Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Renovace Dual CV 1600

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 21]

Téma: Renovace Dual CV 1600

Zdravím pánové, zamiloval jsem se to tohoto solidního postaršího kousku a chtěl bych jej trochu omladit.

Schéma: http://dual.pytalhost.eu/cv1600s/
náhled dovnitř: http://www.audiocave.eu/die70er.html#CV%201600

vyměním asi většinu koncenzátorů co tam je hlavně v signálovce, které asi dost poměním za svitky. Operáky bych chtěl taky vyměnit za nějaké více audio, přemýšlel jsem nad LME49720, ale je jich tam hodně a to by vyšlo na nekřesťanské prachy. Tak tam asi nasázím klasické NE5534 nebo LM833.
Ještě jsem přemýšlel, jestli nevyměnit některé tranzistory, a jestli by to stálo za to. Místní znalce bych rád poprosil, jestli by mi nemohli vytipovat takové tranzistory, přece jsou tam už postarší typy, tak jestli tam nevidíte nějaké notorické šumáky a podobně. Případně co vás napadne.

(upravil ythren 28. 3. 2012 19:21)

Re: Renovace Dual CV 1600

nikdo nic? smile říkal sem si, že filtráky by nebylo špatné vyměnit za něco takového http://elektro.aukro.cz/elektrolyticke- … 21768.html taky jsou tam kondy na přišroubování

(upravil reeb 27. 3. 2012 21:03)

Re: Renovace Dual CV 1600

Kondy v signálové cestě vyměnit můžeš (a že jich tam je smile ), výměna OZ a trandů už neni taková banalita..pokud nemáš osciloskop, generátor atd. a potřebné zkušenosti, nedělal bych to.

Web

(upravil sinclair 27. 3. 2012 22:55)

Re: Renovace Dual CV 1600

Nechci rejpat, ale zajímalo by mě, jak vyměníš za svitek například elektrolyt 22uF, nedejbože větší. Pokud to bude do cca 4,7uF, je to ještě finančně únosné, ale svitky WIMA 10uF/16V jsou ukrutánsky drahé. Použil bych z Ecomu kondenzátory řady LXZ, LXY, LXV, je to finančně únosné a jsou to dost kvalitní kondenzátory.
Operační zesilovače měnit bez přístrojového vybavení je tak trochu sebevražda, pokud tam byly nějaké staré a pomalé operáky od Mitsubishi nebo JRC, tak není tak úplně triviální věc je vyměnit dejme tomu za čtyřikrát rychlejší a s podstatně větší šířkou pásma. Já jsem si na podobné věci natřískal tlamu u jednoho Pioneeru, nikde nebyla ke stažení serviska, tak jsem ji musel za dvacet dolarů koupit a teprve se dalo pokračovat.

Web

(upravil ythren 27. 3. 2012 23:35)

Re: Renovace Dual CV 1600

no k těm elektrolytům (vyměněným) bych paralelně dosadil nějakou fólii. Případně je snížil na nějakou únosnou kapacitu kolem 2uF aby se tam dali dát fólie, obzvlášť v případě těch 4,7uF. Případně i další. nějaké 1Hz tam pouštět neplánuju. Tak by to nemusela být zas taková ztráta, ty odpory za nima bývají většinou dost velké.
Jo chtěl jsme tam naházet nippony, případně z farnellu dostat své oblíbené rubycony.

Osciloskop snad v brzké době pořídím, tak snad pak i pořeším ty operáky aby mi tam nekmitaly jak divé. Přidat blokovací kondíky na správná místa a podobně

Re: Renovace Dual CV 1600

Spousta těch kondíků je nesmyslně velká, kapacitu lze snížit.. Jinak je to plné 4558.

Web

(upravil ythren 28. 3. 2012 10:46)

Re: Renovace Dual CV 1600

no jo těch by se právě rád zbavil
ještě třeba RC4580 jsou relativně pomalé

Re: Renovace Dual CV 1600

Vazebni kondiky bych nesnizoval - spise naopak - je fakt ze s foliemi je mozne dat mensi kapacitu, protoze jsou to "lepsi" kondenzatory, ale pak zase naroste deformace faze v dolnim pasmu. Napadlo te nekdy spocitat kolik je vlastne na tom kondiku AC napeti? Na elytu 22u do rekneme 10k je to uz na 20Hz 000prd, kdyz na nem prakticky neni napeti, jak by ten kondik asi mohl neco na tom signalu kazit? I kdyby mel samotny kondik THD 50% (realisticka hodnota je spise tak 0.1%, ale budiz), tak vzhledem k pomeru napeti 000prd a plny signal na kondiku a vstupnim odporu by se to nijak neprojevilo...

Re: Renovace Dual CV 1600

Díky, máš pravdu no fázový posuv se blíží k nule až někde o dva řády dál. Což by nebylo špatné zvětšit i ten první vstupní kondík s ubohým 1uF. Tak víš jak člověk tady všude čte, jak to s elektrolytama v signálovce stojí za prd, pak to tak dopadá smile
Tak to nakonec udělám asi podobně jako je to v tom "sinclarově rychlonávrhu", který jsem si dokonce i vyráběl s lehkou úpravou, tedy elyty spojit na bipolár a paralelně malý svitek.

