Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 9)

Audioweb.cz » Reproduktory » 8BR40 nebo ARN-226?

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 ... 9 »»»

RSS

Příspěvky [61 až 80 z 171]

(upravil jik 25. 4. 2007 13:26)

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

Hoši, kteří tomu rozumíte, mám takovou prosbu, už delší dobu mi to vrtá v hlavě a teď  trochu využiju tohoto vlákna. Možná by to zajímalo i otatní kdo to neví. Nemám praxi se simulováním, vždy jsem vycházel ze známých skutečností (čily pro mě daných) - dopurečené objemy atd. Můj první dotaz zní, jaká je fyzikální podstata izobariku (tamdemového uspořádání dvou basáků), že membrány jdou ruku v ruce a výsledkem toho je poloviční nutný objem ozvučnice. Jaká je cesta k tomuto výsledku? A druhý dotaz, kdysi jsem patřil k těm, co si myslí, že basrexlex (teď už mám na mysli konstrukci s jedním basákem) je východisko z malého objemu, aby se účinnost na basech zvýšila, ale je všeobecně známo, že opak je pravdou, doporučené objemy pro uzavřenou ozvučnici jsou vždy menší než pro BR. Čím to je? Nenadávejte, nesmějte se, ale teorii a fyzikální vysvětlení k tomu neznám. Dá se na tyto dva moje dotazy nějak v kostce odpovědět? Dík.

(upravil mirulu 25. 4. 2007 13:48)

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

S izobarikem sice můžeš použít poloviční objem, ale výchylky obou repráků budou stejný. Navíc ti klesne citlivost o několik dB.

2 Halen: Doma mam dva bassreflexy 81x170, to je kurňa málo sad Škoda. Ale koukám v Bassboxu, že se to ani moc nehne. Sicce to budu ladit na 46 Hz no, to taky neni dobrý, ale zas tim hustym tlumenim si sundám trochu ten hrb kterej tam vznikne

Mimochodem, kde si můžu přidat reprák do databáze v tom Bassboxu. Nikde to tu nevidim. Si napíšu parametry, ale nikde neni save. ...

Web

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

No to je jasný, uvádí se že o 3dB, někde se taky píše, že u středů to klesá ještě víc, ale mě jde o princip, proč tomu tak je.

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

2 Viper, ona má všechen nábytek bílej, možná jí přemluvim, aby to aspoň byla bílá imitace dřeva a ne jenom bílá.

Web

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

Půjdu na to od lesa, bez teorie.
Basreflexem ladíš rezonanci objemu bedny a rozměrů nátrubku. Problém u malých ozvučnic ovšem je, že se při rozumném průměru nátrubku nedají naladit na požadovanou frekvenci (dostatečně nízko). Klasický případ by byla třeba basreflexní ozvučnice pro Peerless XLS12. 40L, 20hz. Zkus si to schválně v nějakém programu nebo kalkulačkou, jaká vyjde délka nátrubku při průměru třeba 10cm (na 12" skoro málo) přes půl metru. šílenost. Zatím co pro stejné ladění v boxu s objemem 100L stačí délka nátrubku odhadem kolem 10cm. Tohle samozřejmě zvyšuje nároky na kvalitu reproduktoru.
K tomu izobariku - princip je přesně ten, jak jsi ho popsal. Máš dvojitou sílu pohonu, pro dvojnásobnou hmotnost membrány - tedy teoreticky pro stejný odpor, jenže se stejnou plochou membrány. Plocha membrány vstupuje do výpočtu ekvivalentního objemu, takže ve výsledku je poloviční objem boxu proti jednomu repru. Výchalka takového repra ovšem zůstává stejná jako jednoho, tedy maximální SPL také. Je ovšem pro takovou SPL potřeba dvojnásobný přikon, protože živíš dva pohony. Tenhle výkon nutný navíc je právě daň za onen nižší potřebný pracovní objem. Dvojice má tedy (z potřeby dvojnásobného příkonu) -3db citlivost. Frekvenčně se to dá použít v podstatě pouze na subwoofery, protože vyšší prefkvence spolehlivě utlumí hmotnost a poddjanost vzduchu mezi membránami a rozdíly mezi pohony té dvojice.

Už se tu probíralo spoustu možností jak nějakým podobným fíglem objevit ameriku.
Momentálně si hraju s myšlenkou postavit 2,5pásmo tak, že bas bude v pseudoisobaricu se (shodným)středobasem s lehce větším prostorem mezi nimi v uspořádání magnetem k membráně. Takovým, aby umožnil přednímu středobasu práci na frekvencích řekněme 200hz+, ale pod touto frekvencí by tato dvojice pracovala jako push-push isobaric.
Je to čistě myšlenkový pokus, takže zkušení pište postřehy. Byly by to bedničky na tichý poslech, protože limitem je pořád SPL jednoho měniče, ale 2.5 pásmová konstrukce by snížila impedanci dole a umožnila prostřednictvím dvou měničů z menšího objemu vyždímat lepší cháru. Obdobně by šel využít dvoucívkový reproduktor, nebo tak jak to má FOCAL, bas a středobas jsou shodné, ale středobas má ještě vlastní mrňavý magnetický obvod a cívku pro středotónovou větev výhybky. Se dvěma měniči tedy jde 3pásmo, se 3 měniči 4pásmo atd.

