Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Plazmový reproduktor

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 30]

Téma: Plazmový reproduktor

Už jsem si jeden stavěl, ale neustále mě vrtá hlavou jeden problém:
Co požaduji:
Alespoň 3kV
Celkový příkon pod 10Watt
Napájení 12V
--------------------------------
Problém:
Na sekundáru VN trafa je okolo 1500z. Což znamená, že potřebuji maximálně 5z na primáru. Tím pádem mi tam při odporu primáru 0,2R proteče 60A. To je ale tak trochu příkon okolo 700W big_smile. Čím tedy omezit proud protékající přes primár? Protápět to na rezistoru mi přijde jako blbost. BTW primár můžu namotat závitů kolik budu chtít a těch primárů muže bejt třeba 10, ale nevim, jak to prostě udělat, aby mi to dělalo alespoň 1cm dlouhej ustálenej el. oblouk, kterej bude vydávat alespoň slyšitelnou hudbu a vystačí si s příkonem 10W.

Re: Plazmový reproduktor

Nastuduj si, jak funguje trafo a co je to indukčnost.

Web

(upravil Yeayer 4. 7. 2012 22:22)

Re: Plazmový reproduktor

Sendy: a jak mi to pomůže?

Re: Plazmový reproduktor

No myslim ze Sendy mel na mysli to, ze stejnosmerny odpor a induktance civky trafa nejsou totez... tudiz stridavy proud a stejnosmerny, ktery jsi spocital, asi stejne nebudou... wink Samozrejme zalezi na kmitoctu, ktery predpokladas a taky na tom, jestli bude se stridavym proudem protekat soucasne i stejnosmerny. Ono to chce bohuzel nastudovat trochu teorie a v tomto pripade bych se bez nastudovani do pokusu s 3kV moc nepoustel, umi hezky popalit sad Na netu najdes hafo odkazu o indukcnosti, induktanci, Teslovych transformatorech atp.

Web

Re: Plazmový reproduktor

Yeayer: Tas to pojal trošku z jinýho směru. Neboj, 60A ti tam nepoteče, ani kdybys tam ty ampéry cpal pumpou smile
Ty totiž počítáš odpor materiálu, kterým je to navinutý, tedy odpor stejnosměrný. Jenže špulka, do který teče střídavý proud má sice odpor často zanedbatelný, ale za to má slušnou induktivní reaktanci, což je zase odpor, ale způsobený indukčností. A ten je už slušný. Ve skutečnosti to funguje tak, že při připojení napětí cívka nevede, dokud se v ní nevytvoří mag. pole se siločarama ve stejným smyslu, jako směr proudu- do toho okamžiku má reaktanci. Pak začne vést- už má jen odpor. Jenže pokud do ní přivedeš střídavý proud- třeba 50Hz, bude se 100x za vteřinu měnit polarita a díky setrvačnosti mag. pole se špulka nestačí reaktance zbavit a pro tento střídavý proud představuje překážku neustále, i když ss odpor je minimální.
Je to takový zjednodušený vysvětlení, ale doufám, že pochopitelný.

Web

Re: Plazmový reproduktor

sagitarius: jo, to chápu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Induktance Dostal jsem se k prvnímu odstavci, kde je vzoreček pro ten výpočet. Omega = 2x3.14/t. Ok, ale za t dosadim délku periody. Jelikož mám v pytli měřák, tak teď bohužel asi nezjistim ani indukčnost toho namotanýho primáru. A o to, že bych na ty 3kV šahal se taky bát nemusíte. Prostě se jenom ptám, jak omezit odběr. Čim, a PROČ. A hlavně bez toho, abych něco musel sto let študovat. Časem se to naučim. Ale teď mám jenom jedinej dotaz: Jak omezit příkon primáru, a zároveň omezit celkovej příkon pod 10W?

(upravil sagitarius 10. 7. 2012 11:29)

Re: Plazmový reproduktor

Myslím, že to bude nemožný. Především se mi vůbec nezdá jako reálný 1cm trvalej oblouk na 3kV při příkonu 10W. S těmahle ptákovinama jsem si vyhrál dost, včetně TC a podobných.  Na matematický výpočty se vykašli, tady moc nefungujou, je tu moc proměnných. Taky je obrovskej rozdíl mezi potřebným výkonem pro nastartování oblouku na tuhle vzdálenost, a nebo jen pro jeho udržení po ručním "vytažení" oblouku. Taky záleží na okamžitých dielektrických vlastnostech vzduchu, pokud to nezavřeš do koule naplněný inertním plynem, kde by těch 10W i mohlo stačit. Na vzduch ale určitě nee.
Snížit příkon toho trafa není problém- namotej ho tenčím primárem. Otázkou ovšem je pak jeho konečná účinnost- jak bude sycený. Pokud bude měký, musíš to zase nahnat na výst. napětí, ale oblouk bude už pak ne moc hezkej, a ztratí na "zvuku".  Já jsem se většinou pohyboval v relacích kolem 25-60kV, u TC kolem 600.000 a výš. Nějak počítat se mi to nechce, není to na pár minut, ale tak nějak ze vzpomínek tipuju, že budeš potřebovat minimálně tak 60W. Ale to je jen střízlivej odhad.
Jo a zkus se inspirovat u Danyka: http://danyk.wz.cz/

