Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Koupě PA měničů - jsem na vážkách

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [15]

(upravil Kreuz 1. 10. 2011 17:06)

Téma: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

Zdravím,

již delší dobu sháním něco, s čím bych mohl ubastlit nějaké odposlechy s dvanáctipalcem. Jednu dobu se mi podařilo schrastit Eminence Beta12 + tweeter Selenium, ale to mi bylo vymluveno, ať to udělám pořádně. Následoval prodej, a opět výběr meničů.

Nyní už k věci - dostal jsem nabídku na pár středobasů Beyma 12 M300 - http://www.lautsprechershop.de/pdf/beym … 12m300.pdf a to s cenou 3800 za oba. A pak k tomu pár nějakých výškáčů JBL, u nichž zatím typ neznám - ty za 2000.

Tyto částky pro mě, jako studenta, nejsou vůbec zanedbatelné, ale pokud by ta cena vyvážila užitek - v poměru např k Eminence Delta 12lf a např Selenium D220Ti, tak bych se snad i přemluvil, a vzal to.

http://imageshack.us/photo/my-images/42/beyma.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/716/jblvke.jpg


P.S. - u těch výškáčů jsem se ptal, proč je každý jiný, jestli to nebude hrát divně, tak odpovědí bylo, že je to tak správně - jeden, prý, hraje víc do dálky, jeden do blízka a že je to kvůli pokrytí. Myslíte, že je to tak dobře?

Za případné reakce děkuji.

Nějak nejdou zobrazit, tak jen odkazy...

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

Obrazky sa nezobrazujú... Beyma 12M300 je lepsi nez Em Beta12, no je to uz starsi kusok co sa aspon 5 rokov nevyraba a neviem ci fakt bude v 100% stave, ci uz nebol opravovany a nevies co ma za sebou. Za nova to boli velmi slusne repra, no vela basov sa s toho nedalo dostat, cize vhodne prevazne do satelitov s podporov subbasu.

V cene okolo 1900 KC mas napr Eminence Delta12 (ak potrebujes aby to hralo aj basy tak Delta12LF) s ktorym je odladena vyhybka s B&C Speakers DE12  a aj lacnym Sel DT150, pripadne Kappa12 by sa dal pouzit ako silnejsia nahrada. Osobne by som asi do bedni rozne vyskove repra nedaval, pokial s tymi JBL vyskami a B 12M300 nieje odladena vyhybka tak zvuk za vela stat nebude... Poslednu dobu sa mi dost pozdava novy B&C 12CL64, len skoda ze z nim nic nie je odladene, mozno by ho slo pouzit ako lacnejsiu nahradu za HPL64, no nie som si isty.

(upravil Kreuz 1. 10. 2011 17:14)

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

To je právě to, co mě dost odrazuje - to stáří... Je mi jasné, že už něco za sebou určitě mají, tudíž nevím, jestli nakonec s tou kvalitou zvuku nebudu na těch Eminencích... Každopádně na fotkách vypadají velmi solidně.

Jinak chlapík říkal, že k tomu odladěné výhybky má, tak vůbec nevím. 
Ještě se podívám po jiných alternativách (promyslím ty možnosti, co jsi napsal...) Co hraje trochu pro ty Beymy je citlivost 100dB, což udělá ve výsledném randálu docela dost - např. oproti 95 u těch Delt Lf.

Jinak bedny budou pravděpodobně dost dlouho bez subu, takže nějaký "pevnější" spodky by se hodily. Použití bude z 90% v místnosti.

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

Beymy 12M300 měl kolega 4 ks, zánovní a nešly prodat ani za 2500/pár mad. Ta citlivost je nesmysl, když se podíváš do datasheetu, tak zjistíš, že 97dB bude reálných. Nejsou to špatné reproduktory, jenomže kupuješ zajíce v pytli a navíc v případě poruchy máš reprák, který budeš blbě shánět. Má to 3" cívku.

Delta 12 nebo 12LF je horší, ale je to pořád vyráběný měnič, je k tomu profesionálně navržená výhybka, takže víš, do čeho jdeš.

