Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 16)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

  Stránky: 1 2 3 ... 16 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 312]

(upravil maras 19. 1. 2013 14:53)

Téma: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Mam na mistni odporniky dalsi prosbu o pomoc, tentokrat se jedna o stavbu elektronkoveho zesiku. Postavit zesik z lamp,jsem uz chtel hooodne davno, ale bud nebyl cas, nebo penize a nebo oboji. Momentalne sem doma na marodce a tak mam cas a proto jsem se rozhodl zesik zacit stavet (spolecne se subwooferem, ktery resim v jinem vlaknu).
Nakontaktoval jsem se na jednoho pana, ktery mi navine jak napajeci, tak vystupni transformatory-takze nejvetsi trabl bych mel snad poreseny.  Puvodne jsem chtel stavet jen neco do "loznice" na klidny a vykonove nenarocny poslech pred spanim, nebo pri cteni. Nicmene po konzultaci s vyse uvedenym panem mi to bylo rozmluveno a rozhodl jsem se postavit  neco jineho a plnohodnotneho .

Zde:
http://diyaudioprojects.com/Tubes/5751- … e-Amp-Kit/

jsem bral inspiraci.  Akorat lampy jsem se rozhodl pouzit sovetske. A to na konec 6p3s-E a na vstupni srpp bud 6n2p (ekvivalent ECC83), nebo spise 6n8s, protoze jsem se na ruznych forech dozvedel, ze hrajou fantasticky (ekvivalent 6sn7). Nicmene se mi podarilo na Ebayi koupit vsechny lampy pohromade takze v konecne fazi, bude jeste moznost vyberu co do vstupu osadit.

Uvazoval jsem jeste zaradit prepinac modu a to Trioda/Ultralinear/Pentoda - nicmene s tim nemam zadne zkusenosti a pokud bych chtel prepinat vsechny tyto mody tak by se mi schema zkomplikovalo, a tak nevim jestli to ma nejaky smysl a nestacilo by treba UL/Pentoda a nebo UL/Trioda.

Zenerky do mrizek G2 jsem dal na doporuceni vyse uvedeneho pana, aby ochranily g2 - faktem je, ze jsem to nikdy jinde  ve schematech nevidel - takze me zajima i nazor ostatnich odborniku.

Zhaveni EL bude usmerneno a stabilizovano pro kazdy kanal samostatne. Anodove napeti bude sepnuto az po nazhaveni EL.(cca 20  sekund po zapnuti)

Schema je tady a je porad ve vyvoji, takze VELMi rad privitam konstruktivni komentare a pomoc :

http://img594.imageshack.us/img594/6899/zesikv5.png


Marek

Web

(upravil Jan16 19. 1. 2013 15:25)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Co tam ta zenerka chrání, a před čím?

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Ma to resit maximalni napeti Ug2 proti zemi zoz je 250V. pri ULtralinearnim zapojeni to pri UCC500V nebude dodrzeno. Podle me aspon podle toho co jsem zatim stacil nastudovat  by tam mozna stacil odpor tak 1k ?, ale dal jsem na radu zkusenejsiho tak nevim   a taky proto jsem to dal tady at to muzeme prokonzultovat, vic hlav vic vi.
Marek

Web

(upravil Dalča 19. 1. 2013 17:30)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Můj názor:
Pokud na napájení G2 použiješ anodový zdroj, napětí stážíš odporem, jelikož je Ig2 kolísavý, doporušuje se nějak "stabilizovat" Ug2, aby nelítalo ja drak ve větru.
Tzn já osobně bych volil zapojení buď UL - přímo nebo přes odpor
-1) může tlumit případné tendence ke kmitání bádali nad tímto soudruzi Barkhausen, Kurz, Schwingungen, jestli se ze školy dobře pamatuju
-2) omezuje Ig2 na únosnou hodnotu, když se něco nepěkného děje)

k patřičné odbočce trafa, nebo v čistý pentodě přes odpor přímo na Ua, a k G2 vrazit patřičný napětový stabilizátorek, pro puristy doutnavku vhodného napětí (dokonce má nižší šum, než zernerka, jsem se dočetl) nebo teda tu zernerku.
Puristi měli pro krmení g2 v pentodovým zapojení vlastní malinkej stabilizovanej zdroj patřičného napětí.
Ochrannej odpor v G2 přívodu při UL někteří výrobci přímo doporučují i s patřičnou hodnotou, nebo jej lze navrhnout z charakteristik (kdo je ale má, že..) případně vrazit tam zkusmo, Ig2 v katalogu bejvá uveden, z něj se orientačně dá vyjít a "doladit" to po postavení.

