Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 6 z 7)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampový zesilovač s malým zkreslením

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6 7 »»»

RSS

Příspěvky [101 až 120 z 126]

(upravil hranatybraska 2. 10. 2014 22:47)

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

Tak ty katodove odporyb v serii s nfb vinutim specialne u ecc83 , jsou jednim z mych skillu. Mam to mnohokrat overene jak merenim, tak poslechove, prinos na snizeni zkresleni kombinace zaporne proudove i napetove vazby je velky.

Co se tyce zkresleni koncoveho stupne, se mi podarilo nasimulovat na podobnym zapojeni s jinak rozlozenym vystupnim trafem zkresleni jeste nizsi, ale nejakym zpusobem do toho keca klidak konce. pri cca 40mA klidaku lampami ma samotny konec thd 0,12% a kdyz ho snizim nq 30mA, zkresleni se radove se zvetsi. To moc nechapu, budu to muset jeste promyslet cim to je..

edit:
Vůbec je takový zvláštní, že McIntosch má tak velkou celkovou NFB.. Jsem vyznavačem menší celkové nfb a spíše co nejvíc linearizovat komponenty "místně". Tedy error corection přímo na místě. Pak ta celková NFB nemusí být tak velká. Což se příjemně projeví v SID zkreslení, které nutně vznikat musí, díky nevalné rychlosti přeběhu výstupného trafa. Na druhou stranu pokud je samotné trafo rychlé, může se dovolit vyšší celková NFB.

No.. mám pocit, že to je jako s pitváním žáby. Nic nového se v podstatě nedovíte a žába přitom chcípne. tongue

Web

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

ja mam skor pocit ze to je take "hranie sa" alebo pokus o prechod k tranzistorovym zosilnovacom. Oni v roku 1947 ked to patentovali nemali ako inak spravit tranzistorovo dokonaly zvuk, tak uz to slo do takychto sialenosti. Parametrovo sa to tranzistoraku celkom dost podoba. Limitacia je tiez dost tranzistorova. Len ten zvukovy charakter je trosicku iny...

Ta silna celkova NFB pre korekciu thd ma svoje opodstatnenie, jednoducho taky velky mega rozkmit bez skreslenia na danom komponente nevyrobis, potom to logicky musis niecim zachranit co celkova nfb je. Vdaka tomu ake su trafo a koncovy stupen dokonale, je mozne tej celkovej nfb pouzit celkom dost, u klasickych elektronkacov mi vzdy ked som siel cez 20-22dB vyssie zacal mottorboatovat cely zosilnovac na nizkych frekvenciach pripadne iny bordel. Spravit tak silnu celkovu nfb aby bola stabilna je fakt oriesok. A zaradit tam dalsi stupen (cez kondenzator) ktory by bol v celkovej nfb obsiahnuty tam dat nemozes, kvoli faze, potom by nfb bola zase o velky kus obmedzena. Preto je aj katodovy sledovac priamo viazany na koncove lampy aby stupnov bolo cim menej a faza pre nfb nebola problematicka.

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

tranzistorovo dokanaly zvuk čo to take?tranzistory a dokonaly zvuk se vylucuji....

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

No to musíš mať dosť ťažký život, so všetkou tou hudbou, nahratou/mastrovanou za posledné polstoročie... big_smile

Alebo to platí len čisto pre koncák? Tu sa preberá jedno ultimátne A-čko: http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=19590. Čo sa týka Po a Pd, je porovnateľné s priemerným lampáčom. Ostatnými vlastnosťami tak o 4 rády lepšie...

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

No, vždyť i na vstupu se dodnes někdy při nahrávání používají elektronky.

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

kudlibabka napsal:

tranzistorovo dokanaly zvuk čo to take?tranzistory a dokonaly zvuk se vylucuji....

To je něco jako šovinistický nacionalismus, že ? smile

(upravil kudlibabka 6. 10. 2014 19:41)

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

smile no spis pokus o  provokaci... smile

(upravil hranatybraska 18. 10. 2014 2:49)

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

Odsimuloval jsem v LT, co se dalo, včetně McIntosche od Wiliho. Něco byly vcelku slepé cesty, jakožto například feedforward error corection koncových lamp - počet součástí a složitost nastavení zdaleka převyšovaly jakýkoliv kladný efekt. Navíc v praktickém pokusu se ukázala tato korekce silně frekvenčně závislá. Minimum THD vyžadovalo nastavení korekce na jinou hodnotu při 1kHz a při 10kHz signálu. Taktéž jsem zanevřel na jakékoliv lampové zdroje proudu, vyžadovalo by to DC servo a já si dal podmínku, že v tom lampáči nebude ani jeden polovodič plnící zesilovací funkci a že to provedu tzv. oldschool.

