Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 8 z 16)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

  Stránky: ««« 1 ... 6 7 8 9 10 ... 16 »»»

RSS

Příspěvky [141 až 160 z 312]

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

To si snad udelas nekde, kde to bude potreba.

(upravil maras 15. 2. 2013 0:05)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Tak je fakt, ze to muzu udelat i mimo DPS, ale mam rad "poradek" a na te desce by to snad nemelo nicemu vadit a bude to uhlednejsi-kdyz uz cely konec bude PtP  maximalne na pertinaxovych listach smile.

Edit: No mozna to s tim predpetim uz prehanim.... Je to fakticky jeden trimr nebo dva odpory na pertinaxove liste... takze to asi fakt dam do dupy
Marek

Web

(upravil maras 17. 2. 2013 20:16)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Chlapi tak sem tu zpet po vikendu a hazu sem teda definitivni verzi anodoveho zdroje. Nakonec jsem se tam rozhodnul na DPS ponechat delic napeti pro pripadne predpeti zhaveni - prijde mi to jako ze to tam nicemu nevadi a aspon to nejak vypada. 
Oproti puvodni posledni verzi je zmmena:
1, Ochranna dioda spinaciho mosfetu (paralerne k rele)
2, Odporovy delic pro predpeti uz pred nasobicem , misto trimru 2x vykonovy odpor-prijde mi to jako spolehlivejsi reseni
3, Jumper pro bypass zpozdeneho pripojeni anodoveho napeti
Predem diky za komentare

Pokud OK, tak bych teda zacal navrhovat DPS.

Marek
http://img600.imageshack.us/img600/9349 … jfinal.png

http://img600.imageshack.us/img600/9349/anodovyzdojfinal.png

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Já osobně bych dal mezi G a S tranzistoru Q1 nějaký odpor 10k -100k. Je dobré když bez zapojeného JP2 (asi konektor) se nazapíná sám (jak si namane) dle okolní statiky a rušení smile

(upravil maras 17. 2. 2013 22:27)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Zuki - ja sem to napsal drive , asi si prehlidnul , ten odpor jak pises (pull up) bude zapnut softwarove v Atmega - ta bude ridit nekoli k systemu v zesilovaci a jeden z nich bude opozdene pripojeni anodoveho napeti (dale bude prepinat vstupy a bude resit i dalkove ovladani). Samozrejme muze byt rezistor  i na DPS, ale asi by to bylo jen dublovani. Ovsem kdyz se na tim zamyslim, mas naprostou pravdu v tom, ze bude jasne definovany stav pokud  nebude pripojen uPC - asi tam ten odpor nakonec osadim ).
Diky za pripominku.

Marek

Web

(upravil maras 17. 2. 2013 23:49)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Takze dalsi mensi zmena :
1, Dodan PullUP rezistor 10K mezi G a S spinaciho mosfetu
2, Zmena svorkovnice 300V z 2x 4Pin na 1x8 Pin
3, Dodana indikacni LED

http://img5.imageshack.us/img5/7936/ano … final2.png
http://img5.imageshack.us/img5/7936/anodovyzdojfinal2.png

Web

(upravil maras 18. 2. 2013 2:00)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Tak jsem jeste pred spanim navrhnul zdroj stejnosmerneho zhaveni pro predzesilovac+ napajeni uPC.
Desku opet chcu pojmout jako univerzalni. Proto jsem navrhnul Low Drop stablik, aby sla deska pouzit i pro napeti 6,3V. Na miste usmernovacich diod lze bezne pouzit normalni a nebo schootky s malym ubytkem-pak si myslim, ze to sice bude hodne tesne , ale pujde pouzit i AC 6,3V.   Opet  predem diky za pripominky
M.

http://img14.imageshack.us/img14/5498/zhavenizdroj.png
http://img14.imageshack.us/img14/5498/zhavenizdroj.png

Web

(upravil danhard 18. 2. 2013 3:21)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

zuki napsal:

Já osobně bych dal mezi G a S tranzistoru Q1 nějaký odpor 10k -100k. Je dobré když bez zapojeného JP2 (asi konektor) se nazapíná sám (jak si namane) dle okolní statiky a rušení smile

Těžko bude Q1 bez připojeného konektoru JP2 něco zapínat, jelikož to celé nebude mít napájení smile
Je běžné, že vstup mosfetu je na desce nějak definován, aby se samovolně nedostal do nedefinovaných stavů a každý prostoduchý návrhář jako zuki by to celkem správně nějak ošetřil, ale tady to poněkud ztrácí smysl. Ono je totiž už značně nesmyslné to táhnout k tomu relé 3-mi dráty, je to napájené 5V, ovládané 5V co to má proboha přinést, než 1 drát navíc ?
To relé má spínat 330Vac, copak je to za relé a jaký proud to bude baštit z těch regulovaných 5V ?

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

DC žhavení není žádné perpetum-mobile, ať to uděláš sebelépe, tak zaplatíš cca 50% oteplení navíc.