Do UL zapojení bych zerneřici necpal, fór tohoto zapojení je v tom, že Ug2 "sleduje" napětí a proud na anodový zátěži, což kdyby v nějaký chvíli začla zerneřice napětí řezat nebude splněno, a v právě ten okamžik se z UL zapojení stane zapojení v pentodě klasický.
Ug2 bude přepísknutý ponejvíce v době, kdy je flaška zavřená (neteče anodový, potažmo ani g2 proud) což by jí nemělo vadit.
Dá se tohle zapojení (UL) popsat taky tak, že g2 bude mít dycky menší napětí jak a, pokud poteče nenulový Ia, pouze v okamžiku kdy Ia=0 bude Ug2=Ua, což nevadí, protože flaška je zavřená a nehrozi "utavení" g2.
Bohužel díky kmitočtový závislosti trafa je tenhle druh "zpětný vazby" občas náchylný ke kmitání... ale není to nic smrtelnýho...
Neboj se to spatlalt na bastldesku a kouknout na to osciloskopen, a uvidíš, co se bude dít (dobrý je kouknout právě na průběh Ig2 v závislosti na okamžitým pr. bodě flašky - moc pěkný pokoukání).

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Ug2 500V ?

(upravil Jan16 19. 1. 2013 19:27)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Nepřesvědčili jste mě ale ani jeden. Nebo konkrétně, na jaké napětí ta zenerka má být?

a)  Když přepneš ten  tvůj přepínač, tak na g2 máš 500V přes ten 100ohm odpor (to tě ta tahle lampa bude mít fakt ráda).
b) Když zařadíš do série tu zenerku, tak jaký napětí má mít ? Musela by ti minimálně kompenzovat  (dle proudu proměnný) úbytek napětí na vinutí. Nevěřím tomu, že budete mít primár motaný jedničkou drátem, takže nějakých pár (desítek) V na trafu se určitě nechá
c) co tak do té g2 dát prostě jen větší odpor?
d) LM317 jako zdroj proudu.. Do cca 40V, pak bum. Nelíbí se mi to tam. Když už honit "lineáry", neni jednodušší tomu udělat z nějaký dvojtriody klasický diferenciální budící stupeň? Respektive když už k těm flaškám dáváte křemík, neni jednodušší to celý postavit na křemíku a dostat tak lepší parametry?
e) g3 ti visí v luftě. To se obávám že taky není správně.
g) ty dvě zenerky 150V, nevím co je to za typy, nevím kolik mA zbaští ta lampa co jí to má napájet, ale i tak se obávám, že jima poteče větší proud. než by se jim líbil (v případě BZX85  bude Imax tak okolo 7mA?)
h) pokud R8 a R9 mají být zatloukače oscilací, pak bych přidal nějaký ty ohmy navíc.
i) z jakého důvodu je R1 a R2 na 1W ?
j)  Jaký předpětí potřebujou ty flašky na mřížích? Myslím že víc, než na sobě asi udrží ta 317...
Tolik asi můj názor na věc (netvrdím že správný).

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

originál katalogovej list. To Ua a Ug2 je fakt moc vysoko.... Nějak se mi předtím nechtělo hledat parametry týhle flašky
http://www.magictubes.ru/sprav/pdf/6p3s.pdf
a pár schémat pro inspiraci...
http://sergeev21.narod.ru/amp.htm

konkrétně tohle by ti mohlo odpovědět na mnohé otázky
http://sergeev21.narod.ru/6p3spp1.GIF

Abyste se líp orientovali, jsou tam mimo jiné tyhle kapitoly:
Двухтактные усилители - dvojčinné zesilovače
Предусилители - předzesilovače
Усилители для телефонов - sluchátkové zesilovače
Источники питания - zdroje (napájecí části)

(upravil maras 19. 1. 2013 23:44)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Chlapi diky za pripominky a inspiraci .   Jak jsem psal v uvodu  je to muj prvni lampac a proto nez zacnu stavbu chci mit vse minimalne v teoreticke rovine vyresene. Lampy sem probiral a to pouze okrajove na stredni a to je uz 20 roku zpatky. Snazim se k tomu pristupovat zodpovedne a hoodne literatury jsem procetl, hodne diskuzi prolezl, abych se alespon trochu zorientoval a proto mozna nekdy napisu nejakou blbost - proste je to pro me nove.
Lampy ani trafa jeste nedorazily, takze mam cas se na to poradne pripravit.  Potom bych chtel jeden kanal, nebo mozna oba slozit "nanecisto"- zapojeni odzkouset a pote preskladat do definitivniho sasi a definitivni podoby.


