Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 7 z 16)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 16 »»»

RSS

Příspěvky [121 až 140 z 312]

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Ja uz sem to nasel - nakonec to asi stejne jeste trochu  predelam.

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Predelal jsem  na konec to opozdene spinani na Rele jak psal Pzwak. TO je 100%. Pull-up rezistor gate BS250 bude softwarove zapnuty v procesoru.


http://img801.imageshack.us/img801/7281/zdroj2.png
http://img801.imageshack.us/img801/7281/zdroj2.png

Web

(upravil maras 14. 2. 2013 1:59)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Hlapi mam dalsi zvidavy dotaz. Jak sem si tak cetl zase nejake fora tak jsem narazil na zajimavy napad. Zhavit lampy pomoci DC-DC menicu. Hnedka sem si vzpomel, ze mam jeste asi 4 kousky nepouzite smile (http://dx.com/p/mini-dc-dc-voltage-stab … red-126106).  Mate nekdo nejakou zkusenost se zhavenim pomoci DC-DC menicu ? Ma smysl to vyzkouset ?
Marek

EDIT:  Zkusim jedem kusanec zatizit aspon amperou (zalezi jake najdu rezistory) a vyzkousim jake potrebuje minimalni vstupni napeti pro vystup 6,3V.

Web

(upravil maras 14. 2. 2013 1:34)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Nastavene napeti pri nezatizenem vystupu: 6,35V
Zatizeno proudovym odberem : 2,2A


Uin=10V Uout=6,25V
Uin=9V  Uout=6,19V
Uin=8V  Uout=6.14V

Uin=20V Uout=6.29


Na digitalnim osciloskopu sum vrostl z 4mV pk-pk bez zateze na 9-10 mV pod zatezi.

No vypada to zajimave asi to bude chtit vyzkouset v realu:) S pouzitim techto obvodu v NF zatim nemam zadnou zkusenost - dosud jsem je vyuzival pouze v digitalnich obvodech.

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Problémem může být to, že ten měnič nebude chtít startovat do studeného vlákna lampy. Ponechme stranou to, že tahat si do NF zařízení měnič, který produkuje rušení není dobrý nápad.

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

No prave ze to mne predtim taky napadlo, ze to neni asi uplne nejlepsi napad tahat si menic do NF zesilovace a tak jsem se tou myslenkou predtim vubec nezabyval. Az vcera jsem ale nasel na nekolika zahranicnich forech nejake info, ze to bezne pouzivaji s dobrymi vysledky. Nacez jsem zkusil ty moduly co mam doma. RAno jsem jeste zkousel startovat ten modul zatizeny zhavenim lampy 6N13S a se startem nebyl zaden problem. Studeny start byl nekde tesne pod  3A a po nazhaveni cca 2A.   No odpoledne vyzkousim jeste napajet timto menicem hybridni zesik - na nem poznam jaky sum z neho leze.

Web

(upravil Dalča 14. 2. 2013 11:41)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

DCDC měniče jsou  zde kontraproduktivní. Musel bys je dimenzovat na proud studenýho vlákna, tj v nažhaveným stavu by byly "předimenzovaný", odstraníš 50 brum a narveš tam spínaný bůhvíco, který může potenciálně rušit širým a dlouhým spektrem..
Mám pocit, že se tu svět zbláznil do tuningu žhavení.
Pokud falnděra nezesiluje signály z říše mili-mikrovolt ("linkovej" vlez do koncovýho zesilovače...) a má dobře udělaný vlákno, tak není supertuning potřeba. Většinou postačí odbručovač.
Pokud jo, lovíš malý signály, tak postačí DC žhavení, tj trafo, grétz, kondíky... v okamžiku, kdy tam dáš i stabilizátor, tak už je to ultraluxus, podle mne zbytečný.
Stačí slušně vyfiltrovaný DV napájení.
Brum se dostává do signálu
1) kapacitou vlákno - nějaká elektroda, nejvíc katoda,
2) indukčností - magnetickým polem vlákna,
3) z vnějších obvodů elektronek (svody, elmag. indukce atp.

Když tam vrazíš DC napájení žhavení 1) a 2) eliminuješ, pokud tam navíc vrazíš "softstart" - tj ochráníš vlákna před proudovým nárazem při zapnutí, tak uděláš flaškám jen dobře.
3) vyřešíš dobrým konstrukčním uspořádáním zesíku (spoje, izolvace stínění)

Zbytek ne nesmysl, asi jako barvení okrajů CD fixkou na zeleno.

