Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 5)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Koncepce sloupových reproduktorů

  Stránky: 1 2 3 4 5 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 94]

(upravil buster 31. 7. 2014 2:51)

Téma: Koncepce sloupových reproduktorů

Všechny vás zdravím.

   Po dlouhé době se opět hodlám pustit do stavby reproduktorů. Jednalo by se o třípásmové. Ano vím, že jsou složité a že mne od toho budete odrazovat, ale člověk kdyby nezkoušel dělat složité věci, tak jsme doteď na stromech. Proto se píšu o RADY a TIPY a ne o odrazování od stavby.

   Tak, má představa je takováto. Dlouhou dobu jsem hledal a porovnával měniče (parametry a cena). Celková cena měničů je do 8000 kč. Došel jsem nakonec k tomuto (snad to k sobě půjde):
- basy: Beyma SM 110/N 8ohm
- středy: 2×Visaton SC 13 8ohm (spíše je to středo-bas, než čistý střed)
- výšky: Visaton Dt 94 8ohm

  Beyma bude s bass-reflexem. Objem mi vychází okolo 40l a bass-reflex naladěn na 49Hz. Oba středy bych viděl v 10 litrové uzavřené bedýnce. Dělící frekvence výhybky bych viděl spodek okolo 500-1000 Hz a vršek 4000 - 5000 Hz (tady budu potřebovat pomoct).

Tady jsou nějaké předběžné obrázky:
https://lh5.googleusercontent.com/-NKa9kV6z3Rg/U8zrASvt_kI/AAAAAAAAAA4/NdyXk45Y7mg/w640-h512-no/repro+1.png
Rozměry bedny na obrázcích jsou:
- výška = 950mm , šířka = 250 a 350 mm (min a max), hloubka = 250 mm
https://lh6.googleusercontent.com/-Hy1xFMZIm_M/U802bIEopEI/AAAAAAAAABw/odIVpz2wU08/w640-h512-no/repro+2.png

https://lh6.googleusercontent.com/-gvsDysWDXWQ/U9gY2JwDRQI/AAAAAAAAAEE/04q7RQUWKzE/w640-h512-no/repro%2B3.png

   Vím že u mého návrhu bude asi trochu problém s difrakcí zvukových vln, hlavně u středů (krytky) a ta skruž kolem beymy (no jo, design na úkor funkčnosti smile ). Další věc bude sfázování měničů, to bude asi taky oříšek trochu. Jo materiál bedny bych vyděl na 20 mm MDF spraženou se dřevem (cca 15-20 mm) a nebo jenom 30-40mm MDF odýhované (abych pravdu řekl, dýhovat se my moc nechce).

Budu vděčný za jakékoliv rady a nápady jak to vylepšit ale vzhled bych rád udržel pokud možno.
Chci si postavit slušné repro, ale né zas z měničů za 20 tisíc smile .

(upravil Crifodo 21. 7. 2014 19:14)

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

v čem to modeluješ? pěkná práce

(upravil buster 21. 7. 2014 19:22)

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

Děkuji. Modelováno v Cinema 4D od Maxonu. Je to polygonální modelář né nurbs jako je třeba Rhinoceros. Rendrování je provedeno pomocí Thea render.

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

Cena měničů do 8000.- ? To bych se na takovou pěknou bednu vyprdnul.

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

Já vím, není to mnoho (úzký výběr měničů, skoro žádný). Co nebude ve zvuku bude ve vzhledu big_smile

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

Prý "úzký výběr měničů", to jsi mohl napsat před 30 lety. Být tebou, tak si to ještě pořádně rozmyslím, minimálně ta beyma dole není úplně nejvhodější. Proč tam vlastně nedáš W250S?

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

Ty jo ani nevím. Nějak jsem jí úplně vypustil, je pravda že ta W250S se k těm ostatním hodí lépe svými parametry. Sice jsem už trochu přes 8000, ale vem to čert. Když někoho napadne nějaká kombinace měničů do 10000, to je moje maximum. Jsem student vysoké školy a ještě musím našetřit na Aldaxe SPV 250P + subsenior+toroid letos pro svojí 15G40.

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

A preco nepouzit W100S na stredy?

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

Nechceš tam požiť radšej 12" miesto tej Beymi? Totižto ta beyma je sice fajn reprak a mam s nim dobré skusenosti no uplný spodok nezahra a tam kde to je najviac treba " na basoch takých tých pekných" smile nepohrá skoro nič.

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

mordoo:
teďka nevím, jestli nenapíšu nějakou blbost, ale nějak si stále vybavuji, že je dobré vybírat reproduktory s přibližně stejnou citlivostí.
Pak bych nejspíše musel ostatní utlumit.

djsteve:
S tou 12" nevím, jako s vlastnostmi jsou 12" na tom lépe, ale podle mého je to už na tu bednu (vzhledově) trochu moc. Já bych raději zůstal u té 10", na nízké basy mám subwoofer s Beymou 15G40 a ta ty spodky podle mého ucha pobírá celkem slušně. Já vím, že mne teďka někdo odsoudí, ale já bych chtěl, aby to nějak i trochu vypadalo a pro oko to bylo vyvážené, ona ta 12" by z toho možná už spíše udělala vzhledově PA reproduktor a to v pokoji už jedno mám dá se říct (15G40) smile, více jich už nepotřebuji. To je můj názor.

