Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Jak zapojit basový reproduktor s třemi kmitacími cívkami?

Stránky: 1

RSS

Příspěvky [13]

Téma: Jak zapojit basový reproduktor s třemi kmitacími cívkami?

Dobrý den. Ptala jsem se na fóru s počítačema, kde jsem registrovaná na poradně net, ale nedokázali mi odpovědět/poradit. Mám basový reproduktor AG00000321400 8 ohmů s vyhořelé sestavy GigaWorks S750. Ten reproduktor má 3 cívky. Je ve skvělém stavu a chci ho využít připojením na tento zesilovač. Nejsem znalá přes audio ale ty odpovědi na poradna.net mě docela rozhodily a zmátly.

Poradíte mi prosím jak tento reproduktor zapojit?

Děkuji, Darina.

Re: Jak zapojit basový reproduktor s třemi kmitacími cívkami?

Měl jsem uvedený reproduktor kdysi  připojený k zesilovači SPV250 z Aldaxu, cívky paralelně.Konzultoval jsem s autorem, kvůli impedanci.Bez problémů.Jak to bude fungovat s tím digitálem, netuším.Je tu plno zkušených, kteří vám k tomu určitě něco napíšou.

(upravil ransom 12. 5. 2024 5:07)

Všecky tři paralelně, výsledná impedance není menší než 2R. Odkazovaný zesilovač má na basovém kanálu zapojení PBTL, takže by neměl protestovat.

(upravil antonio 13. 5. 2024 5:33)

ransom

Dobrý den a děkuji. Vím jak je propojit paralelně ale je to opravdu jedno jak? Na počítačovém fóru mi jeden klučina psal že nějaky toky nesmí jít proti sobě a tím mě úplně rozhodil. Píše mi to ZDE. Je to ten poslední.

Když to vemu laicky, udělám dobře když na reproduktoru propojím všechny plusy, potom mínusy a na ně přivedu signál ze zesilovače? + na + a - na -?

přesně tak

(upravil ransom 12. 5. 2024 9:44)

Pro úplnou jistotu by pomohla třeba fotka toho repráku vyndaného z ozvučnice, aby byly vidět připojovací terminály. Pak si to můžeme i nakreslit.
(Jsem fakt línej to někde hledat.)
Takhle podle slovního popisu to je ale správně.

Ano, souhlas, ale ještě by stálo za to, všechny tři cívky aspoň orientačně (stačí stejnosměrně - tedy nějakým i obyčejným multimetrem přepnutý na ohmy) přeměřit.
Přece jenom je to z vyhořelého GigaWorks a  aby byla jistota, že do toho nevlítlo stejnosměrné napětí a některou cívku nespeklo mezizávitově třeba na půl ohmu. To by bylo hodně špatné. Ale píšeš, že je ve skvělém stavu, tak pravděpodobně tento krok už máš absolvovaný smile .

(upravil ransom 12. 5. 2024 9:51)

Jen tak ze zájmu: podobných čínských hraček, jako je ten odkazovaný modul zesilovače, mi prošlo rukama dost. Není to pravověrné HiFi, jaké se probírá na tomhle fóru, ale není to ani beznadějný aušus.
Čím to chceš napájet? Ono to skutečně dá i nějaké výkony, ale pouze s odpovídajícím zdrojem.
Tohle budiž něco jako subwoofer. Co bude hrát po stranách?

(upravil antonio 13. 5. 2024 5:33)

ransom
Nevím co dělám špatně ale obrázek mi sem nejde vložit. Je tady.

jik
Tak multimetr fakt nemám ale zašla jsem za sousedem a ten mi to proměřil. Všechny tři cívky mají shodnou hodnotu a to 007,6 kΩ.

ransom
Nápájet to budu chtít tímto.
Po stranách budou jen obyčejny satelity z domácího kina. Já chci jen trošku lepší zvuk než z těch malej pasivních Géniusů a basy kvůli technu.
Nevím jak to bude s tím výkonem. Zdroj má 120W a zesilovač 200W audio výkon. Ale určitě to nebudu moci hnát na maximum. To by mě sousedi proklínali i z vedlejšího vchodu.

