Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Sluchátka » Sluchátkový zesilovač - brum

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 25]

(upravil Bina 19. 2. 2012 20:54)

Téma: Sluchátkový zesilovač - brum

Prosím o radu:

U sluchátkového zesilovače  Dynavox CSM 112 je v tichu slyšet jemný brum zdroje. Alespoň já to na zdroj typuju, protože brum je slyšet stejně jak se zapojeným zdrojem signálu, tak bez něj, naopak v okamžiku, kdy vypnu napájení, ale zesilovač ještě malý okamžik žije z kondíku, brum mizí.

Zkusil jsem odstínit plechem trafo a vše, kde je střídané napětí (viz. http://biny.wz.cz/temp/Dynavox_CSM_112-1.jpg) - za plechem je trafo i vedení 220V ke spínači, plech je přišroubovaný k šasi a protože je skříňka černěná, je pro jistotu spojený se zemí vstupů.
Brum je stále stejný. Předtím, než jsem přidal toto pomocné stínění, jsem zkusil odpojit zelenožlutý zemnící kablík, ale ani tak se nic nezměnilo.

Jako zdroj tam je takový mrňavý usměrňovací můstek, kondík 2m2, 7815 a kolem ní 2x 100nF, což je, myslím, pro tenhle zesík dostačující.

Co myslíte, že by mohlo ten brum generovat? Pomohlo by vyhodit trafo ven, případně tam dát toroid? Případně může být problém ještě v něčem jiném?


BTW: Ten zesilovač s mými zdroji signálu zesiloval tolik, že noční poslechová hladina byla optimální skoro na začátku běžce potenciometru, který zde má poměrně špatný souběh. Ubastlil jsem proto na vstup jednoduchý odporový dělič (17k8 + 5k6, ze kterého beru signál proti zemi) - není to neco proti něčemu?

Předem dík za odpovědi. Pokud se ptám blbě nebo na blbosti, sorry, jsem v elektronice v zásadě věčný začátečník:-)

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

já bych poradil dát za usměrnění kondík např. 220u. Mě to vždycky se šumem hodně pomohlo. nej by bylo vyvést drátky a kondík umístit dál od DPS. K němu paralelně ještě pro jistotu 100n.

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Ona není totiž zem jako zem smile  Měl bys ten vydělený signál vztáhnout (vydělit) vůči zemi na plošňáku ( a i tam není zem všude stejná) a né to dělit vůči zemi, která je na plechu u trafa - čili se dotoho plechu indukuje nějaký ten brum (z magnet. pole trafa). Takže si najdi správnou zem, pravděpodobně u potenciometru hlasitosti apod. (neznám to sch.) ...

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Dík za reakce.

Yeayer: Takže doporučuješ v zásadě dát k tomu 2m2 ještě paralelně 220u a 100n. Můžu to zkusit, pověsím to na vývody můstku a dám dál od DPS. BTW: V můstku problém být nemůže? Nebylo by lepší poskládat usměrňovač ze 4 samostatných diod?

zuki: Po pravdě řečeno mě ta zem vstupu připojená na kostru taky zarazila, ale tak už to bylo od výroby. Na zem na DPS to je připojené přes stínění kablíků, které vedou od cinchů do DPS, takže vlastně radíš odpojit ten zelenožlutý drát? To jsem zkoušel (ještě před tím, než jsem dodělal stínění plechem) a nijak se to neprojevilo. Zkusím to ještě jednou, s tím stínícím plechem.

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

1) Ještě napiš, zda je přívod k rozvodné síti 230V proveden 3mi (zapojen žlutozelený drát z nuláku) nebo 2ma drátama, tzn. zda je to v tříde I nebo II. Vypadá to spíš na dvouvodičové zapojení.
2) Nevidím ( je tam celkem špatně vidět) u můstku "odrušovací" kondíky.  Pokud tam nejsou a je-li tam misto můžeš dát přes každou diodu můstku 63V keramiku 100nF (celkem 4ks). Pokud je tam místa málo, tak celkem stačí, dáš-li 100nF (celkem 2ks) z každého AC na zem (gnd).

Víc ti dnes neporadím, vypil jsem už celkem dost červeného... smile a jdu spát.