Web

Re: Plazmový reproduktor

sagitarius: Tady to jde i pod 5W..

Re: Plazmový reproduktor

Ale pokud se nepletu, tak jsi psal o pevný vzdálenosti 1cm...
V tom linku to startuje na malou vzdálenost elektrod a vytahuje na 0.5cm. Na dvojnásobnou vzdálenost dvojnásobnej výkon nestačí!

Web

Re: Plazmový reproduktor

sagitarius: aha. Takže to stejně bude chtít příkon několik desítek W... Ok, už jsem aspoň trochu chytřejší :DD. Dík.

(upravil sagitarius 11. 7. 2012 18:24)

Re: Plazmový reproduktor

Rád bych ti poradil více, ale už si to tak moc nepamatuju. Já si s tím hrál pár let, a hlavně si pamatuju na prst propálenej skrz. Ono i z devítivoltovky vykřesněš jiskru, ale slabou, bez zvuku a "hubenou". Zajímavější efekty než zvukový projevy, a s menším příkonem, jsou spíš vizuální efekty toho VN ve vakuu. Stačí to zavřít do žárovky a už je to o ničem jiném. Ale pozor!!! S tímhle nedoporučuju si hrát nějak dlouho, neboť v žárovce, kde je vakuum, vzniká při přivedení VN i nebezpečný rentgenový záření !!! Dělal jsem s tím rentgenové snímky tranzistorů a IO. Samozřejmě je to podstatně slabší, než rentgenová lampa. Je to něco jiného, než prodávaný plazma-koule, kde je inertní plyn, který neumožní dostatečné urychlení elektronů, takže jsou bezpečné.
Osobně jsem těhle pokusů rychle zanechal, a přesedlal na teslův transformátor, kde je podstatně vyšší napětí, ale při vysokých frekvencích, takže se zde už projevuje skin-efekt, díky kterýmu je to bezpečný- nepálí, nekope.
Takovej malej tesláček na tubě od šumivýho vitamínu taky dokáže super věci. Ale takovej metrovej teslák na 250mm odpadní rouře, to už je masakr. Z toho vytáhneš blesky klidně na metr a víc a můžeš je chytat do ruky bez rizika.
Jo a bacha- provozovat DALEKO od citlivý elektroniky, počítačů, atd.

Web

Re: Plazmový reproduktor

sagitarius: Dík, i tak jsi mi pomohl smile. Teď už to mám napájený zdrojem 12V/4A, a chci si udělat tu plazmakouli ze žárovky. Mám tohle schéma http://people.cornellcollege.edu/dsherm … ircuit.pdf , vynehcal jsem 100W rezistor, i bez něj to jde, mám ale aktivní chlazení toho IRFka. Chtěl bych zvýsšit té jiskře napětí i výkon, ale místo 24V do primáru mám jenom 12V. Tim pádem předpokládám, že připojenim 24V na jeden konec primáru mi to IRFko odstřelí hmm. Takže tady to vypadá, že bych asi měl ten proud nějak omezit. 100W Rezistor mi opravdu připadá jako zbytečnost, vždyť se to přece m usí dát řešit i jinak?

(upravil DJ_Rix 13. 7. 2012 14:23)

Re: Plazmový reproduktor

Ten odpro omezuje maximální proud celým obvodem,asi proto,že při rozmítání 555 audio signálem hrozí,že se proud dostane nad úmosnou mez,tím buď upečeš to VN,nebo střelí IRF,nebo shoří zdroj. Šlo by to asi řešit dostatečně měkkým napájecím zdrojem.

Já jenom čekám,že se tu jednoho dne přestaneš na delší dobu objevovat a pak někdo napíše žě tě ti tvoje hovadiny zabily.

Re: Plazmový reproduktor

DJ_Rix: Jak tak různě slyšim a vidim, tak hodně lidí, co se zabejvaj elektrotechnikou si v mládí hráli s VN smile.

