Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač s KD3773

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [7]

Téma: Zesilovač s KD3773

Zdravím,
mám starší zesilovač (zhruba 2x400W) s tranzistory KD3773, problém je, že čas od čau v něm něco odejde. Tak bych postavil nový s těmito tranzistory.
Existuje nějaké moderní zapojení?
Mám trochu strach že když to udělám podle SDA500 tak to bude jako když si pořídím favorita místo stodvácy smile

Dik

Web

Re: Zesilovač s KD3773

A původní zapojení vypadá jak? Co takhle jej doladit tak,aby čas od času něco neodešlo? Kolik párů KD je na jeden kanál pro těch 400W?

Re: Zesilovač s KD3773

Schéma nemám.
foto: http://i-elektronika.sgw.cz/wp-content/ … _12041.jpg

když jsem ho dostal do ruky tak byl nefunkční, nakonec jsem vyměnil IO, budící tranzistory i nějaký diody,...

3 páry

jsem sehnal toroidni trafo tak jsem to chtěl cely překopat

Web

Re: Zesilovač s KD3773

Tak to je neskutečný bastl yikes , promiň. Já bych do toho raději vůbec nevrtal a postavil nový zesilovač, od základu. Na stránkách zesilnovace.eu je několik schémat i výkonějších zesilovačů než 100W a hlavně spolehlivějších, než to co máš. Pokud to bude na PA, kouknul bych na ty stránky.

Re: Zesilovač s KD3773

Já vím smile , proto to chci předělat ale všechna zapojení co jsem našel je na komplementární tranzistory (NPN+PNP) ale rád bych využil ty poctivý KD.

Web

(upravil sinclair 24. 5. 2012 14:51)

