Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 4)

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Tranzistor nebo trioda

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 71]

Re: Tranzistor nebo trioda

Dobře přesvědčili jste mě abych toho nechal. Postavím si něco, co bude na 12v a místo LED bude relé a bude spínat teprve 230v Šlo by toto? big_smile

Re: Tranzistor nebo trioda

Barevná hudba s drahými relé a brzy zcela opálenými kontakty? Nestudoval jsem vlákno, ale nebyly by začátky veselejší třeba s tímto http://www.gme.cz/img/cache/doc/765/369 … avod-1.pdf ? A nebo hup do knihovny a projít Amatérská radia, KTE, PE, apod.

(upravil Yeayer 29. 11. 2013 16:48)

Re: Tranzistor nebo trioda

To mi připomíná asi to když jsem si postavil vypínač ke světlu na tlesknutí s relé - zapl jsem hudbu v pokoji naplno a šel jsem se koupat - zničehonic vylítly pojistky a když jsem se šel podívat jak to dopadlo tak pochopitelně relé černý jak bota big_smile lol
xroman2: prosímtě, relé se používá na spínání jednoho okruhu jiným okruhem s galvanickým oddělením. Jenomže to relé by mělo spínat a rozpínat max. 1x za minutu, i to už je dost a ty s tím budeš blikat tak 200x za minutu, ty jsi ale sadista takhle mučit němou tvář sad

Re: Tranzistor nebo trioda

xroman2: Asi jsme tě málo přesvědčili, protože tam tu síť chceš cpát zase.

Digiting: Ještě mu rad stavebnici kompletně spojenou se sítí, když se mu tu snažíme vysvětlit, že při jeho znalostech a dovednostech, se má od ní držet dál.

Re: Tranzistor nebo trioda

... u této stavebnice ale není žádný propojovací jack, mikrofon je uschován, jako i celé zařízení, v plastu. Z obrázku sice není možnost ujistit se, že se opravdu není čeho spojeného se sítí 230 V dotknout, ale jako inspirace, kam se zajít podívat, to není od věci. Pro začátečníka i docela pedagogicky zpracovaný návod. Začátky s funkčním a bezpečným výsledkem "táhnou" desetkrát více, než nakolik odrazují začátečnické fatální neúspěchy. Tak byla moje rada myšlena.

Re: Tranzistor nebo trioda

...že se opravdu není čeho spojeného se sítí 230 V dotknout.... Nekecej. Celej vnitřek/obvod je na potenciálu sítě. Dovedu si dost živě představit, jak to ten mann zapne do zdi a hrábne tam. Kdyby xroman2 jevil známky základních znalostí, tak bych proti tomu asi nic nenmítal. Takhle můžu spíš jen myslet na bezpečnost, a doporučit něco, kde je riziko úrazu nejmenší. Nechci, aby se zde za týden objevilo "vy ste mi doporučili tohle, a ono mě to nakopalo prdel".
V dobách, kdy sem měl znalosti jako on, jsem ze sítě měl dostatečný respekt.

Re: Tranzistor nebo trioda

Hazys: sice OT ale - já jsem bez nejmenších znalostí stavěl tohle http://danyk.cz/lapac.html , naštěstí mi to nic neudělalo big_smile

(upravil Digiting 29. 11. 2013 18:13)

Re: Tranzistor nebo trioda

Kdybychom se zde měli zodpovědně blýskat výstrahami u každé konstrukce, kde připadá do úvahy 230 V, jak by asi vypadala ta doporučení na začátečnické zesilovače 2 x 25 W, nabíječky, napájecí zdroje apod.
Za určitých okolností je obvod, který má celou topologii na potenciálu sítě 230 V, bezpečnější, než zapojení, jehož 95 % součástek je na bezpečných 12 V, a za optotriakem, relé, tyristorem apod. si lze sáhnout na 230 V.
Kdybych měl vždy říci vše, podstata by se utápěla v bezpečnostních výstrahách.
Jinak ale uznávám, že je dobré nebezpečí sítě 230 V připomínat. To jste v předchozích příspěvcích činili, a já jen předkládal další inspiraci.
Důležité je zůstat nejen živým a zdravým, ale také slušným.

Re: Tranzistor nebo trioda

Digiting, Yeaer:
Relé stykač atp má životnost v milionech cyklů. Je zapotřebí použít správně dimenzovaný relé, teda hlavně jejich kontakty...
I pitomej Finder vyrábí pro každý typ relé 3 různé (materiálově) kontakty. Nehledě k tomu, že taky od stejného rozměru vyrábí x typů pro různá napětí a proudy.

Nebo tam může vrazit triak, to je venkoncem jedno.
Relátka mám rád, projde mi jich ročně rukama pár set kousků smile
tak je doporučuju začátečníkům, páčš jsou relativně blbovzdorná a velmi názorná.

Fasciklují mně mírně pokročilí, co všude naperou kýbl operáků a jiné moc nožičkové havěti a přitom netuší jak funguje tranzistor...