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Bina: to je jedno, jestli můstek, nebo samostatný diody. Ale zkus to s tím kondíkem - mělo by se to slyšitelně projevit. Jinak to co řiká zuki - ke každý diodě paralelně 100nF keramiku.

(upravil Bina 20. 2. 2012 9:36)

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Je to připojené 3mi vodiči, nulák je uchycený na skříňku za trafem, není to na fotce vidět.

Odrušovací kondíky tam určitě nejsou, ale 100nF se tam zespoda snad vejdou. Než ale desku vyndám, budu muset přijít na to, jak je k potenciometru upevněný knoflík. Nenašel jsem žádný šroubek, obávám se, že je napevno nalisovaný. Podrobně jsem to ale ještě nezkoumal.

Jinak co se týká zemění, až na ten slabý brum, který nazávisí na poloze potenciometru je to tiché. Když jsem žlutozelený vodič odpojil a odpojil i signál. kabely, začalo to intenzivně chytat rušení, takže před DPS to asi moc uzemněné není.

Každopádně dík za rady, dopájím ty odrušovací kondíky a dodatečnou filtraci, jak radil Yeayer a dám vědět, jak se věci mají dál.

EDIT:

Detailnější obrázek DPS je na http://img152.imageshack.us/img152/6413/p1000637er5.jpg Jak je vidět, odrušovací kondíky tam nejsou. Co se týka 100nF u stabilizátoru, nejsou daleko od IO? Mám takový, že by měly být co nejblíž vývodu. Trochu mě tam mate ta 5V zenerka - až vyndám desku, skusím si to překreslit a podívat se (tedy pokusit se), jak je to zapojené...

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Pokud je to připojeno k síti 3ma drátama, tak nemůžeš jen tak odpojovat zemění krabičky apod...

Možnosti proč je tam slabý brum:
1) Je špatně udělán plošňák - pak ti asi pomůže udělat malou destičku s můstkem který odrušíš kondy 4x100nF a za ně na DC dáš ještě elyt 470-1000uF . Pak ti půjde do desky DC a brum by se měl zmenšit.

2) Brum je vytvořen vyrovnávajícími proudy mezi dvěma zařízeními v konstrukční třídě I nebo ve třídě II a I. Pak bude jeho odstranění podstatně náročnější. 

To o jaký případ se jedná bys mohl zjistil tak, že bys do přívodu sítě dal dvoupólový vypínač a vypnul L a N a PE = žlutozelený drát v přívodu nechal zapnutý a propojený na kostru tak jak byl od výrobce. Pokud by to i po vypnutí stále cca stejně bručelo, tak je rušivé rozdílové napětí mezi zdrojem signálu a sluchátkovým  zesilovačem. Taktéž může jít o kombinaci obou případů. Někdy pomůže vše zapojit na stejnou zásuvku a případně prohodit L a N na nějakém trafu či u třídy II otočit vidlici v zásuvce.

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Zuki:

Že nemám odpojovat zemění krabičky je mi jasné, taky jsem to nedělal. Ten žlutozelený drát na fotce pouze spojuje signálovou zem s PE vodičem, který je ke krabičce přišroubovaný za trafem.

Ad 1, dodělám odrušení na stávající DPS a uvidím, co dál.

Ad2, Chápu to dobře, že mám přerušit fázi L a střední vodič N a nechat zapojené pouze PE? Brum by měl být slyšet při vypnutém zesilovači?

(upravil zuki 20. 2. 2012 20:13)

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Ad2) ano myslel jsem to tak, ale je to zbytečné - viz popis níže.

Podíval jsem se pořádně na tvoji druhou detailnější fotku a tam je vidět, že je tam vypínač (na první fotce není vidět). A vypíná se to jen jednopólově a pokud ti při vypnutí tímto vypínačem zmizí brum (než spadne napětí na kondech), tak je chybně plošňák. Proniká ti brum z nabíjecích proudů kondíky (elytem) do signálu (signálové země).
Zkus to odrušit kondy 100nF k můstku a pokud to významě nepomůže, tak můžeš buďto zkusit zvětšit filtrační kondík (pravděpodobně to pomůže jen zčásti), nebo to usměrnit jinde a přivést do desky DC - tak jak jsem to už popisoval výše.
Pro možnost úprav na desce ( bez nutnosti to usměrnit jinde) by se musel vidět plošňák a může to být i špatně proveditelné (přeškrábat špatné GND cesty a prodrátovat to správně).