Mcintosch mě překvapil celkem velkým zkreslením bez uzavřené smyčky, ale díky rychlosti celého zapojení se dá velice hodně utáhnout zpětnou vazbou.

Každopádně mi jako nejlepší možnost co se týče zkreslení, vyšlo jedno z mých chronlogicky nejstarších zapojení, vycházející z věrného zvuku z Lukeše. Tohle zapojení jsem načmáral ještě před tím, než jsem se dozvěděl, že existuje nějaký McIntosch. A pak jsem koukal jak tele na nový vrata, že se to tomu McIntoschi nějak podobá.

Takže zapojení je otevřená třída AB utralineár s katodovým vinutím, částečně stejnosměrně vázaná (v cestě signálu je jeden kondenzátor). Vstupní diferenční zesilovač je dvojitý symetrický. THD podle simulace 0,0032% 1W, 0,07% 50W pod limitací, pak strmě vzrůstá. Elektronky: ECC88 a držte se PL504. V tom zapojení nakopala prdel 6P3Sce, takže tak. Schéma nepustím, dokud mi to nebude spolehlivě šlapat na stole.

Simulace dle Marase sedí, Wili už takovou zkušenost neměl. Osobně si taky myslím, že to zkreslení bude v reálu tak o řád vyšší.
No já si myslím, že se můžu pustit do stavby.

Web

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

Ako tam máš namodelovaný VT (jeho nelinearita) a pri akom stupni celkovej NFB ti vyšli tie skreslenia? Ak by bolo THD reálneho zapojenia len o rád horšie, bola by to bomba, aj keď bude ešte záležať na spektre a f. závislosti THD - na najnižších f zvykne byť kvôli trafu aj o ďalší rád horšie než na 1 kHz. V každom prípade, držím palce, som zvedavý, čo z toho vytrieskaš.

(upravil hranatybraska 18. 10. 2014 11:37)

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

Právě že nelinearita VT není simulovaná nijak. Namodelované to je svázáním jednotlivých indukčností + DC odpor vinutí. V reálu to bude určitě chtít nějaké kompenzace, to mi simulace neukáže. Železo se určitě projeví, otázka je jakou mírou. NFB mám v simulaci 18dB, no uvidíme, kam až to půjde.

S otevřenou smyčkou zpěné vazby je:
1W 0.0043% THD
10W 0.037%
40W 0,12% THD

Ale to je bez železa. Takže spíš ukázka, co dá topologie.

Taky bude otázka, jak to bude v otevřený smyčce rychlý (jakou to bude mít rychlost přeběhu). To bude limitovat velikost celkové zpětné vazby.

Chtěl bych poděkovat Marasovi a Wilimu za pomoc se simulací.

Web

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

Simulacie v LTspice sedia s realom celkom dobre. Zo zaciatku to tak nevyzeralo ale nezahrnul som do uvahy vsetky skutocnosti. Vcera vecer sme toto preberali cez skype a dosiel som k zaveru ze LTspice simulacia je velmi ale velmi podobna realite.

Neviem ale ci su moje domace merania cez nie velmi kvalitnu zvukovu kartu relevantne, ale naposledy co som nameral tak bolo skreslenie cca 0,12-0,15% (uz neviem presne kolko to bolo) pri cca 30-40W. V simulacii LTspice mi to pri McIntoshi pise pri 40W THD = 0.020507%. Toto by mozno platilo vtedy keby som k zosilnovacu pouzil idealny zdroj (450V) kt. pouziva simulacia. Ja ale v reale idealny zdroj nemam, a moj zdroj dava naprazdno cca 500V, po dlhsom case a velmi kompletnom nazhaveni a stabilizacii kludovych prudov to klesne na 450V. Pri plnom vybudeni (2x80W RMS) klesne napatie na 400V. V LTspice simulacii som s tymto ale nepocital. Ak som do LTspice zadal zosilnovacu napatie 400V a vybudil ho na uroven 40W tak skreslenie aj v LTspice bolo na urovni 0,12%.

Pre porovnanie krasnym prikladom bol moj minuly projekt s jednocinnym Ackom kde som pouzil stabilizovany zdroj s Mosfetom a tam kedze napatie zdroja bolo konstantne a velmi tvrde = podobne simulacii, tak aj hodnoty mi tiez presne sedeli s realitou, a sedela aj hodnota THD s realom.