Ale spíš se bojím jiné věci. Ten chladič mi připadá mrňavej a nechápu jak může tyto výkony uchladit. Podívala jsem se na ty chladiče co byly na tom wooferu a to je nářez oproti tomu modulu zesilovače.

(upravil ransom 12. 5. 2024 13:50)

Obrázek pro vložení na fóra je většinou potřeba zmenšit. Někde je omezení rozlišení (třeba na max. 800 bodů), někde na velikost souboru (třeba 300kB).
Ale dobrý, Mega používám taky.
Abychom se vyhnuli nějakému překvapení, tak by bylo vhodné odpojit všechny přívody, procinknout si jednotlivé cívky a zkusit jen tak pro srandu reakci na tužkovou baterii. Pro klid svědomí  třeba i připojit cívku po cívce k zesilovači.
Kolega tady zmiňoval proměření cívek. Ale mezizávitový zkrat se takhle jednoduše neodhalí.
Máš nějaký multimetr? Páječku?
Aha, mezi tím se odpovědi objevily, a k nim další otázky. Takže EDIT:

Ano, ten chladič stačí. Zesilovač pracuje ve třídě D a tedy s malou tepelnou ztrátou.

Co se zdroje týče. Za normálních okolností radím spínaný zdroj o dvojnásobku výkonu než má zesilovač. Aby byl schopný dodat odpovídající špičkový proud, aniž by zasahovala jeho nadproudová ochrana. Tady bych to tolik neprožíval. Problém je malinko jinde:
1) tyhle noname laciné zdroje neoplývají velkou spolehlivostí. Některý kus chodí bez problémů, jiný udělá po čase PUF a zasmrdí, zpravidla do neopravitelna.
2) některé průmyslové zdroje protivně pískají. Tam je to trochu loterie. Značkový a drahý ABB mi pískal nesnesitelně, čínský laciný klon MeanWell vůbec.
3) na výstupu zdroje bývá intenzivní rušení. Puristu by to znepokojovalo, tady se to asi vytratí. Někdy je dobré mezi zdroj a napájený přístroj vložit filtr. Spíš pro pokoj duše.
Na www.svetsoucastek.cz je výprodej a měli tam ještě včera 150W zdroje za legrační cenu (po vložení do košíku se cena vydělí na polovinu). Jo, tady je:
https://www.svetsoucastek.cz/prumyslovy … ?cid=10670

Je ti jasné, že použití průmyslového zdroje je práce pro znalého elektrikáře, jinak může jít o průser?

Pokud nepotřebuješ využívat plný výkon, může dobře posloužit třeba zdroj od notebooku.

To ransom:
Děkuji, děkuji. No pájku mám ale multimetr ne. Soused je právě elektrikář a on mi měřil i ty cívky. Reakce na tužkovou baterii jsou stejny. Žádny zvuk se neline jen je slyšet připojení baterky a hejbne se membrána.
Plný výkon nechci používat. Bydlím sama s dcerou a věřím tomu, že ta vranimůra pode mnou, ihned zavolá policii a sociálku v momentě, co by jí začala vibrovat urna s jejím manželem. Na ten zdroj se podívám zítra. Děkuji. Snad bude vše ok.

Reakcí na tužkovou baterku bylo myšleno vyzkoušet,  zda se reproduktor u všech 3 cívek chová stejně, tedy, když připojíš + baterky na + reproduktoru a - baterky na - reproduktoru, membrána se u všech 3 cívek vychýlí na stejnou stranu. Jestli si to dobře pamatuji, měla by se při tomto zapojení vychylovat ven.

(upravil antonio 13. 5. 2024 5:32)

Hippo007

Tak potom je ten reproduktor v pořádku. Pro jistotu jsem to udělala ještě jednou. Membrána jde, u všech tří cívek, nahoru. Tedy ven.

Příspěvky [13]

Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Jak zapojit basový reproduktor s třemi kmitacími cívkami?

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£