Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 4)

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Tranzistor nebo trioda

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 71]

Téma: Tranzistor nebo trioda

Potřebuji vědět co funguje jako tranzistor(trioda) TIC106M na stejné napětí, akorád ovádané vstupem 12v a funguje jako negace. Když bude na ovládacím vstupu 1
nic nepropustí, ale když 0 tak ano.

Re: Tranzistor nebo trioda

Tic106 je tyristor, takže žádná trioda ani tranzistor....!??

Web

Re: Tranzistor nebo trioda

no podle toho jak rychlý to má být... co třeba relé???

Re: Tranzistor nebo trioda

No bude to sloužit k barevný hudbě, v okamžiku, když jde do tiristoru napětí musí pustit napětí pro středy a zastavit negativní středy. Relé mi přijde moc pomalé.

Re: Tranzistor nebo trioda

vetšina relé je rychlejší než chceš vidět, na spínání barevky akorát. Np
o ale neumožní plynule regulovat jas. jen svítí nesvítí...

Re: Tranzistor nebo trioda

A kontakty se opálí za hodinu provozu...relé ne-e.

Re: Tranzistor nebo trioda

I s tyristorem vytvoříš negaci a mnohem elegantněji...Vygoogluj si nějaké starší schéma a uvidíš. Před 30. lety bylo takové schema v každém druhém amáru. Neumím sem dát obrázek, je na: http://ulozto.cz/x71BcAKw/barevna-hudba-jpg

Re: Tranzistor nebo trioda

Je to je skvělý děkuju. Můžu se jen zeptat kde scháníš ty schéma z amaterských rádiích? Potřeboval bych přesně tu barevnou hudbu co má amperák.

Děkuji všem moc!

Re: Tranzistor nebo trioda

Tohel vyšlo v takový knížečce....
http://www.kacur.cz/index.asp?menu=1143 … cord=47652
jestli se nepeltu, hihihi

(upravil xroman2 28. 11. 2013 21:31)

Re: Tranzistor nebo trioda

Mohlo by to fungovat takto?

Do žárovek půjde 230V~ a tyristory to zastavý. Do vstupu (SIG-IN, SIG-GND) půjde nezesílený audio z mp3 a zesílí se, potom přefiltrují a tyristory budou propouštět napětí. Relé se při zaznění středů vypíná.


Tu schéma (nebojte neni tam vir, jsou to moje stránky) Schéma

Re: Tranzistor nebo trioda

Amaro odebírám od roku 1975, mám toho na půdě dvě skříně....něco mám i naskenované, pokusím se najít ještě nějaké zapojení.

Re: Tranzistor nebo trioda

To už není nutné sehnal jsem si to někde na internetu. Akorát by mě zajímalo jestli by ten můj nesmyslný obvod fungoval. Rozumíte tomu někdo?

Re: Tranzistor nebo trioda

xromane2, vyexportuj to laskavě jako obrázek, eagle kvůli tobě stahovat a instalovat a léčit medicínou nebudu.

btw, varování a nic ve zlém: Člověk s tvými znalostmi by si prostě neměl hrát s obvody galvanicky spojenými se sítí.  Neber to jako pruzení, ale jako dobré doporučení. Tobě se třeba nic stát nemusí, ale díky blbé konstrukci se pak probije síť na vstup, a někoho to minimálně nehezky pokope, až šáhne na vstup. Dotyčného pak tvé omluvy příliš zajímat nebudou, a "že to budu používat jen já" je taky pěkně blbá výmluva. Nikdy nevíš, kdo se okolo toho může motat. Stačí, abys něco nechal zapnutého na stole a na chvíli od toho odešel, a bude průser na světě.

Doporučení: Pořiď žárovky na 24V, a napájej to z 24V~ trafa.
Poznámka pod čarou: Kdyby se místo tupého kopírování 30 let starých blbovin z amára taky trochu přemýšlelo, mohlo se to zmodernizovat na optotriaky, nebo aspoň oddělit optočleny, které dneska stojí pár šoustů, a nemusí se pak motat žádné vstupní oddělovací trafo, které by bez potřebných znalostí a dostupnosti vhodných izolačních materiálů beztak dopadlo velmi špatně co do funkce, i co do bezpečnosti.

