Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 4)

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Nový audio začiatok - gramo

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 77]

Re: Nový audio začiatok - gramo

Protože má vyvedený všechny vývody cívek, což žádný z pozdějších nemá. Dá se tedy dost vyhrát s jeho řízením. To ovšem nic nemění na tom, že je to mechanicky naprosto stejný, takže není vůbec důvod k tomu, aby byl rozdíl v hlučnosti.

Web

Re: Nový audio začiatok - gramo

Jasné. On má 9 vývodů a ty pozdější mají 6 vývodů. Tak s tou hlučností je to klidně možné, na internetu se objevuje spousta polopravd a mýtů. Někde jsem četl že ho snad vyměnili kvůli tomu, že byl zbytečně drahý.

Web

Re: Nový audio začiatok - gramo

Záleží, ale jaký pozdější. Provedení synchronní mají 4 vývody- jen konce dvojic cívek. Provedení RI, nebo-li krokové mají 6 vývodů- navíc vyvedené oba středy cívek. Drahý byl určitě, měl o jednu dvojici cívek víc, ale hlavně se přestal vyrábět. Tenhle gramec byl jedinej stroj, kde jsem kdy tenhle motor viděl.
Jak jsem psal, hlučnost je často způsobená jen tím krokováním. U řízených 50-tkou často popraskaným kondem, takže se posune fáze do jedný dvojice cívek jinam, u řízených elektronocky pak buď tím, že v signálu je obsažena ss složka, což je to nejhorší- pak motor kope, nebo tím, že není správně ohlazená sinusovka.
A další věc už je jen mechanická záležitost- zase i když už krokuje, hodně se dá eliminovat vhodným závěsem motoru. Dřív často používaný pružiny nejsou moc vhodný. Mě se nejvíc osvědčily silentbloky ze silikonu. Dají se doma i udělat ve vhodný formě ze silikonovýho tmelu v patroně. Zkoušel jsem motor donutit ke krokování a poslouchat stetoskopem na šásku s v pohodě. Pružiny to přenášely. Otázkou pa je zase, kolik toho přenese řemen na talíř. Tvrdej levnej řemen taky nic moc.
Na gramco je holt moc laborování a právě proto mě gramce moooc baví.
Samozřejmě nepolemizuju o tom, že by nebyly lepší motory na gramec. Jsou- speciální stejnosměrný, jenže ty jako amatéro nezaplatím. A z konstrukce gramců chci mít radost a ne těžkou halvu kolik musím vysolit za jeden speciální motorek. Ale zase ty naše špatný taky nejsou. Spíš je spousta lidí, která prostě už ze sportu bude tvrdit, že je to špatný, protože je to český, nebo nedej bože Tesla, že. To jsou holt pitomci kteří podlehli současný komerční propagandě.

Web

Re: Nový audio začiatok - gramo

No jo mě to taky baví právě si s tím hrát. Proto jsem pořídil zezačátku plastáka 470tku na ní se trochu zaučil (modelína, cinche, nová přenoska...) a proto jsem pořídil opět polotovar a to NC440. Jak už jsem říkal teďka na ní dělám novej sokl co by měl mít pozitivní vliv na to gramo, už mám hotové překáblování (vzal jsem obyč kábly od Projectu), oprava desky řízení, zrušený veškerý kraviny v cestě signálu (zkratování, konektory), vyčistěno, promazáno, nový řemínek, nové číré plexi Project. Takže teď už jen dodělat sokl,vyrobit plechovou krabku na trafo, nechat podýhovat a těšim se na finální montáž.

Web

Re: Nový audio začiatok - gramo

Daj potom nejaké foto pri inšpiráciu (alebo konštruktívne skritizovanie... smile)

Re: Nový audio začiatok - gramo

kemo87: Když mě se origo sokl NC440ky nelíbí. Je takový těžký, nemotorný, "nevzdušný".
Jsme zvědavi smile

Web

Re: Nový audio začiatok - gramo

Mám stejnej názor. Ale stačilo by udělat elegantnější sokl a bylo by to hned o něčen jiným. Jen mě štve, že už nejsou k sehnání ty původní motory, i když nastavení krnemí toho motoru už zase nebylo pro úplný blbce smile
Ale zase mezi námi, když je člověk šikovnej, z celý tý řady NC se dají udělat velmi slušné strojky. Teda mimo 470- plasty opravdu nemusím, a to opomíjím, jak to krásně rezonuje.

