Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » zdroj k zesilovaci s TDA7293 (jako aktivni zesilovac do subwooferu)

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [11]

(upravil karlitos 1. 11. 2011 12:10)

Téma: zdroj k zesilovaci s TDA7293 (jako aktivni zesilovac do subwooferu)

Dobry den

Dostal jsem darem AV receiver SA-HE70. Zjistil jsem, ze k nemu muzu pouzit reproduktory ze sve soucasne 5.1 soustavy s vyjimkou subwooferu, protoze ten receiver ma pouze vystup na aktivni subwoofer. Zacal jsem tedy resit zesilovac a kdyz jsem si neco nasel na internetu jsem si na ebay z ciny koupil hotovy modul s tim TDA7293.

O tom jsem si tady na foru uz neco cetl a jsem docela zvedavy jak moc velky "smejd" to bude. Nehodlam z nej ale tahat nejake velke vykony, ma pouze ozvucovat subwoofer kdyz se divam na filmy a navic nechci zbytecne rusit sousedy. Takze doufam ze na tyhle ucely to bude stacit.

No ale ted resim napajeni. Moje znalosti elektrotechniky sou sice takove, ze rozumim tomu jak funguje obycejny zdroj (trafo + usmernovac + filtrace) i jak je to s tim symetrickym zdrojem, ale nejak si neumim poskladat dohromady potrebne hodnoty.

Rad bych si koupil stavebnici zdroje od nejake ceske firmy a k tomu patricny transformator. U toho cinskeho modulu se uvadi :

Power: AC 15V to dual 35V (AC needs rectifier) or DC 18V to 45V.
Transformer power: two-channel power transformer when the power of not less than 300W.
Power rectifier: two-channel when a total of not less than 40,000 uF, preferably 25A rectifier bridge above.
Output power: maximum output power 85W.

Jine ceske stavebnice s tim zesilovacem TDA7293 zase uvadi maximalni napajeni +- 40V. Lze pouzit i nizsi napeti ? Nekde jsem cetl ze to ale snizuje vykon toho zesilovace.

Dival jsem se po tech transformatorech, dedukoval jsem ze budu potrebovat nejake s vykonem 100VA. Docela nemile me prekvapila  jejich cena. Nsel jsem tento v nabidce GME : Toroidní transformátor TR-T100/2X29V ale nevim jestli je vhodny. A hlavne nevim jaky zdroj, resp, jakou stavebnici k nemu. V nejhorsm pripade jsem si schopny ten zdroj postavit i sam, alekvuli tem vykonum bych radsi odzkouseny plosny spoj ...

Omlouvam se  jestli tady placam nesmysly, nejsem bohuzel v tehle vecech moc zkuseny. Kazdopadne predem diky za jakoukoliv radu - Karel

(upravil Dohnalik 1. 11. 2011 17:36)

Re: zdroj k zesilovaci s TDA7293 (jako aktivni zesilovac do subwooferu)

Kup si tohle, ale vem tu verzi s 4x 3m3 kondíky (v eshopu označena NZD6A50 ). K tomu by byl ideální toroidní transformátor o výkonu 200VA, ale vystačíš si i s 150VA, v nejhorším případě i se 100VA, ale nepočítej s velkými výstupními výkony zesilovače. Napětí trafa by mělo být tak 2x25V. Vhodný by byl takový TST150/012 2x24V odtud. Nebo vem tohle, pokud chceš ušetřit. Předpokládám, že věci jako výhybka a tak, už řeší receiver.

Re: zdroj k zesilovaci s TDA7293 (jako aktivni zesilovac do subwooferu)

Diky za odpoved

Ten receiver ma na vystupu na subwoofer predzesilovac a vyhybku - v nastaveni se da napr. nastavit Cut-off frekvence od ktere posila signal na ten subwoofer.

Tu stavebnici od EZK jsem uz videl, ale prave ze nevedel, jake k ni mam koupit trafo. Protoze jeslti to dobre chapu, tak s trafem na 29V mi to na vystupu udela 50V stejnosmernych ?  (+ a -) Da se to nejak priblizne spocitat - tedy pokud mam trafo s vystupem 22V, kolik mi z nej udela ta stavebnice na vystupu ? Nenasel jsem k ni bohuzel zadny datasheet ani navod.

