Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Brum zesilovače

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [20]

Téma: Brum zesilovače

Zdravím.
Mám problém se zesilovačem, který jsem právě dokončil. Zesilovač když propojím s DVD přehrávačem, nebo s discmanem tak středobasy brumí. Když odpojím cinche tak brum zmizí.
Zesilovač je 2x UNI50 a toroid 2x19V 150VA. Na zdroji naměřeno +-29,2V. Na DPSce zdroje jsou i ochrany reproduktorů před DC a pozdější připojení.
Vyzkoušel jsem odpojit PE vodič od kastle - beze změny.
Pak jsem vyzkoušel při připojeném DVD spojit signálové země s kastli a brum byl o dost slabší. Mohl bych to teda tak nechát? Propojené signálové země s kastli?
Pak jsem ještě zjistil že při zapnutí např discmanu tak se z repro line i šum, ale pokud vypnu discman tak je slyšet jen ten brum.
Ten šum bude asi discmanem, mě jde spíš o ten brum. Poraďte prosím jak na něj. Cop ještě vyzkoušet.
Díky za rady.

PS: Rád bych přidal fotky a obrázky, ale ještě jsem nezjistil jak. Tak snad později.

Re: Brum zesilovače

někde ti vzniká zemní smyčka, probíralo se to tu už mnohokrát... Tim že připojíš zdroj signálu (dvd, discman) spojíš země obou kanálů a zbytek záleží na topologii zemění tvého zesilovače - píšeš že máš 2x UNI50, takže dva nezávislé moduly, ale spojené zemí na jeden zdroj, takže země vlastně spojíš 2x - na zdroji a na vstupu.  A tím to může být a nejspíš i bude... No a bůhví jak máš zapojené země ochran a další.

Web

Re: Brum zesilovače

Dík za odpověď.
Pokusím se pročíst nějaké starší fóra na toto téma a uvidím.
Posílám jinak obrázky zesilovače a návrh zdroje.

https://i.postimg.cc/ZCF7n7m9/2113230.jpg https://i.postimg.cc/68WHvr6M/2113232.jpg

Jak tedy nejlépe zapojit GND aby nevznikaly zemní smyčky?

Re: Brum zesilovače

Tenhle plošňák zdroje bude brumět asi vždycky. Nejdříve musíš AC usměrnit a pak teprv můžeš definovat zem a výstupy DC. Přesně postupně, tak jak je to na sch...  Když se ti to prostorově prolíná, není to nikdy moc dobré...

Re: Brum zesilovače

Na té DPSce je konkrétně co špatně? Nebo je úplně celá na prd? AC je přes můstek pak přes filtrační kondy na pojístky a střed trafa je uprostřed filtračních kondíků a po stranách je GND pro zesilovače. Tento zdroj jsem řešil s WICKER, ale na stránkách svetelektro.
Takže řešení by mohlo být předělat zdroj? Ještě doplním že když zesilovač  není připojen k žádnému zdroji signálu tak nebrumí.
Dík

Re: Brum zesilovače

Při spojení zemí na vstupu (bez zapojení kamkoli a bez signálu, ideálně s týmiž kabely, jimiž zesilovač propojujete s DVD) to dělá co? A při spojení těchže zemí na vstupu co nejkratším pořádným spojem to dělá co? A při co nejpoctivějším zkratování vstupu to dělá co, smím-li se zeptat? Vidím správně 3 spojení zemí - na vstupu, na zdroji a na výstupu?

Re: Brum zesilovače

Jdu za chvíli na noční tak to nějak vyzkouším zítra, ale moc to nechápu co s čím spojit. Pořádně to ještě pročtu a zítra vyzkouším a napíšu co to dělá.
Díky

Re: Brum zesilovače

1) K plošňáku - jak už zmínil Digiting země nejsou (ani zde) z jednoho místa, ale vycházejí od vyhlazovacích elytů. Přes kondy tečou nabíjecí proudy a ty mezi těmito zeměmi udělají i na poměrně silném spoji pár uV-mV (dle proudu a průřezu mědi) nechtěného signálu 50Hz..100Hz apod... Pokud to tobě nebrumí (moc tomu, že bez zdroje signálu to "ani trochu nebrumí" nevěřím) a spokojíš se s odstupem 80-90dB ( a mohl bys mít o 20dB víc), tak je to pro tebe asi OK...
2) Viz Digiting... Různé pozice (polohy) zemí na plošňáku, zesilovačích apod. jsou problém...

Buď se el. zapojení řeší "hvězdicově" s jednou - tou jedinou nejlepší zemí co může být, nebo "s postupným řazením bloků za sebou". Kombinace obou způsobů nedává dobré výsledky! Je možné, že i s tímhle plošňákem ten problém uspokojivě vyřešíš. Ale asi jen uspokojivě. Zeptej se na to ještě i WICKERa, určitě by taky mohl poradit, když už předtím poradil ...

Re: Brum zesilovače

Takže kdybych dal ty GND co jdou k modulům zesilovačům k tomu co je vlastně střed trafa (ty krajní k tomu střednímu) tak by to mohlo pomoct?
Samozřejmě že po odpojení signálu to brumí, ale to musím dát ucho úplně k reproduktoru.
Co říkáte na to že když spojím signálové země na vstupních cinchech a to spojím ještě s kastli tak to zmizí ( tedy utichne na rozumnou mez). Mohl bych to tak nechat? Izolační podložky od cinchu bych dal pryč. Nevím co by to mohlo dělat dál.

