Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 16)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 ... 16 »»»

RSS

Příspěvky [61 až 80 z 312]

(upravil maras 28. 1. 2013 17:17)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Chlapi diky moc za komentare.  Toto zapojeni jsem zvolil po nastudovani mnoha ruznych zdroju. Puvodne jsem navrhnul pouze uplne blbe zapojeni a tak jsem na to sel uplne od zacatku a vznikllo toto. Jak jsem hledal co pouzit pred korekce a fyz, tak jsem narazil i na toto zapojeni, kde autor psal, ze je velmi vhodne diky sve relativne "nizke" vystupni impedanci pro "krmeni" korekci, tonovych clon atd. A proto jsem se rozhodl pouzit toto. Vychazim pouze z  rad zkusenejsich elektroniku, kteri maji v teto problematice vice nez jasno a z toho co sem nastudoval-osobni zkusenost mi prozatim chybi. Pred 2 tydny  sem o elektrokach vedel akorat, ze existujou smile Takze jsem rad, ze se mi podarilo "vypotit" neco pouzitelneho a verim, ze casem jak pribude vice praktickych zkusenosti s lampama, tak to bude lepsi.

Takze zpatky ke schematu ....   Dam samozrejme na rady a doplnim paralerni kondy 470nF. Odpor R10 si taky myslim, ze je jen "pojistka" proti poruse potenciometru, ale  myslim si ze s nim , nebo bez nej na funkci obvodu to nebude mit zasadni vliv. Dale ted resim jeden maly "problem" - kolega,, ktery mi vcera slibil tandemovy potak 250K s odbockou mi dneska volal, ze se spletl a potaky uz nema. Volal jsem do ostravy jestli je maji skladem.  No nemaji a minimalni vyrobni serie je 50Ks  -  to je smutne sad.  Takze mam na Vas prosbu  na tip , kde bych mohl tento potak sehnat.  A nebo druha moznost, nasel jsem u p. Belzy toto schema :
http://belza.cz/audio/lpots-au.gif


Pokud me pamet neklame, tak jsem nekde cetl, ze Sinclair psal o vyse uvedenem schematku jako o pouzitelnem a uchazejicim. Eventualne jiny tip na overeny regulator fyziologie  s potenciometrem bez odbocky ?

EDIT: Jeste zopakuji jake zdroje hodlam pouzit:

Prepinani vstupu pravdepodobne pomoci relatek.

1, CD Prehravac
2, USB DA PCM2704 - prevodnik - bude soucasti zesilovace
3, Bluetooth Audio - bude take soucasti zesilovace
4, Line IN 1  - zde planuju pripojit gramofon pres externi RIAA predzesilovac (Teda jestli mi tatka pujci jeho Teslu NC440 smile )
5, Line IN 2  - rezerva
Diky

Marek

Web

(upravil Dalča 28. 1. 2013 17:28)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

PB0305 vliv na výstupní odpor markantní na vnitřní odpor zanedbatelný.
Sem si spletl pojmy a průjmy sa v tom mocu jak hovno pod splavem...
Rekapitulace.
Vnitřní odpor flaše je dán jejími charakteristickými vlastnostmi + zpětnou vazbou.
Výstupní odpor celé ho zapojení je paralelní kombinace Ra, vnitřního odporu flaše a vstupního odporu následujícího stupně.

Čím menší výstupní odpor, tím  je to zdroj tvrdší - může ukrmit menší impedanci korekcí atp, ale flaška "dá" nemší zesílení (trioda)...
Čím větší výstupní a vstupní odpor následujícího stupně, tím ti vyjdou menší vazební členové (kondíky)...
Ale taky to bude náchylnější ke svodům, indukcím atp...

(upravil maras 28. 1. 2013 17:51)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

No k tem vazebnim kapacitam v tomto zapojeni jsem se docetl toto :

Coupling capacitors: The output coupling capacitor should not be used to control the output frequency response as it normally could, because this can cause weird resonance effects or ringing, as it is within the feedback loop.
It should be chosen using the value of feedback resistor, and should have a low reactance at all audio frequencies. For a low roll-off of 1Hz:
C = 1 / (2 * pi * f * Rf)
C = 1 / (2 * pi * 1 * Rf)
= 159nF

Vystupni impedanci sem pocital takhle :

Zout = (Rg + Rf) * ra / (Rg + Rf + ra (mu+1))

"Opravdove" zesileni takhle:

Av = (Zoa + Ao * Rf) / (Rg + Rf + Zoa - Rg * Ao)

jinak tady jsem cerpal :
http://www.valvewizard.co.uk/localfeedback.html

Jeste mam na Vas chlapi dotaz ohledne nastavovani biasu pomoci LED diod - koukal jsem , ze je to dneska dost moderni a docetl jsem se ze je to snad  lepsi nez klasicke zapojeni s rezistorem a paralernim kondikem - jaky na to mate nazor ?.   