Takze zacnu postupne:

g3 visi v luftu jen na schematu , protoze jsem v Kicadu nemel 6l6(tetroda) ale jen el34(pentoda) - takze to je jen chyba ve  schematu.

Faktem asi je ze se asi na zenerky vyprdnu a dal bych odpory na G2 cca 1k-2k jeste dohledam a nebo dopocitam. Nebo jak postoval Dalca  (diky za odkaz tohle sem nenasel a urco se podivam) udelat pouze prepinac Trioda/Ultralinear - to by myslim nebyl zaden zasadni problem a celkove. by se to zjednodusilo a 25W si myslim ze je vykon dostacujici.

R8,R9 jsem proste skopcil  z vyse uvedeneho projektu.


R1 a R2 jsou 1w nedopatrenim - kopiroval jsem v kicadu soucastky a neprepsal jsem wataz.
Napajeni 500V taky neni zadne dogma - je to o diskuzi, ale  pan se kterym si pisu   tvrdi, ze toto jiz nekolikrat stavel a neni to zaden zasadni problem.
Elektronka je ekvivalentem k 6L6 a i v projektu, ze ktereho jsem vychazel je pouzita na tak vysokem napeti a navic bez odporu na g2.


Jinak zenerky jsou 5W 1N5383B/150V s IzMax 33mA - ty by mely byt v pohode ne ?

Tu LM317 ku jako zdroj proude nevidim jako problem, navic je skutecne jen jako proudovy zdroj a na vyslednem zvuku by se podle mne nemela nijak negativne projevit. No a vic nez 40V by tam snad byt nemelo ?!
Marek


Jeste uvazju nad koncepci:
a, mit samostatny konec +USB AD prevodnik (zrovne vcera sem na Ebay vydrazil jeden kusanec na pokusy s PCM2704) +Bluetooth A2DP audio, takze 3 vstupy prepinane    relatkem korekce by se resily pravdepodobne na urovni SW prehravace (foobar2000,deadbeef a na androidu Poweramp)
1, Line1
2, USB
3, Bluetooth

b, pokud se mi podari tatku presvedcit at mi pujci kvalitni gramofon tak bych chtel udelat asi jeste druhy "modul" s predzesilovacem na gramofonovou desku + kvalitni korekce, opet vse na lampach (za Tip na overene a kvalitni korekce budu jen rad). Jeden zajimavy predzesilovac jsem nasel v PE Aradio 8/2001.

Web

(upravil Jan16 19. 1. 2013 23:23)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Zdravím ještě jednou smile
Na školu se netřeba vymlouvat. Já lampy ve škole nebral a asi už ani brát nebudu smile

Na g3 jsem upozorňoval z toho důvodu, aby se na to nezapomnělo. Neni poznat, jeslti to je chyba nebo proč to tak je - proto raději upozorním.

S odporem 1k-2k na g2 naprosto souhlasím, udělal bych přesně totéž.

Ve schématu jsem viděl 6P3S (což je co by 6L6), a ta se (z mé vlastní zkušenosti) s 500V ráda moc nemá, a je to asi horní mez, kde se to dá provozovat. Při vyším napětí to v ní pak začíná zlověstně svítit, a jde to celé do korpu. Při tomhle napětí z toho dostaneš určitě přes 25W. Z páru 6P3S jsem v AB1 dostal cca 23W při asi 380V Ua.

5W zenerky jsou samozřejmě OK, BZX85 (běžné 1,3W) by se asi pěkně vztekaly.

Na té LM317 bude za ustáleného stavu napětí rovné předpětí mřížek g1, pro daný proud. (zde 60mA na flašku).
Z charakteristiky 6L6 se dá vyčíst, že při Ua 500V a Ia 60mA bude Ug1 nějakých tak -42V. Tudíž trvám na tom, že po LM317 zůstane opečený buřtík. (Nemám tušení, co 317 udělá, budeli na ní větší napětí, než se jí bude líbit).

