Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reprosoustavy » RFT L2432 + Seas 27TFF

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [12]

(upravil BlackRider 29. 8. 2012 19:35)

Téma: RFT L2432 + Seas 27TFF

Delší dobu jsem ségře sliboval reprobedny k hifivěži, poněvadž ty origo mírně řečeno hrají úplně zprdele.. smile Dlouho jsem vybíral kombinaci repro, nechtěl jsem do toho vrážet majlant, tak jsem pořídil na aukru 2 kusy RFT basáčků, který mě už kdysi zaujaly. Po oměření TéeSek jsem zajásal - nejsou to vůbec špatný středobasy a navíc za ty love.. No a 27TFF jsem kdysi kupoval zde na fóru od člena Furiouse  (možná si ho ještě budete pamatovat, zvláště někteří starší členové fóra smile ). Následují nějáké ty obrázky:

http://imageupload.org/thumb/thumb_238777.jpg


75__75_deg_div_15 (5-6ms okno)
http://imageupload.org/thumb/thumb_238778.png



polární_mapa
http://imageupload.org/thumb/thumb_238782.png



fáze_0_deg
http://imageupload.org/thumb/thumb_238779.png



přenosová charka výhybky
http://imageupload.org/thumb/thumb_238783.png


impedance
http://imageupload.org/thumb/thumb_238780.png


vnitřek
http://imageupload.org/thumb/thumb_238781.jpg


bez povrchovky
http://imageupload.org/thumb/thumb_238784.jpg


konečný stav
http://imageupload.org/thumb/thumb_238787.jpg


Poznatky po delším zaposluchání beden:

Nehrají špatně, vzhledem k požadované co nejmenší velikosti. Ideálka by byla větší bedna s níže naladěným basreflexem (~ 50-55 Hz), mám to odzkoušeno, ten středobas jede krásně odspoda. Každopádně je to poslouchatelný kupodivu i bez subwooferu. Co se týče nižších středů a středů nemám výtku, jen výšky bych na moje ucho ještě víc zatlumil v pásmu 10 - 15 kHz. Ale myslím, že ségře to vadit nebude. smile

P.S.: Přemýšlím, jestli by to nemělo být spíš ve vláknu co kutíme.. Kdyžtak to přešoupnem. smile

P.S.2: Kdyby bedýnky někoho zaujaly rád poskytnu zapojení výhybky výkres k bednám. Zas tak nesehnatelný ty středobasy nejsou..

Edit: Díky MaBatovi za tip na měřící soft (HolmImpulse) a též za jeho podařený prográmek Xover, dělá se mi v něm dobře.

Web

Re: RFT L2432 + Seas 27TFF

Ber následující prosím v klidu pro lepší příští. BR vedle výškáče je hodně blbý nápad. To už jsi se nemusel obtěžovat se zaoblením ostatních hran. Poláry neofsetuj, je z nich pak kulový poznat. Poláry je třeba měřit hustěji než je 15°. Těžko se pak rozlišuje co je co a nad 1khz je vidět úplný hovno. Pravda je, že tady je tolik odrazů, že to je to vlastně jedno. Nevím proč jsi nechal propadnout středové pásmo 300-800Hz o 4dB a nevypořádal se se schodem na 1kHz. Výšky 10-15kHz ti asi moc vadit nebudou, protože se v hudbě se vyskytují poměrně slabě a pro celkový vjem nejsou zásadní oproti tomu co jsem psal výše. Proč máš srovnaný nárůst impedance nad 3kHz?
K měření vždy piš rozsahy (mapa) a délky gatu. Takhle to vypadá, že neumíš měřit, když řešíš jestli BR na 55 nebo 65Hz a na grafu to vypadá, že to bude asi 12dB pod úrovní.

(upravil BlackRider 29. 8. 2012 19:34)

Re: RFT L2432 + Seas 27TFF

Však proto jsem to tu vystavil, rád si poslechnu kritiku a dobře míněnou radu. 

Pravdou je, že by basreflex mohl být i zezadu, ale vevnitř je tak málo místa, že jsem ho nakonec situoval takto. Zkusím ho teda zacpat a provést měření pro porovnání. To zvlnění se mi nezdálo tak dramatiký, ale je fakt, že nemám představu, o kolik by to mohlo být lepší. Nicméně už s tím nic neudělám.. Bedna je v podstatě nerozebiratelná, dostanu se přes středobas pouze k výhybce. sad

K těm směrovkám, už jsem si udělal na měřící stojan úhloměr s 5° rozlišením big_smile, tak můžu měřit směrovky do zbláznění. Je vlastně v Xoveru omezen počet polár? Jinak jsem si tehdá myslel, že po 15° je to plně dostačující. Propříště na to budu pamatovat.

Abych pravdu řekl, nevím, čím je ten schod na kilohertzu způsoben. Napadlo mě jestli to nemůže být vliv málo sražené hrany na otvoru pro středobas (zevnitř). Je tam pouze R3. Výhybkou se to dá srazit, ale chtěl jsem ji osadit co nejmenším počtem součástek a tak jsem to nechal tak. Je možný něco poznat z tohoto (středobas v bedně, zapojen napřímo)?