Marek

Web

(upravil maras 28. 1. 2013 19:15)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Tak pred chvilkou jsem prisel z posty s  balikem  z Ukrainy smile

http://imageshack.us/a/img822/964/img20130128173526.jpg
http://imageshack.us/a/img577/2907/img20130128173418.jpg
http://imageshack.us/a/img836/2765/img20130128173319.jpg
http://imageshack.us/a/img853/6520/img20130128173307.jpg

Novoucke elektronky :
6n2p
6n8s
6p3S-E (mnely by byt parovane, ale buh vi )
A dve "magicke oka" 6EIP

Tady posilam jeste screen z toho generatoru  at je videt, ze tam ten odpor fakt je smile

http://img24.imageshack.us/img24/5614/tonestack.png

Marek smile

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

jasný, ale pak je tam R13 k čemu?
R10 bych vyhodil úplně a výrazně zmenšil R11, čímž bude původní "R5" z tonestacku (tedy R10) u tebe efektivně nahrazen R11 + R13. jde o to, aby korekce "viděly" na výstupu nějaký zatížení, to zajistí R11 a R13. R10 netřeba (naopak díky R10 korekce budeš zatěžovat menší impedancí, než si takhle simuluješ v simulátoru).

(upravil maras 28. 1. 2013 20:53)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

R10 pujde pryc kdyz se na to koukam asi tam fakt nema zasadni vyznam.  Dal jsem tady snpashot ze simulatoru, ale videl jsem to takhle v nekolika konstrukcich jak s tim rezistorem, tak bez nej.  Nicmene R11 "vyznamne" snizit nemohu, protoze spolecne s R12 urcuje zpetnou vazbu a tim i zesileni. R12 take nemuzu moc snizit, protoze ma byt minimalne 4x vetsi nez Ri ale spise doporucuji vice.
Navic ted jsem si to odsimuloval s 1,24M a vysledek je jeste lepsi(utlum kolem 500hz se zmensil a krivka je skoro rovna). takze to tak udelam
http://img189.imageshack.us/img189/2333/tonestack2.png

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

nojo, ty tam máš R12. tomu už ale u elektronek nerozumím smile
kdybych kecal kraviny, klidně mě pošlete k šípku, alespoň se něco přiučím.

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Chlapi mam jeden takovy dotaz, jak jsem kontroloval ty lampy tak na 2ks tech 6n8S je sklenena banka "volna" v patici - predpokladam, ze by to nemel byt zaden zasadni problem ? a jen asi povolilo lepidlo mezi plastovou patici a sklenenou bankou ?   Jinak vypadaji lampy jako kdyby vyjely z fabriky.

Web

(upravil Dalča 28. 1. 2013 21:43)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Maras:
pokud je dobrej getr a přívody ke všem elektrodám tak je to ok. DO mezery kápni krapet šelakovýho roztoku ( v lihu, methylu, IPA...) a ten to zase "slepí"

Lukas_87
Se ptej, nikdo učenej z nebe nespadl. Flašky jsou archaismy, literatury pomálu, báchorek na netu mnoho....
Velice přibližně si triodu přesstav jako mizernej FET tranzistor, ten R 12 je zpětnovazební odpor, 1M k zemi tvoří 1) dělič napětí ZV, 2) mřížkový svod

Když bych použil takovou pseudoanalogii k teranzistoru, tak anoda je kolektor, katoda emitor a mřížka báze (Drain, source, gate u FETU) - on ten FET má k flašce blíž jak bipolár. Akorát flaška jede na vyšších  napětích, mizernejch proudech a je "pomalejší" - doba pohybu elektronu ve vakuu na dlouhou dráhu, v polovodiči to maj elektrony a díry kratší štreku.
Rk = Re, Ra = Rc u zapojení SE. Fet zas má řádově jinou kapacitu G ku čemukoliv...

