Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Reproduktory » Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 37 z 37]

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

Nebo tak smile Ale předpokládám, že jsem ti neřekl žádnou novinku. Neber mě teď za slovo, ale myslím, že nijak. Qms se změní dle toho cos právě napsal, rms zůstane konstantní jakožto mechanická vlastnost závěsu.

(upravil check 29. 8. 2007 17:11)

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

Když jsme todle vyřešili, nastavá otázka, co se děje s příkonem vzhledem k obrovské impedanci na fezonanci posunuté do bedny? Je maximální příkon stejný jako frekvenčně jinde, kde je normální impedance?

Web

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

tak podla mna je lepsie podladit br pod fs tak o 5-10hz viac ne... bo prave tym ze sa podladi sa zmensi vychylka v tych vyuzitenych 10-15hz pod fs a tym padom aj skreslenie.. tot moj neodborny nazor

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

podle mě správný názor, protože většinu práce zastane basreflex smile

(upravil Halen 1. 9. 2007 8:25)

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

Crash & Shade

Na prvni pohled logicka myslenka; na druhy pohled nekolik chyb

- bassreflex neni zazracne perpetuum mobile, "hrajici" samo.
- bassreflexem "hraje" jen castecne fazove otoceny signal ze zadni strany membrany
- bassreflex ma vzdy vlastni rezonance zanasejici dalsi zkresleni (jak velke zavisi na kvalite, mozna zatlumeni? natrubku)
- bassreflex ma vzdy pazvuky zpusobene nelinearnim proudenim vzduchu v natrubku
- bassreflex ucinne snizuje vychylku jen ve velice uzkem pasmu nekolika malo Hz kolem ladeni
- pod ladenim bassreflexu leti vychylka tak strme nahoru, ze u reproduktoru s vysokym Fs (a logicky i relativne vysoko ladenym natrubkem) muze dojit pri vybuzeni signalem o hodne nizkem kmitoctu nejprve k masivnimu zkresleni, pote k prekroceni XMax a jeste masivnejsimu zkresleni a nakonec k mechanicke limitaci s neblahymi nasledky, jakymi je napr. naraz kmitacky o magnet
- bassreflex neni nutne ladit pod Fs reproduktoru, ktery sam o sobe ma Fs dostatecne nizko

Porad marne hledam nejaka mereni zkresleni reproduktoru (jakehokoli) pod Fs na netu ... bud neumim hledat nebo to opravdu nikdo seriozne nemeril.

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

1)perpetum: to snad víme ale proč to píšeš jako nějakej zápor?! reprák bys odstranit nehctěl? když taky není tak dobrej aby byl perpetum?
2)to je vlastnost basreflexu, co z toho?
3)když je kvalitní, nejlépe dřevěný...
4) jak vždy? když je dost dymenzovanej a velkej tak pazvuky nemá, nebo má tak malé že to z metru neslyšíš ani jako nějakej rušivej efekt, šum, nic. prostě o něm nevíš.
5)velice úzkém pásmu?  já bych to uplně netvrdil, respektive - co je velice úzké pásmo? 10Hz? při kilohertzu asi ano....
po správném nastavení to jde často udělat tak že těsně před dosažením Xmax na potřebném výkonu začne pracovat basreflex a účiině tak napomáhá jít s frekvencí níž.....
6) ano, to je přirozená daň za díru v bedně. musí se zařadit nějaký hornopropustní filtr nebo subsonic (to samé...)
o tom přece ale audio je ne? všechno to zjistit, vyměřit a nastavit aby to makalo. pokud si vybereš reprák do basreflexu, musíš si dobře nastavit ten poměr SPL vs frekvenční charka při maximální výchylce (výkonu). pokud ti jde o to že v uzavřence tohle nemusíš, tak jsme zas na začátku kde jsme byli - že tam asi dáš hifíka.....
7)to nejčastěji dělají výrobci šmejdů aby z toho vymáčkli maximální SPL. My si kupujem už poměrně slušná zvučítka která kdyby se naladila nad Fs tak nám to na domácí použití bude k ničemu. můžou existovat výjímky samozřejmě. pak je ale podle mě ten problém že reprák s Fs nižším než je ladění basreflexu bude na té Fs frekvenci mít výchylku opravdu brutální.

tedy můj definitivní názor je že pokud ženeme reproduktor tak aby nejel na/přes Xmax, tak bude zkreslení malé, takže si můžem dovolit cokoli.

(upravil check 1. 9. 2007 15:57)

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

Největší nevýhoda BR je impulzní odezva, na ní je vidět, že repro na počátku signálu dostane hodně zabrat - musí rozrezonovat BR - výchylka je větší než u CC. Jakmile se rezonance ustálí, což je zhruba tak druhá vlna, výchylka klesne. Jenže největší sranda je, že todle platí pouze pro sinus. Jakmile přivedete jiný tvar signálu, nedejbože skombinovaný s velkou špičkou zrovna v první vlně, reprák hostane hodně po čuni. Pasiv je na tom kupodivu ještě trochu hůře.
Myslel sem, že jsme se shodli, že zkreslení závisí hlavně na X, a pod Fs je vždy větší než nad. Jenže Fs nám je reálně k hovnu, zájímá nás Fc - repro s nižší Fc může mít nakonec Fc stejnou jako Hifík (promiňte, že to sem tahám, ale HiFi a PA už jsou archetypy). Tím, že Hifíka zavřete do menší bedny přidáte hodně tuhosti do systému. PAčko s vyšším Fs zavřete do velké bedny, tuhosti přidáte míň --> Fc může být ve výsledku stejné. Takže s Fc jsme na tom řekněme stejně. Teď nás bude zajímat výchylka, no samozřejmě bude s větší plochou membrány menší. Co nás většinou limituje kus nad laděním BR? Právě celkový Vd a zkuste najít PA s Xmax 12mm!
A co takhle impedance na Fc? Kolik si myslíte, že do ní protlačí zesilovač výkonu.
Čím víc na to koukam, tím víc se mi líbí uzavřít repro do menší uzavřené ozvučnice a provozovat ho hezky  pod rezonancí, 12dB pokles doronat. Akorát to chce Vd kolem 1litru, a Q co nejnižší.
Achich, škoda že sou ty 21/24" tak drahé.

