Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » BV Audio PA 400BM

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [9]

(upravil Kreuz 14. 6. 2012 17:00)

Téma: BV Audio PA 400BM

Zdravím,

mám lehčí problém s výše uvedeným zesilovačem ( BV Audio PA 400BM), který jsem dnes zakoupil.

Je to PA zesilovač 200W/4Ohm na kanál. Na každém kanálu osazeno dvěma páry tranzistorů. V mém případě byl levý kanál osazen ještě původními - Tesla 15003P. Budiče (tuším, že budiče) IRF 640.

Zesilovač jsem testoval, všechno v pořádku. Pak sem na něj chvíli nehrál (bedny a signálové kabely připojeny), byl však stále zapnutý, a cca po 10ti minutách slyším cvaknutí ochranného relé - mrknu na kontrolky a svítí "Protect" a "limiter". Pak sem sáhnul na chladící žebra, a byla dost teplá - po chvíli sem naměřil 42°C, takže na nějakých 50°C se to určitě dostat mohlo.

Dříve to prý nehrálo výšky, protože to používali jako basový zesilovač, takže nechal majitel odstranit "výhybky" což výhybky, dle mého názoru vůbec nebyly - mám většího bratříčka PA 1000BM, a tam je stejný obvod na vstupu také, a hraje to celé pásmo.

Nevíte, co by to mohlo být? Napadli mě proražené koncové tranzistory, ale nechápu, proč by měli odejít ve chvíli, kdy jsem zesilovač nijak nezatěžoval.

Za případné postřehy a nápady děkuji.

Edit:

Fota:

Odstraněný obvod na vstupu:
https://i.postimg.cc/7GTnSvPw/2072335.jpg

Celý zesilovač nyní:
https://i.postimg.cc/9RGqWcFR/2072334.jpg

(upravil mira 14. 6. 2012 18:08)

Re: BV Audio PA 400BM

Dvě aukce cca po 14 dnech za sebou, stejný popis, stejný zesilovač. Prvnímu kupujícímu určitě z nějakého důvodu zrovna moc dobře nevyhovoval, tak ho vrazil na aukro, aniž by se obtěžoval změnit foto a popis...

http://aukro.cz/zesilovac-bv-audio-pa-4 … 30964.html
http://aukro.cz/zesilovac-bv-audio-pa-4 … 94527.html

Krom toho BD249C jsou na poněkud menší napětí než KD15003P...

Pošli to na Slovensko panu Ladislavu Buntovi (chodí sem na fórum pod nickem BV). Pan Bunta je konstruktérem toho zesilovače a jako jeden z mála je schopen ten zesilovač osadit původním materiálem a uvést jej do originálního a provozuschopného stavu.

(upravil matus15 14. 6. 2012 21:01)

Re: BV Audio PA 400BM

Tento zosilňovač vlastním. Takisto mi nefunguje, ale s opravou mi to vôbec neponáhľa, akurát sa chystám kúpiť originálne KD15003P. P. Bunta mi písal že on už originálne KD15003P do toho nemá a trebalo by ich nahrádzať niečim dostupnejším.

Inak tiež som ho chcel kúpiť, ale tie 2 inzeráty mi boli podozrivé, doprava by bola drahá a konieckoncov aj cena bola vzhľadom k stavu/funkčnosti neprimeraná. Mačka vo vreci smile.

Web

(upravil ondra Ch 15. 6. 2012 7:49)

Re: BV Audio PA 400BM

KD15003P by snad mohli mít ještě v NEONu.... Šlo by tam dát třeba MJW21196, ale ten je v TO247 a byl by problém ho tam nějak hezky napasovat...

Web

Re: BV Audio PA 400BM

Měl bych být schopný dodat výkoňáky KD15003P a původní budiče IRF640 od STM (které se už léta nevyrábí) na jeden kanál - na ten opravovaný. S BD249 to byla časovaná bomba smile

(upravil Kreuz 15. 6. 2012 18:44)

Re: BV Audio PA 400BM

Díky všem za reakce.

Rád bych ten zesilovač dal do pořádku, protože si myslím, že je to ještě poctivá konstrukce, co po nějakém opěčování a normálním zacházení vydrží sloužit dlouho a dobře...

