Téma: 5W mobilní kombo a ARO 689

Tak na školu v přírodě, jentak k táboráku, budeme s k´ámošem stavět malý přenosný kombo na tužkovky, ale - použijeme ARO689, a nikde nemužu najít TS parametry. Jelikož T-Mobile jsou svině, tak s netem o rychlosti !!!32kbps!!! se fakt žádný PDF nedá stáhnout, a zobrazit v prohlížeči už vubec. Mohl byste mi prosimvás někdo napsat doporučenej objem uzavřený vytlumený ozvučnice? Dík moc.

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

TS parametry ARO689 lietajú kus od kusu z extrému do extrému.  inak basy to nezahrá nikdy, takže ťa ani tak moc zaujímať nemusia.
pôvodne je to reprák do škoslkého rozhlasu, tak v tom objeme niečo zrob. basy od toho nečakaj, nebudú. nikdy

Web

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

redyuri: právě že vzhledem k ploše membrány to docela dynamicky zahraje třeba od 80Hz, ale já spíš chci, aby ten zvuk byl čistej smile.

(upravil tubamusic 3. 4. 2012 13:09)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Yeayer: Jako kluk jsem přesně něco takového co chceš stavět taky vytvořil. Bylo to v dřevotřískové v bedně o něco málo větší než je skříňka toho školního rozhlasu. zadní stěna otevřená. Uvnitř byl zesilovač MBA810 z televize a malý 12V trafo se stabilizací. korekce hloubky, vejšky pasivní a hlasitost. Buď se to dalo napájet ze sítě nebo z autobaterky a ruzných dalších zdrojů. Fungovalo to. dalo se přes to hrát na kytaru, párkrát jsem přes to hrál i el. basu. K táboráku nebo na nenáročný hospodský hraní ideální. Při dnešních možnostech se to dá udělat daleko líp. S TS parametrama tohohle repráku si hlavu moc nelam, hrát to bude.

Web

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Záleží na tom, jakou verzi 689ky máš. Nejstarší (šedivé) šly s radostí celkem hluboko (k 50Hz), pozdější modré o něco méně, ale stále to šlo, posledním černým už jít dolů dělá zásadní problém, tam je potřeba, aby byly řádně rozehrané, aby šly pod 100Hz.
Každopádně všechny verze potřebují k nějakému snesitelnému projevu jednu ze dvou variant - buď velkou otevřenou ozvučnici nebo ještě mnohem větší uzavřenou.

Yeaver: volil bych jiné napajení než tužkovky - jednak kvůli kapacitě a za druhé kvůli poklesu napětí, které se ti bude s počtem sériově zapojených kousků násobit (a že bych ji asi bylo potřeba víc než pár, moc zesilovačů schopných dát pár wattů výkonu při 6V není).

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Yeayer: Inspirovat se můžeš tady, Qes mezi 1 a 2 bude jisté. Kdysi jsem si s různými verzemi ARO a ARE taky hrál, je to o nárocích, já byl spokojen, i s basy.

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

napájať to už radšej lacným oloveným akumulátorom, alebo lion

Web

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Já jsem nedávno měřil ARO689 v modré barvě...ty TS jsou ale fakticky takové, že nemá smysl se jimi zabývat. Aby tenhle reprák něco v uzavřence zabasoval, potřebuje min. 30L objemu, což bude asi jako přenosná věc přespříliš. Nejpříjemněji ale fakticky hraje v otevřené ozvučnici - pochopitelně bez basů.
Záleží, co teď víc očekává - jestli jde o kmitočtový rozsah, nebo citlivost. V prvním případě by líp vyhověl nějaký menší středobas, v druhým by to asi nejlevněji a nejlíp zmáknul ARE667. Pokud už ale máš ARO689, můžeš ho v klidu použít.
A s tím aku poslechni redyho, malý 12V akumulátor do UPS koupíš za necelé tři stovky a vydrží Ti to dýl.

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Takhle, kupovat aku za tři kila plus ještě poštovný, když zbytek nebude stát víc jak 700...

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

tak na tužkovky ti to vydrži hrať pár minút... si spočítaj odber vs. kapacita

Web

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

redyuri: použiju ty co mám, tj. 8x1,2V/2200mAh. Výkon bude zhruba 2-3W, takže z 10V, co tam zhruba bude, tak bude odběr asi 5W. Pokud vim tak P=IxU, takže 5=10x0,5, takže při odběru 500mA to bude tak 4 hodiny hrát, což by muselo bejt navíc naplno, takže tak 5hodin by to mělo vydržet.