Jinak me docela prekvapuje pozadavek na vykon toho transformatoru 150-120VA. Nevim tedy co si mam predstavit pod pojmem "velky vystupni vykon zesilovace" Priznam se, ze to ted mam v planu pripojit na subwoofer od tech soucasnych  5.1 bednicek (po vyndani strev toho 5.1 zesilovace co v tom je) - je to nejaka hruza znacky sencor ... uui ... nojo tak nejak to hralo dosavad. Spis jsem premyslel casem trochu upgradovat ozvuceni, tedy treba sehnat z druhe ruky nejaky lepsi - pasivni - subwoofer a pripojit ho na ten zesilovac co ted resim. Ale hodlam s tim ozvucovat obyvak a navic se ten subwoofer zuzitkuje predevsim na filmy. Do ted to hralo a dunelo nekdy az beda, moc nemusim kdyz mi poskakuji sklenicky ve vitrine. Ale mozna placam nesmysly, tak me prosim opravte.

Da se nejak odvodit pri jakem vstupnim vykonu toho trafa, bude mit ten zesilovas hudebni vykon ? Dival jsem se do datasheetu toho TDA..... ale moc sem tedy nepobral.

Tak diky za trpelivost s mymi dotazy - K

(upravil j_paseka 1. 11. 2011 21:58)

Re: zdroj k zesilovaci s TDA7293 (jako aktivni zesilovac do subwooferu)

SS (stejnosměrné) napětí se zpočítá z AC (střídavé) napětí, napětí na sekundární straně trafa takto: SS = 1,41.AC . To je napětí, které dostaneš na zdroji po usměrnění. Tak, a z toho si napětí trafa dokážeš určit, jaké vlastně potřebuješ.

Jinak bych celý vlákno hodil do začátečníků.

(upravil Dohnalik 2. 11. 2011 2:32)

Re: zdroj k zesilovaci s TDA7293 (jako aktivni zesilovac do subwooferu)

Všechno se dá, ale už je to poněkud složitější. Jak už výše psal kolega, tak maximální napětí po usměrnění a vyfiltrování získáš vynásobení efektivní hodnoty střidaveho napětí (to je ta, která se udává všude, tj u trafa 2x29V, 230V v zasuvce atd..) odmocninou 2, tj 1,414... Získáš tím maximální hodnotu napětí, která bude na výstupu zdroje.
Jelikož je to TDA na 100% pajc (byť dobrý, oni číňani se nezdají, pajcy na ebay a podobně mají velmi dobrou úroveň), tak jsem ho nechtěl hnát na krev ST napětím 2x29V, to už je na hranici a mohlo by to způsobit ohňostroj.
  Proto jsem ti doporučil trafo 2x24V 150VA, při kterém dosáhneš hudebního - tady "basového" výkonu +- asi 60W do 4ohmu. Ono by ti stačilo i trafo 120VA, ale s napětím 2x24V ho v GM neměli. Pokud chceš, možná by nemuselo být vyloženě špatne použít ten tvuj 2x29V 100VA, ale musel by jsi použít masivní filtrační kapacitu, odhaduju tak 2x15mF minimálně, což znamená jinej zdroj. Pak by z toho bylo možné tahat hudební výkon k 90W, ale rozhodně ne sinus, 90W špičkově, v subu, aby se stihly filtrační kondíky zase nabít, než přijde další "pecka". Spolehlivost by asi taky nebyla nejvyšší, bylo by potřeba zatraceně dobře chladit a raději bych si udělal i ochranu před SS na výstupu, kdyby se náhodou prorazil, ak aby nevzal sebou i reproduktor(což je tady diskutabilní, aby ta ochrana neměla větší cenu, než to repro...). Účinnost toho integráče by se měla pohybovat kolem 65%, což znamená, že na výkon 65W mu musíš dodat 100W energie (35W protopí na chladiči). Závěr si z toho vyvoď sám, naprosto ideální řešení by bylo použít trafo 150VA 2x29V a zdroj s filtrací 15mF, ideální tedy pro origo, otazkou je, jak se to tomu integráči bude líbit, je potřeba ho holt dobře hladit.


//ukaž alespoň foto toho modulu, co jsi si koupil.