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

mirulu: No jo, tak to pak jo... Ale i přesto bych se přikláněl k tomu, nedělat to vyloženě čistě bílý, jak někde do kópelky, ale v té imitaci dřeva (co je skoro bílá...). Nevim no, je to věc názoru samozřejmě, ale řekl bych, že s nejakou tou imitací dřeva to bude vypadat líp...

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

Ten Isobar sem zkoušel a citlivost klesne ale hraje to fakt slušně.

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

To Michal: Dík. Jinak isobaric jsem právě taky kdysi zkoušel a protože to fungovalo, o to víc mě to zajímalo proč.

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

Čau, tak sem si to namodeloval.

http://img214.imageshack.us/img214/2936/ivetasa2.jpg

A chtěl bych radu. Bílá tapeta s imitací dřeva mi neprošla. Tak to musí být hladce bílé. Musí to být čistá práce, takže jaké metody na to použít? Muj typ je přední desku natříkat bílou barvou a zbytek potapetovat bílou tapetou. Jo a co kdybych pak láknul i tu tapetu lakem, aby se to pěkně lesklo

Web

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

A proč to nenalakovat celé?

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

Taky možnost no, ale já sem na sprej a prostě barvy takovej anti, takže budu mít práci určitě jenom s tim předkem. Taky to můžu nanášet válečkem, jestli by to mohlo být mírně zdrsněné.

Web

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

Nesmíš kupovat laky za dvacku z OBI.

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

Jelikoz to bude zanedlouho i u mne aktualni, Michale nemas doporuceni nejake presnejsi, co napr. pouzivas Ty ?

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

Jak to tu tak ctu taky chcu delat 8BR40+GTC. Nejsem tak zatizen na basypyco, takze co by bylo lepsi pro toto closed? Bedna uz je, ale dura na BR este ne. Ikdyz taky to delam zespod (Ukazal sem to karlosovi a ten to uznal jako fajne) mozna by se dal ucpat. No uz mi chybi jen vyhybka, no sice prachy na vyhybku. A muzu hrat. Takze doporuceni? Closed ci BR, popripade jak to ovlivni nizke frekvence. Simulacim neverim.

Web

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

Uzavřená 30l. Karlosi, jak to máš vlastně ty?

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

Jde mi i o mojí špatnou zkušenost s těmi levnými laky ve sprayi. Zatím jsem se do lakovaných beden moc nepouštěl a když tak pouze precizní práce se štětcem a nitrolakem. Kdybych měl najaké "luxusněvzhledové" ambice co se laku týče, asi bych si to nechal udělat. Známý má autolakovnu. smile

(upravil Karlos 26. 4. 2007 14:26)

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

antonio 40 vented smile ale ten objem není ani tak kvůli zvuku ale kvůli velikosti a BR mám dole, a je nalděn  na nějakých 33hz .. No v neděli je budu mít doma tak je pořádně testnu, Ale je to uděláno dobře jsou celkem malé, a když bude potřeba zaliju br betonem big_smile  trošku betonu vliju aj do beden a mám 30closed. mohu si libovolně měnit objem a zkoušet closed-vented...
mirulu takže jestli chceš tak počkej do neděle a já to otestuju a řeknu ti jak to bude hrát close/vented a ve 40ti litrech a v 30ti a pak poreferuju.
Jinak 30l/closed  http://img149.imageshack.us/img149/6426/testzl1.th.jpg nic extra no ... ale zase GD to má parádní . .
Mohl by my vysvětlit nějaké neýhody ladění beden s hrbem ? Jako když myslím že reprák má na 50hz -3 dB a já ta mten hrb udělám, je tam nějaká nevýhoda kromě maximálně nejistého výsledku ?

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

to nahodou neni na uzavrenou ozvucnici s 8" vubec spatny.jinak ten hrb je dobrej u mensich repro, budete mit alespon pocit, ze basujou, ale u 8" uz je to disutabilni, 10" a vic bych uz na hrb neladil.

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

2 Karlos, já stejně ještě nemam ty repráky, budu je objednávat, a navíc to budu dělat až tak za měsíc. Ted mam státnice, tak neni čas.

Web

Re: 8BR40 nebo ARN-226?

Na DNB bych udělal hrb jako kráva.

Příspěvky [61 až 80 z 171]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 ... 9 »»»

Audioweb.cz » Reproduktory » 8BR40 nebo ARN-226?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£