S těmi tweetry si snad někdo dělá leda srandu, tos myslel vážně dát do každého odposlechu něco jiného ? Pokud to slouží jako odposlech, tak možná, ale jak to jednou vemeš jako mini PA na akci, tak hořce zapláčeš. Mít každý pes jiná ves je blbost. Navíc je to JBL, výměna vložky bude asi tak 2x dražší než je reálná tržní cena podobného repra. Takové plonkovní kusy jsou mají nějakou cenu leda pro někoho, kdo je nutně potřebuje jako náhradní díl.

Web

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

Kreuz : nabídl bych ti 2 ks Precision Devices PD P12-150 8ohm z prodance, oba za 2000,- nové, pouze doma odzkoušené (minimálně zatěžované jen několika W) ale nejsem si jistý, že je to to, co sháníš

(upravil Otas 2. 10. 2011 11:15)

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

Ty PDčka mám se DT 150 OEM v plastových čínských bedýnkách, přestavovaných Megatonem, kupovaných před 4 lety ve výprodeji Prodanců.
S dírou v charce mezi 3 - 4 kHz po opravě (nepřipájená součástka) a experimentech + měřeních + poslechových úpravách výhybky hrají se zesilovačem mosfet 250 W RMS velmi slušně, všeobecně jsou chváleny, díru nikdo nepostřehne. A připadá mi, že mají Xmax lepší, než uváděné a je určitě podstatně basovější, než ta Beyma.
Výhybku měli nejspíš navrženou podle první série PD P12-150, která makala ke 4 kHz, další série PD - použitá v bednách - už dělá hrb na 2 kHz a končí, originál tedy zněl hanebně.
Ještě jsem BR přeladil na 50 Hz (z cca 70 Hz), mám z nich univerzály, vážící 14,5 kg, se kterými si DJka jezdí sama a snesou moc, i doma hrají slušně .
U nových bedýnek bych šel do jiné kombinace, Eminence (delta 12 LF) nemám sice vůbec rád, je to ale nejspíš nejlevnější cesta, aby to alespoň jakš takš profi znělo.
Jinak na www.prodance.cz, měření je vychytaná kombinace P12-150 (2. série) s DE 10 a zvukovodem A9090m, to je jedna z možností (já bych jí po zkušenostech volil, PD prostě umí dělat basové repráky, to se neukecá).
Chci věřit, že pan kolega nekoupil PD ve výprodejích, bylo k dostání za 750,- za kus....

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

Díky, Sendy, za přínosný příspěvek - koukám, že mínusy rozhodně u téhle koupě převažují nad plusy, tudíž se spíš poohlédnu po něčem příhodnějším.

"Kal" - ta repra, nevím, jestli je to pro mně úplně to pravé - možná by se mi hodila větší wattáž. Taky nevím, jak moc je to slavný s odladěnými projekty, našel sem cca jenom tohle: http://repromania.net/forum/viewtopic.p … ;view=next

Takže zatím to vidim pořád na ty Eminence v poměru cena/výkon.

(upravil kal 2. 10. 2011 19:16)

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

Otas : co je to za sérii nevím, koupil jsem je v létě 2009 v cihelně za 1510,-Kč/ks , takže jsou v podstatě nové k mání za 2/3 ceny. Nejsem žádný PA-čkař, ale myslím, že minimálně satelit se s tím postavit dá. Jestli je Kreuz chudý student, tak to, co ušetří na basácích může investovat do vejšek a necpat tam ty starý JBL-ka. Satelit s PD P12-150 tady byl kdysi v projektech, postavený podle prodance. Kdyby mu to stačilo, tak to jen skopne a je hotovo. Nejlepší fór je to tvrzení prodejce, že každý hraje jinak daleko - to je fakt dobrý smile smile
edit : aktuální cena prodance je 1157,-

(upravil djmayo 2. 10. 2011 14:39)

