Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 28]

Téma: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Zdravím,

mám v pokoji 3 pásmový bedny  ( Tesla 6614, 4604, 3604) se zesilovačem AKAI am-67 + subwoofer s ARN 312(uzavřená ozvučnice 65L) se zesilovačem Omnitronic P-500(žádna sláva, ale na nic lepšího momentálně nemám).

Problém je, že tam kde sedím nejsou v podstatě žádný basy, ale když zkouším zvuk v ruzných částech pokoje tak jsou místa kde jsou basy dokonalý.
Tak bych se vás chtěl zeptat, jestli tento problém jde vyřešit vhodným přemístěním beden po pokoji, nebo nějak jinak.

rozměry pokoje jsou 3x5 metru


Hodně jednoduchý pudorys pokoje pro představu: .. zenele body  jsou místa s nejlepšími basy. Červené tvary jsou  bedny.

http://i.imgur.com/QFhz3.png

Předem děkuji za jakoukoliv radu.

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

bez velkyho premysleni a povedomi o fyzice je hned divny ze jsou obe ty zeleny mista vychazi uplne v levo u zdi vid.. takze bych to videl ze ti ten pravej reprak ti rezonouje skrz tu velkou (asi skrin ?) ...na leve strane se to pak nejspis scita (interferuje) s tim druhym.. proste s tim zkus soupat po mistnosti a hledat... btw co treba dat je opacne - ke dverim na ty mensi skrinky nebo co ty ctverecky znamenaji ?

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

skus to aspon takto smile
http://lojzek123.rajce.idnes.cz/Hornresp#QFhz3.jpg

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Nevnímej to jako jak problém, je to jen fyzika. S jedním subem to bude vždycky v místnosti víc naprd než se dvěma. Se dvěma očekávej jakousi symetrii. Nejlépe se jeví dva suby v rozích (samozřejmě ne protilehlých:)). S jedním subem to bude vždycky hrát podobně jak to popisuješ. Řešením je si ho našoupat zkusmo tak, aby ti to vyhovovalo (zkus nejdřív rohy místnosti). Myslím, že pokud dáš sub tak, jak psal Lojzek, bude to ještě víc naprd....ale zkus to. Malá skříň s tim moc nenadělá.

Web

(upravil Lojzek 13. 10. 2012 10:58)

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

no, je jasné že v rohách budo uvždy basy větší, já měl u pc taky na hovno zvuk ale dal jsem si to tak nějak jak jsem to nakreslil a je to upně o něčem jiném. Možná jiný rozměr pokoje a jiné kompoziční uspožádání a zvuk bude uplně jiný ale mě to takto vyhovuje!

Hold co člověk to názor!

(upravil voldemrd 13. 10. 2012 12:23)

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Díky za rady ... hold teda budu muset zkoušet přemisťovat sub  dokud to nebude k poslocuhání... jedinej problem je to ze je docela velkej a jen tak ho někam vpašovat nemužu.

Takže obecně de jen o to najít správné umísťení?

-Tak jak psal lojzek to dat nemužu.. to je velka knihovna to bych ji jinak musel dat uplnˇe do pryč.

- Pomohlo by nasměrovat subwoofer membranou do zeme ?

(upravil pslava 13. 10. 2012 16:52)

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Prohoď  knihovnu s postelí a  bude ti dunět pravý dolní roh.. no a pokud přisuneš postel do spodního rohu, bude basů dosytosti smile

Basy se obecně nejvíce akumulují v rozích. Řekl bych, že máš určitě basy i v dolním pravém rohu o dost výraznější.

E: Mam přesně stejnou panelákovou místnost. Taky jsem to měl dlouho takřka uplně stejně poskládaný.. a uplně stejný "špatný" efekt big_smile

(upravil MethMan 13. 10. 2012 19:45)

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Obvyklá situace. Rozhodující je nejen umístění SW, ale i posluchače. Nic jiného než hýbat se SW ti nezbývá - to je zadarmo. Velmi pravděpodobně by ti mohlo pomoci dát SW poblíž opačného rohu místnosti než máš 3-pásma. Další možnost je ekvalizace, ale mnohem lepší je spíš více SW, klidně menších, s ekvalizací. Ke spokojenosti jsem to řešil takhle (poslední 2 obrázky).
SW máš v rohu, budí všechny rezonanční módy, ale sedíš uprostřed a tam mají liché příčné módy minima. V ostatních rozích jsou samozřejmě maxima, a proto jsou tam basy silné - "dokonalé" jak ty říkáš.  Fakticky budou dunět jako prase, ale často lepší basy nějaké než žádné.