RFT_L2432_0_75_fullrange
http://imageupload.org/thumb/thumb_238899.png

Impedanci nad 3 kHz jsem srovnal z důvodu toho, že jsem myslel čím rovnější průběh impedance, tím lepší pro zesilovač. Je to takto špatně? Existují přece výhybky, kde se sráží i nárust impedance na dělícím kmitočtu, ne?

Jinak všechny měření byly, pokud se dobře pamatuju, gejtovány na 5-6ms, tj, od cca 200 Hz. Není mi jasný, proč by tam měl být 12dB propad? Nevím přesně, jestli když změřím frekvenčku BR a středobasu v blízkým poli a dám v HOLMU jejich součet, tak dostanu něco co má smysl a už vůbec nevím, za jakých podmínek pak spojovat měření v blízkým poli se zbytkem...

Edit: Už chápu, jak to myslíš s těma 12 dB. Neexistuje nějaký  "návod" nebo čtení o napojování blízkýho a vzdálenýho pole při měření?

Web

(upravil MethMan 29. 8. 2012 20:41)

Re: RFT L2432 + Seas 27TFF

Schod na 1kHz nemůže být způsoben čímsi uvnitř ozvučnice. To je důvod, proč se měření ve více osách dělá. Asi víš, že se stoupajícím kmitočtem a při konstatním SPL na 0° mimo osu SPL klesá, ale ne skokově. Na 700Hz máš rozdíl mezi 0-75° asi 2dB a o 1/3 oktávy výš 9dB, takže ti "cosi" mimo osu masivně "odsává" akustický tlak. Cosi může být difrakce nebo část membrány samotné pohybující se v protifázi vzhledem ke středu. Vzhledem k tomu, že se frekvence nepravidelnosti prakticky nemění, tipnul bych si na směrovou rezonanci způsobenou právě okrajem membrány/závěsem. Pokud by se nerovnoměrnost frekvenčně posouvala byla by způsobena difrakcí na hraně kolmé k rovině měření.  Nemůže to být nějaká rezonance v ozvučnici/v kmitacím systému reproduktoru, protože ta je všesměrová, ovlivňovala by membránu jako celek a ovlivnila by tedy všechny osy stejně. Může to být teoreticky difrakce od hormí nebo dolní hrany, odraz od nějaké části BR nebo kombinace více věcí, ale nemyslím si to.
K tomu aby jsi mohl odlišovat jednotlivé nepravidelnosti od sebe potřebuješ poměrně hustá měření. Více mimo osu trochu lze "zředit". Měříval jsem po 7,5° až 10°, posledně jsem zkusil 0,5,10,15,22,30,38, 48, 60, 75, 90, 105, 120. Další věc, která je velmi důležitá je i poměrně přesné postavení reproduktoru vzhledem k ose otáčení. Když je vystrčený moc dopředu, tak se i rezonance tváří trochu jako difrakce.

12dB pokles na 50Hz pokles asi není, ale na charakteristikách v grafu to tak vypadá. Údaj 5ms a bez NF to vysvětluje úplně, pusť to z hlavy.

Nevím jestli je xoveru omezen počet polár, ale mám pocit, že když jsem tam nalupal 0-360° tak to bylo nestabilní. V každém případě jsem šťastnej jak blecha, že MaBat dal k dispozici takovej program. Nevím o žádné dalším takovém a to ani za prachy. Když si vzpomenu na jebání s LSPCadem a ukládání snapšotů a neustání přepojování jednotlivých souborů podle jednotlivých os - brr smile Doufám, že to někdy dotáhne do stabilní a graficky lepší verze. Rád mu za to zaplatím.

EDIT:
Ještě dovětek. Rovná osová charakteristika je zcela základní požadavek. Důležitější než vyrovnané osové charakteristiky. Propad 3-4 dB na šířku oktávy oproti okolním je bezpochyby slyšitelná chyba. Záleží co od toho chceš, ale SPL by mělo být na -32dB.
Požadavek na impedanci má dvojí historku. Jednak se řeší interakce součástek výhybky, které mají hodnoty "nastavené" na impedanci v okolí dělící frekvence, bežně 4-8 ohm a třeba o tři oktávy níž ti do toho vlítne destinásobně velká impedance. Přes útlum, který už výhybka má ti to zavlní s fr.chr. Vidíš to sám na přenosové funkci výhybky. Vzhledem k tomu, že to lze změřit, je to věcí návrhu výhybky. Běžně to není důvod řešit. Druhým důvodem jsou poddimenzované nebo špatně navržené zesilovače, které limitují na frekvencích kde je fí blízká 45°. Obojí je ovlivnitelné nebo zanedbatelné.
Ptal jsem se proto, že říkáš že je moc výšek a přitom takovou kompenzací je vlastně přidáváš.