(upravil Hairman 14. 11. 2012 8:57)

Re: Brum zesilovače

Osobně bych vstupy s kastlí připojenou na PE nespojoval. Sleduj, kudy vede GND. Začni u discmanu (tam jsou země obou kanálů spojené) a jeď dál - kabel se rozdvojí do levého a pravého vstupu, odtud do jednotlivých zesilovačů a následně se země obou kanálů potkají na zdroji. Výsledkem je ukázková smyčka, uvnitř které máš jen tak mimochodem přívod 230V i trafo. Brumí to, když připojíš jen jeden CINCH? Pokud ne, tak zkus přerušit GND buď přímo na jednom z CINCHů nebo u vstupu jednoho zesilovače. Jinak smz stále platí to, co psali kolegové výše - kompletně předělat plošňák zdroje.

Re: Brum zesilovače

Zkus ještě od vstupních CINCHů odletovat GND. Stínění kabelů nech nepřipojené, ale propoj GND z CINCH konektorů na desku zdroje. Pak napiš co to udělalo.

Re: Brum zesilovače

Digiting: Takže jsem zjistil toto když jsou zapojené vstupní kabely pouze v zesilovači tak se to chová jako anténa (jsou to tenké kábličky), když spojím zemí na koncích nic se nezmění, když spojím země na cinchich u zesilovače je ticho.  Teď ještě jak vyzkratovat ty vstupy? Mám spojit IN L a P? Nebo každý zvlášť se zemi?


Hairman: Tak jsem zkusil napojit mobil ale jen s tím jedním zapojeným Cinchem a bez brumu po připojení druhého začne brumět. Pokusím se ještě odpojit tu jednu zem na zesilovači, nebo odletuji, ale to až zítra. Co se týče plošňáku budu se snažit něco nakreslit a navrhnou DPSku novou. Byly by nějáké rady jak nato? Mohl bych udělat dvě DPS zdroje pro každý modul zesilovače zvlášť pokud by to pomohlo a pokud by to mohlo být napájeno z jednoho trafa.
Zítra možná hodím obrázek zdroje.

(upravil bizzon83 15. 11. 2012 19:41)

Re: Brum zesilovače

Zdravím.
Tak mě teď napadlo to celé předělat. Mám tu dva toroidy 2x20V 80VA. Mohl bych udělat dualmono. Ale nevím jestli by to vyřešilo problém. Samozřejmě bych udělal nové DPSky pro zdroje a ochrany. Jen nevím jestli udělat zvlášť i zdroj pro ochrany, nebo bych napojil ochrany na zdroj UNI50ky.
Díky

Nakreslil jsem zdroj. Mohl bych ho použít, kdybych se rozhodl to teda předělat na dualmono? Můstky bych použil kostku přišroubovanou pobliž zdroje.
*

Re: Brum zesilovače

Dual mono ti vyřeší problém se zemní smyčkou mezi kanály. Stejně ale záleží na tom, jak to nakonec prodrátuješ - smyčku lze vyrobit i v rámci jednoho kanálu. Na kostku bych se vyprd. U 50W zesu je mnohlem elegantnější použít můstek s vývody v řadě a fláknout ho na desku zdroje. Ale jinak je ta deska použitelná.

Re: Brum zesilovače

Ještě jsem se dočetl že by střed trafa (0) měl být spojen s kastli, tj, s PE vodičem. Je to tak?
Můžete mi poradit kde najdu nějaké podklady, nebo literaturu kde bych se dočetl jak správně propojit všechny komponenty v zesilovači?
Díky

Re: Brum zesilovače

Ahoj. Ten zdroj máš riešený veľmi nešťastne. V mieste kde zapájaš stred sekundárnych vinutí prevrtaj dieru aj cez spodné víko krabice a daj tam šrób aby si to mal v tom bode spojené s kostrou zosilňovača a z toho istého bodu zapoj aj stred pre jeden aj druhý modul zosilňovača možno to pomôže. Najlepšie by ale bolo oddelené sekundáre pre jeden aj druhý koncový modul.

Re: Brum zesilovače

Tak teda předělám zdroj a když ani to nepomůže udělám to s těma dvěma trafama.
Myslel jsem že bych to udělal tak jak je na obrázku. Čtyři filtrační kondíky 4700uF, kostku bych umístil někde poblíž na kastli a ty propoje na kondíkách by byli z měděných plechů. GND by bylo bráno z jednoho centrálního bodu a pro ochrany bych udělal zvlášť zdroj z trafka na DPSku.
Mohlo by to takhle být?
*

Re: Brum zesilovače

mph: Tak jsem to ukostřil v tom bodě kde byl zapájený střed trafa, v tom bodě jsem dal i GND pro zesilovače. Brum zmizel úplně. Mám to takový zesilovač do dílny tak už to nechám tak. Hraje ale pěkně.
Dík všem za pomoc.

Re: Brum zesilovače

Som rád že to pomohlo.;) a wink

Re: Brum zesilovače

Taky jsem rád.
Teď se pouštím do LaMy MKII s menšíma úpravama a tam dám asi ty dvě trafa 80VA 2x18V pro domácí účely myslím že dostačující. Tak uvidím jak bude fungovat. Doufám že ze vyhnu nějakým komplikacím.
Ještě jednou díky za pomoc.

Příspěvky [20]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Brum zesilovače

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£