Re: Plazmový reproduktor

Na tu žárovku se vyprdni, opravdu to záření není bezpečný- poznal jsem ty mý dlouhodobý pokusy na kůži rukou. Potřebuješ něco, v čem místo vakua bude inertní plyn, který zpomalí elektrony na bezpečnou rychlost. Poradím ti: Zajdi si k Ťamanům na stánek, a kup tu nejlevnější plazma kouli za dvě kila a tu kouli s elektrodou z toho kuchni a máš to. Navíc ty efekty jsou díky plynu podstatně hezčí, než ve vakuový kouli/žárovce.

Web

Re: Plazmový reproduktor

sagitarius: Ok. Pak mě ještě baví tim na dálku rozsvěcet zářivku - to vadí taky?

Re: Plazmový reproduktor

No, tý zářivce a tobě nee, ale máš vidět, co dělají některý zařízení s procesorem v blízkosti smile Jinak ještě můžeš udivovat známé roztahováním světla rukou- chytneš tu zářivkovou trubici každou rukou za jeden konec a pak ruce přibližuješ po tý trubici k sobě a zase roztahuješ od sebe- to světlo se pak stahuje a roztahuje jen mezi těma rukama. Mockrát mě obíhali dokola a hledali nějaký dráty. nenašli smile

Web

Re: Plazmový reproduktor

sagitarius: tak mi dorazí pár RTG folií, asi si ten rentgen vyrobim big_smile Poradil bys prosím, jakou žárovku, frekvenci/napětí který do ní mám pustit atd. ?

(upravil sagitarius 3. 8. 2012 19:10)

Re: Plazmový reproduktor

To už si fakt moc nepamatuju, už je to spousty let, co jsem se tím zabýval. Matně si vzpomínám, že jsem měl FRQ někde kolem 15kHz. Mrkni k Danymu http://danyk.wz.cz/, ten s tímhle blbne. Můžeš ale použít jakoukoliv vakuovou baňku, třeba i starý elektronky. Co si ale pamatuju, tak žárovka, nebo lampa samozřejmě není tak výkonná, jako rentgenová lampa, ale tu bych si už doma dobrovolně nerozsvítil, i když má velkou výhodu, že září jedním směrem, ne všude kolem. Expozici filmu si musíš vyzkoušet, baňky jsou lepší menší, ne nějaký 500W "hovado". I tak je ale expozice dost dlouhá. Je ale možný ve tmě tím rozsvítit tu fólii a vyfotit digitálem. Ono je to hodně o zkoušení a laborování, protože o tom rentgenovým záření moc nevím- tedy nevím o něm vůbec nic, jen to, že tam prostě vzniká, ale za jakých podmínek, a jak je vylepšit, by se musel vyjádřit nějakej kvantovej fyzik. Já jsem s tím sekl, protože kůže na rukou mi jasně a srozumitelně dala ultimatum. Ja se říká- všeho s mírou, a já už ji asi přehnal.
Jen tak na okraj- i celkem malý výkony dokážou protavit sklo tý baňky u žárovky, když k němu přiložíš nějakou uzemněnou část, abys vytáhl výboj tím směrem.
Jo, jak píšeš, hrálo si s tím dost lidí, ale předem upozorňuju, že při všech těhle pokusech je NUTNÝ, aby odvaha byla  v rovnováze se znalostma a pudem sebezáchovy. Jinak to často špatně dopadá. Stačí se občas jen zamyslet nad něčím jiným a člověk leží v okamžiku na zemi- kamarád by mohl vyprávět, jak už mi chtěl volat záchranku- říkal, že jsem byl bílej jak mrtvola. Exaktní výpočty jsou moc kezká věc, ale elektrika se občas chová i dost záludně. Holt každej byl jednou mladej a blbej, tak už to na světě chodí. Já to naštěstí přežil- zatím.

Web

Re: Plazmový reproduktor

sagitarius: já jsem si dal poměrně jasnej cíl - udělat si na památku 20 rentgenovejch fotek ( vyfotit digitálem rozsvícenou folii přes nějakej předmět), pak na to už kašlu. Taky nemám zapotřebí si udělat rentgen jak maj v nemocnicích, ale asi mě pochopíš, že prostě mít doma "rentgen", ať už jakejkoliv, je prostě machrovina. Pro mě je to ale machrovina s určitejma hranicema. Takže si vyrobim 15kHz a pár kV (nevim, jestli tomu uškodí zvýšení tak na 21kHz, protože těch 15kHz nechutně piští), pak dám živej konec na objímku žárovky, druhej konec VN pohodim někam na stůl, pár cm před to postavim tu RTG folii a měla by alespoň nějak viditelně reagovat, nebo to chápu uplně celý uplně blbě ?? big_smile

Příspěvky [1 až 20 z 30]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Plazmový reproduktor

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£