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

Tie vyskace od JBL by som vobec nebral su to tweetery , cize budu schopne hrat tak od 4,5 az 5kHz vyssie, kazdy iny by som tiez nebral. Ten Beyma 12M300 by sa mohol delit aj na tych 4,5kHz ale s charakteristik mi to vychadza optimalne tak do 3,5kHz. Tie basaky 12M300 nie su za zlu cenu. Na Slovensku k nim sa da este zohnat reconeit za 47€ plus praca by bola nejakych 20€, kebyze pride k najhorsiemu. Dalo by sa s tym uvazovat o Furange bedni objemu cca 55-60l ladenej na 55Hz v tedy by sa z hladiska na Xmax dalo to zatazovat tak do 200W, no do Em Delta12LF taktiez by sa viac nedalo, no slo by to ladit o 5Hz nizsie, je pravda ze ten zvuk by bol basovejsi, no na stredoch az tak citlivo nezahra. Ty tu potrebujes riesit 2 protichodne veci aby to bolo schopne basovat a pritom malo slusnejsiu citlivost a dobre podanie stredov. Oba tieto poziadavky sucasne vsak ako-tak splnaju az drahsie repra napr B&C 12PLB76, 12CL76, 12NDL76, 12HPL76, RCF LF12G301, Fane Colossus 12MB, 18Sound 12W700, mozno DAS Audio 12P... Vsetko je o kompromisoch.

Spomynany Beyma 12M300 je z toho hladiska k danej cene v celku dobry kompromis, akurat by som k tomu nekupoval tie vysky od JBL a dal tam napr. lacny vyskac na zaciatok Sel DT150 podla mna na svoju cenu hra v celku prijemne, alebo lepsi B&C Speakers DE12 + Megaton A8080 , pouzil by som vyhybku co je odladena s basakom EM Delta12 je pomerne jednoduchej konstrukcie preto by to nemalo zvuk kazit, popripade uchometricky upravil.

Este by podla man sla pouzit vyhybka pre Fane Sovereign 12-300 + Selenium D220Ti + HM25-25 a misto toho basaku tam dat ten 12M300 Vidim vyhodu asi v lepsom plosnom pokryti vecsej a dostrele horny (dlhsi zvzukovod zvykne hrat viac do dialky), no podla mna Sel. D220Ti nezahra viac ako B&C DE12, no nie je zly za tu cenu.

Viem ze to nieje celkom optimalne takto nahradzovat basak v odladenej zostave, ale uz som to par krat spravil a vysledok bol stale lepsi nez s pouzitim univerzalnej vyhybky co sa asi nehodi k nicomu (moja skusenost)... Basak nahradit kde-ako ide s no vysky a hornu samozrejme nie...

Ano najlepsie je dat odladit vyhybku no to stojí peniaze.


Ak chces tie Beymi tak ich zober podla fotky vizeraju zachovalo, k nim kup nejaky s tych spomenutych vyskovych, sprav vyhybky a hrat to dajak bude a podla mna az take zle to nebude a mozno budes milo prekvapeny.
Ked chces ist na istotu tak v tej cene jedin Em Delta12LF+daco, alebo drahsi DAS 12P, no citlivost to mat zrejme taku nebude, aj ked par ludi to uz prekvapilo ako to hra, dokonca aj Beta12+DT150 - tych co si mysleli ze omnitronic, dap, conrad a pod. je dobra znacka a trebalo im vysvetlit ze papierovy vykon W a dB nie je vsetko...

(upravil Kreuz 2. 10. 2011 22:16)

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

djmayo - v tvé koncepci s těmi beymami je na můj vkus moc neznámých - nevím, v jakém jsou stavu (fotka dobrá, ale kdo ví, jak vypadá ten druhý reprák), dále neodladěné výhybky atd... To za tu cenu raději koupím nějaký nový reprák, na nějž jsou již navrženy funkční a prověřené projekty. Zkrátka chci mít trochu jistotu.

Otas - takže myslíš, že s tím PDčkem by to znělo celkem fajn a i nějakou tu basovou frekvenci se slušným spl by to zvládlo vytvořit? Vím, že tu pořád omýlám tu Deltu Lf, ale mohl bys, prosím, ty dva repráky srovnat?