Re: RFT L2432 + Seas 27TFF

Ad Xover:

MethMan napsal:

Doufám, že to někdy dotáhne do stabilní a graficky lepší verze.

Dělám na tom. Prakticky to píšu celé znova, jelikož nápadů bylo a je tolik, že to tak je nakonec nejjedodušší. Je to otázka volných chvil a chuti, takže to jde pomalu. Graficky lepší - nějaké náměty? Mj. už mám hotový export reprezentativních grafů do PostScriptu/PDF.

Re: RFT L2432 + Seas 27TFF

Myslel jsem graficky jemnější mapu. Nemám ánunk jak se to dělá, ale v principu jde o to, aby byl rychlejší přechod odstínů podle úrovně a menší "zrno". Existuje způsob extrapolace mezilehlých hodnot, který by "zvýrazňoval" detaily?

Re: RFT L2432 + Seas 27TFF

Nad tím se budu muset trochu zamyslet, jestli mi to začne dávat smysl.
Základ je mít to dostatečně hustě změřené, jinak se z toho víc těžko dostane. Vizuálně hodně dělá i vhodná volba kroku izobar, viz následující ukázka:

http://www.loudspeakersoft.com/pmaps.html

Jsou to stále tatáž data, jen jinak zobrazená, s jiným nastavením parametrů. Teď ale nevím, jestli jsem to už od té doby nějak neupravoval.

Re: RFT L2432 + Seas 27TFF

Jo to by bylo ono. To je to co jsem myslel "rychlejším přechodem odstínů podle úrovně". Ale to v původní verzi myslím nastavit nešlo. Šlo by to udělat i v odstínech barev, aby tam nemusely být černé izobary? Resp. by stačilo je udělat tenčí.

Re: RFT L2432 + Seas 27TFF

Krok čar by měl jít nastavit i v té uvolněné verzi - menu Options > Step [dB], tak nějak. S barvami je trochu potíž, jelikož oko na ty jemné přechody moc nereaguje.

Re: RFT L2432 + Seas 27TFF

Dík. Budˇ jsem na to zapomněl nebo jsem to přehlíd. Ještě jednu věc bych měl. šel by udělat nějaký kříž, kterým by se dalo po mapě jezdit a zároveň ukazoval souřadnice a hodnotu (úhel, frekvence, SPL)?
Nepomohlo by do barevného spektra červená-žlutá-zelená-modrá ještě zařadit další 1-2 barvy nebo přehodit tmavou barvu mezi červenou a žlutou?

Re: RFT L2432 + Seas 27TFF

Methman>

Já myslím, že o rovné osové amplitudové charakteristice by jsme mohli polemizovat.. Podle mýho názoru dost záleží na tom, pro koho jsou vlastně reprobedny určeny. Vím, že ségra má ráda zvuk, kde mírně převládá basová složka a nevadí jí vysoká hlasitost (jakožto muzikantce). Na druhou stranu chtěla co nejmenší bedny. Proto jsem BR naladil radši výše (přibližne 2dB zdvih na 80 Hz, subjektivně to pak "víc basuje"). Jinak propad cca 4 dB na 6 kHz nezní ve výsledku tak hrozně, jak by se mohlo zdát, je to asi tím, že má velkou šířku pásma. Při simulování v Xoveru mi to takto bohužel vycházelo a moc se mi nedařilo to tam srovnat.

Samozřejmě beru, že 4 dB propad je už docela hodně. Takéž problém 800-900 Hz je určitě slyšitelný. Ale bedny jsem měl vytáhlý venku a i při relativně vysoké hlasitosti (při max. možné výchylce středobasu) nezněly jedovatě a "netahaly za uši". Vady (nedostatky) by byly nápadnější až při porovnání s lepšíma reprobednama. IMHO. S odvedenou prací jsem celkem spokojen, i když se určitě dá najít spousty chyb. V příštích projektech se jich budu snažit vyvarovat. smile

Web

Re: RFT L2432 + Seas 27TFF

Nepsal jsem to proto, abych z tebe dělal vola a aby jsi se obhajoval. Pochopitelně, že to není úplná katastrofa. Prodávají se za nemalé peníze daleko horší věci.
Podle mě jsou "poslechy" velmi problematická věc a kromě vyslovených chyb se z nich nedá mnoho usuzovat. Nemáš při nich kontrolu nad důležitými proměnnými a absolutní soud je pak věc nesnadná. Srovnání dost proměnných odstraní, ale dost jich ještě zůstává. Pro vývoj a výsledek věci jsou subjektivní dojmy v podstatě nadbytečné. Mám jinou logiku: udělej věci správně pro daný účel, vše podstatné k tomu je známé a tvému uchu se to bude líbit. Pokud ne, něco důležitého jsi zanedbal a pokud jsi nic nazanedbal zvykni si na to.

Příspěvky [12]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reprosoustavy » RFT L2432 + Seas 27TFF

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£