Re: Tranzistor nebo trioda

Já vim, je to nebezpečný. Ještě to nějak promyslim.

Tady je ten obrázek: ZDE

Re: Tranzistor nebo trioda

Stačí když něco bude přes relé pouštět žárovky na 230V, jinak na 12v.

Re: Tranzistor nebo trioda

Kruci člověče, ty ten EAGLE vůbec nepoužívej, patrně s tím vůbec neumíš. Buď se to nauč (pogoogle "Ing. Antonín Juránek, Výuka návrhového systému eagle, 2004" - upozornění - nenaučíš se to za dvě odpoledne), nebo přejdi na Proficad, jako většina bastlířů, kteří začínají. Je to navíc zdarma a pochází z to z Česka.

To cos nakreslil fungovat nebude a je to přesně případ, kdy tě to s tebou vymete dílnu, až si šáhneš na vstup. Na návrhy vlastních zapojení na pár let ještě spíš zapomeň.  Bastli podle amár, těch starších, tzn tak 1995 a dále do historie, protože v těch současných AR se (kromě spousty reklam) začínají vyskytovat taky dost husté voloviny.  Začni tedy na nějakých jednoduchých ověřených zapojeních, okoukej, jak se co dělá a proč, a pak zkoušej tvořit vlastní.

(upravil Sendy 28. 11. 2013 23:35)

Re: Tranzistor nebo trioda

Až jsem se leknul, když jsem to schéma viděl sad. Jestli mermo mocí chceš ubastlit nějakou barevnou hudbu, začni s pár tranzistory a hrstí vysoce svítivých LED, vše z bezpečného adaptéru, třeba 12V. Parády s nějakými 3Cd LED uděláš kupu.

Konec konců, tuším v PE nebo KTE magazínu byly nějaké konstrukce s oddělením optotriaky, a už dost dávno byly zveřejněny celkem použitelné dimmery (A. Kraus ?).

Web

Re: Tranzistor nebo trioda

xroman2: fuu, to by dopadlo zajímavě big_smile Hádám že ten OZ by se asi zbláznil nebo by se latchnul a ty tyristory by seply všechny tři a bylo by vyřešeno. Pak už bys jenom pomalu čekal až to celý chytne. Mimochodem zrovna takovýhle zapojení by se dalo sesmolit, akorát použij 12V žárovky, pak budeš mít alespoň jistotu že tě to nezabije smile. Kdybys použil např nějaký 10W 12V Žárovky, bylo by hotovo. Pak by stačily tři operáky, pár kondů, odporů a tři trandy na chladiči. Každopádně tě prosím - nevyráběj to co jsi nakreslil!

Re: Tranzistor nebo trioda

Xroman:

Samovýbušné schéma,
neriskuj!
tohle
1)Vybuchne
2)odpáli zdroj NF
3)někoho v okolí zabije.

Neoddělené NF od 230 sítě, to je koledování si o průser, nehledě k tomu, že ten operák bude mít patrně obrouvskou radost ze svého zapojení.

0) ten operák je tam zbytečnšěj dva tranzistory budou přehlednější
1) ubastli si nějaké podobné schéma, kde na výstup RC filtrů nabastlíš tranzistor s ledkou.
2) až ty ledky budou blikat podle tvého , vraz místo jich (nebo k nim) optočlen
3) teprve výstupem z toho optočlenu spínej něco, co má napájení ze sítě.

Re: Tranzistor nebo trioda

Hazys: sice jen opět tupě kopíruji, ale snad by to zapojení splňovalo kritéria pro stavbu a bezpečný provoz....http://ulozto.cz/xq8L2G6z/barevna-jpg

Příspěvky [1 až 20 z 71]

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Tranzistor nebo trioda

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£