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Fotku plošňáku jsem dal na http://biny.wz.cz/temp/DPS-Dynavox.jpg. Je tam spodní strana, stejně orientovaná horní strana a  mizerný pokus o prolínačku.

(upravil ondra323 20. 2. 2012 22:35)

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Jestli je zem vstupu připojená do DPS jen přes šasi, tak se vůbec nedivim, že to bručí. Vem licnu(dvě) a spoj každou zem obou cinčů, přímo připájením na ten cinč, s mínusem toho napájecího velkého kondíku(centrální zem)-to by pomoct mělo. Připájej taky to stínění i na druhým konci u cinčů.

Zvětšování kapacity a ani nějaký paralelní odrušovací kondíky nemůžou pomoct ( tedy pokud není v háji ten hlavní vyhlazovák). Tohle je zemní šmytka jak vyšitá:).

Nikdy neodpojovat ochraný vodiče od čehokoli!!! To by se mělo učit už v mš.

Dělič na vstupu z odporů notabene takhle velkých impedancí taky není nic dobrého. Je třeba snížit citlivost zesilovače. Timle děsně zvýšíš šum.

Web

(upravil Bina 20. 2. 2012 23:01)

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Ondra323:

Zem cinchů je přivedené stíněním kablíku do DPS a odtud klikatou cestičkou na mínus toho kondíku.  Kdybych ty země připojil ještě jednou napřímo, tak bych právě zemní smyčku vytvořil, ne? Možná je chyba, že je signálová země spojená s PE vodičem od těch cinchů a ne od filtračního kondenzátoru.

Nebylo by lepší odpájet stínění kablíků od cinchů (ale nechat je zapojené do DPS), země cinchů, jak jsi radil, přopojit licnou s mínusem toho kondíku a odtud propojit s místem, kde je na krabičku připojení PE vodič. Samozřejmě zrušit propojení cinchu s krabičkou a i stínící plech pripojit na PE vodič.

Byly by tak všechny signálové země propojeny na jednu zem na DPS a ta pak na PE vodič.

EDIT:
Ad dělič - napadlo mě, že by bylo lepší snížit zesílení, ale nevím, jak to udělat, tak jsem to vyřešil takhle. Poslechově se šum nezvýšil, jak jsem psal, v tichu je slyšet jen brum, šum žádný. Ale uznávám, že by to bylo mnohem čistější řešení.

(upravil zuki 21. 2. 2012 0:12)

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Ondra323:
1) dělič že podstatně zvýší šum - kecy, kecy, kecy. Co asi tak dělá potenciometr hlasitosti - taky dělič, že... Každý odpor šumí, to je jasné, ale schválně nám řekni o kolik (uV...) ten dělič zvýší šum. Až tedy zjistíme hodnoty odporů v děliči...
2) snížit zesílení lze a je to zde asi nejjednodušší řešení, pokud nenaruší stabilitu zesilovače - což se může občas stát. Konkrétní zapojení neznám, takže je to složitější řešení než udělat dělič na vstupu. Musel by sehnat sch atd...
3) pokud si četl pozorně, tak když vypne napájení, tak nic nebručí - čili je asi chyba v usměrnění AC napájení. Nahodilé popropojování zemí také často nevede úplně k cíli, ale často jen k malému zlepšení. Je nutno odhalit příčinu neb pokud je na plošňáku něco blbě, tak je lepší to zkusit opravit.
4) Na fotce plošňáku je vidět, že se někdo aspoň trochu zamyslel nad gnd, ale stejně je tam pár chybiček. Např. přívod ke stabilizátoru nevede od elytu, ale hned od můstku ( na spoji vzniká pár mV úbytku a ty se mohou dostat dál do obvodu). A vypadá to na stabilík podložený zenerkou, takže velké potlačení rušení se nekoná... A zem ke stabilíku vede taky až cca v 1/3 vzd. spoje elytu k můstku... Copak je to tak složitý přivést spoje od můstku k elytu, pak to napájení přivést z opačné strany pinů elytu (než jsou přívody od můstku) na stabilík a teprve zde to rozvětvit do obvodů?
5) zkusil bych ty děliče na vstupu zapojit zespoda na plošnáku na místech kde jsou vstupní stíněné kablíky - mezi to gnd ( pin stínění vstupu nebo minus elytu) a ty původní vstupy. Nebo si k děliči na vstupu vyveď zem z plošňáku. Ty stíněné kablíky od vstupů zřejmě nemají vyvedenou gnd (nebo to není vidět).