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Teorie je pěkná ale realita pak už nic moc...
Já jsem se taky pokoušel používat něco s 1.2V článkama. Nakonec jsem si poridil baterii do motorky(12v, 5Ah) za 300kč. Já s tím poháním klasiku mba810-je to žrout bere i 1A, měl jsem to puštěné na párkrát na oslavách tak 7-8 hodin při normální hlasitosti.

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Hanz: já na to ani nemám nabíječku smile)

(upravil jik 9. 4. 2012 21:06)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Hanz: pokud má být něco slyšet, je samozřejmě žrout každý zesilovač, to je dané prostě tím výkonem. Ale naopak, při tichém poslechu právě MBA 810 bere poměrně málo. Takže já si myslím, že to zas takový žrout není (klidový proud).

Yeayer: k té baterce do motorky, jak píše Hanz (taky se k ní přikláním) bys ani nepotřeboval žádnou nabíječku, stačí se jenom pozajímat, jaký max. proud může téct a jaké napětí nesmí přesáhnout, bývá to normálně 14,4 V,  maximálně myslím něco kolem 16voltů (jako mezní hodnota), pokud je to Pb baterka. Takže už jenom najít vhodné trafo, nějaký odpor a pokud to nepůjde, tak sáhnout po nějaké redukci napětí (tranzistor plus zenerka nebo třeba obyčejný integráč LM317 nebo i 2x 7815 s předřadníky na výstupu v nouzi), otevřít knížku, časopis nebo internet a nabíječku máš hotovou během hodinky.  A jak Ti radí Hanz, bude to daleko elegantnější řešení než to skládat z 1,2 voltových článků, které budou každý jiný a o to dříve se Ti to pak vybije díky slabším článkům.

A ještě jedna věc, největším žrotuem výkonu jsou hluboké tóny, takže podle toho na kytaru hrát (struny A a hluboké E), nebo si tam dát třeba jenom do série se vstupem primitivní článek tvořený sériovým kondenzátorem a k němu paralelním potenciometrem, abys mohl řídit úroveň basů. Hodnoty si ale musíš odzkoušet (vzhledem ke vstupnímu odporu zesilovače).

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Pozadavky na nizkou spotrebu, nizkou cenu, nenarocnou konstrukci spolu s dostupnosti kratkych vzdalenosti a stabilitou napajeciho zdroje (baterka) IMHO primo volaji po tride D.
Kdyz se podivam po ebay, tak to, co na me vypadne jako nejlevnejsi, neni zase tak spatne:
TPA3124

Za cenu 60Kc vcetne postovneho staci pripojit dve civky, ctyri kondiky (klidne v solidni vzdusne konstrukci) a mas zesilovac, co zere vlastne jenom to, co dava do repro. Nevim jak je na tom MBA presne se zvukem, ale co si tak pamatuju tak i 300kHz PWM to imho predci.

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Takhle, už mám přesnej plán, je to dost podle mýho složitý už takhle. Zesilovač TDA7056A, vzadu na ozvučnici držák na 8 tužkovek (ještě zvážim ten Pb aku), vstup na kytaru, baskytaru a mobil (kytarový vstup pujde přes DPS s potlačenim 50Hz ze sítě, předzesilovač a korekce, baskytara jenom přes předzesilovač a korekce a mobil. vstup jenom přes korekce)
Na předzes a potl. 50Hz mi poslal zuki už tak dost složitý schéma, zbytek snad zvládnu sám.
Jinak poťáky pro korekce, vypínač a vstupy budou ve skleněný modře podsvícený destičce, potažený to bude koženkou, kovový rohy, mřížka přes repro a přes repro + skleněný ovl. panel bude nějaká tkanina na zip.

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

tictom:  aby se mu vyplatilo investovat do TPA3124 tak by do něj musel pouštět 18V nejlíp těch 24V..podle charakterystik pri 12V cca 5W odběr mírně pod 600mA to rači MBA810 těch 200-300 mA navíc je pro aku nic smile bez práce stačí jen vyndat z TV ...to at si koupí tu baterii a nabíječku má za 15 minut.

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

nabíjať Pb aku je velejednoduché. na rozdiel voči AAA a podobne to má pokokot väčšiu životnosť a ľahšiu manipuláciu a nabíjanie.

