Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Nezařaditelné » Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [14]

Téma: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

Zdravím chlapíci.
Jistě asi chápete o co mi jde a podobný téma jsem nenašel. Možná jsem špatně hledal, tak kdyby jste věděli, tak hoďte jen odkaz. V opačným případě bych poprosil o radu.
Ten kousek nábytku si nechám udělat na míru a mělo by to taky jako nábytek vypadat. Ne jak racková krabice. Ale i tak mě napadlo, že asi není nejlepší řešení nacpat zes do malýho prostoru a nechat ho tam zbytečně topit. Proč neudělat pár děr nad chladiči navíc a vzadu nepřidat ventilátor/y?
Teď je ovšem otázka jaký/é....? V těch se vůbec nevyznám. Nechci na tom zbytečně šetřit, ale taky to samozřejmě nemusí být ventilátor za pětikilo.
Tedy v případě tichých výkonnějších větráčků bych 1000k obětoval. V libovolném množství.
Máte někdo nějaký tip? Kuličkové ložisko, kluzné, ventilátor s magnetickou levitační podložkou, 5V, 12V, 24V, 230V ? Jistě se rozdělují ještě do různých jiných kategorií, ale to já netuším. Nevím od čeho se vůbec odpíchnout.
Chci aby to bylo dostatečně výkonný a tichý a pro mě asi nejlépe na 230V. Nemusel bych řešit nějaký trafíčka a podobný věci.
Možná by jste měli i lepší nápad, tak sem s ním smile

No a ještě dotaz za kamaráda. Nechce se mu vylejzat z postele aby si přepnul vstup na televizi, mobil a nebo počítač. Chtěl by to nějak, ale ne draho vyřešit dálkově. Zesilovač má pouze koncák, tudíž jen jeden vstup. Je nějaké řešení? Samozřejmě o předzesilovači například s DO ví, ale to jde nejspíš do tisícovek. Nejsou na to nějaký vychytávky?

Za případné odpovědi na mé možná málo specifikované a blbé otázky předem díky.
Tom smile

Re: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

Ja by som siel do ventilatora na 12V, zdroj snad nebude problem zohnat a dorobit nejaku regulaciu bude jednoduchsie ako v pripade 230V ventilatora. Navyse tam mas obrovsky vyber, kedze su pouzivane v PC. Rozmer si vyberies podla toho co ti tam bude pasovat, ideal by som videl ako 12 alebo 14cm, opat najvacsi vyber. Dobre ventilatory vies kupit uz od 90Kc (Gelid Silent), rozumna cena konci na zhruba 600Kc (Noctua NF-S12B ULN). Na tento ucel ti bude stacit ventilator zregulovany na nejakych 500RPM, co by malo byt nepocutelne, hlavne je aby tam ten vzduch nestal - aby ho ten ventilator vyfukoval von.
Samozrejme nezabudni na to ze jedna diera na ventilator stacit nebude

(upravil Thomas 6. 11. 2014 1:06)

Re: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

Díky za reakci. Správně jsi připomněl i značku ventilátorku. Na to jsem zapomněl. Kdesi jsem se dozvěděl, že výborné jsou např. Papsty. Jde mi o to abych nekoupil i vyloženě lacinej šmejd. Bednu si chci napřed postavit jen z nějakých " desek " a nasimulovat si proudění vzduchu uvnitř. Zkrátka aby to mělo opravdu účinek a pak to rozkreslím a nechám zadat. Zatím poptávám ty ventilátory.
A asi ano - vzhledem k napájení je lepší mít zdroj 12V - ovšem s tím mi zas bude muset někdo pomoct a tím se mi to komplikuje :-/

Re: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

pokud se nechceš se zdrojem pro 12V s regulací namáhat a vyrábět ho, můžeš zkusit nějaký jednoduchý adaptér do zásuvky s regulací výstupního napětí, tím můžeš ovlivnit i otáčky podle potřeby... v ceně pár stovek určitě něco najdeš třeba tady

Web

Re: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

No vida smile To je šikovná věcička. Díky. A v případě větráčků dvou? Mohu je zapojit paralelně? Ale asi záleží na příkonu W u větráčků že?

Re: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

jasně, nebál bych se paralelního zapojení, samozřejmě záleží na příkonu větráčků a výkonu adaptéru, ale má dojem, že ges měl zrovna v nabídce i výkonnější regulovaný GES07507820 na 0.6A, čili 7.2W a to by na dva paralelně mohlo stačit.

Web

Re: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

Dobře, díky za rady.

Jinak ono to asi vypadá, že tam ty zesilovače chci úplně zavřít - to ne. V předu bude klasicky otvor na vsunutí zesilovače dovnitř, ale napadlo mě nad ním vyříznout díry přesně nad chladiči do stropu dalšího falešného šuplíku a z toho by to ty ventilátory táhly ven směrem dozadu. Mohlo by to dobře fungovat. Praxe a aerodynamika je ale věc druhá smile Budu bádat.