E: Proudový zdroj bych nahradil třeba tímto (pod textem). Sice to nebude mít asi tak hezkou charakteristiku proudového zdroje jako ta 317, ale při volbě vhodného tranzistoru to může snést podstatně větší napětí. Někoho z místních tu určitě napadne i něco jiného lepšího.
http://i48.tinypic.com/34xguup.jpg

btw, trafoman? uui

(upravil maras 19. 1. 2013 23:34)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Takze jsem koukal a mas samozrejme pravdu LM317 musi byt v provedeni HV - ta frci az do 60V - to byla naprosto spravna pripominka smile
Na skolu se nevymlouvam, jen proste s lampama zacinam a nemam v tom jeste ve vsem jasno (ale intenzivne studuju smile, ted se prokousavam nastavovanim pracovnich bodu z anodovych charakteristik atd.. )

Takze kdyz se vratime zpet k anodovemu napeti Tvoje doporuceni ?  Jeste bych jen chtel zduraznit ze budu stavet s 6p3s-E a ne s puvodni 6p3s - docetl jsem se, ze je tam zasadni rozdil prave pri provozovani na vysokem Ua (a taky byly mnohem drahsi nez obycejne 6p3s).
Marek

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

6P3S-E bohužel neznám a nevím čím se to konkrétně liší. Říkal si, že ti stačí 25W. Proto bych klidně zůstal s Ua 400V.  Snad to přidá i nějakou životnost navíc. Ale pokud máš už koupené "ty lepší", tak klidně nechej 500V.
jen proste s lampama zacinam - já beru lampy jen okrajově, příliš aktivně se o ně nezajímám a příliš toho o nich ani nevím.

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

6P3S-E - aspoň část produkce - si těch 500V Ua nechá líbit, ale raději bych používal míň, cca 450V. Ug2 taky vydrží docela vysoké.

Ten stabilizátor půjde při výboji v elce do háje, ať je to HV či ne.

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Ok- urco si necham poradit a shodim napajeci napeti na 450-470V.  Jinak k tomu LM ku - no me by toto vyuziti stabliku nenapadlo vubec, ale nasel jsem jej v nekolika funkcnich projektech a jelikoz jsem nenasel v diskuzich zadne pripominky k poruchovosti, tak jsem usoudil, ze je to OK. Ale kazdopadne se nebranim jinamu navrhu proudoveho zdroje.   Jinak ted kreslim v Kicadu napajeci cast, tak tu za chvilku postnu dalsi schema.
Marek

Web

(upravil danhard 20. 1. 2013 1:06)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Pro takový lampy většinou platí nějaký katalogový údaje.
http://www.tubes.ru/techinfo/HiFiAudio/6p3s.html
a je to dost stará písnička smile
http://www.clarisonus.com/Archives/Tube … 0Tubes.pdf

(upravil maras 20. 1. 2013 3:11)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

No je mi jasne, ze kazda lampa ma katalogove udaje smile
Jestli muzu poprosit, byl bych rad za konkretni odpoved  co jsem udelal spatne, eventualne proc. Takhle se v tom zorientuju urcite rychleji a rad se z chyb poucim ! smile
Ale kazdopadne dik za ten dalsi studijni matros  prelouskam to zitra, dneska uz sem groggy....



Nakreslil jsem dole tak  jak bych si asi predstavoval zdroj.
Zhaveni bude pro oba kanaly samostatne stabilizovane.
Anodove napeti +450V a +350V bude pripojeno na rele ovladane  Atmelem, ktery bude resit:

1, Prepinani vstupu (relatek) + indikaci vstupu
2, Softstart zdroje
3, Opozdene pripnuti +450 a +300V az po nazhaveni Elektronek (+- 1 minuta) + indikaci zhaveni
.... a mozna este vic podle toho co mne , nebo Vas jeste napadne smile

Napeti 240V chci vyuzivat pro detektory vybuzeni ("magicke oka", nebo IN-13)-jeste nejsem rozhodnuty jestli je pouziju

http://img17.imageshack.us/img17/827/zdroj3.png

Web

(upravil zuki 20. 1. 2013 11:19)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Neznám obvyklé topologie a zvyklosti u elektronkových zesíků, ale chtěl bych jen připomenout, že relé na 500VDC ( na anodové napětí - spínané uP) by mělo být určeno na spínání/rozpínání 500V DC a nejde použít nějaké noname 250VAC...

