Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 4)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 64]

(upravil CZJKP1 25. 2. 2013 15:27)

Téma: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Ahoj Lidi.

Na úvod bych chtěl říci, že sem začátečník, a mladý osel big_smile , ale do zesilovačů a elektroniky pár let už fušuju, takže úplně zcela ty nejzákladnější věci co se elektroniky týče znám v kostce.

Měl bych na Vás všechny dotaz, kde kupujete toroidní transformátory do svých zesilovačů s vyšším výkonem, nemusí jít zrovna o audio transformátory, ale prostě toroidy co se hodí do zesilovačů.

Potřeboval bych trafo které bude dávat napětí v rozmezí cca 2x35 až 2x38V a cca 400 až 600VA, výstupní napětí po usměrnění očekávám tak 50-54V

Potřebuji tím krmit dva moduly této stavebnice:

http://www.zosilnovace.eu/JPA100SUB.htm

Nechci si hrát na chytrého a říkat nesmysly, ale jak jsem koukal na zapojení těchto modulů, myslím, že velmi mírné překročení uvedeného napájecího napětí zesilovače by nemělo ten zesilovač poškodit, ev spálit. Koncové tranzistory + budiče mají dost velkou napěťovou rezervu (Uceo), tím samozřejmě nechci říci že to hned plánuji hnát na vyšší napájecí napětí než je doporučeno.


jediné co jsem našel zajímavé je toto http://www.tme.eu/cz/katalog/toroidni-t … 3A24899%3B  Počítal bych nejspíš s tím 600VA aby při tom zatížení to napětí nepadlo až na těch 35V, otázka je jestli volit INDEL anebo BREVE TUFVASSONS. Ta cena se mi zdá úměrná tomu trafu, ale když porovnám třeba z toroidama nabízenými v GME zjistím, že ta cena je v tom GM přecežejen trošičku nižší (myslím samozřejmě když porovnávám trafa zhruba stejných parametrů). Proto se ptám, jestli existují i jiné obchody, kde se dají trafa o hodnotách které poptávám pořídit za zhruba stejnou cenu, případně trochu nižší. A prostě se ptám, kde nejčastěji kupujete toroidní transformátory do zesilovačů ä kde je mají za příznivé ceny. Docela jsem koukal na aukro, v ukončených aukcích se nacházely zajímavé nabídky, ale z toho, co by se hodilo bylo vše zakončené příhozem a nic z aktuálně nabízeného se nehodí. Jinak cena takových traf se tam pohybuje 500-800Kč.

Děkuji všem co mají trpělivost, Jiří

(upravil Jan16 18. 2. 2013 1:44)

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Na dva moduly téhle stavebnice ti stačí 400VA trafo. Bohatě. 600VA je zbytečné. To si radši připlať za stínící folii pri-sec, zalité jádro (tichý provoz), či cokoliv dalšího podobného.

To že je to do max +-50V má určitý smysl, proč to tam je uvedeno, být tebou, tak to dodržím. +-55V ti už dá přes 200W do 4. To ty koncáky neustojí.

Výkon trafa příliš nesouvisí s tím, jak napětí padne. Ono bude padat při jakýmkoli trafu, i kdybys tam dal 1kVA trafák, bdue to padat úměrně tvým filtračním kondíkům.  Dej tam 400VA, +-45..50V naprázdno, filtraci 20mF na větev a těch 150 do 4 to dá.

(upravil CZJKP1 18. 2. 2013 2:20)

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Díky za info mnohokrát.

Myslíš že by to i při velmi dobrém chlazení více jak 150W tedy neustálo, nejde mě o to tahat z toho vyšší výkon než povolený. Ale tak jsem se smířil že dám do zdroje kondíky na 63V které objednám, počítám čtyři tyto http://www.ecom.cz/e-shop/cevn-10000-63 … RfbGlzdDs=

místo těch jamiconů na 50V a trafo koupím právěže silnější, aby tam bylo to napětí těch 2x50V +-.

Kdyby někdo měl nějáké trafo doma nejsem proti aby nabídnul.

