Téma: Výhybka do reproduktorů Orion HS200 25VA
Ahoj,
jsem hrdým majitelem zesilovače Orion Orister 1015 včetně reproduktorů HS200. Rozhodl jsem se pro upgrade/repas tohoto kompletu. Ve zmíněném zesilovači plánuji pouze vyměnit kondenzátory (elektrolyt za svitkové) a nechat ho tak jak byl originálně navržen (mimo jiné pitvu tohoto zesilovače naleznete zde:
Původní schéma výhybky zde.
Schéma zapojení zesilovače zde.
Dostal jsem se ale do fáze, kdy jsem zjistil, že výhybka v reproduktorech HS200 (podle mě) stojí za starou bačkoru. Proto jsem se vrhnul na návrh zcela nové výhybky. Logika, které jsem se držel při návrhu (nejspíš špatná ale radeji to tu napíšu kdyby si odborníci ťukali na čelo), je následující:
1) Předpokládám, že je idealní, když výhybka má v celém spektru konstantní impedanci (v mém případě potřebuji 4ohm), je to dáno tím že je koncový stupěn tvořen bipolárním tranzistorem (zdroj proudu).
2) Předpokládám, že součet všech příkonů lezoucí do jednotlivých reproduktorů by měl být konstatní v celém spektru.
3) Nestávím profi vymazlené repráky, pouze pro takové to normální domací poslechnutí hudby.
4) U pasivních výhybek s fázi nic nejde dělat, idealní by ale byla konstantní fáze, konec koncům ani nevím jaký má vliv kroutení fáze na výsledný zvuk.
5) K reproduktorům nemám žádný datasheet a jsou natolik staré, že by datasheet byl stejně mimo mísu. Změřit repráky by bylo teoreticky možné, ale prakticky nemám mikrofon s danou přijímací amplitudově-frekvenční charakteristikou. Proto v simulátoru musí postačit NLO tvořen RL článkem.
Dopracoval jsem se pomocí simulátoru Tina a RLC měřáku k následujícímu schématu výhybky:
,kde R1 je vnitřní odpor zesilovače, R12 je odpor přívodového kabelu, R4, R8, R9, R13 je simulace ESR kondiků, R2, R5, R6, L2, L4, L6 jsou naměřené hodnoty měřákem RLC. Ostatní součástky jsou navřžené metodou postupné aproximace. Cífky L3, L1, L5 nechám namotat zde. Kondenzátory budou PETkové (100V).
Soubor pro simulator Tina: HS200-nova_vyhybka.TSC
Schéma v pdf: HS200-nova_vyhybka.pdf
Potřebuji od Vás profíků komentář ke schematu. Jestli něco ubrat, přidat ...etc.
Děkuji