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

Tak to je trochu ina vec ked to máš podložene 15G40. No potom mi ale pride rozomnejšie riešenie urobit tie stlpovky ako dvojpásmo a nechať tú SM110 hrať aj stredy. Je to svojim sposobom stredovy reproduktor ktrý vie aj trocha basovať. A tie stredy vie hrať ozaj velmi pekne. Sam mam v dielni na počúvanie dvojpasma SM112W a SMC8060 delene na 2,5k 18dB a hra to nadherne len z vyhybkou som sa musel velmi dlho hrať kym sa to pekne zviazalo.
Inak ked budeš mať bedne hotove nenechaj sa znechutit prvým dojmom že to nejak nehra. Tie SM ka od Beymi potrebuju aj sto hodin kym im to začne znieť.

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

Ved preto tam mas dva smile ak ked pouzijes W250....
W100S/W130S a DT94 hraju spolu celkom dobre a visaton pouziva tieto kombinacie

sc13 ani nevyzera dobre smile

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

nevypadá, ale taky proto jsem tam navrhnul ty krytky, které my nejspíše zhorší zvuk vlivem difrakce zvuku big_smile

(upravil check 22. 7. 2014 21:02)

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

Hezky jsi se pustil do návrhu, snad ti nevezmu vítr z plachet, jen pokračuj.

Visaton SC 13 je 5" střeďák.  Ano je to střeďák, protože má Xmax 1,25 mm a cívečku o průměru 20mm, z toho basy nepolezou. Výrobcem udaná hodnota +-7,5mm je akorát tak teoretická fyzická výchylka před mechanickým poškozením, které repro ale stejně nikdy nedostáhne. Navíc je ten reprák hnusný, dáváš před něj další ošklivou krytku (kvalita mechanického zpracování v realitě bude problematická), která nevíc zhorší zvuk difrakcemi, jak sám píšeš. Bohužel dobré čistě středové měniče do třípásma skoro nikdo nevyrábí.
Naopak ti doporučuji použít na středy středobasový měnič s velkou cívkou. Dneska se chovají na středech velmi dobře (dost možná líp než Visaton SC 13) a velká cívka (hlavně průměr) a také dobré větrání koše zajistí daleko lepší tepelnou zatížitelnost. Vykašli se na použití dvou střeďáků a kup jeden lepší. Bude to tak hrát lépe zejména z důvodu lepší směrovosti a opět se bude snadněji dělat výhybka.
Jinak volba průměru střeďáku 5" (5,5") dobrá a toho se drž. K 5" průměru se ale nehodí výškáč s 20mm cívkou. Hledej raději mezi výškáči s 25mm cívkou. Víc vydrží, je mnohem snadnější je používat a dosáhnout s nimi dobrého zvuku.
Beyma SM 110 není basák. Leckterý 8" hifi středobas ti doma vykouzlí lepší zvuk. Tedy doporučuji koupit 8-10" hifi basák a budeš daleko více spokojen, žádný subwoofer nebude potřeba. Profi basák by musel mít alespoň 12" a 80 litrů bednu, aby trochu hluboko zabasoval (výhodu by měl ve větší citlivosti a zatížitelnosti, kterou doma ale nevyužiješ).
Taky jsem si na letní brigádě vydělal na subwoofer, postavil ho, ale pak jsem zjistil, že když nezahrají hlavní bedny, tak subwoofer pomůže k dobrému zvuk jen velice málo. Tedy vykašli se na něj úplně a postav pořádné sloupovky.
Nemluvil jsem o 95% věcí, které je potřeba řešit a způsobují problémy. Doporučuji ti přesně okopírovat nějakou stavebnici do puntíku a vyřádit se pouze na povrchové úpravě reprobeden. Zjistíš, že i tak budeš mít půl roku co dělat. Vykašli se na Visaton s jejich mizernými stavebkami a předraženými měniči a poohlídni se jinde. Ostatní ti jistě poradí kde se dá dobrá stavebnice koupit včetně dobrých měničů.
S ozvučnicí reprosoustavy si pak můžeš vyhrát a když dodržíš základní principy, tak si pak sedneš na zadek z krásné hudby.

Web

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudsp … ojects.htm

(upravil buster 22. 7. 2014 22:37)

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

Check:
Velmi děkuji za obsáhlí komentář. Takže Visaton drobátko oklamává zákazníka ? Zajímavé. A jakou firmu bys doporučil. Jako Seas a Peerless, o nich si mohu spíše tak akorát nechat zdát. Monacor to bude něco podobného jako Visaton asi, nebo ne. Pak Beyma, ale ta má spíše PA měniče. Další firmy moc neznám. Jo a co Dexon a ty jeho kevlary ? Jaký na ně máte názor. Podle mého to je normální repro kvality jako byli tvm.