Re: Renovace Dual CV 1600

No to sice můžeš udělat, ale obávám se, že v případě tohoto přístroje /dost průměrné kvality/ to nebude mít žádný význam.
Jak už jsem napsal, vyměň původní staré elektrolyty za Nippony LXZ, LXY, LXV a bude to mít naprosto stejný efekt, jako v případě bipolárního spojování a měnění za svitky.

Reebe neser mě - ty si kurva myslíš, že ty vazební kapacity tam dal konstruktér jen tak z prdele? Pravděpodobně moc dobře věděl, proč je tam dává - konstrukční a vývojová oddělení renomovaných firem byly a jsou vybaveny měřicím aparátem, o kterém se nám nikdy ani nesnilo, tak tady nekvákej cosi o tom, že spousta kondenzátorů je zbytečně velkých a neblbni mladejm hlavy.

Web

Re: Renovace Dual CV 1600

Mám podobný tuning za sebou, ale u starýho Technicse. Všechny 4558 šly pryč a bez sebemenších problémů jsem tam nacpal LM833ky. A kondenzátory přesně jak napsal Sinclair. Do 4u7 svitky, vejš Nippony  LXZ, LXY z Ecomu.
Změna k lepšímu až ohromující. Činely se přestaly mazat a nastalo výrazné projasnění zvuku na středech. Vřele doporučuji. Jenom jsem si musel udělat jednoduchý přípravek na vyletování SMD operáků.

Re: Renovace Dual CV 1600

díky kluci. jj pozor si na operáky dám hlavně kolem korekcí, tam je to asi nejkritičtější, zablokuji to to tam nějakou malou kapacitou a vyzkouším někde na osciloskopu. SMD tam nejsou.
jinak je ecom opravdu tak výhodný? oproti třeba GESu http://www.ges.cz/cz/kondenzatory/elekt … /X6U9.html kam to mám kousek a vyhnul bych se tak poštovnému

Re: Renovace Dual CV 1600

Ty staré 4558 mají možná vyšší cenu než půlka tohohle krámu smile.

Generálkoval jsem před dvěmi lety podobného Duala a upřímně řečeno, za moc to nestojí. Teda ve srovnání s Teslou té doby je to dělo, ale je to zkrátka spotřebka velmi průměraná.

Web

(upravil ythren 29. 3. 2012 23:54)

Re: Renovace Dual CV 1600

tak by mě zajímalo proč by měli mít vlastně takovou cenu? nemyslím, že by hrály líp než dnešní typy. Tehdá bych řekl, že je tam dávali proto, že prostě nic jiného moc nebylo.
Chápu, že to v dnešní době už není žádný hi-end a mám ho popravdě hlavně na zabavení a poučení se. Lehce sem teda doufal, že to nebude úplná tragédie smile Tak bych se zeptal jak je na tom ten konec třeba ve srovnání s LM3886?

Re: Renovace Dual CV 1600

Protože je používají tvůrci replik vintage techniky. To je jako dřevo z 200 let staré skříně, autentická kvalita, autentický červotoč...  smile

Web

Re: Renovace Dual CV 1600

tak to je hezké smile neplánoval sem je teda hodit do koše smile tak kdybys je pak sám chtěl, nebo o někom věděl, tak je klidně přesunu

(upravil ythren 11. 4. 2012 16:34)

Re: Renovace Dual CV 1600

tak renovace je prakticky hotová.
Jen sem narazil na pár drobností.
Konce trochu brumý (elektrolytama to není, tipnul bych to na ne uplně ideální vedení země) je tam i nějaká vyšší složka, jelikož to jde slyšet i ve výškáči. Ale není to tak tragické, jelikož to jde slyšet jen s uchem na reproduktoru.
Když přepnu na gramofon a dám to dost nahlas, tak je to jako poslouchat příboj u moře, jak to šumí. Což bych dával za vinu použitým tranzistorům.
a při přepnutí na cokoliv jiného, při hlasitosti naplno, tak je slyšet nějaký šum z éteru. Ale to je asi dost tím, že je tam v korekčáku vložený předzesilovač se zesílením asi 10x. Kterému to zesílení asi pěkně snížím tak na 2x-4x. Jelikož citlivost na vstupech 150mV už dneska opravdu nepotřebuju. Staré kazeťáky a podobně na to jistě připoojovat nebudu. Jediné co, tak to samozřejmě oslabý ten gramofonový vstup.
Jenom podotknu, že sem tyhle věci nezpůsobil já tou renovací, ale že to tam figurovalo už předtím, jen snad ve větší míře.

Edit: tak brumění dosti zlepšeno lepším vedením země, než původně bylo.

Re: Renovace Dual CV 1600

No jo, mnohdy je rozumnější investovat čas a peníze do stavby nového stroje (např. DPA110, 223..) než nějakého 30 a víc let starého křápu...