(upravil pslava 14. 10. 2012 10:33)

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Pokud je  poslechové místo právě postel u zdi, nad kterou krom toho je jen velký odrazový prostor, bez např. obrazů, zavěšené knihovničky, tak v tomto místě nebodou dobré ani horní pásma z 3.pásem. Jako mlaďák jsem si nad postel dal velkou nástěnku z polystyrenu potaženou tlustou látkou v barvě malby a hned to bylo lepší..
Co přesunout SW doprostřed pracovního stolu.. Tím by dunění mělo být v rozích menší. A pak celkově přidat na basech, nebo pokud nezasahuje SW moc nahóru,přidat mu na hlasitosti.

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

nejspíš ho skusim strčit pod stul...ale to budu muset vyriznout diru aby se tam vešel.

pridavam ješte foto pro lepší představu.(tech menších beden na vrchu si nevšimejte... ty jsou tam jen tak)

http://i.imgur.com/0Vn7W.jpg
http://i.imgur.com/Q0Ngj.jpg

.. subwoofer sem měl i v opačném rohu, ale výsledek byl více méňe stejný

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Tady není nic lepšího, než si zkrátka vzít mikrofon, zapnout růžový šum, real-time měření a hrát si. Zrovna nedávno jsem v novém bydlení tohle dělal po dojmu, že to dole hraje nějak blbě:

http://i.minus.com/jbtoCwNXIaf7PV_xs.jpg

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

ok.. dík moc.

Nemohl bys mě prosím nasměrovat na nějakej pěknej návod jak udelat to měření pořádně?

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Na pásmo nízkých kmitočtů Ti postačí běžný mikrofon třeba ve webkameře, program si stáhni REW (nutno se registrovat), následně:

  • nastavíš input a output

  • pak otevřeš generátor: Tools/Generator/Pink PN/131072 (tenhle šum si můžeš uložit a přehrávat ve vlastním playeru)

  • a taky reál snímání: Tools/RTA (Mode: RTA 1/48..., FFT: 131072, Window: Rectangular)

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Děkuju za ochotu. Zatím zkouším SW přemisťovat , ale při jeho váze a velikosti to neni sranda.
Výsledky zatim nic moc...spíš to bylo horší a zní to jakoby to bylo přefázovaný ale i když je prohodim tak to nezní líp.
Ješte jedna, asi poslední otázka: Lze vubec najít v pokoji ideální místo?... nebo se muže stat že takovy misto v pokoji kde bude zvuk idealni vubec neexistuje?

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

tak "idealni" ve smyslu slova "dokonale" misto nenajdes v realnem svete nikdy a nikde.. idealni ve smyslu nejlepsi z moznych reseni samozrejme nalezt muzes (nebo se mu alespon hodne priblizit) otazkou pak ale zustava jaka je ta mnozina moznych reseni, coz ti z nacrtku pokoje nerekne ani ded Vseved.. nicmene ze statistiky se da soudit ze kdyz ma docela hodne lidi v nejakem pokoji nejaky audiosystem, a nekteri jsou s vysledkem i spokojeni (ted samozrejme nemyslim ty hluchy kterym je jedno jak to hraje) tak "nejak lip nez ted" to asi i pujde smile

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Obávam sa, že tento problém nevyriešiš bez dobrých basových pascí vo všetkých ôsmich rohoch miestnosti. Tiež som skúšal všetko možné a až keď som namontoval pasce, vyriešil sa problém. Predpokladám, že meraním zistíš len to, že Ti rezonujú frekvencie - módy miestnosti. Sú to frekvencie, ktoré rezonujú presne podľa rozmerov miestnosti. Budú tri - tak ako sú tri základné rozmery - v x š x d.