Jinak poprosím všechny přítomné o informace kde poptávaná trafa kupují (prolezl jsem GM, GES, PS electronics, Tipa, Semic Trade, Ecom) a nic zajmavého mě tam nebodlo, jen tyto nabídky na TME. Když dám trafo 2x35V/600VA a zatížím ho jen 400VA jsem přesvědčen že na výstupu bude vyšší napětí než kdybych ho zatížil na plných 600VA ale asi rozdíl nebude velký a cenově a váhově to bude neefektivní.

Jinak já mám ve zvyku kupovat trafa nezalitá, protože kdyby bylo potřeba ještě nějáké napětí, ať už na cokoliv, korekční předzesilovač, indikátor vybuzení, když je trafo nezalité, vždycky tam jde ,,nadivoko" nějákej ten drát vykuchanej z vychylovací cívky TV domotat, za tuto větu mi možná někteří nepochválí....

Jiří

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Tam ani nejde tak o uchlazení, ale o SOA těch konců. Ty MJčka jsou sice pěkný parníci, ale 200W na jeden pár je docela hafo si myslim.
Filtráky určitě použij na 63V, pokud se má napájení pohybovat mezi 45-50V.

Trafa (zakázková výroba) například Tronic Praha (jsou docela drazí, ale kvalitní), o něco levnější JKeltra, pak ještě vím o Elektrokovu Znojmo. Pak eště tuším snad v Plzni nebo kde je "Talema" či tak něco.
Ještě koukni na trafa do EZK, tam jich mají na výběr taky mnoho.

U kvalitního trafa se sek. napětí se zatížením moc nemění. Za to takový toroidy z GM, kde na trafu je i výrobce  "GM", to je jedna radost. Sekundáry měkký jak bačkora, pracovní teplota trafa neuvěřitelná.

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Kolego, děkuji za informace, a beru na vědomí..

Neměl jsem v úmyslu nechávat trafo vinout na zakázku, myslím, že to bude vždy dražší než něco ze seriové výroby, přesto děkuji za odkazy na motače traf (ten konec ze 4x EL51 mě furt nechce nechat spát, a dobudoucna si na něj nechám navinout VT i Sítová - trochu od tématu).

Na EZK jdu kouknout, to jsem úplně vypustil.

Ano, talema by se dalo zvažovat toto http://www.tme.eu/cz/details/55185-p1s2 … y/talema/#

Nebo pak mají INDEL 450VA za 959Kč, ale ten indel jsou poláci, takže myslím, že ta talema bude možná lepší.

Ano, mam tu trafo GM 2x29V/400VA, akorád jsem ho koupil přes aukro, protože v GM za něj chtějí šílený peníz, ale na tento zesík se mi zdá opravdu málo, na TDA7293 by myslím stačilo, nebo na JPA100 případně Andrlíka osazeného na 100W nebo cokoli jiného co má Ucc okolo 40V (rozuměj že dává ca 43V-44V naprázdno)

(upravil danhard 18. 2. 2013 2:45)

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Jan16 napsal:

U kvalitního trafa se sek. napětí se zatížením moc nemění.

U "kvalitního trafa" se sekundární napětí mění se zatížením přesně podle toho, na jaké zatížení je to trafo dimenzované .... !
To je asi jako by jsi řekl, že kvalitní odpor 1R/1W se při 1W zatížení moc nehřeje smile

CZJKP1 napsal:

Ano, mam tu trafo GM 2x29V/400VA, akorád jsem ho koupil přes aukro, protože v GM za něj chtějí šílený peníz ...

Tak si kup trafo od troniců, to se teprv radostí posereš smile
http://www.gme.cz/toroidni-transformato … -p610-663/
Stával 650,- asi zjistili, že je to moc levný.

(upravil CZJKP1 18. 2. 2013 2:52)

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Děkuji za názory,

Danhard, dneska deprese nebo špatná nálada?

Radostí poseru? Co si pod tím mám představit? Myslíš z toho jak je velmi kvalitní a nepřekonatelné nebo že se poseru z toho že po koupi se ocitne veškerý obsah mé peněženky v rukou tronicu ??


Jan16, koukám na EZK a mají jedno jediné použitelné trafo, a to je INDEL 2x35V 450VA, takové, jaké mají v TME za CZK 958.156. V tom rozdílu že v EZK stojí okolo 1500Kč.