Re: Zesilovač s KD3773

S tranzistory jedné vodivosti /jednoho typu/ se dá udělat jedině kvazikomplementár, což už příliš moderní není, i když třeba tak vyhlášený IO, jako je LM3886 má koncový stupeň kvazikomplementárně zapojen také a dost velká spousta výkonových IO jsou rovněž kvazikomplementáry. Jediný komplementární /sice hybridní/ integrovaný obvod je myslím STK4048XI, který je poctivě komplementární a je trimován na zkreslení 0,0008%.
Z jednoho páru nevybíraných KD3773 lze dostat výkon přibližně 130W/4ohm, s dvěma páry maličko vybraných KD3773 už je to veselejší, tam už je možno dosáhnout výkonu cca 250W/4ohmy za předpokladu, že ta KDčka budou vybrána na Uceo alespoň 160V, což by neměl být problém a celý koncový stupeň bude napájen napětím cca 2x65V ss.
Dále už bych s těmito KDčky napěťově nešel, je to riziko, protože časem a stárnutím Uceo klesá, až dojde k "záhadnému" průrazu.
Pokud potřebuješ kvazikomplementární zesilovač vysokého výkonu, kontaktuj uživatele Gavin Milarrr, který vypiplal takovýto podobný zesilovač jménem "Quasit" a zřejmě mu to chodí dobře. Pokud bys použil dva takovéto moduly do můstku /v každém modulu dva páry paralelně/, tak by ani nebylo nutno používat nějak příliš vysoké napájecí napětí a do zátěže 4 ohm bys s přehledem dosáhl výkonu např. 600W při napájecím napětí např. 2X55V. Pak by i do zdroje stačily i kondenzátory na 63V, které nejsou tak krutě drahé, jako kondenzátory okolo 80V a výše, stačilo by z kondenzátorů 10.000uF/63V seskládat zdroj s kapacitou například 2x40.000uF/63V, který by uživil i dva takové můstkové zesilovače. Samozřejmě transformátor odpovídajícího výkonu /nejméně 2.500VA/, 50A usměrňovací můstek a pochopitelně na primár zapojit softstart, protože takový zdroj bez vedlejších následků nejde zapojit do sítě přímo - vyrazí s přehledem i 16A jistič, nehledě k tomu, že takovým přímým zapínáním by těžce trpěly filtrační kondenzátory, resp. jejich vnitřní přívody. Pokud bys to chtěl udělat fakt zodpovědně, tak by to měly být průmyslové kondenzátory se šroubovými přívody M5 či M6, pospojované společným pólem a potom odpovídajícími póly měděnou pásovinou, stačí například i měděný pásek 15x1mm, který se používá spolu se stahovací svorkou na přizemňování potrubí apod.
Já zrovna ve volných chvilkách něco podobného vymýšlím, ale měl by to být kvazikomplementární sérioparalel, dost podobný koncem zesilovači DPA1000 a s budicím předkem ze zesilovače BA200, na který už je navržena dobře funkční deska, pouze se vymění budiče za Toshiby, nebo MJW1302A a spol. s koncovými tranzistory KD502 či KD503 v sérii. Takový sérioparalel by mohl při můstkovém uspořádání vytlačit možná i 1000W/4ohm  při slušné stabilitě.
Nikomu moc nedoporučuju stavět zesilovač LowEnd 1kW Alana Krause, i když já konkrétně jsem dva takové postavil. Chápu, že to má relativně lákavý výkon při slušné blbuvzdornosti, ale....ale je tam potřeba odhalit tři chyby na DPS, to ale není to nejdůležitější. Důležité je, že je třeba upravit zdroje proudu pro vstupní diferák, jinak to s ofsetem vandruje od zdi ke zdi, je potřeba použít zdroje proudu a podobné degenerační odpory, jako má například DPA880.
Dále je tam třeba vyhodit 2x2 paralelní MJE340/350, které mají navíc na DPS přehozené vývody, při kreslení je to potřeba spravit, MJEčka 340/350 nahradit MJE15032/MJE15033. Alan tam tehdy kdysi dal ty paralelní MJEčka z jednoho jediného důvodu a to proto, že potřeboval relativně hodně proudu pro budiče výstupních sérioparalelních kaskád.
MJEčka řady 15032 mají jednak tuším 350V, 8A, 50W, 30 MHz a dost slušnou betu na to, aby mohly být použity na tomto místě.
Dál tam myslím chybí v hlavní smyčce nfb dvojice antisériových elektrolytů, překlenutá svitkem - je tam už poměrně vysoké napětí, takže buď bipolár na 100V, nebo dva antisériové elyty asi 220uF/63V, překlenuté MKP svitkem typu R82  100n/250V. Jeden obyčejný elyt na 100V to tam neustojí a bouchne, zvlášť když zesilovač zaženete do limitace. Když jsem to tehdy stavěl, dával jsem na vstup takový primitivní limitér ze dvou antisériových Zenerek BZX85/3V3 a odporem v nfb nastavil zisk tak, aby zesilovač šel do limitace zrovna v momentu, kdy začnou ostře ořezávat Zenerky s předřadným odporem a předřazeným ymetrizačním vajíčkem, protože mixpult ECLER, který tam byl, měl symetrické výstupy - vycházelo to šikovně zrovna na +6dBu /1,55V/, což byla i první červená na mixu.   
Po mechanické stránce strašný oser, hloubka zesilovače musela být myslím 480mm,jinak bych do tunelu všecky ty TO3 z jednoho kanálu nenarval, tunely tam byly dva, každý z nich chlazený vysokootáčkovou 24V vrtulí Sunon 92x92. Fakt ale je, že i když ofset vandroval od -30 do +50mV, ochrany na to nereagovaly a ty dva zesilovače tak, jak jsem je vyrobil, v tom nightclubu dodneška jedou a to prosím jeden z nich, subbasový, jede do 2 ohmů už spoustu let, sedm dní v týdnu, denně cca 8 hodin. Přenášet bych je tedy nechtěl, každý z nich váží přibližně 35-38kg, ale není potřeba, ony jsou ve stabilní instalaci, nicméně to vypadá, že až na drobné nedostatky se Alanovi povedl kurevsky spolehlivý zesilovač. Stalo se kdysi, že v jednom satelitu shořel výškový reproduktor, protože nějaký idiot dal do výhybky místo žárovky 24V/21W žárovku 12V/21W. Výškáč, jak už byl načatej, samozřejmě shořel a jak už to tak bývá, začne hořet i výšková tlumivka a kondenzátor před ní. Zesilovač to měl absolutně v prdeli, rval do toho svých cca 300W, zbytek šel do dobrých satelitů a rval to tam potud, dokud tlumivka s kondíkem nezapálily ten satelit :-)Já si toho ze začátku nevšiml, až někteří lidi začali obracet krky nahoru na rampu, odkud už šlehaly plameny smile A zesilovač furt hrál...Dala se pauza, kluci donesli ze sklepa hliníkové štafle, satelit se uhasil, odpojil a valilo se do čtyř do rána, jako by se nechumelilo. Chtěl bych vidět nějaké QSC, Crowna nebo Cresta, jestli by tohle a s takovým přehledem přežil..
Možná to bylo tím, že jsem do každé větve sérioparalelu v LowEndu dal o jedno MJčko víc, než tam mělo být..MJčka byly z jednoho kartonu, takže byly jedno jak druhé a já mohl zmenšit emitorové odpory na 0R1, udělané z vrábelských spirál, které se velmi dobře pájí.     

Takže jestli máš dobrou zásobu KD3773 a máš z čeho aspoň trochu vybírat, tak kontaktuj Gavina Milarrra, slušně ho popros a on Ti dá podklady pro výrobu toho Quasita. Do každého nacpi dva až tři páry, jedním odporem to spoj do můstku a můžeš vesele pálit repráky smile

V každém případě ale musíš ty KDčka přeměřit jednak na již zmíněné Uceo, jednak na Ube, paralelně pracující tranzistory by měly mít aspoň hodně podobné Ube, aspoň v toleranci 15%, zbytek srovnají emitorové odpory. Párovat tranzistory do obou polovin koncového stupně zesilovače je zhola zbytečné, to si srovná zpětná vazba sama.

Web

(upravil krejci18 24. 5. 2012 15:00)

Re: Zesilovač s KD3773

Dik za vyčerpávající odpověd

je to nějaký Houdek HPA400 (nebo 600)  http://i-elektronika.sgw.cz/wp-content/ … G_1205.jpg

s tou výší napájecího napětí jsi mě nepotěšil, jsem sehnal trafo 1200VA 2x64V což po usměrnění je něco přes 90V

takže bude asi nejjednodušší nakoupit tyto moduly od EZK http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/kmd7666.htm

Web

Příspěvky [7]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač s KD3773

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£