Posílat na Slovensko panu Buntovi se mi to prozatím nechce, protože většinou to posílání poštou nadělá více škody, než-li užitku. Ale neříkám, že časem se k variantě opravy u p. Bunty nedopracuji smile.

Marda - a kolik bys za to všechno chtěl? Zesilovač mě nestál žádnej majlant, tak aby cena těch výkoňáků nepřešvihla cenu zesilovače big_smile.

Jinak co myslíte, že by tomu mohlo bejt? Co ty proražené tranzistory? - zas tolik se v zesilovačích nevyznám, takže spíš odhaduju...

Ještě mě napadlo, že by někde mohl být velý svodový proud skrz prach, takže to zkusím vyfoukat, ale netuším, zda-li to pomůže.

Edit: tak sem to vyfoukal kompresorem, a kupodivu, se nic nezměnilo big_smile.

Dál sem měřil výstupní napětí na svorkách, a naměřil jsem až 55,1V střídavej (než to chytne ochrana)... Napájení tranzistroů nevim, kolik je, ale asi by to mohlo poukazovat na ty proražený tranzistory.

Pak sem měřil konkrétně ty tranzistory (dal sem na multimetru měření tranzistorů), nějaký čísla z toho lezou, ale vůbec netušim, co znamenaj big_smile - Všechny ty KD15003P maj hodnotu kolem 234 +-1. Ty BDčka maj kolem 45, a pak to klesá až ke 30ti (když to měřim dlouho, postupně hodnota padá).

Tak moc nevím, co by tam dalšího mohlo odejít? Možná ty IRF 640?

Edit 2:

Tak další zjištění - na poškozeném kanálu se vypařila "drátová" pojistka - viz fota:

https://i.postimg.cc/Hrhdv4xL/2072556.jpg https://i.postimg.cc/4KHZD77Q/2072557.jpg https://i.postimg.cc/Q9Lsh8cG/2072558.jpg

Nevíte, čeho by to mohl být důsledek?

Re: BV Audio PA 400BM

Jestli vidím dobře, tak tam chybí vstupní destičky, na kterých je OZ pro symetrický vstup.

Přerušená pojistka bývá důsledek prostřelených konc. trandů, nebo přetížení. Pokud kladeš podobné dotazy, honem to zadekluj a už se v tom nerejpej.

Web

(upravil Kreuz 17. 6. 2012 22:13)

Re: BV Audio PA 400BM

Opravovat to svépomocí nechci, ani nic měnit tam nebudu - jen měřím, a koukám - snažím se přijít na původ nefunkčnosti. Vzhledem k tomu, že jsem na výstupních svorkách naměřil to, co jsem naměřil, budou to prostřelené tranzistory (myslím si).

Ano, destičky tam chybí - což je asi původ všech problémů? Mám doma ještě BV Audio PA1000BM - daly by se ty plošňáky obšlehnout a nacpat na vstupy sem?

Přetížené to, dle mého názoru, nebylo - sice jsem zkoušel, jak to hraje, ale dál, jak na 7 sem nešel - limit ani nebliknul. Podělalo se to až v době nečinnosti zesilovače, což mě právě udivilo. Jinak bedny jsou 8Ohm - pro jistotu jsem je ještě přeměřil, a měly teda míň - kolem 6,8Ohm, ale to by mělo být pořád v pohodě.

Re: BV Audio PA 400BM

Jinak co si myslíte o opravitelnosti tohoto zesilovače? Moc se v tom nevyznám, ale zas tolik součástek tam není (což nemusí být nutně signál jednoduchosti), ale myslím, že by to mohl zvládnout nějaký šikovnější opravář elektrotechniky? - padly názory, poslat to panu Buntovi, ale to při pořizovací ceně zesilovače by mě vyšlo na zhruba stejnou částku, takže s touto variantou zatím nepočítám.

Jinak předchozí majitel mi ty destičky symetrického vstupu zašle, takže by to mělo být v pořádku...

Též budu mít k dispozici originální tranzistory a budiče, takže by snad nemuselo zdárnému opravení nic bránit - myslíte, že by to tedy nějaký mkístní opravář mohl zvládnout? - případně, pokud znáte nějakého spolehlivého v okolí Prahy, byl bych Vám zavázán za kontakt na něj.

Příspěvky [9]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » BV Audio PA 400BM

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£