Takže výber se změnšuje mezi Indel, Talema nebo BREME, myslím, že ta Talema je co se týče kvality střed. Alespoň jestli kvalita=Cena. Indel bych řekl že má trafa nejlevnější, Talema je střed a Breme bych řekl že má nejradší.

Když to vemu Indel 450VA 2x35V 958Kč

                  Talema 500VA 2x35V 1191Kč

                   Breme 450VA 2x35V 1237Kč

A teď babo raď... Má někdo konkrétní zkušenosti z kvalitou produktů od těchto tří uvedených výrobců?? Případně další návrhy na nějáké Eshopy?? Možná se tím zbytečně moc zabývám, ale tak třeba do zdroje budu kupovat třetí sadu kondenzátorů, protože Hitano je špatné, pak Jamicony na 85 st z GM taky, a hlavně budou třeba na 63V a teď už koupím Nippony, nerad bych takto vybíral i trafa...

I když myslím, že ty trafa od TALEMY by nemusely být špatné, přesto uvítám názory ostatních co se těchto třích výrobců týče...




Ano, to je on, kupoval jsem ho asi 1-2Roky zpět, a měl jsem ho za cenu 710Kč vč poštovného. Bylo to tenkrát už asi furt o víc než 100Kč levnější než přímo v GM.

(upravil danhard 18. 2. 2013 3:50)

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Jestli potřebuješ větší napětí, tak ti ho můžu vyměnit za 300VA/2x36V, ale i s tím ty moduly upečeš, pokud nebudeš chladit o 106 smile

CZJKP1 napsal:

Danhard, dneska deprese nebo špatná nálada?

Nikoliv, jen mě trochu nadzdvihlo to paušální, zjevně slaboduché ohodnocení sortimentu GM.
Nemám chuť tu rozebírat vlastnosti a návrh trafáků, ovšem ta věta, kterou jsem tu zopakoval ukazuje jen na to, že se autor tomto směru poněkud neorientuje.

A jenom dotaz, na co dva moduly, když je to určeno na subbass ?
A taky do jaké to bude zátěže, o tom nepadlo ani slovo ?

(upravil CZJKP1 18. 2. 2013 3:56)

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Díky za nabídku. Ale myslím že Jan16 má pravdu, že to trafo by to chtělo cca 400VA (prodávají se jen 450 a 500VA v TME). Kdyť těch 300VA je celkový výkon těch modulů, a kde jsou ztráty, a něco málo navrch, obávám se že při vyšší hlasitosti už půjde napětí opravdu dolu. Jinak bych ho v tom GM býval koupil a nezakládal toto vlákno!

Asi si udělám radost do budoucna tou TALEMOU 2x35V/500VA, koukám že firma má i české zastoupení a není to nic z polska jako ty dvě ostatní. Nebo si budu hlídat aukro + inzerce.

Chladiče nejsou problém, to by vám kluci ze školy mohly vyprávět, co tahám z místní sběrny, jen proto aby to nešlo do šmelcu a ceny jsou dobrý smile sice na tom vydělávají a prodávají mi to za cenu co by dostaly dál, ale já si nestěžuju..

(upravil danhard 18. 2. 2013 4:25)

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Zajisté, výkon trafa je určitý kompromis, to si tam můžeš dát taky 50kVA trafo 2x35V a budeš na tom úplně stejně smile
Jeden hňup si tam dával zase 50VA trafo, myslím nějakej Tatrmann, nebo nějak tak.

".. a kde jsou ztráty, a něco málo navrch .. "
Ty provozuješ ty moduly trvale sin. výkonem 2x150W do odporové zátěže ???

ps. jsem defacto z Prahy, můžeš se zastavit, trafo ti půjčím a můžeš si to vyzkoušet.

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Teď jsem objednával v JK eltra 300 W 2 ks audio toroidu / 1 ks s DPH cca 850 Kč. Záleží, co všechno k tomu trafu chceš. Jinak jednání s JKelkta mě příjemně překvapilo. Dnes by mě to mělo dojít, tak jsem zvědavej. Trafo na zakázku a dodací termín cca týden, to si myslím, že jde. Sice nevím, na co to máš, ale pokud na klasický stereo provoz, neuvažoval jsi nad dual mono? Nedávno jsem si to vyzkoušel na vlastní uši a eliminace přeslechů má na stereo provoz docela podstatný vliv.