(upravil maras 18. 2. 2013 11:01)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

No Danharde , opet mas pravdu ...  Kdyz se nad  tim zamyslim, tak ono by to spinani samozrejme fungovalo, ale fakt to nema logiku to tahnout trema dratama-ono to tam zustalo jak sem to predelal z toho triaku a pak uz se to vleklo smile.  Spise cele spinani presunu na procesorovou desku a na zdrojove necham jen relatko+ochrannou diodu a indikacni led.
No a relatko to je dalsi perlicka. Jak jsem hledal vhodne relatko , tak najit neco s 350V na kontaktech  neni temer mozne smile. A tak jsem uvazoval  pouzit ud SUNHOLDU RAS-0515(civka bere 120mA). Nicmene tam v datasheetu je max. povolene napeti 240V, ovsem pri proudu 10A.  Tak sem uvazoval, ze kdyz pouziju oba kontaktry a potece tam kontinualne jen zanedbatelny proud tak by to mohlo vydrzet ?.
EDIT: Jeste je moznost pouzit SSR rele - ovsem tam je "nepatrne" vyssi porizovacka a zatim sem s tim nedelal, ale mozna by to mohlo byt bezpecne reseni-ovladano primo z portu uPC bez zbytecnych serepeticek kolem, no nevim chybi mi s tim zkusenost.

No a k tomu DC zhaveni - jak tu psal Dalca verim, ze po koncovy zesilovac naprosto staci klasicky AC zhaveni + odbrucovac, nicmene ja mam DC pripraveni pro korekcni predzesilovac + eventualne RIAA a tam uz se zesiluji pomerne male signaly a proto si myslim, ze DC zhaveni nemuze uskodit. Pro  predzesilovac bude potreba cca 800mA na zhaveni (2x 6n2p), takze rezerva je znacna, jak pro RIAA zesik, tak by se dal zhavit i budic koncovych lamp, ale tam si myslim, ze je to zbytecne.

Marek


EDIT2:  Treba SHARP S202T02 vypada zajimave - max. spinane napeti je 600V trvaly proud 2A a spickovy 20A, spinani v nule.  A k pripojeni na  procesor staci 1 srazeci odpor + porizovaci cena je taky jeste rozumna....

Web

(upravil zuki 18. 2. 2013 10:54)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Danharde, šetři s těma prostoduchýma návrhářema. Já taky všem do světa nevytrubuji, že dosud netušíš jak funguje kaskóda "v celé své kráse" a jen tak mlžíš... Pravděpodobně sis o ní nenašel dost litertury a děláš chytrýho tam, kde na to nemáš ... smile  Definovat stav fetu, ať už On nebo Off, je dle mě povinnost i profíka, neb stačí blbý kontakt na konektoru, přerušený vodič kabelu, vyndaný procesor z patice (pokud tam je), chyba SW tj. nenadefinovaný SW chování (Pull up apod...) výstupu uP v resetu, po resetu apod...

Každá deska má samostatně fungovat tak, aby "neposrala" sama co může, případně ošetřila chyby na jiných deskách či kabeláži. Těch pár odporů nic nestojí... A chyb v SW, kdy se neošetřením logického 3-tího stavu, nebo resetu spíná (a občas i hoří) co může, jsem viděl už taky dost. A to si ti SW-ráři určitě mysleli, že jsou větší chytráci než ty smile

(upravil danhard 18. 2. 2013 11:06)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

No myslim zuki, ze jsem to tam dostatecne zduvodnil, jediny "chybovy stav" navic je pri prerusenem vodici ovladani.
Samozrejme prostoduchy navrhar neuvazuje o tom, ze je to cele systemove blbe a vystaci si se zavedenym klise. Stejne tak pri uvazovani o te kaskode, proste blb k pohledani.
Maras by mel uvazovat o tom, jake pouzije rele, protoze zrejme bude prekracovat katalogova data a taky jestli je ovladani z +5V to prave orechove.

(upravil maras 18. 2. 2013 12:30)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

O tom , ze bude asi problem s vyberem bezneho rele sem psal v predeslem prispevku. No tech 5V jsem zvolil proto, ze to napeti tam mam pro procesor a bezne jsem to jiz drive pouzival (muzu pouzit i 12V nestabilizovanych, ale tam si asi taky nejak zvlast nepomuzu s vyberem rele). Resit dalsi napeti jen pro civky rele se mi uz moc nechce. A mozna by mohlo byt reseni to SSR rele ?  Zatim co jsem tek v rychlosti precetl, obecne je s tim spokojenost a tak by to mohlo byt spolehlive reseni ?

Marek 

Tak jsem to prekreslil pro to SSR rele:



http://img541.imageshack.us/img541/1407 … nalssr.png
http://img541.imageshack.us/img541/1407/anodovyzdojfinalssr.png

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Konektor predpeti :  kolik tam budes mit tech samostatnych zhaveni, ktere je zapotrebi osetrit 4 ?

Chtel jsi tam davat dc zhaveni, zrejme z duvodu, aby nerusil kapacitni proud zhaveni - katoda, tady ti nevadi, ze tam privadis zvlneni z napajeni ?