Keď máš rozmer izby 5 x 3 m, tak tie dve prislúchajúce frekvencie budú: 68Hz - 5m a 113Hz - 3m. To je to, čo počuješ v rohoch miestnosti.

V basoch vôbec nerieš umiestnenie nábytku, lebo basy sa šíria všetkými smermi. Nábytok bude mať vplyv na stredy a výšky a ich odrazy, alebo utlmenie.

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Blbost. Nábytek a jeho rozmístění pochopitelně vliv na spodek má a to dost zásadní. Stejně tak módy místnosti nejsou dány jen jejími rozměry, ale i tím, co a kde se v té místnosti nachází.
Basstrapy určitě pomáhají, ale těžko bude kupovat kusy molitanu v ceně vyšší, než je cena celého jeho aparátu. Jejich princip se dá replikovat i levnějším způsobem, ač třeba ne tak efektním, tak pro toto použití stejně efektivním.

voldemrd: IMHO - zatlum stěnu, kde jsou dveře - tj. za posluchačem. Asi bych začal tím, že bych tam přesunul tu knihovnu, popř. ji ještě nějakým harampádím obohatil - ta zaplněná knihovna má jednak slušné množství energie pohlcujícího materiálu (knížky) a je prostorově dost různorodá (ostatní bordel tam), že by to mělo mít pozitivní efekt, stejně tak bych se pokusil něco udělat s druhou stranou od dveří.
Taky by snad pomohlo, kdyby sis dal bedny vedle monitoru a ne přímo do rohů, kde to s basy prostě bordel dělat bude. Sice tam bude problém, že se to pro tvoje uši nebude ani vzdáleně chovat jako bodový zdroj (v případě, že posloucháš u PC)(což se nebude chovat ani teď), ale kdyby nic, tak dosáhneš stejné poslechové výšky. Pokud chceš poslouchat z postele, tak by tam byl pochopitelně problém se stereobází.
A když už jsme u báze, tak zkusíme i fázi - nezkoušel si ji otočit (ať už u beden ši SW)? Ne, že by to problém vyřešilo, ale zase by se to začalo chovat jinak a dalo by se něco třeba vysledovat.

Pokud jsem napsal nějaký nesmysl, tak se milerád nechám obstojnými argumenty přesvědčit.

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

val.l: Ďakujem za reakciu. Nechcem nikoho odrádzať od pokusov, ktoré opisuješ.
Napísal som len svoju skúsenosť. Reálnu, odmeranú a vyskúšanú. Určite by som odporučil google a tam si nájsť skúsenosti iných. Ja som sa snažil len skrátiť čas pokusov, alebo ich rovno preskočiť, lebo sú naozaj k ničomu.

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

val.l napsal:

Taky by snad pomohlo, kdyby sis dal bedny vedle monitoru a ne přímo do rohů, kde to s basy prostě bordel dělat bude

Přemístění vedle monitoru velmi pomohlo.
SW jsem zatim dal doleva pod stul směrem ke mě a zdá se že lepší místo nenajdu.

Děkuji všem za velmi přínosné rady dál už se s tím poperu.

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Sanchez_DCA: pravdu mas i nemas - jedna vec je delka vlny, ktera bude u basu samozrejme daleko vetsi nez u vysich freq., cozu ovlivnuje jejich odraz ale druha vec je rez. freq cehokoliv, zejmena pak prave nabytku ktery k tomu ma svou konstrukci vylozene predpoklady. Takze nejde o odraz basu jako takovy ale kdyz subem rozkmitas knihovnu ci skrin tak se pak po vybuzerni sama stava zdrojem dalsiho vlneni, samozrejme uz jinym smerem  ..co se dokazovani tyka - kdyby na sireni basu (stejne jako jakychkoliv jinych freq.) nemela vliv pritomnost veci ktere mohou rezonovat, nefungovalo by ani violoncelo ani kontrabas a (no a vlastne ani ten sub samotnej..) a je mnoha lety provereno ze spolehlive funguji smile

Příspěvky [1 až 20 z 28]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£