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Plzeňská Talema má stránky http://www.ntmagnetics.cz .
Nebýval u nich problém si objednat výrobu jednoho kusu z typové řady, kdysi jsem od nich nějaká tarfa bral a v zesících běhají dodnes.

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Děkuji za info.

Danhard, děkuji Ti za info, kdy¨bych měl zájem, ozvu se Ti.

Lemra19, v JK Eltra 2x35 nebo 2x36V snad vůbec ,,v řadě" nemají jen 2x30V, nejspíš by vyrobily, to ale bude asi drahý, dražší než TALEMA


Koukám že na NT Magnetics mají potřebné trafo ve standardní řadě 55xxx, konkrétně zde http://www.ntmagnetics.cz/cz/doc/55xxx_x.pdf

Nevíte prosím někdo, kdybych to trafo chtěl zakoupit přímo u té firmy, na koho se mám obrátit? Případně kdo mě sdělí kolik by to trafo stálo. Jde mi o to jestli to bude alespoň trochu levnější než v TME a otázka je, jestli by mě ho poslaly poštou do Práglu.

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Teď možná dostanu za uši, ale na toroidy i malá zalitá trafka od INDELu si nemůžu ani v nejmenším stěžovat. Toroidy okolo 120-150VA, co nejčastěji používám jsou výborné, výkon odevzdávají možná ještě větší než štítkový, přitom se téměř nehřejí a sekundární napětí naprázdno nevyjíždí nijak vysoko oproti jmenovitému. Malá zalitá trafka do 10VA mají zase Ta=40°C, takže je lze bez problémů uzavřít do nevětrané krabičky. Cena obou druhů traf je značně nižší než zakázková výroba u Tronicu, samozřejmě záleží, u kterého prodejce ty trafa kupujete-nejlevnější jsou patrně u zlínské firmy Official Electronic, kde je kupuju i já, u EZK jsou výrazně dražší.
Poměrně levně dělá zakázková trafa firma SAB-trafo, často jsem tam dříve objednával malé toroidky od 10-30VA, nijak předražené.
Tranzistory MJL21195/21196 jsou tak robustní a odolné, že je skutečně možné při dobrém chlazení z jednoho páru tahat 200W a to i do 8 ohmů při mírně zvýšeném napětí. Rekonstruoval jsem jimi zesilovače plastových aktivních soustav od firmy SECO i RH Soundu a zatím se i při festovním přebuzení /soustavy nemají limiter, pouze ledku signalizující limitaci/ pořád drží a žádná se mi nevrátila-a to jsem jich opravoval -různých druhů a velikostí- hodně přes padesát.

Web

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

sinclair napsal:

Malá zalitá trafka do 10VA mají zase Ta=40°C, takže je lze bez problémů uzavřít do nevětrané krabičky.

Leoši, označení Ta40 znamená maximální povolenou teplotu okolí, nikoliv oteplení.

(upravil CZJKP1 18. 2. 2013 21:34)

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Zdravím Vás sinclaire, ctím si Vaší odpovědi, ani jsem s tím nepočítal smile

Děkuji za uvedené info. Poohlédnu se po uvedeném. SAB trafo tu jedno mám, a má dost velké napětí naprázdno, ale možná je to náhoda.

Jinak v zesilovače ke kterým scháním trafo mají v koncích ON SEMI MJ15003/04 v TO-3, nikoli tedy uvedené Vámi, jen malá oprava.

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Ty ceny v TME jsou bez daně, že ?

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Sinclaire, kde má Official v sortimentu toroidní trafa? Asi jsem slepej a žádný nevidím.
Nebo tam spíš žádný nejsou: http://shop.official.cz/transformatory-toroidni/ Většina sortimentu stylem "zde nic není".

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

danhard: Ano

Re: Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Ojoj.

No uvidíme co výjde levněji, buď tedy INDEL v TME   x      Talema od výrobce

Příspěvky [1 až 20 z 64]

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koupě toroidního transformátoru + jaký softstart?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£