Skoukni jeho pdf a zjistíš cca to, že např. 400-500VAC relé (tj. pracovní napětí na kontaktu) zvládne třeba jen 50VDC...  Se sepnutím asi není větších problémů, ale s rozepnutím DC napětí např. při vypnutí nebo výpadku sítě už ano. Pěkně pak zahoří kontakty... Musel bys (u relé bez rezerv) zaručit, že se nejdříve vybije těch 450V DC např. pod 60V a až potom rozepne kontakt relé... IMHO bych volil spíš FET na 800V nebo asi jednodušeji ovládat AC pro anodových 500V hned za trafem tj. ještě před můstkem. Pokud chceš mít (nevýkonových) 250VDC dříve, tak pro něj může být klidně jiný malý můstek s malým kondem... Pouvažuj o tom a skontroluj to relé, případně časové souslednosti napětí při vypnutí relé smile

(upravil Jan16 20. 1. 2013 11:49)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Opožděné spínání anody má asi smysl údajně v tom, že to zvýší životnost lamp. Když budeš spínat relé tam kde si je teď nakreslil, tak to po zapnutí vyvolá pěkně ostrou šupu do repro, se domnívám. (A lampy z toho skokového nárůstu napětí asi taky nebudou úplně nadšeny)

O mnoho vhodnější, bude dát relé na AC, na sekundár trafa. (Co se týká spínání DC, dávají se do série dva nebo i tři kontakty v relé, aby byl rychlejší odtrh kontaktů)

Trochu mi připadá, že to s těma stabilizacema přeháníš. "magické oko" přece stabilizované napětí nepotřebuje. (To ostatně ani ten budící stupeň, filtrace  20k - 50M je filtr jako prase, tam už se moc padesátky nedostane)

Napájet stabilizátor zleva 6Vac je poněkud málo. Po usměrnění dostaneš cca 6,5Vdc, se zátěží to začne ještě více padat, a už tam ten stabilizátor dávat nemusíš - stabilizovat takto nebude. Musel bys tam dát aspoň tak 9Vac, nebo pořádně zvětšit filtraci. Tohle je málo!
Konkrétně, 6Vac a odběr 4A znamená zvlnění na filtraci přes 3V, tzn Umin 3,8V a Umax 6,8V.
Na stabilizaci žhavení, bych se já osobně úplně vykašlal. Máš tam nepřímožhavené lampy, tak kde je problém použít střídavinu?

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Opždění spínání napětí:
1) je přínosem , pokud ochrání elektronky před rachlým nárůstem napájecího napětí tam, kde se počítá s úbytky na odporech v napájecím řetězci. Nenažhavený flašky neberou proud, úbytek na sériových odporech se nekoná a na všech napájecích bodech je v tuto chvíli napětí vyšší, než je zdrávo.
2) je přínosem, když zajistí aby Ugě "nepředběhlo Ua, aby se neutavily g2 mřížky.

Relé určitě do střídavý větve hned k trafu, běžná relíé nejsou kamarádi s tak velkejma napětíma.

Tj není to dogma ale postačí v pohodě mít jedno relátko na sekundátu trafa, který má zpožděnej přítah , tj nejdřív žhavení pak teprv připojit sekundár, co krmí napájecí řetězec Ua a Ug2.
Atmelu netřeba. Je to dělo na komára a vůbec.. flašky a jednočip, to mi nejde z huby.
Pokud začínáš, smiř se s tím, že napoprvý budeš dělat raděj s nižším Ua, páč při vysokým Ua i malá chybka může bejt rychlá smrt flašky.
Každýmu doporučuju udělat bastl, odzkoušet na 200V co se jak chová a pak teprv jít do plnýho Ua. Těch 500V je docela dost.
Osobně bych doporučil nejdřív zbastlit klasický zapojení v pentodě s klasickou pentodou s motanou g3,  pak teprv zkusit UL a svazkové pento/tetro - dy.
1 až 2 kOhmy v mřížkách se mi jeví až zbytečně velké.
Pokud začínáš, nech prozatím řhavení na střídavé napětí. zjednoduššáíš si napájecí část a bručení tím moc nezlepšíš, potečou tam prasácký proudy budeto topit... zbytečnost, Tím se "dotahuje" už perfektně fungující zesy, kde už i tohle vadí.
Co se tejče zdroje pro Ua a Ug, Elyty josu podle mne zbytečně velké a chybí mi  (iu těch sériových kombinací) odpory které by jednotlivé kondíky přemostily - jednak pro vybití po odstavení, jednak zlepší "rozdělení" mapětí na jednotlivých kondech.
Místo R1 a R2 bych dal pořádnou tlumici, je to lepší, než se hnát za obrovskejma kapacitama.
Myslí na to, že flašky jednou na velké napětí ale berou malý proudy, maje velkých vnitřních odporů, u křemíku je to naopak.
zbytečně obě menší napětí bereš u prvního zdroje. Já bych šel postupně. usměrnení kondík tlumice kondík (400V), odpor kondík (možná stabilizace)(300V) odpor kondík (zase možná stabilizace) (240V) a tak dále. Takový sériový řetězec.

