Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 4)

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Tranzistor nebo trioda

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 71]

Re: Tranzistor nebo trioda

Nakreslíš mi to tedy prosím?

(upravil Yeayer 20. 12. 2013 20:54)

Re: Tranzistor nebo trioda

Schéma bylo samovzněcující. Smazáno.

Re: Tranzistor nebo trioda

Yeayer: Víš o tom, že to cos nakreslil nemůže fungovat už z principu?

(upravil Yeayer 15. 12. 2013 23:21)

Re: Tranzistor nebo trioda

Hazys: proč by ne? Akorát jsem tam nenakreslil že - toho audio vstupu má být uzemněn, ale to je snad jasný ne?

Re: Tranzistor nebo trioda

Zkus použít mozek. Co dělá kondenzátor v sérii s diodou?
Vim že je večer skoro 11, ale když ten mozek zapneš ještě trochu víc, tak možná přijdeš na to, že ti žárovka středy bude svítit trvale.
A taky by to chtělo se zamyslet nad proudovým zesilovacím činitelem tranzistorů.

(upravil Yeayer 16. 12. 2013 1:11)

Re: Tranzistor nebo trioda

Hazys: co dělá kondenzátor v sérii s diodou? No při střídavým proudu na něm bude vznikat úbytek napětí protože se chová jako rezistor jehož hodnota se mění s frekvencí a dioda bude fungovat jako usměrňovač. Žárovka středy bude svítit pouze pokud půjde proud do báze tranzistoru Q2... A prosím napiš mi normálně kde přesně je chyba, odpovědi typu "Zamysli se" opravdu nemám rád, protože pak se tu akorát tvoří tuna příspěvků než vlastně zjistím co je špatně...

Re: Tranzistor nebo trioda

Kdybych byl Leoš, tak tě sjedu na tři doby... takhle jsem ti dal šanci se zamyslet nad vlastním výplodem. Nejsem Leoš. Asi tvé štěstí smile

Vysvětli mi, jak poteče střídavý proud kondenzátorem, který je v sérii s diodou.
Tomu proudu žárovkou LMP1 (středy) co zabrání, aby tekl bází Q4 a zároveň se jí snažil utavit?

Další chyby (jako například to, že BD139 vybuzená do báze nějakými mikroampéry nemá šanci ani nažhavit vlákno žárovce, nebo že máš ty RC filtry obráceně) nemá momentálně smysl řešit, protože je to celé nefunkční a nesmysl.

(upravil Yeayer 16. 12. 2013 1:44)

Re: Tranzistor nebo trioda

Hazys: nevím jak víc vysvětlit průtok proudu přes kondenzátor a diodu a hlavně nikde tam dioda žádná není. Ajo, už jsem si všiml i obrácených filtrů i tý žárovky. Jsem idiot... Jen jsem se mu snažil poslat nějaký schéma aby se nezabil.

Re: Tranzistor nebo trioda

Nevím, zda ti už došlo, že Hazys myslí diodou přechod báze emitor. A pokud bude na kondu kladná špička, tak se poprvé skutečně otevře báze, ale tím se kond zároveň nabije do záporna a všechny menší špišky (amplitudy) už bázi neotevřou... Jaksi kond vede střídavý signál a potřebuje pro druhou polaritu taky nějakou zátěž... buď antiparalelní diodu k bázi, nebo odpor mezi bázi a emitor, připadně zvol FETy a odporem mezi GS určíš časovou konstantu (frekvenci) od které to vede (-3dB atd...)

Re: Tranzistor nebo trioda

No to mi popiš, jak něčím takovým teče střídavý proud.
http://i42.tinypic.com/1y0c9z.jpg

Snaha se cení, ale někdy je jí prostě málo.

Re: Tranzistor nebo trioda

No tím kondem který má v sérii diodu poteče proud úplně normálně, na kondenzátoru vznikne úbytek napětí protože se kondenzátor chová jako rezistor když je zapojený sériově do střídavého obvodu. No a ta dioda za ním ve tvém zapojení propustí pouze kladnou půlvlnu takže na katodě tý diody bude napětí sražený o úbytek na tom kondu a o úbytek napětí tý diody v propustným směru a bude tam jenom kladná půlvlna, takže tam vznikne tepavý proud.

Re: Tranzistor nebo trioda

zuki: Ne, nechápe t odoteď. Marná snaha.

Re: Tranzistor nebo trioda

Yea, zkus se zamyslet nad obrázkem: http://zuki.hw.sweb.cz/schemata/Ostatni/zdvojovac.png

Proč se tomu říká zdvojovač, jaké napětí by bylo na výstupu, když bys odstranil tu první diodu (tj. sch jako řešený řešený případ výše)
a proč musí mít první elyt + na diodě a né na vstupu...¨?!?