Mám pocit, že je dnes tendence vytvářet problémy tam, kde nejsou....

šum na žhavení nemá vliv, tepelná setrvačnost je velká, tj emisní proud podle toho kolísat nebude a kapacity mezi žhavením a dalšími elektrodami jsou celkem malé, takže stř. složka v milivoltech nebo desítkách milivolt prakticky = 0.

(upravil maras 14. 2. 2013 13:44)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Tak uz sem z pet z GESu(byl jsem tam menit flasku JJECC82 za 12AU7 od Elekto Harmonix + kupovat jeste nejake smeti). Kamaradovi sem ted dodelal OTL hybridni  "zesik"  dle toho projektu : http://diyaudioprojects.com/Solid/12AU7 … -Headamp/. Vymyslel si to taky k DACu, a na plnelampovy nema prasule a tak jsem mel ted moznost vyzkouset  jen ze zajimavosti napajet tenhle zesik prave vyse zminenym menicem a vse v pohode.  No Dalco ono to stejne dopadne, ze budu zhavit tak jak si psal Ty - navic na to uz mam namotane trafa (dneska snad dorazi postou), ale takova "berlicka" pri vyvoji nebo zkouseni by mohl byt DC-DC zajimavy.

Jeste k tomu zhaveni:  Jak jste tady psali, ze v pohode vetsinou staci odbrucovac, stejnosmerne zhaveni je luxus atd.. Zase jinde psali usmernovat, filtrovat a pokud mozno stabilizovat smile - takze 100 Lidi 100 ruznych zkusenosti. Ja mam v planu zhavit stejnosmernym jen ty lampy na korekcnim predzesilovaci. zbytek pujde stridavym s odbrucovacem. (nicmene stablik zhaveni budu mit dimenzovany na 5A , takze by sly zhavit i lampy budice smile


Marek

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Tak zrovna pred chvilkou prificely trafa smile

Sitove + 2x vystupak.  Ovsem Ceska posta opet nezklamala a dle hesla "Dneska podáte-zítra hledáte" zasantrocila druhy balik, kde byla tlumivka a druhy sitovy transformator- tak doufam, ze to brzy najdou.

http://imageshack.us/a/img855/3728/img20130214141229.jpg
http://imageshack.us/a/img46/7307/img20130214141215.jpg

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Dobře ukecali jste mne:
DC AC stabilizované žhavení.
Ideální stav je dokonalý absolutně stabilní proudový zdroj, kterej bude krmit flašku tím správným jmenovitým proudem. V případě více flašek se stejným prudem sklidem více flašek sériově
Praxe:
z hlediska vnikání "bordelu" do systému elektronky je potřeba si uvědomit je cesta, kudy se tam ten bordel dostává a jaké % (jaký přenos má tato cesta) z úrovně stř. složky na vláknu se dostane na katodu či mřížku.
lze to jednoznačně změřit (ne nedělal jsem to) v zapojení zesilovač s předpětím získávaným na katodovém odporu (neblokovaném!!)
No a pak platí jistá úměrnost.... mám- li stř složku 100% brum = . mám - li stř. složku 2% brum = .
Jít do bezvědomí vystabilizovaným žhavením je nesmysl, když brum z vnějších obvodů a  a šum způsobený výstřelkovým a blikavým jevem je pomalu o řád vyšší se mi jeví jako zbytečnost...
Něco jako dát na sériového Favorita pneumatiky z F1.
pokud vlastní flaša má nějakou úroveň šumu a okolí má "svou" úrověň šumu o řád níž, netřeba se zaobírat více okolím, ale spíš tou flaškou.
Mrkni na to, jakej šum je způsobenej emisí, přičemž to tam de fakto máš 2x, páč "zátěž" děláš taky elektronkou (srpp, nebo jak se tomu nadává)...
Pokud bude zapojení takové, kde bude bordel ze žhavení dělat reálný trable, pak jej řeš do bezvědomí.

(upravil maras 14. 2. 2013 16:34)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Presne jak pises Dalco , ja se nebudu zaobirat zbytecnostma a pridelavat si praci - zhavit budu dle doporuceni. Jen jak jsem vyse postoval to navrhovane schema anodoveho zdoje, neco takoveho chcu dneska navrhnout i pro zhaveni, ale chcu desku pojmout jako univerzalni napajeci a tedy tam budu pocitat se stabilizatorem. V realu jej osazovat treba nebudu. Stabilizoval bych napeti  jen pokudbych mel problem se sitovym brumem skrz zhaveni (na toto jsem myslel a mam na trafu pripravene vinuti 9V/5A). A nebo pro RIAA predzesilovac.