Web

Re: Renovace Dual CV 1600

to je celkem fakt, ale celá tahle sranda zes + součástky mě vyšli kolem 2500 což je vpohodě a potřeboval jsem nějakou zábavu teď na dva týdny, než nastoupím do práce. Hlavně sem se na tom něco naučil a poučil a víceméně to mám fakt dost jenom na hraní. A je lepší se poučit tady, než si pak podělat DPAčko smile , které snad bude až budou peníze. V mezičase si busu hrát s tímhle.

(upravil sinclair 14. 4. 2012 16:03)

Re: Renovace Dual CV 1600

NJM4558 napriklad 30 let stare jsou 1. zcela bezpecne originaly a za 2. maji dosti pravdepodobne i jinou topologii a vnitrni kompenzace a timpadem jiny zvuk a chovani v limitaci, protoze skutecne vyrobci kytarovych efektu po techto starych OZ jdou jako po uzenem.
Napr. panu Horkemu /HOT-AMPS/ jsem sehnal ze skladu Onkyo 150ks originalnich NJM4558, vyrobenych v roce 1978. Drahe sice byly, to je fakt, ale Horky jen mlaskal blahem.

Co se tyce NJM4580DD, tak pokud je to original /ktery zase, jen a pouze sezenete jen ve skladech Onkyo nebo Pioneer/, je zvukove vyborny a co se tyce sumu, tak sumi mene, nez v soucasnosti vyrabene NE5532 od Texasu. NJM4580D Onkyo si muzete objednat u firmy AME /doporucuji jednat s panem Winterem/, stoji sice asi 40Kc, ale sumi znatelne mene, nez napriklad NE5532 z kterehokoliv normalniho obchodu.

Pro mene zasvecene : suffix DD : první decko znamena pouzdro DIP8, druhé decko selekci na sum, pak jeste existuji /a to si zrejme nechavali vyrobci zvlast tridit/ napriklad NJM4560DX, kde to X znamena jeste lepsi sumove vlastnosti, nez D. Radou DD a DX se osazovaly bud CD prehravace, pripadne sluchatkove vystupy zesilovacu a prehravacu. Nekolik takovych historickych kusu mam a bohuzel se mi pri srovnavani potvrdilo to, co pisu vyse, tzn. ze ty stare kusy takto znacene sumi znacne mene, nez soucasna produkce.

Co je pri repasich potreba vyhazet, tak jsou Mitsubishi M5218L, to je hrozny svinstvo. Tyhle svaby maji nejak extremne haklive vstupy, protoze uz jsem z mnoha pristroju cca 30-35 let starych vyhazoval tyhle svaby jen proto, ze mely pravdepodobne nabourane vstupy, timpadem se objevil na vystupu dost vysoky ofset, ktery zpusoboval chrasteni potenciometru apod., pricemz se to svadelo treba na elyty nebo na potaky.
Nepokousejte se pri renovacich starych stroju jen tak od oka nahrazovat operak M5220L-ma totiz dovoleno pomerne vysoke napajeci napeti, takze nez misto nej zaletujete neco lepsiho, zkontrolujte si, jakym napetim je napajen, obvykle to napr. u Pioneerů byva +-20V, coz tento stary operak cini temer nenahraditelnym. Zcela urcite by se neco naslo, co snese napr. +-22V, u nas je to napr. MAC156, ale to je z blata do louze..Mozna, ze Burr-Brown ma v sortimentu nejaky operak, ktery snese vyssi napajeni, ale ten zcela urcite nebude levny ani snadno dostupny. Nekdo me muze povazovat za barbara, ale pokud v nejakem hodne starem stroji na tento operak narazim, s povzdechnutim ho tam nechavam.
Dalsi takovej starej hajzl je NEC uPC4570L, ktery krome toho, ze sumi jak svina, dela latch-up, znamy z nejstarsi operakove rady 709, u nas MAA501-504. V zajmu objektivity nutno dodat, ze ten NEC to dela az pri daleko vyssim rozdilovem vstupnim napeti, nez 709.
Kdo nevi, co je latch-up, necht si prosim za domaci ukol nastuduje smile

EDIT: jeste jsem zapomnel dodat, ze je kupodivu mozne z rady MAA501-504 /spise jen MAA502/ vybrat kusy, ktere sumi podstatne mene, nez NE5534 koupene v TME. Rada 709 je pres svoje stari pomerne rychla a nebyt toho latch-upu /ktery se da koneckoncu osetrit, viz Dostal/ a kulateho pouzdra, ktere nikam nepasuje, daly by se normalne pouzivat. Pomerne velmi dobre radu 709 opraskli vychodni Nemci pod oznacenim A109D, dost malo jim to sumelo a dalo se to v Tesle koupit levneji, nez nejhorsi MAAcko. Vzdycky, kdyz jsem nekomu generalkoval Studiomix 6-130, vyhazel jsem ze vstupu a mastru ty nase MAA503 a osadil temi nemeckymi a na ten sup sel odstup sumu u vstupu o 15dB nahoru, MAA503 jsem nechal jenom v zesilovaci pro echo a pro merak.

Web

Příspěvky [1 až 20 z 21]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Renovace Dual CV 1600

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£