. Tak vytahuj z patice jedno relé po druhém, případně u těch viditelných zjisti, kdy cvaknou a od čeho jsou a až potom, kdy vyloučíš všechno viditelné, sundej přístrojový štít - nemusíš celou palubku. Mnohdy stačí je přístrojový štít a komplet schránka a máš přístup pod celou palubku. A všecko je na konektorech.

Web

(upravil orl433726 23. 10. 2015 1:08)

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

Osobně bych nejdříve rozebral poškozené relé abych věděl co je zač. Jestli má jen jeden kontakt nebo přepínací kontakt. To schema samozřejmně není k zahození.
Vidím že ani nevíš které je to relé. Opravil jsem na autech kde co a po drátech se dá dojít hodně daleko.

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

No moment, az doteraz som si myslel, ze hovorime o elektronickom "rele", lebo si neviem predstavit, ze by obycajne mechanicke rele, pri "skrtnuti" o kostru, shorelo skorej nez prislusn poistka. Ozaj, poistky si si skontroloval vsak? Inak cela tema mi pride ako kravina, servis kde nevedia ktore "rele" je zodpovedne za osvetlenie interieru, ale vedia ze kolko to bude stat, vymyslanie piiicoviin miesto odstranenie vzniknutej chyby... Ako uz pisal sinclair predomnou, radsej sa v tom uz nevrtaj, lebo co chvila uz nebudeme riesit vyhorele "rele", ale vyhorele auto aj s garazou...

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

Ano, jsem opravdu laik, ale udivuje mě, že tu nejste nikdo schopný pochopit to, že schéma elektroinstalace vozu dohledat nejde, v originálním servise mi řekli, že neví které je to relé a musí se tu vůz nechat a rozebrat celá palubovka. Které je to relé opravdu nevím a ani na Toyota klubu nikdo neví co s tím, navíc se jedná o verzi TS kterých je v Brně asi 5. Nikdy jim tenhle vůz v servisu prý nestál. Proto jsem řešil alternativu pro rozsvícení interiéru. Teď mi do osvětelení vozu místo spínaných 12V jde permanentně 9V. A pokud mi konektor vede do pojistkové skříně a ani jedna pojistka vyhořelá není, tak opravdu nevím jak to dohledat. Omlouvám se tedy za moji neznalost.

Děkuji za rady. Mnoho to pomohlo.

(upravil Tipi 23. 10. 2015 22:08)

Re: Osvětlení vozu, vyhořelé relé

A akú radu by si chcel? Autorizovaný servis neviem kde je chyba, nemáš k tomu dokumentáciu a si evidentne laik (čo vlastne sám priznávaš), ale máme ti radiť aby si niekam zapájal nejaké kábliky spínače a pod? Ono to zas nie je také jednoduché, hlavne nie pre niekoho, kto máva živím vodičom, keď si chce "iba" pridať nejaké svetielko k nohám. Takže ja mám pre teba iba jednu radu, podľa teba asi k hovnu, ale ver mi - myslím ju v najlepšom. NEHRAB sa v tom ak nevieš čo robíš. Zober si, že si to len tak niekde zapojíš (bez dokumentácie je to viac menej lotéria) počas jazdy ti tvoje ubastlené osvetlenie spôsobí skrat a odjebe ti napájanie nejakého dôležitého systému na ktorý to napojíš... alebo to z neznalosti napojíš niekde pred poistky a vyhorí ti auto, alebo napojíš vodič „nevhodného“ prierezu než je dimenzovaná príslušná poistka  - kým ti zareaguje poistka (ak vôbec) vodič/kábel ti bude horieť plameňom > zhorí ti auto... Skrátka možností ako z „jednoduchého“ svetielka môže vzniknúť menšia katastrofa ja naozaj mnoho! A myslím, že toto nikto nechce mať na triku.

A nemusíš sa ospravedlňovať za neznalosť, nemôžeme vedieť všetko. Len ti hovorím ( a myslím že aj za ostatných) že ak si neznalí tak som v to prosím ťa radšej nevŕtaj - veď jednu vec si v tom aute odrbal práve tvojou neznalou manipuláciou - ber to ako upozornenie pred tým, než spôsobíš ešte väčší prieser, ktorý by ťa mohol  mrzieť ešte viac sad

EDIT:

Ja by som ti vlastne aj poradil niečo konkrétne a zrejme aj ostatný, len si uvedom, že máme ešte menej informácií než ty - vieš sa  vtom aute pohrabať, mi nemáme nič, ani schému, to auto nepoznáme  (ak by sme ho aj poznali aj tak asi nikto nemá v hlave kompetnú schému elektrifikácie nejakého auta) skrátka nič, takže ti len ťažko viem poradiť ako, kam a čo máš pripojiť...

Příspěvky [1 až 20 z 27]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Smetiště » Osvětlení vozu, vyhořelé relé

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£