Web

(upravil Yeayer 9. 4. 2012 23:47)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Hanz: takhle, s TDA7056a mám dost zkušeností, vim že hraje dobře a z 9V napájení a k tomu ještě ten řvoucí ARO689 to dělá bordel jako kráva, a k táboráku na večer nebo do spol. místnosti je to akorát, prostě jenom něco, co bude hezky vypadat a spolehlivě pracovat. Jinak s odběrem se vejdu bez problémů do 600mA, ve špičce to bude tak max. 1A. A když použiju ten Pb aku, tak to bude super. Až na to, že to ztěžkne jako sv*ně.

(upravil Nitram 11. 4. 2012 0:25)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

ou, no tak kdyz uz jis me sem vlakal tim mejlem...

-jednak doufam ze kdyz pises kombo tak to chces na kytaru - na reprodukovanou hudbu ty tesly fakt moc nejsou..  na basu to bude stat taky za absolutni hov* ale hele zadnej palc, von problem s nazvem "maly kombo na basu" je proste vorisek sam vo sobe !!  ...no navic teda poustet nastroje pres jeden apec a jednu bednu je fakt absolutni blbost (cti prasarna pozn. aut.) a to uz se tu mockrat resilo !!

-druhak (opustime uz myslenku flasinetu pro celej orchestr a zustanem u ty kytary.. pro zatim..) kdyz uz, tak i kdyz ARO689 asi zahraje dobre tak ARO66x by bylo urco lepsi (koukam ze to uz nekdo psal...), a pripadne AREcko bude trosku lepsi na basech ale zas je elipticky, nevim jak ses na tom s rezanim der..  a hele, klidne bych se nebal ani malyho brasky ARO567 - kolega(ted si nevzpomenu na nick) kterej ode me kupoval aktivku s 666kou se o mym ministacku s 6x 567 vyjadroval velice nadsene..
navic misto zminene aktivky sem si posatvil kombicko prave s 567ckou ktery jede z jedny li-ion a vejde se me do bagu do velky kapsy big_smile (s MAX9700.. jako neni to zadna hi-fi slava samozrejme.. ale slo o rozmery a hmotnost) jinac do prenosnyho aparatu asi urcite nejakej D-class(TPA3106, MAX9703..) .. usetris tim minimalne 30% energie spis 40%..  !!!

- no a definitivne za treti z toho mejlu sem dost dobre nepochopil jak moc se vyznas v nastrojovejch aparach..ty tam pises ze bys chtel "delay" ale urcite budes spis potrebovat nejaky kreslitko.. jaky to je zas odvozeny od toho kdo a co na to bude hrat - kdyz das jazovymu kytaristovy tvrdej distortion s plechovym nakompresenim tak se mu to asi dvakrat moc libit nebude, ze smile
nejdriv zkoukni nejaky zaklady upravy zvuku, ono to kreslitko pokud to ma bejt vazne "jen" takovy samodomo kombo, si zbastlis v podsatte s jednim dvojtym operakem trochou pasivu a parem diod bez velkejch emoci... nebude to nejak super prizpusobeny a bude to mit mouchy ale nejak se zacit musi..   http://www.gmarts.org/index.php?go=217


no a neodpustim si za ctvrte - hele bych doporucoval stejne najit dobrou brigadku (ja vim s praci je to na prd dneska.. bych mohl povidat) a pustit se do toho trosku profesionalnejs.. preci jen "s penezma" je i to low-cost experimentovani fakt snazsi.. resp jinak napsano skudlit se musi ale jen do urcity miry, pod ni uz je to holy silenstvi wink

E:
jeste jen jak to tu procitam... co se toho vykonu tyka tak bych zas tak skeptickej nebyl, kytarovy aparaty jsou postaveny zejmena na citlivosti reproduktoru.. obracene to moc nejde protoze pak tam proste neni ten pocit citlivosti... kazdej kdo hral na blbej reprak s velkym prikonem se proste vi ze se na to hraje straslive...

moje nejvetsi akukombo osazeny 2x ARO667 v serii (a krmeno prave TPAckem) ma zmereno 102/dole/-106/nahore/dB (..ta akustika byla tedy merena jen na vazne hrubo.. nekalibrovanym hlukomerem a misto freq. gen. byl pouzitej jen tonovej rozsah kytary) coz, cituji subektivni hodnoceni souseda o patro niz, znamena: "je kraval jako krava !!"  a to vazeni, pri (narozdil od akustiky pomerne presne zmerenym) prikonu pouhych 7,8W !!!! ...to zmineny mikrokombo do kytarovyho bagu ma realne zmerenej prikon 0,89W a pri takovym tom "hospodskym hrani" je slyset az az..