Re: zdroj k zesilovaci s TDA7293 (jako aktivni zesilovac do subwooferu)

DIKY DIKY DIKY !

Jsem moc rad ze jsi mi to tak pekne polopaticky vysvetlil. Navic jsem totalni trubka - na ten faktor 1,44 jsem taky moh prijit sam, uz jsem o tom slysel/cetl ale uplne na to zapomnel.

Takze abych to shrnul :
Vykon zesilovace je dany vykonem trafa - pricemz to trafo musi stihat zdroj a zaroven pri vyssich napetich, blizicich se tomu, kolik ten obvod je schopny papirove zvladnout,  je vyssi nebezpeci ze to ten zesilovac nevydrzi nevydri a bude hodne topit.

Jedine si tedy nejak neumim prebrat, kdyz je uccinost 65% (coz me docela prekvapuje ze tak malo) tak proc pri 150VA dostanu hudebni vykon 60W ? Me z toho vychazi spis neco k 90ti.

Jinak myslim ze 60W basoveho vykonu je pro me potreby asi az-az. Jak jsem psal ma to delat hudebni kulisu k filmum v obyvaku v byte. Tady je obrazek toho modulu co jsem koupil.
Doufam ze to nebude prilis otresna kvlaita, soude podle toho spodku ...
http://image.pushauction.com/ViewPicture.aspx?Key=1891edd8-bee5-4db7-8ef4-b9120663a7e8_36ae5cc0-d6bd-4b2f-b5b4-e188fc9bec5e
http://image.pushauction.com/ViewPicture.aspx?Key=e706fe0c-31af-4be2-815a-d406eeeeae40_36ae5cc0-d6bd-4b2f-b5b4-e188fc9bec5e

(upravil Dohnalik 2. 11. 2011 12:51)

Re: zdroj k zesilovaci s TDA7293 (jako aktivni zesilovac do subwooferu)

Ono také záleží na napětí, čím vyšší napětí, tím vyšší výkon. Je to dané ohmovým zákonem. Z 2x22V ST nedostaneš maximální výkon. Myslím, že i zde by mohl (alespoň částečně) platit vzorec P = ((2*Ub-10 V)/2,8)^2/Rz - 10 W kde Ub je napájecí SS napětí jedne větve (tj to co leze ze zdroje, při 2x29V je to 29*1,414=41V) a Rz je zatěžovací impedance (tj impedance reproduktoru, tady asi 4ohmy). To co ti vyjde, by měl být výkon těsně před limitací, tj na doraz, kdy se to ještě dá alespoň trochu poslouchat. Trafo 2x29V je opravdu max do 4ohmu, víc ten obvod zaručeně nedá. Kdyby jsi měl 8ohmovy reproduktor, mohl by jsi tím 2x29V trafem živit v pohodě, protože by jsi ho zatěžoval polovičně, oproti 4ohmu. Ten vzorec platí u u většiny tranzistorových AB tříd, tady nemusí platit tak úplně, protže je to integrák, kterej se mnohdy chová jinak. Pokud ti vyjde něco hodně přes 100 W, tak je jasne, že z toho ten maximální výkon nějak vytřískat půjde.

Re: zdroj k zesilovaci s TDA7293 (jako aktivni zesilovac do subwooferu)

Mockrat dekuju za vysvetleni

Ta hodnota P - to je vykon z ktereho si mam jeste odecist 35% na ztraty toho obvodu ?

Me tedy pro trafo s 22V ST vyslo ((53,36 / 2,8)^2)/4 -10 = 80,8. Takze neco k 50W zvukovemu vykonu nebo plati tech 80 ?

Ja jsem vcera peclive hledal kde sehnat ten toroidni  transformator, a ty ceny  - to je tedy sila. To trafo TST150 2x24V stoji u EZK skoro dvojnasobek nez to 22V trafo od GME, tam navic usetrim za postovne. Dival jsem se i na eBay a tal, ale to je to same, ceny tak 30€.

Tak nevim jestli kdyz pouziju to levne trafo z GME a dostanu z toho rekneme 50W vykonu jestli to bude na filmy v obyvaku malo nebo hodne. S ohledem na ten muj zesilovac.