Pak se ozvi smile

Re: Tranzistor nebo trioda

No zdvojovač protože to zdvojuje napětí na výstupu, resp zdvojnásobí. Kdybych tu první diodu odstranil tak by to podle mě asi ten kondík odstřelilo, protože by byl přepólovaný a ten první elyt má + na diodě protože když je tam záporná půlvlna tak se teprve začne nabíjet a + se tam dostane z té "země" (jak to máš ve schématu) a - je na té horní vstupní svorce. To co jsem napsal píšu teď čistě teoreticky z hlavy a předpokládám že je to i úplná kravina..

(upravil zuki 17. 12. 2013 10:53)

Re: Tranzistor nebo trioda

Yea, ve zkratce, jsme trochu mimo téma.

Když tu první diodu odstraníš, tak pokud nebude na výstupu zátěž, tak se prvnímu kondu nic nestane, protože obvodem nepoteče prakticky žádný proud! Pokud bude zátěž, tak se opravdu začne depolarizovat... A kdyby to byl např. bipolár, fóliák apod., tak tam ani při zátěži (představ si třeba zkrat na výstupu), nic nepoteče, protože se kond prvním pulsem nabije na vrcholové vstupní "+napětí" a když  napětí začne klesat, tak od toho okamžiku bude dioda stále v nepropustném směru. To znamená, že pouze v oblasti maximálního vstupního +napětí tam potečou uA svodového proudu kondu (prostě jeho svodák o který je potřeba ho znovu dobít). A u kvalitního kondenzátoru (teoretický kond, fóliák apod) je to prakticky nula (běžně neměřitelný proud).

Tak, snad si už pochopil, že přes kondenzátor v sérii s diodou nemůže téci proud (pokud neuvažujem VF, depolarizaci elektrolytu apod...). Kondenzátor není kmitočtově závislý odpor, i když pro prvotní vysvětlení laikovi, se to občas takhle zjednodušší smile

Re: Tranzistor nebo trioda

Už to celý chápu big_smile.

Re: Tranzistor nebo trioda

Opět otravuji, ale chtěl bych toto dořešit.

Dneska mě napadlo vymyslet si úplně svůj obvod. Byl by tam nějaký int. zesilovač na 12v a na výstupu ty LC obvody s potenciometrama. Pak ale napojit na síť a žárovky. Je asi více možností.

Relé - prý často opálené kontakty takže ne
Optočlen - Nevím jestli na spínaném výstupu vydrží 230v
Tyristor - nevím jestli se na gate objevuje 230v

Re: Tranzistor nebo trioda

odpovědi na tvé otázky:
relé musí být správně navrženo, pak ano
optočlen některé typy ano, vydrží
tyristor ano, je to galvanické spojení se sítí

(upravil zuki 26. 12. 2013 20:45)

Re: Tranzistor nebo trioda

Jistý druh optočlenů vydrží 230VAC a to optotriaky a asi i některé optofety., případně polovodičové optorelé smile

1) A dělí se na spínající v nule (nesepne když je maximum napětí, ale až když je napětí blízko nuly) a spínající libovolně tj. dle okamžiku přivedení řídících napětí.
Se spínáním v nule nejde provádět fázové řízení výkonu - regulovat svit žárovky), maximálně by šlo vynechávat několik (půl)period.

2) Na řídící elektrodě tyristoru (nebo triaku) se neobjeví 230V jen když bude mít katodu na "nule" tj. na N nikoli na fázi (L). Ale i tak to není moc bezpečné řešení. Určite je jednodušší použít např. před triak ( 1-6A) optotriak (cca 0,1A) a tím ho řídit. Přičemž galvanické oddělení jde udělat na 3kV - 7kV a to dle použitého optočlenu(triaku) a dle povchové vzd. (na desce plošných spojů) mezi oddělenými obvody.  4mm je cca 1,5kV, 6mm= 3kV a 8mm=4kV. Pro 4kV se často frézuje pod optočlenem >2mm drážka, protože jeho vzd. nožiček už moc nevychází, ještě tak tak to výjde u SMD.

ps: Já jsem to před desítkami let ( o optotriacích se nám v té době mohlo jen zdát) řešil oddělovacím NF trafíčkem s odpovídajícím bezpečným provedením ...

EDIT: a než jsem to dopsal, tak mě Dalča předběhl...

Re: Tranzistor nebo trioda

Jaký je tedy typ toho optočlenu?

A jestli to dobře chápu tak dám za potenciometr rezistor s optočlenem na optočlen 12v, které sepnou tyristor.

A s tím, že u negativ. středů bude optočlen (buď PNP nebo NPN kvůli negaci).

Příspěvky [41 až 60 z 71]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Tranzistor nebo trioda

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£