Furt se to motá kolem velmi obdobnejch principech a funkcích jednotlivých prvků.
Akorát ty tranzistory, když svítí tak pěkně rudě jak elektronky, tak už většinou zvuk nezesilují a taky víc smrdí.

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Takze jsem zase sedl k pocitaci a pokusil jsem se navrhnout budic koncoveho stupne. Nakonec jsem vybral zapojeni "Mu-Follower". Elektronky co bych rad pouzil jsou 6N8S.
S=3
mu=20
Ri=7K


Tady jsem cerpal :

http://www.valvewizard.co.uk/mufollower.html


Spodni trioda:

Ua=100V
Ubias=-2V
Ia0=5mA


Horni trioda:

Ua=200V
Ubias=-1V
Ia0=5mA


http://img203.imageshack.us/img203/8881/mufollower.png


Modra: Spodni trioda
Cervena: Horni trioda
http://imageshack.us/a/img832/9513/6n8smufollower.png

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Horni trioda ma Ua 80V a mizerny rozkmit pro Ug1=0, rozumis vubec tem obrazkum, ktere jsi stvoril ?

(upravil maras 29. 1. 2013 19:09)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Nevrdim , ze tomu detailne rozumimmi, ale vypocet jsem provedl dle vzorcu na vyse uvedenem odkazu .  Ted sednu s cistym papirem a cele si to zase prepocitam, jestli jsem v noci nekde neudelal chybu ve vypoctu.  Navic prave kvuli Tebe, jelikoz jsi uz predtim zkritizoval budic SRPP (ktery jinde casto pouzivaji), jsem se snazil najit vhodnejsi zapojeni pro buzeni koncovych lamp. Jak jiz psal Dalca informaci na netu je mnoho a mnoho z nich neni asi uplne 100% spravnych - udelal jsem to nejlepsi co jsem prozatim mohl a znal.  Takze pokud chces mi poradit, (a nejenom mi - vidis, ze to tu ctou i jini lide) tak mi rekni kde jsem udelal chybu v navrhu toho obvodu - co bys Ty udelal jinak a proc.  (s prihlednutim ke zdroji informaci ktery jsem uvedl). A nebo rekni ... hele vyser se na "koniny typu SRPP Mu follower a udelej to postaru tak a tak , protoze to je lepsi v tom a v tom " - tohle je smysluplna odpoved. Z takove odpovedi  se dokazu poucit (a nejenom ja ) a dalsi lidi co se chcou neco  naucit... 
Myslim , ze je  aspon trochu videt , ze se  snazim do te problematiky dostat a ne jen bezhlave kopirovat prvni schema co najdu na netu. Verim, ze v mych oborech bych zase byl na "koni" ja. Vzdy sem se snazil pomoct jak na forech tak osobne a to byli i lidi co proste byli naprosti amateri , ale kdyz je chut a vule clovek se nauci vse. Patent na rozum nikdo nema
Marek

Edit:  Fakt je ten, ze ten rozkmit opravdu  nebude zadna slava.  Jeste jednou si peclive prostuduju zdroj informaci , jestli mi "neco" duleziteho neuteklo a pokusim se to navrhnout lepe.

Jinak s tim rozkmitem si me nakopl dobre - proste z toho hlediska jsem nad tim neuvazoval (neuvedomil jsem si ze mam lampu z uplne jinou charakteristikou nez v prikladu a je treba to vse nastavit trosku jinak smile) a prave proto je dobre, ze to je tady pisu na foru, protoze takhle me na moje chyby upozornite a priste uz je nezopakuju.  Proste je to pro mne nove a nejake veci mi stale unikaji , ale ted uz asi vim jak na to
Marek

EDIT2: Paradox je ten , ze puvodne jsem to mel navrhute jinak z vetsim predpetim a pak jsem to ale cele zmenil a kdyz se na to divam ted doodpoledne tak sem to mel puvodne asi dobre...  No nic za chvilku tu hodim opravene schema.