Re: zdroj k zesilovaci s TDA7293 (jako aktivni zesilovac do subwooferu)

To P je orientační hodnota výstupního výkonu. Takže těch cca 80W, ale je to hodně závislé na dalších okolnostech (hlavně trafu a fitračních kondech), tohle je orientační nástřel. Počítej s tím že ve špičkách ale dodá víc.
Mimochodem, ten vzoreček je pro můstkový provoz, zatímco ty máš na modulu jen jediný integráč a výstup proti GND (takže tam bude jen Ub a /1,4.

P = ((2*Ub-10 V)/2,8)^2/Rz - 10 W by správně podle mělo být P = ((a*(Ub-10)/1,4)^2)/Rz - 10 [W], kdy pro normální provoz a=1, pro můstek a=2.
Abys chápal co to znamená:
a – v klasickém zapojení je v jedné půlvlně zátěž připojena koncovým tranzistorem na jednu větev zdroje a druhý vývod zátěže je vždy GND. Zatímco v můstkovém provozu je druhý vývod připojen koncovým tranzistorem na opačnou větev zdroje a na zátěži je tedy dvojnásobné napětí.
Ub je napájecí napětí naprázdno (stejnosměrné po vyhlazení) - v tvém případě teoreticky 22*1,41 (vypočteš z efektivní hodnoty maximální) - 1 (úbytek na usměrňovači) = 30V. V praxi to bude mnohem více, protože štítková hodnota U je při plném zatížení, zatímco naprázdno to trafo dá větší napětí. Tohle je potřeba změřit na hotovém zdroji. Jen si odhadnu že může být o 20% větší, takže 30*1,2=36 V.
-10 je teoretický pokles napětí zdroje při plném zatížení. To je závislé na tvrdosti trafa a kapacitě filtračních kondenzátorů. Často se tento pokles volí 10 V pro jednoduchost.
/1,41 (odmocnina ze 2) – je přepočet na efektivní hodnotu napětí. Do daného obdélníku musíš vepsat půlvlnu s vrcholovým napětím rovným napájecímu napětí a toto napětí je popsáno svojí efektivní hodnotou.
Takhle složitě a nepřesně jsi spíš než spočítal bych řekl odhadl maximální výstupní napětí na svorkách zesilovače. Orientačně vyšlo 18V.
Zbytek je Ohmův zákon U^2)/Rz.
A těch –10 na konci netuším co má být, zřejmě nějaká rezerva.

Tím jsi získal maximální výkon dodávaný do zátěže 81W.Kdybych nepřidal zvýšené napětí naprázdno pak by ti vyšlo 49W, kdybych zvolil pokles zdroje jen 5V, tak by ti vyšlo 121W.
Tady krásně vidíš jekou chybou je tenhle orientační výpočet zatížen.
Špičkový bude vyšší právě o to že naprázdno jsou kondenzátory zdroje nabité a tedy je na nich plné napětí.

Re: zdroj k zesilovaci s TDA7293 (jako aktivni zesilovac do subwooferu)

Nerad se vměšuju do debaty, ale nedá mi to. Je to asi 3 roky, co mi doslova shořel jeden toroid z GM a to byl v provozu snad rok. Bohužel jsem už ani nenašel účet-na záruku. Bylo to 230/12V 100VA a napájel jednu 50W halogenku. Třeba to byla nějaká blbá náhoda, ale alespoň já si tam už trafo nikdy nekoupím. Naštěstí jiná škoda nenastala, jen nějaký ty tři stovky.

(upravil Dohnalik 3. 11. 2011 19:43)

Re: zdroj k zesilovaci s TDA7293 (jako aktivni zesilovac do subwooferu)

PavelIT: Díky za objasnění, já ten vzorec vytáhl z Voráčkovy knihy o o Leachu. Nevim, kde tam vzal můstek...asi někde oprásknul z netu...
Jinak, já mám z GME trafo 300VA a musím říct, že zatím šlape, je pravda, že se trochu hřeje, má asi 30-35°C, v zátěži možná víc, ale nikdy jsem ho doplna nehnal. Je tam vidět, že se trochu šetřilo a je trochu přesycený, ale tvým požadavkům si myslím vyhoví.

Příspěvky [11]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » zdroj k zesilovaci s TDA7293 (jako aktivni zesilovac do subwooferu)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£