Ty dva středy kolem výškového měniče jsem použil, jelikož jsem se někde dočetl, že je pak svislá směrovka symetrická (u dvou pásma) kolem výškového měniče, a že pak strmost výhybky má vliv pouze na zvlnění směrovky, tak jsem myslel, že se zjednoduší výhybka (její ladění na směrovost). Ono u tří pásem ta směrovka nebude úplně symetrická díky tomu basovému měniči (to bych musel použít taky dva), ale myslel jsem si, že si to tím zjednoduším. Takže doporučuješ spíše po jednom měniči.

Jako určitě chci, aby sloupy zahrály i basy, ale nemusejí chodit až na 20 Hz smile. Je jasné, že z toho nechci udělat, to co se prodává v krámech, že sloupy (satelity) nezahrají nic níž jak 150 Hz třeba (někdy ani to) a tahá to pseudo subwoofer (krabyčka co jen duní, ale nehraje). Subwoofer mám pouze jako třešinku na dortu u basů smile.

O tom kopírování, vím jako, že je to ta skoro nejlepší a nejednoduší možnost, ale na kopírování já moc nejsem a taky podle mého se tímto způsobem moc nenaučím. Nechci k tomu přijít jak slepí k houslím. Jako i z chyb se člověk učí (ale raději bych jí nechtěl udělat). Je to se mnou složité smile. Vím že navrhnout správně fungující repro je skoro stejně obtížné, jako doma zhotovit fungující Rolexky big_smile.

Jardag69:
Hezký odkaz. Asi nejvíce se mi líbí Illuminator (ale taky asi ta cena bude jinde big_smile )

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

check skor mysli nieco taketo
http://vmaudio.cz/index.php  smile
radi ti dobre. Moje bedne s monacormi niesu doteraz hotove a radili mi to iste...
mas meraciu aparaturu?

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

Já vím že mi radí dobře. Ale chci také získat nějaké zkušenosti a vědomosti (vědomosti asi z knih smile ) o této problematice jako máte někteří z vás (alespoň 10% vašich vědomostí smile ), a to ze stavebnic asi moc nezískám. Jako postavit stavebnici dokážu, ale až jí dostavím a zeptám se sebe, co jsem z toho získal za zkušenost, tak si mohu jedině odpovědět NIC, akorát umím zhotovit podle plánku bednu a osadit jí. Ano bude to hrát hezky, ale pro mne to bude černá skřínka dá se říct. Zeptám se jinak, kolik z vás získalo takovéto zkušenosti (které obdivuji) stavěním reproduktorů podle plánů nějaké stavebnice.

Na odkaz jsem už koukal (poslal mi to do mailu, za což děkuji). Jsou pěkné.

Měřící aparaturu, no už dlouho o ní uvažuji, na ní to právě hlavně stojí. Vím že tu někdo kdysi nabízel právě kalibrované mikrofony (kapsle). Jediné co doma mám je měřák a oscilo, což mi moc nepomůže smile.

(upravil mechanik 23. 7. 2014 0:53)

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

mordoo, zase takto ho odradíš od stavby niečoho vlastného uplne a neni to škoda? nič sa tak nenaučí. Ale je fakt že vlastné projekty sú na dlho. Tiež už dokončujem reprobedne niekolký rok... Občas je lepšie dávať si asi nižšie ciele... Neprebádané cesty môžu dopadnúť tak že postavíš niečo mizerné alebo ako ja to v priebehu stavby niekolko krát zmeníš čím sa natiahne čas a projekt sa niekolko krát predraží.

Ked už je tu Troels tak napríklad aj tu sú projekty: http://www.humblehomemadehifi.com/download.html   http://www.zaphaudio.com

(upravil buster 23. 7. 2014 9:21)

Re: Koncepce sloupových reproduktorů

Já bych to viděl asi takto, půjdu střední cestou, pořídil bych reproduktory na nějakou odzkoušenou stavebnici, zkusil bych z nich něco vlastního (cvičně, bez povrchových úprav) postavit, změřit a zhodnotit. Pokud by to nehrálo, tak bych zkusil to upravit (několikrát smile) a až by mě to přestalo bavit (stále by nebyl kýžený výsledek), tak bych udělal tu stavebnici (měl bych zadní vrátka stále otevřená smile ). Vím že by to bylo na dlouho, ale jsem trpělivý a podle mého mi to přinese trochu zkušeností.

Mechanik:
Děkuji za odkazy, je tam toho hodně pro výběr a inspiraci. Večer se v tom pořádně prohrabu.

Příspěvky [1 až 20 z 94]

  Stránky: 1 2 3 4 5 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Koncepce sloupových reproduktorů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£