Tzn pokud je to začátečník, doporučil bych dvoustupňový tranzistorový oddělovačozesilovač, na něj pověšený 3 rc propusti - středy výšky basy - na výstup RC článků zase na každej jeden trand do jejich kolektorů vrazit ledku - +ledku optočlenu a tradí s výstupem optočk¨lenu na třeba triak.. nebo tam dát krapet výkonnější trandy a vrazit tam relátka, obé je možné... to krásné tikání relé se taky nedá jen tak napodobit...

doporučuji ke shlédnutí...
http://dvaluch.web.cern.ch/dvaluch/temp/hodiny/

Re: Tranzistor nebo trioda

Dalčo, to tikání relé s málo strmými hranami signálu sepni-rozepni je přesně to, co ty relé popraví klidně po sto cyklech.

Re: Tranzistor nebo trioda

... jen připomínka, že vláknová žárovka si při sepnutí vezme až 15x více, než při ustáleném nominálním proudu.
Při životnosti relé 1 milión sepnutí mu dojde dech po 11 dnech kontinuálního hraní. Starty žárovek kontaktům relé zrovna nepřidají. Když to bude relé s životností 20 mil. sepnutí, a s proudovou rezervou, budiž (ale jeho cena).
Při těžkopádnosti, s níž se občas zbavuji příliš zavedeného, a vstřebávám nové, dosud neprozkoumané, pomýšlím v souvislosti s Dalčovými relé na LEDky, ale nebudou na tom se startovním proudovým impulsem také nějak komplikovaně, ptám se sám sebe, a jdu řečnicky hledat či měřit.

Re: Tranzistor nebo trioda

no psal se rok 1984 ??? V radioamaterskám kroužku jsme sbastlili pseudobarevnou hodbu...
GCčka trandy, páč těch jsme měli dost "dotace z fabriky", a telefonní relátka.
Na vstupu dvoustupňový zesilovač, pak RC články pak zase trandy a v kolektoru trandu takové to "telefonní" relátko 6x přepínací kontakt.
no po pár letech se po tom slehla zem, ani nevím kde to skončilo...
Na kontakty relátek se navěsily řátorivky ze stromečku, celý se to krmilo 12 voltama.. no odblikalo to nejede večer....
K triakům v tý době se nebylo možno za normální peníz dostat, optočlen zněl jako něco mimozemskýho.
Relátka byly z rušené pobočkové ústředy....

Já relátka rád!!!

Re: Tranzistor nebo trioda

Tak udělám tu od Lukise Barevná hudba a potřebuji vědět jak tam napojit, aby tam byli negat. středy. Jestli by se tam napojil ještě jeden tyristor a ten by negoval  jenže jaký neguje?

Re: Tranzistor nebo trioda

xroman2: a co tam furt proboha chceš negovat? Jako můžeš tam dát další žárovku, ke který dáš tyristor a potom mezi P2 a R5 zapojíš bázi nějakýho malýho NPN tranzistoru, třeba BC547. Jeho emitor zapojíš do země a do jeho kolektoru dáš odpor R z Gatu toho tyristoru a do gatu toho tyristoru dáš 820R z bodu kde má ten operační zesilovač Vcc.

(upravil potkan 2. 12. 2013 19:56)

Re: Tranzistor nebo trioda

Poslal jsem staré schema, na kterém tyristor Ty4 úplně dole neguje střední kmitočty., spínané Ty2. pokud jsi to zapojení nepochopil, asi nemá cenu cokoliv stavět. Navíc výše byla diskuse o nebezpečnosti Lukisova zapojení z důvodu přímého napájení ze sítě, pro neznalé ideální pro seznámení s krematoriem....

Re: Tranzistor nebo trioda

To jsem pochopil, ale potřebuji vědět co je to za typ toho tyristoru jestli je to taky TIC106M nebo něco jiného?

Re: Tranzistor nebo trioda

Ano, pokud bude ( budou ) v inverzním kanále stejná žárovka, je i typ tyristoru stejný....Pozor na max. proud do G, viz technické údaje:  http://www.soselectronic.cz/a_info/reso … tic106.pdf

Re: Tranzistor nebo trioda

Dostal jsem radu od známýho. Vyvedu ještě jeden kondenzátor na středy za to rezistor, optočlen, který neguje a pak tic106m, který to bude spínat.

Teď otázka jaký optočlen neguje? PNP nebo NPN?

Děkuji

Re: Tranzistor nebo trioda

Nebo ten tyristor tam nedávat a rovnou negat. středy z optočlenu.

Re: Tranzistor nebo trioda

xroman2: Proboha jen to ne, opět by došlo k zajímavý explozi a tentokrát by to byl optočlen... Udělej to jak jsem ti psal já, s tranzistorem je to nejjednodušší. Stačí ti navíc jeden tranzistor za pár korun, v tomhle zapojení se dá použít skoro jakýkoliv bipolární tranzistor v pouzdře TO 092 který můžeš vypájet klidně i z rozbitýho rádia, televize, prostě čehokoliv. K tomu dva rezistory. Je to tak jednoduchý... A pak samozřejmě potřebuješ ještě jeden tyristor. Klidně ti to i nakreslím...

Příspěvky [21 až 40 z 71]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Tranzistor nebo trioda

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£