Na sitovem trafu mam :

6,3V/4A
6,3V/4A
6,3V/2A - kdybych delal SRPP a musel zvysovat potencial zhaveni tak mam pripravene samostatne vinuti
9V/5A
330 V - anodove napeti
20 V - pomocne vinuti pro zvyseni anodoveho napeti
Trafo jsem taky nechal navinout "univerzalni".

Vystupaky mam navinute taky "univerzalne"  pro zatez : 4,6 a 8 Ohmu

Marek

Web

(upravil pzwak 14. 2. 2013 16:36)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Uz si nepamatuju, jestli budes u koncovych flasek mit predpeti mrizek automaticke (ubytkem na katodovem odporu) nebo zapornym pevnym napetim. Pokud fixed bias, nemas na to na sitovem trafu vinuti...

EDIT: koukam ze autobias, tak to pak ok.

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Bude tam automaticke predpeti.. (konec Oddwatt buzeny triodou v zapojeni se spolecnou katodou -alespon pro zacatek, treba to pak este predelam, ale tim bych chtel zacit a pak se uvidi)

Marek

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Oddwatt ?
Jak psal Sendy, jeden blbec to vymyslí a celá třída to od něj opisuje.

(upravil maras 14. 2. 2013 23:03)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

No jeste do pristiho tydne mam cas - pak zacnu se zkusebni stavbou "prototypu"-mozna zkusim jeste neco jineho nez Oddwatt. Mi prislo to zapojeni na zacatek s lampama celkem jednoduse realizovatelne a take na doporuceni jsem se rozhodl realizovat prave Oddwatt. A to doporuceni mi dal clovek, ktery 50 roku stavi s lampama nejenom zesilovace a byl i ve vyvoji  - sam ma oddwatt postaveny s tim, ze hraje velmi slusne-nemam ani nejmensi duvod mu neverit. A jelikoz to bude stavba PtP, je otazkou deseti minut cely odwatt rozebrat a nasledne predelat na neco uplne jineho, kazdy nejak zacinal - nebo se mylim ?   Nicmene Danharde kdyz uz se snazis citovat Sendyho , tak ten to rekl na muj dotaz k  SRPP. Prave proto jsem se snazil komponenty navrhnout "univerzalne" a predimenzovat - at se jedna o trafa, nebo o  zdroje-abych mohl nasledne napriklad experimentovat a nebyl odkazany jen na jednu moznou konstrukci, ale necim se zacit musi a uceny z nebe nespadnul.....

Marek

EDIT: 
Resp. budu muset pockat az budou vyrobene DPS na zdroj - potom hnedka zacnu stavbu a tak je jeste nejaky ten den na rozhodnuti  jaky konec na zacatek  pouziju.
M

Web

(upravil maras 14. 2. 2013 23:22)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Jeste bych se rad vratil k tomu anodovemu zdroji. Tohle je definitivni schema ze ktereho chci vychazet pri navrhu DPS, Nejaka dalsi konstruktivni pripominka ? V pondeli bych rad nechal udelat DPS tak at to mam 100%  smile

Predem diky
Marek

http://img560.imageshack.us/img560/3513 … yzdroj.png

http://img560.imageshack.us/img560/3513/anodovyzdroj.png

Web

(upravil Dalča 14. 2. 2013 23:27)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

k C11 - reference přidej paralelně svitek, sníží se tím "šum" totéž udělej na 450 V vraž k tomu kvalitní svitek, třeba 1 mikro.. je to poznat, a to dost.
dobrou, jdu spát...

(upravil maras 14. 2. 2013 23:46)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Diky
Dodano smile

Edit:  Jak tak koukam tak R10 je tam asi zbytecny a staci ten trimr R13 stejne hodnoty z nehoz se bere predpeti pro zhaveni.

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Na co slouzi vystup predpeti ?

(upravil maras 14. 2. 2013 23:50)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

No mel by to byt delic pro nastaveni predpeti zhavicih vlaken pokud by bylo zapotrebi (je to tam pro "co kdyby bylo nekdy treba").
EDIT:  Ted uvazuju , jestli by nebylo vhodnejsi to predpeti brat jeste pred nasobicem . tedy na 450V ?...

Web

Příspěvky [121 až 140 z 312]

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 16 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£