Web

Re: Nový audio začiatok - gramo

kdyby se někdo chtěl zbavit NC470, za nějakou rozumnou cenu +-1000kč?, tak bych ji vzal.

Re: Nový audio začiatok - gramo

ja prave pracujem na "kopii" NC500. momentalne som pri drevarine a skusam dake vlastne vylepsenia. co sa tyka motora synchronny 220V M302 bez riadenia. 50Hz v sieti je v sucasnosti stabilnych takze nevidim dovod riadit otacky. staci remenica s dostatocne presnym prevodom. asspon podla mna

(upravil pepazdepa3 16. 11. 2013 20:43)

Re: Nový audio začiatok - gramo

Nemůžu si pomoci, ale výrobci /kromě zesnulého pana Jandy - AuRa/ udělali chybu, že dále nerozvíjeli tangenciální snímání desky, když pominu novodobá raménka na tomto principu za nehorázné peníze. Dostaly se mi do rukou právě tangenciální gramofony Grundig PS 35 /je to licence fy Dual a jediný tangenciální gramofon vyráběný v Německu/ a zvuk mě doslova ohromil. Konečně jsem se zbavil zkreslených sykavek. Není to žádný "direct drive" ani "servo pohon raménka", ale pohon klasicky na řemínek a druhý řemínek táhne nepatrně za hrotem celý mechanismus raménka - jinými slovy: chvějku vlastně vede samotná deska, tak jako u gramofonů AuRa. Dokonale kolmo v každé poloze na desce a bez antiskatingu. Všechny ostatní gramofony prostě z fyzikálních důvodů zkreslují zvuk. Howgh! PS: A už vůbec nemůže žádný gramofon hrát lépe než slušný CD přehrávač, za tím si stojím, i když mi hrozí ukamenování od "vinylistů"!

Re: Nový audio začiatok - gramo

To o tom CD tady snad nikdo netvrdil, tak proč se v tom nimrat? To mi přijde jako samoúčelné trollování.

NC440: No on by teoreticky elegantní nízký sokl šel udělat kdyby se odstranilo původní trafo, které je vlastně nejnižší bok celého šasí HC44. Já chci zkusit prvně variantu s původním trafem, který odstínim plechovým deklem a proto bude můj sokl stejně vysoký a možná i o malinko vyšší. Mě se právě líběj robustní grama s pořádným tlustým talířem, na takový ty placky nízký mě moc neužije. Spíš si od toho slibuju lepší vlastnosti než vzhled.

Web

(upravil stiglitz 17. 11. 2013 0:05)

Re: Nový audio začiatok - gramo

Pepo, já mám obojí, a každý hraje jinak, ale ani o jednom nemůžu říci, že hraje líp. Jinak, jo. Ale až z placičky CD uslyším stejný prostor, jako z LP, pak položím na zem litr, za tím si stojím, jak říkáš...

(upravil RasťoSK 27. 11. 2013 8:38)

Re: Nový audio začiatok - gramo

Wow tu sa inak rozprúdila celkom konštruktívna debata... smile
Čo sa týka motorov pohonu, tak podstatné je, aby sa ich hluk neprenášal na šasi a aby mali presné a stabilné otáčky...mýlim sa? Takže riešenie ako píše mordoo bude celkom v pohode, nie? V podstate odpružený motor (resp. šasi) a synchro motor riadený 50Hz priamo zo siete bude simple & straight forward riešenie, nie?
pepazdepa3 - veľká škoda človeka ako bol pán Janda. Si pamätám ako jeho gramec s tangenciálnym ramenom (kua jednoduchým a účelne vypadajúcim oproti tým od Clearaudia) testovali v kadejakých hifi a high end časopisoch a dostával neskutočne vysoké hodnotenia práve kvôli nulovej chybe snímania. Inak AU/RA G7 som mal tiež v merku, ale kedysi nebol k dostaniu na SK a dnes už asi nie je zohnateľný vôbec... sad