(upravil maras 18. 2. 2013 12:19)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Danharde: To predpeti (a navic to mam asi zmatecne pojmenovane , nejedna se o predpeti U bias, ale o zvyseni potencialu zhaveni - opravim to at to neplete) je tam vylozene jen "pro strycka prihodu" - Pro zapojeni, ktere chci  jako prvni vyzkouset nebude treba nikde zvysovat potencial pro zhaveni (zatim neuvazuju ani o SRPP, ci MuSledovaci atd..).  Desku sem navrhoval i "do budoucna" aby byla pokud mozno co nejuniverzalnejsi a sla pouzit v ruznych konstrukcich a proto ta "priprava" - pokud je vhodnejsi bod odkud to napeti brat tak pisni, puvodne jsem to mel az za nasobicem, ale jak jsem se dival po ruznych konstrukcich, tak vsichni predpeti berou hnedka za prvnim CRC nebo CLC clankem kde je nejvyssi napeti pro koncove lampy.

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Na to aby jsi nekam dc povesil zhaveni je zapotrebi aby bylo samostatne, ty na tom trafaku mas navic 4 samostatna zhaveni aby mely ty 4 vystupy duvod, nebo si tam chces dat jen zbytecnou svorkovnici ?
Vetsinou se to dela z duvodu, ze ma ta lampa nejake katalogove omezeni Ukf, treba 100V.
To ale plati pro obe poloviny zhaveni dvojite triody, takze nema vyznam davat na zhaveni vyrazne vice, prekracujes pak Ukf u te "spodni" pulky. Ten delic muze byt velmi mekky, jenom trdlo na tento ucel vytapi zbytecne pres 2W a naopak, pokud se pouzije spolecny, tak by tam slusela mala blokovaci kapacita na zem kvuli preslechu, tak kolem 10n. I na tom je videt zhovadilost toho spolecneho zdroje pro offset zhaveni.

(upravil maras 18. 2. 2013 13:10)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Tu kapacitu sem tam zapomel - tu dodam. Zdroj uvazuju jako mekky (hodnota ve schematu neni nijak pocitana, proste sem tam strelil odpor 47K-delic budu pocitat az bude treba) 2W rezistory tam mam jen z duvodu ze jim na vysokem napeti tak nejak "vice verim" rozdil v nakupni cene je zanedbatelny.  A opravdu jak 6n2p tak 6n8s ma Ukf max.100V. A ano na trafaku mam 4 samostatne zhaveni.

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

A jaky to ma vyznam 4 samostatna zhaveni na spolecnem potencialu ?  smile

(upravil maras 18. 2. 2013 13:45)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Chlape  ja nevim o co Ti fakt jde -  trafo mam UNIVERZALNI ne jen pro toto zapojeni. Pokud budu potrebovat tak tam mam prece prostor ruzne zhaveni kombinovat. Jestli mi neco uchazi tak mi to rekni a neodpovidej v hadankach - fakt nevim co presne mas na mysli. Dobre vis, ze s lampama zacinam a vsechny me "znalosti" jsou pouze teoreticke. Takze pokud sem neco pochopil se zhavenim blbe tak me zkus opravit a nebo rekni co je spatne, ale prosim Te konktretne at je ten zdrojovy DPS hned napoprve pokud mozno co mozna nejlepsi .

viz. tady co mam jinak,.... spatne ?

EDIT:
Pokud myslis , ze offset budu davat na vsechny 4  tak to nebudu. Offset dam jen tam kde bude treba. Takze pokud treba budu nasledne stavet budic jako SRPP tak podsprajcuju offsettem pouze  triody kde to bude treba  (ve spolecnem systemu). Opet jen teoreticky jsem se docetl, ze toto je pripustne, protoze preslech je mensi nez preslech na dvojitem potaku.

EDIT2: Budic budu zkouset urcite i SRPP s 6n16B - kupuji DPS od DjRix a lampy mam doma, tak budu moct srovnat zapojeni SRPP 6n16b vs. 6n8S se spolecnou katodou. Ovsem SRPP s 6n16b neni treba resit zaden offset ty lampy maji Ukf=150V takze tam se jeste vlezu. 

Marek

http://diyaudioprojects.com/Tubes/5751-KT88-Tube-Amp-Kit/Power-Supply-Schematic-KT88-Push-Pull-Tube-Amp.png

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Jaky ma vyznam vest to jedno spolecne predpeti pres svorkovnici se 4 vystupy, kdyz tim stejne ty 4 samostatna zhaveni spojis, nebo to das na jedno spolecne zhaveni, ktere uz propojene jest ?
Proste ty potahnes k lampam od trafaku 4 samostatna zhaveni, 8 dratu, aby si je pak propojil dalsim systemem 4 dratu na tuto zdrojovou desku, kde na tento spoj privedes pomocne dc predpeti ?

Příspěvky [141 až 160 z 312]

  Stránky: ««« 1 ... 6 7 8 9 10 ... 16 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£