Objasni prosím ještě PE (zelenožlutý) propojení. Když tak na to koukám, vypadá to skoro tak, že původní zapojení mělo zapojený PE (zelenožlutý) jen na kryt neb žádný původní propoj na GND zesilovače nevidím. Nebo je tam v zákrytu přecejen propoj ze stínění kablíků na GND konektorů a pak na PE. Jak to tedy je (a bylo) a sděl hodnoty děliče na vstupu. Ty fotky nezachycují tuhletu oblast moc zřetelně. A když je to vyrobeno v třídě I , tak by tam ten propoj na PE měl být... Vyjímky existují ( např. ve zdrav. technice může být ve třídě II použit PE k odrušovacím účelům atd... A také např. v Chině a i jinde si z toho občas moc hlavu nelámou...

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

ondra323: mě to vždycky od síťovýho brumu pomohlo, tak neřikej, že nemužou pomoct. Právě že když se odvedou dva kablíky a na ty se dá např. 100-1000u, a k tomu para 100n a jdou za můstkem, tak to vyhladěj pro ten další kondík kterej je v DPS, a tím pádem to eliminuje ten brum skoro dvojnásobně. Možná je to co jsem napsal blbost, ale jinak si nedovedu představit, jak to teda funguje...

(upravil Bina 21. 2. 2012 9:15)

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

zuki:

1. dělič jsem udělal 17K8 + 5K6, signál beru z 5K6. V zásadě jsem uvažoval tak, že vstupní potenciometr mívá cca 20-50k, tak jsem použil řádově stejné hodnoty, které jsem dokázal sehnal. U nás ve městě jsem ještě tak sehnal odpory, ale kondíky už budu muset asi někde objednat...

2. schéma jsem zkoušel vygooglit, ale nic jsem nenašel. Jestli se mi do toho bude chtít, tak zkusím schéma překreslit z DPS.

4. to,že je elyt stranou od stabilizátoru, mě taky trochu zarazilo. Přitom je na té desce tolik místa...
Nebylo by lepší přerušit spoj od můstku do stabilizátoru a natáhnout ho drátem od plus kondíku na stabilizátor?

5. ty stíněné kablíky mají vyvedenou GND. Do DPS je připojená na prostředním pinu, u cinchů na spojené země - je to vidět na té první fotce na druhém páru cinchů. Tada - já o nich píšu jako o stíněných kablících, ale ono je taky možné, že to je jen nějaká trojlinka. Pak by se mohl brum indukovat na přívodech do DPS, že?

Ad PE - PE z přívodního kabelu je přes očko přišroubováno na krabičku vzadu za trafem. DPS je s PE propojena přes tu žlutozelenou spojku od země cinchů na krabičku. Nemůže tady vznikat ta smyčka? Jak jsem psal - odpojil bych tu spojku a mínus elitu bych licnou připojil na očko, kde je PE připojený ke krabičce. Všechny signálové země by tak byly připojeny do jednoho bodu (mínus elytu) a odtud pak na PE.

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Postřehy máš správné, tak něco zkus. Dnes už nebudu mít čas se tomu věnovat.

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

V pohodě, už jste mi tady věnovali času habaděj.

Večer to zkusím přepájet a dám vědět, zda došlo k nějakému zlepšení.

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Přezapojil jsem zemění tak, jak jsem psal v minulém příspěvku a změna nenastala žádná. Když jsem na tom večer dělal, všinul jsem si, že trafo samo po zapnutí vrní - je to v pořádku?

Jako další věc tedy zkusím doosadit odrušovací 100nF kondíky, paralelní 220u dál od DPS, jak radil Yeayer, případně dát usměrnění mimo DPS. Pak už jedině externí napájení, nebo možná nahradit trafo nějakým malým toroidem?

Re: Sluchátkový zesilovač - brum

Máš tam zkrat, přezapojil jsi tam něco blbě.

Příspěvky [1 až 20 z 25]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Sluchátka » Sluchátkový zesilovač - brum

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£