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Kupa stabilizátorů - tedy další zdroje tepla, jak ten zesilovač bude vůbec velký, abys nakonec nezjistil, že ho neuchladíš ? Stabilizovat napětí pro konc. elky je docela nepříjemná věc.

Web

(upravil maras 20. 1. 2013 18:03)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Chlapi opet moc diky za smysluplne odpovedi. K tem relatkum je to naprosto pravda Je nesmysl jak sem to  rano vypotil (z toho plyne nekonstruovat v 1 ranmo a v polospanku smile ).

Takze urco dam rele na AC pred usmernovaci mustek.
Dale k tem stabilizacim vysokeho napeti :
Zenerka stoji cca 10Kc/kus, takze ty 4 kusy mi prodrazi zdroj o 40 Korun a myslim si, ze by stabilizovane anodove napeti nemelo nic pokazit ?.

No a k te stabilizaci zhaveni:
Na obrazku je to blbe videt ale leze do toho AC8V tedy po vyfiltrovani cca 10.5V  coz je si myslim az vic nez  dost pro stablik +PnP. SAmozrejme si i v tomto necham poradit, ale docetl jsem se na forech (diyaudio atd.), ze vysoce doporucuji zhavit usmernenym a stabilizovanym napetim.  Tak jsem si rikal ze to stablo je navic cca 50 Kc smile 
Zrovna dneska jak jsem jel domu sem v aute uvazoval, ze jsem zapomel zakreslit paralerni vybijeci  rezistory k tem kondum - takze toto taky dodelam. (nejaky navrh na velikost ke kazdemu kondu 4x220u? )

Mensi napeti beru hnedka u prvniho zdroje z duvodu proudove  zateze stabilizatoru 300V. - pokud bych vzal pro 240V z teto vetve tak si snizim zatizitelnost na 25mA pro 300V i 240V , kdezto takhle mam 2x25mA  - nevim mozna zbytecne.

Jinak uPC je moje "krevni skupina" a timhle vyresim elegantne a za par korun jak prepinani vstupu+ovladani vsech Relatek a take indikaci stavu atd...
A jelikoz se k audiosignalu zaden polovodic (krome zdroje proudu) ani nepriblizi, tak by to nemelo byt na skodu ?


Takze abych to shrnul :

Trafo bude pripojeno pres NTC (softstart trafa).  Dale deska uPC bude casovat cca 60s zhaveni elektronek (nebo jak mi doporucite) , pripoji naposledy zvoleny vstup a nasledne sepne rele kterym se pripoji  mustek k sekundarni strane a tim se pripoji veskere napajeci napeti Ua i predpeti zhaveni.  po dalsich cca 3 sekundach pripoji Repro.
Je to tak analogicky spravne ?

Pockam na komentare a pak to zase cele prekreslim

Jinak to chci umistit do nejakeho sasi z Modushopu s 10 mm panelem a tam nakonec u kamarada na CNC vygravirovat popisky atd..
Marek

EDIT: Jeste ke stavbe "zkusebniho" zesiku - puvodne sem o teto myslence taky uvazoval, ale nakonec z nekolika duvodu ne. Prave proto sem tento projekt otevrel ke konzultaci  tady, aby mi tady sikovni chlapi pomohli a jeste pred stavbou se potencialnimy problemy vyporadat. Navic kdyz to tu necham viset pekne analogicky, tak uz treba dalsi clovicek co si bude chtit postavit lampac uvidi pekne chronologicky od navrhu az po konecny vyrobek. A to si myslim,  ze ma vyznam
Navic  uz jsem cosi postavil (faktem, je ze s tak vysokym napetim zatim asi nic), ale snazim se byt peclivy a verim, ze kdyz mi budete nadale dobre mirenou radou pomahat, tak to dobre dopadne smile

Web

Příspěvky [1 až 20 z 312]

  Stránky: 1 2 3 ... 16 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£