Samozrejme ze v realnom svete treba pripocitat stale nejaku desatinku alebo stotinu naviac kvoli zelezu v trafe, ale viac menej to sedi. Len este podotknem, ze vo svojich simulaciach pouzivam modely traf s vypocitanymi hodnotami indukcie podla poctu zavitov/prierezu jadra/neumyselne alebo umyselne vytvorenej vzduchovej medzery atd atd. Mozno ak by som mal realne premerany transformator sedelo by to viac.

Co sa tyka porovnavania zosilnovacov s THD pri vykone 1W neviem ci toto je relevantny udaj pretoze skreslenie je tak hrozne male ze v mojich podmienkach nie je meratelne. Ale v simulaciach som dosiel k niecomu takemuto (len pre porovnanie):

Bez celkovej spatnej vazby:
1W = 0.0261%
40W = 0.371310%

S celkovou spatnou vazbou: (ak berieme ze je na anode 450V ako v simulacii)
1W = 0.002369%
40W = 0.020507%

Zrejme by to chcelo upgradnut zdroj, alebo zvysit hodnotu filtracie. S tymto ak budem mat viac casu polaborujem a mozno na nieco pridem.

Porovnavat ale udaje bez alebo vratane spatnej vazby, neviem ci ma vobec vyznam. Pretoze zosilnovac beriem ako hotovy celok a pocitam s finalnou hodnotou ktora bude pouzita. Kazdy zosilnovac je inej konstrukcie a kazdy ma ine vyhody/nevyhody a moznosti. Konkretnou vyhodou toho McIntosha je jeho VF dokonalost a super vystupak a neuveritelne premakane zavedenie spatnej vazby, a to tak ze dovoluje zaviest najvacsie mnozstvo celkovej spatnej vazby ake som v praxi videl = 26dB. Vo vacsine elektronkovych zosilnovacov sa mi velmi malo kedy podari prekrocit hranicu 20 dB bez toho aby zosilnovac zacal motorboatovat alebo aby kmital na VF. Tento problem sposobuje faza a vystupny transformator.

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

Veškeré info ohledně zesilovače budu psát na blogu.

Wili: Zdroj nemusí být stabilizovaný. Dokonce nemusí mít ani nízký vnitřní odpor. Pouze nesmí napajení napětí při odběru proudu klesnout pod určitou hodnotu, pak skokem narůstá zkreslení. Proč se mě neptej, vyšlo mi to ze simulace. Zvýšit filtrační kapacitu pomůže stěží. Na vině je vnitřní odpor trafa - tedy odpor sekundáru a sycení jádra. Zkus změřit jen jeden kanál - a napájej ho trafem se spojenými sekundáry - bude 2x tvrdší. wink Věřím, že napětí klesne min. o polovic a zkreslení taky bude lepší.

Web

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

Navrh hotovy.

http://i177.photobucket.com/albums/w214/zdenoeddie/rrr.jpg

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

Drobná technická:  Elektrolytům se s každým oteplením o 10°C zkracuje životnost na polovinu.  Pokud je to jen trochu možné, tak není dobré k nim dávat výkonové  (10W) odpory...

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

Elyty su z druhej strany ako vykonove rezistory (vsetky rezistory s P vacsim ako 5W su zo strany spojov, budu sa cez podlozku chladit dotatocne do hlinikoveho vrchneho krytu.

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

co to je? sluchatkac?

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

Tektéž budu dělat částečně na DPS. Ocením vaši pomoc.
Nakonec jsem se rozhodl pro OLDSCHOOL provedení - tedy krom polovodičů v usměrňovači žádné polovodiče.
Tedy ani polovodičové zdroje proudu v zesilovači. Žádné stabilizátory napětí.

Web

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

Wili napsal:

co to je? sluchatkac?

Ano, riesene ako monoblok. Kaskoda 6SN7, WCF 6AS7, volitelny gain, NFB.

(upravil hranatybraska 7. 11. 2014 9:19)

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

Nějaké obrázky ze simulace

Obdélník 10kHz

Limitace

Frekvenční charakteristika

Zkreslení 50W (měřena 1 polovina sekundáru)

Web

Re: Lampový zesilovač s malým zkreslením

To só vobrázky jak ze žurnálu...

Příspěvky [101 až 120 z 126]

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6 7 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampový zesilovač s malým zkreslením

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£