Web

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

check:
"Myslel sem, že jsme se shodli, že zkreslení závisí hlavně na X"
to jsem si myslel taky.

PA s 12mm? jak jsi přišel na 12mm? jinak 10mm se dá sehnat docela rozumně, a navíc pokud ti jde o kvalitu, tak za PA si určitě zaplatíš o ty tři palce větší koláč oproti hifíku za stejnou cenu, takže těch 12mm pak mít prostě a jednoduše nemusí.
k těm posledním větám: už to prosimtě nehu. tohle jsou zrovna kokotiny které v tomhle stádiu vůbec není třeba řešit.

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

S 12mm se dobře počítá a je to hodnota ne nepodobná Peerlessu XLS 12" a Eminence LAB12. 15" repro musí mít zhruba pro stejný Vd Xmax 8mm, 18" 6mm. Z 15" toho dosahuje jenom pár těch dražších kusů.
Jakém stádiu? Ta konstrukce mi přijde zatím nejlepší ze všech.

Web

(upravil luikas 1. 9. 2007 17:23)

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

i kdyz nebudu pocitat specialy typu Monacor SPH-380 nebo Ciare 15.00SW, je tu jeste furt spousta 15" vhodnejch pro ty nejnizsi frekvence. treba takovej 15P1000 od Beymy to zvladne s obdivuhodne nizkym zkreslenim taky od 25Hz pri hlasitosti se kterou s XLS12 nejde pocitat(uvedomte si, ze XLS s 50mm civkou pri plnym vykonu ztrati vuci ty Beyme dobry 2dB jen tepelnou kompresi). nehlede na cistotu tech klasickejch basu rekneme od 50Hz vejs, ktery pri tech par watech, ktery doma stacej na to, aby vam zacal vytejkat mozek usima. docela dlouho jsem porovnaval vyhody a nevyhody obou reseni a kdybych stavel sub, tak s podladenym profikem a eqvalizaci, i za cenu vetsi ozvucnice. 15" se ale do 100-120l vpoho vejde. nemluvim o financni strance. pro koho by 15P1000 byla moc draha, muze podobne pouzit napr. Kappu Pro 15LF,15G450N nebo 15G40 a dalsi. extremisti pak treba PD1850.
co se tyce zkresleni pod rezonanci- myslim-li ji nalazeni BR, tak nikdo jeho existenci nezpochybnuje, u BR subu by mel bej subsonic samozrejmosti, ladil bych ho tak 2-5Hz pod onu frekvenci. fs samotnyho repro IMHO nema v tyhle souvislosti cenu resit, klidne dam basak s fs 50Hz do BR bedny naladeny na 30Hz, kdyz to bude zvladat mechanicky (vychylka...)

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

jak řekl lukias. jde o situaci. pokud to nebudeš honit tak aby ti vytejkal mozek ušima, ani hifík ani PA nebudou mít velkou výchylku, a tím pádem problém mizí.

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

Idealni reproduktor pro me by byl takovy, ktery by v uzavrence mel rezonanci kolem 30Hz. Bohuzel zrejme takovy reproduktor v soucasne nabidce neexistuje a pokud ano, jsou to pouze subwooferove specialy pouzivane v subech typu Velodyne DD18.

IMO bych k repraku s Fs=50Hz neladil BR na 30Hz, viz prvni prispevek a clanek RNDr. Sykory. Reprak to sice zvlada mechanicky, ale ... viz ten clanek.

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

jasně. o to se tu snad nikdo nesnaží, a pokud ano, očividně nedělá dobře.

(upravil check 1. 9. 2007 20:38)

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

Rozlišujte Fs a Fc, v bedně to je úplně jinak.

luikas: Dobrý tip, o 1300 levnější a nepatrně horší je RCF L15P200AK 8/ohm. Docela se mi líbí, až nebudu vědět co s penězma, tak se dá výborně stohovat do malých uzavřených ozvučnic, ve 4 kouscích to pak dá 100dB na 15Hz. V BR funguje stejně jako 15P1000. Co víc si přát.

Web

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

na ty 15P1000 se mi libi krom jinyho i to nizoucky zkresleni, tim si nemuzu bejt u toho RCF tak jistej. a jeste jednou- u profiku je dobry ze u frekvenci pres 50Hz jde i pri hodne vysokejch hlasitostech jen par watu, tudiz maly zkresleni, nizky zatizeni zesilovace i menice, vyssi dynamika, velka vykonova rezerva... ladit repro s freeair Fs 35Hz na 30Hz mi treba pripada vpohode, staci si pohlidat impedencni charakteristiku, z ty se toho da vycist dost. to RCF se taky da.uzavrenka me nelaka

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

O víkendu jsem měl pujčenej sub Tannoy s 15", byť to byl gumák (nějaká studiovka), tak dost dobrý. Jsem rozhodnut udělat si subíka. 15P1000 je moc drahá, co zkusit třeba PD1550? Ten vypadá taky dobře, líbí se mi i to RCF.

Re: Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

15P1000 sezenes pod 6000. treba na beyma.sk , to to PD bude drazsi smile

Příspěvky [21 až 37 z 37]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Reproduktory » Zkreslení pod Fs reproduktoru - finální debata

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£