Web

(upravil maras 29. 1. 2013 19:50)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Marek


Edit: 

Cim vic nad tim  jeste premyslim tak se mi to nejak nezda  , mozna by  stalo  za uvahu  pouzit klasicky triodovy stupen s anodovym odporem jako budic koncovych lamp. Tohle zapojeni je asi fajn, ale ja prece nepotrebuju tak nizkou vystupni impedanci , kterou MU-sledovac nabizi (radove stovky ohmu)  k tomu , abych budil koncove lampy zesilovace s vyskokou vstupni impedanci.  Nebo se mylim ?   Zkusim si to pozdeji odpoledne jeste navrhnout  a pak to tu hodim.   Teda jestli me predtim nekdo nepredbehne a nevysvetli , ze to je blbost smile

EDit2: Smazal jsem schema i charakteristiky - myslim si , ze to pujde udelat jeste lepe tak at to nekoho neplete. Tak to prepracuju a hodim tu nasledne.

Web

(upravil maras 31. 1. 2013 16:37)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Tak  jsem se "hluboce smile " zamyslel jak by to asi vychazelo nejlip. Koukl jsem poradne na anodovou charku a navrhnul toto smile Jedna se o klasicke zapojeni triody s anodovym odporem.
Schema jsem nekresli, protoze si myslim , ze kazdy vi asi jak to myslim smile
UCC=300V
Ua0=180V
Ia0=2,6mA

RA=47K
Rk=2800= 2K7 (v obrazku mam 2K8 tak jak to vyslo)
U bias=-7,5 V

http://img803.imageshack.us/img803/6550/6n8striodovystupen.png

Takto nastaveny pracovni bod umoznuje maximalni mozny rozkmit.  Souhlasite ?

A ted jeste zpet k te otazce:  Proc spousta konstrukteru ted pouziva ve svych konstrukcich SRPP nebo Mu-Follower ?  V cem krome nizke vystupni impedance je to lepsi mez zapojeni s klasickou triodou  pro buzeni koncoveho stupne v zapojeni "Oddwat" ?  Za odpoved predem diky

Marek

EDIT: Opraveno UA0=180V

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Jak říkala naše paní učitelka - jeden blbec to vymyslí a celá třída to od něj opisuje smile.

Bohužel, pokud chceš řešit něco ve "vyšší lize", tak vhodnou literaturu moc na webu nenajdeš.

Web

(upravil maras 29. 1. 2013 22:14)

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

No prave  to je to co ja nechcu (slepe opisovat) a proto se snazim co nejvice  o problematice nastudovat nez se do neceho pustim.  Takze myslis Sendy, ze jako budic staci jen trioda? Ja si proste myslim (a jelikoz nemam zkusenost tak fakt jen myslim), ze vstupni odpor te koncove elektronky je tak velky, ze by to nemel byt zaden problem, nebo se pletu ?  A co to posledni nastaveni toho pracovniho bodu je ok ?
Diky
Marek

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Může, i nemusí stačit. Závisí na tom, čeho chceš ve výsledku dosáhnout. Jsou různé "školy" s různými výsledky - a různou oblíbeností u kupců.

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

A ha , no    nebude to lehke, ale ja se jen tak nevzdam smile Tady mi asi nezbyva nic jineho nez to postavit a pak  zkouset ..  Ve vysledku bych mel rad prijemne hrajici zesilovac s vykonem nekde kolem 2x 20-25W bez nejakych kompromisu.

Ale zkusim se zeptat jinak smile  Kdyby jste si mneli vybrat jake zapojeni pouzit mezi SRPP , Mu-Sledovac + klasicka trioda  jako budic "Oddwatt" konce (to LMko 317 jeste nasledne vyresim smile ), kteremu zapojeni by jste dali prednost ?   Ja se zatim teda priklanim k te triode.

Marek


Jinak s tou literaturou mas 110% pravdu prostudoval jsem toho na netu mraky. Procetl jsem Lukese , Zaklady radioelektroniky, Jakostni nizkofrekvencni zesilovace (Sipovskij) atd.. Ale nejlepe jsem teda pochopil jak  nastavit a spocitat triodu , tak to jsem nasel tady :
http://www.valvewizard.co.uk/Common_Gain_Stage.pdf

Je to sice anglicky, ale je to alespon podle mne napsane tak nejak nejstravitelneji.

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

No, možná něco málo k mým volbám napoví tohle...

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na … mp;t=27337

Web

Re: Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Diky , poctive nastuduju smile

Web

Příspěvky [61 až 80 z 312]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 ... 16 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Elektronkovy zesilovac SRPP Ultralinear

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£