Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktory » Oprava repra/impedance reproduktorů

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [4]

Téma: Oprava repra/impedance reproduktorů

Zdravím,

měl bych na Vás dotaz ohledně opravy repra...Aktuálně opravuji dvě bedny k zesilovači, kde koncový stupeň bude pravděpodobně TDA2040 tzn. cca 20W. Benda bude naprosto jednoduchá je to jenom na takový klidový poslech...jeden basový reproduktor Tesla ARN6608 (20W  4ohm) bez jakékoliv výhybky a výškový reproduktor(nevím co to je, značka nejde skoro vůbec přečíst ale zda se ze je to KINYO 5W 4ohm), kde dám jednom 6db/oct výhybku, tzn. kondík podle odpovídajícího dělícího kmitočtu (pravděpodobně kolem 3-5kHz, nejlépe 4uF, tech mam doma hodně)...

Tady bych se ale rád zeptal jak to mám zapojit, protože mi přijde blbost zapojit paralelně tyhle dva 4ohm nesourodé reproduktory jenom tak...takhle bude při např. 20W na vstupu 10W na každém z nich...to je na bassový málo a na výškový moc...celková impedance je 2ohmy...taky dost nezvyklé...jak se toto řeší ? Je to moc prasácké když k k výškovému reproduktoru hodím nějaký drátový odpor címž lépe rozdělím výkon a zvýším impedanci ??

Např. jako 4ohm bass, 4ohm + 12ohm odpor = 16ohm výškový...tzn. při 20W na vstupu 16W bass, 4W výškový a impedance 3,2ohm...


Díky, Calleb

Re: Oprava repra/impedance reproduktorů

No, odpovědět ti by znamenalo opsat tady všechny články, týkající se základů. Pleteš tady dohromady impedanci a ss odpor, zvukový výkony repráků závisí na char. citlivosti, a ne na max. příkonu udávaným ve W, atd, atd.
Koukni do sekce Teorie a praxe https://www.audioweb.cz/viewforum.php?id=21 a nastuduj základy. Proto tam ty články jsou, aby se zde nemusely každých 14 dnů někomu popisovat základy. Tam najdeš odpovědi na všechny tvoje otázky.

Web

Re: Oprava repra/impedance reproduktorů

Snažil jsem se to napsat co nejjednodušeji...neni celkem jedno jestli se budeme bavit o charakteristicke impedanci nebo o ss odporu reproduktoru ? plus minus vylej nalej...

jde mi jenom o to abych výškový reproduktor nepřebudil...

(upravil sagitarius 3. 2. 2013 15:46)

Re: Oprava repra/impedance reproduktorů

No samozřejmě že to jedno není. Pokud budeš do reproduktoru pouštět stejnosměrný proud, pak se zabývej ss odporem. Pokud ale do něj budeš pouštět NF signál, pak musíš řešit impedanci, a to, co ti do toho repráku půjde. A o to se musí postarat výhybka. Kdybys řešil impedanci a ne odpor, věděl bys, že kondenzátor má svoji reaktanci, nebo-li odpor pro střídavý proud, stejně tak cívka, atd.
Jak jsem psal, nastuduj si základy, jinak budeš pořád přemýšlet zcestně. Musíš to pochopit jako celek, a ne řešit dílčí otázky, když nechápeš celek. Pak bys pochopil, že nespojuješ paralelně dva nesourodý reproduktory, ale to spojení přizpůsobuješ reaktancema- kondem a cívkou. Kondenzátor je výhybkou 6dB, takže už nepřipojuješ jen reprák, ale sériovej LC článek, kterej má nějakou impedanci jako celek.
Mimochodem kondenzátory a cívky se nevybírají podle toho, kterejch máš doma nejvíc, ale podle dělící frekvence. A tu si nemůžeš určit podle součástek v tvým šuplíku, ale podle FRQ půběhů použitých reproduktorů.

Web

Příspěvky [4]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktory » Oprava repra/impedance reproduktorů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£