Re: Nový audio začiatok - gramo

Tak jednoho Duála mám doma taky (620q) a zezačátku jsem byl k němu hodně skeptický. Je to takovej lehkej bakelitostroj a já mám prostě zažito že gramo musí bejt težký a fortelný. Docela mě ale překvapil, pač hraje velmi slušně (přenoska AT11E) na to jak vypadá, takže myslim že s Dualem bys mohl být spokojený. Velmi zajímavý tangenciál je třeba Sony PS-F5 a F9. Oba se dají provozovat na baterie a mají vestavěný phono takže do něj můžeš jen píchnut sluchátka. Jsou hodně skladný takže ideální hodit do batohu a používat na burzách na testování LP smile

Web

Re: Nový audio začiatok - gramo

...tangeciál...měl jsem velmi slušně postavenou a špičkově vybavenou (a pěkně drahou) mašinku Technics tuším SL7, (8?)...všechno výborný, ALE přece jenom byl slyšet ve zvuku posuv vozíku, sice nepatrně, ale když už to člověk jednou zmerčí, tak se na to potom mimovolně soustřeďuje a s klidným poslechem je ámen, nikomu bych nepřál ty muka, čekat v pravidelných intervalech na "pozdrav" od vozíku! sad
machrovinka dobrá, ale teď bych si dal na (levný)tangeciál  bacha
taky výběr vložek v T4P byl omezující

(upravil kudlibabka 18. 11. 2013 19:33)

Re: Nový audio začiatok - gramo

2stiglitz:ac sam jsem velky fanda analogu musim ric,ze po letech hledani a tuneni ruznych DACu se mi podarilo najit reseni,ktere muze gramofonu konkurovat...podminkou je kvalitni HD transport,nekompromisni zdroj pro digitalni a analogovou cast DACu,dobre reseny lampova vystupni cast a pro ni odpovidajici zdroj bez elektrolytu,s kvalitnima tlumivkama a lampovym usmernenim...pokud se to podari sladit nema ani digital chybu...

2all:co se tyce NC440,proslo mi jich rukama dost kusu v nekolika verzich(daly se jednu dobu koupit v bazerech za 350 - 500kč a daly se celkem lehce potunit....) a je fakt ze jedna "cerna" verze hucela znatelne vic nez ostatni,nevim cim to bylo zpusobeny,ale delalo to jen pri rychlosti 33....tuhle verzi jsem upravoval pro kamarada a vzhledem k tomu,ze nepotreboval rychlost 44,udelal jsem jinou remenici na motor a pak to bezelo v poloze 44 na 33 otacek a bylo po problemu...:-)

Re: Nový audio začiatok - gramo

Chlapi, co se mi stalo, ale už po druhý. Poslouchám, a najednou talíř začne kolísat, zpomalovat, a nakonec stojí, zjistil jsem že s ním nejde otočit ani rukou. Tak jesm jej vytočil vzhůru, a máznul hřídel troškou silikonového maziva, což teď nevím, jestli jsem udělal dobře.
Čím to máznout, aby bylo po problému? Hlavně mi neraďte, prosím speciální olejíček od Pro-Ject a podobné věci, jako další takový od pana Kuzmy, aj. Dostupnou věc. HC-43. Díky.

Re: Nový audio začiatok - gramo

namaz to olejem na sici stroje...

Re: Nový audio začiatok - gramo

JJ taky ho tim mažu. Kupuju ho v Liberci v lékárně je to normálně minerální olej na šící stroje, strojky nebo zbraně. Stojí pár kaček.

Web

Re: Nový audio začiatok - gramo

Jestli tam už máš silikonový olej, tak nejprve ložisko pořádně od oleje vytři a teprve pak ho znovu namaž. Kdoví co tam bylo předtím, než jsi ho máznul. Silikon ve směsi s ropným olejem časem ztuhne.

Příspěvky [21 až 40 z 77]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Nový audio začiatok - gramo

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£