Re: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

Tak ako to popisujes by to bolo podla mna fajn.
Este k tym ventilatorom, EBM-PAPST je dobra znacka, ale vzhladom na to co dostanes pomerne draha, to uz cenovho vyhodnejsie vyjde aj ta Noctua, ktora ma podstatne vymakanejsie a technologicky pokrocilejsie ventilatory s lepsimi loziskami, navyse k ventilatorom dostanes aj redukcie na spomalenie ich chodu. Plus ich spotreba je fakt extremne mala a teda aj keby si mal zapojene dva ventilatory paralelne, stacil by ti 1,5W zdroj (v pripade tych S12B ULN alebo S12A ULN). Tieto ventilatory su navyse robene presne na takyto ucel, maju teda sice nizky staticky tlak, zato ale vysoky prietok.
Dalsim skvelym vyrobcom je napriklad Noiseblocker.
Z priemyselnych znaciek mozes okrem Papstu narazit este na Sunon, tam ale pozor na ventilatory s VAPO loziskom, zvyknu piskat. Naozaj by som skor isiel do PC ventilatorov, Noctua ci Noiseblocker so samomazacimi loziskami su naozaj vynikajuce ventilatory, po vhodnom zregulovani nebudes pocut ani motor ani loziska a ani ziadny iny parazitny hluk ako u vacsiny ventilatorov s gulickovymi loziskami.

(upravil Thomas 7. 11. 2014 18:20)

Re: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

Ještě jednou díky za rady. Pohrabal jsem se v interfernetu a od té značky jsem hledal další a narazil ještě na tento: http://www.alphacool.cz/produkt/Noctua_ … rg1=010426

Je jen o pár kaček dražší, ale myslím, že 3x tak výkonnější. Místa mám libovolně, takže by tam mohl být i 14cm větrák. Kulatost by mohla být taky výhoda. Hlučnost má o trošku větší, ale zase  bude vzadu a přeci jen domov není kostel smile Těch zbytečných ruchů okolo je daleko víc než dva větráčky vzadu na skříňce.

Jediné co nevím je, co je to to SSO ložisko?

Co bys na něj řekl KocuRe?

Re: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

Thomas hledej tady :
http://www.czc.cz/ventilatory-chladice/produkty
A máš do rána co řešit. Cena od 60 do 600 Kč. smile

Re: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

SSO je len jeden z mnohych nazvov pre jednu z mnohych variant samomazacieho klzneho loziska, v pripade noctuy ale velmi kvalitneho.
P14 by som ja osobne nebral, tie ventilatory sa zle reguluju (maju pomerne vysoke rozbehove otacky) a nemyslim si ze ty tam budes potrebovat nejaky masivny prietok, ty prakticky len potrebujes aby ti tam ten vzduch nestal a na to ti postacia aj S12 zregulovane na nepocutelne otacky. Ja by som si teda zbytocny hluk do izby nepridaval - tie P14 bude pocut.

(upravil Thomas 7. 11. 2014 21:20)

Re: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

Nu dobrá. Dám na Tvou radu smile Snad budou dostačující.

Dolly j : Díky, ale z toho by mi bouchla kebule smile Proto jsem potřeboval někoho, kdo už má zkušenost.

Re: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

Známý má něco podobného, ke všemu zesilovač, který silně hřeje a musí být ve spodní polici (kvůli kabeláži k bednám i stabilitě stolku). Nakonec se po různých pokusech použila dvojice velkých papstů, asi 200x200mm, 48V/0,5A DC, demontováno z průmyslového měniče. Napájení - adaptér od nějaké tiskárny, je pohozený pod stolkem, cca 10-16V podle teplotního čidla, umístěného na horním krytu zesilovače. Dost zásadní bylo dát zdroj pryč od celé sestavy, původně tam měl za konec zastrčený spínaný adaptér 12V a rušilo to...Ventilátory jsou na zadní části stojanu na odklápěcí liště za zesilovačem a táhnou skrz jeho polici vzduch zepředu dozadu.

Web

(upravil Thomas 16. 11. 2014 17:50)

Re: Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

Tak nějak bych si to představoval - akorát jsem to v hlavě vylepšil o větrání ne skrz zepředu dozadu, ale spíš zespoda nahoru skrz díry nad chladičem.  Teoreticky bych mohl i přidávat poličky opět s vyříznutými dírami pro další zesilovače a teplý vzduch by měl odcházet pořád směrem nahoru a větráčky by ho hnaly pryč. Ovšem je to pořád jen teorie smile

Příspěvky [14]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Aktivní větrání ke stolku pod telku na zesilovač/e

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£