Na moje použití nepotřebuji nějaké šílené bedny, které když pustím, tak všem poteče krev z uší... ale na druhou stranu, když už to budu dělat, tak abych měl nějakou výkonovou rezervu, kdyby bylo třeba. Jde mi především o lepší manipulovatelnost a skladnost, při zachování celkem slušných parametrů - to doufám zajistí ten 12" rozměr. Živit ty bedny budu zesem BV Audio PA1000BM - poté co jsem pročítal fórum, a viděl, že ho Sinclair celkem vychvaluje, tak jsem po delší době konečně jeden kousek objevil, a koupil smile.

Kal - vzhledem k tomu, že tady: http://www.umerkura.cz/zvukova-technika … -8ohm.html jsem je našel za 900/kus, tak bych asi více jak 750 kč za kus neobětoval (kvůli záruce atd...)

A ještě bych měl otázku se zatižitelností výsledných reproboxů - s těmi PD bych do nich bez poškození (vzhledem k Xmax) mohl pustit těch 150W? A do boxu s eminencí cca 350W?

Díky za Váš čas...

Jinak se mi dost libí tenhle projekt: http://www.prodance.cz/protokoly/p12-150+de10.final.pdf - myslíte, že oproti zvukovodu od megatonu to bude na výškách rozdíl? - http://www.prodance.cz/protokoly/pd_150_finished.pdf        http://www.prodance.cz/protokoly/pd_p12 … a9090m.pdf

(upravil Otas 3. 10. 2011 20:58)

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

Beyma je klasický středobas - basy moc nečekej, ale středy bude umět.
PD a Eminence nejsem ten správný srovnávač, protože Eminence nesnáším.
Doma mám (z toho domu půjdou) kombinaci Delta 15 LF + Sel 220. Na středech to nic nezahraje (je předpoklad, že ten 12" bude o něco lepší) a čistota zvuku (i na výškách) žádná. To je tak do vesnické hospody, nechci tím ale vesničany urazit (sám původem jsem)...
V přímé konfrontaci s výše uvedenými bednami s PD hrály eminence výrazně tišeji (na stejný prostor pak zesik nestačil, chtělo by to asi dvojnásobek výkonu), ale (jedinou) předností byl zvuk až ke 40 Hz.
Ta PD mne fakt mile překvapila na to že je to low end firmy. Jsou samozřejmě více středové (ale čistě) a mají ochotu hrát i basy a ty středy přitom moc nezkreslovat, takový zdravý kompromis. Zesik používám (upravený mosfet Tengler M400) s výkonem 250 W/8, občas lehce prokmitává do klipu, přesto 150 W repra již 3. rok drží. DE 10 neznám, ale BC výškáče umí, i když zas - je to low end firmy.
Bedýnky s PD mají 35 litrů a BR je laděný na 50 Hz.
K těm projektům: První (....final) je na starou verzi PD - všimni si rozdílu charky basáku mezi 2 - 4 kHz oproti dalším verzím. Pokud vím, tato repra již nejsou na trhu a je k dostání jen nová verze - ta s tím hrbem, ke které jsou doladěny druhé dva projekty. Však jsem se s tím hrbem natrápil při úpravě původní výhybky Megatonů. Ta byla určitě navržena pro první verzi PD a bedýnky byly proto vcelku na nic.

(upravil Kreuz 4. 10. 2011 15:36)

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

Od těch měničů Beyma už jsem upustil... Byl to moc velký krok do neznáma, což asi není při konstrukci prvních beden úplně to nejlepší big_smile.

Takže jsem se tak poohlížel po jiné alternativě, a musím říct, že jsi mě uvrtal do těch PD P12-150 big_smile. Na to použití, co chci, to bude zatím, dle toho, co píšeš, plně dostačující a případně bych k tomu později udělal nějaký 15" subwofer( kdyby bylo moc málo spodků). Hlavně mi též přijdou celkem pěkně zpracované ty projekty, a nebudu lhát, když samozřejmě řeknu, že cena taky hraje svoji roli...

Jinak sem koukal na ty schémata, a to: "....final"(http://www.prodance.cz/protokoly/p12-150+de10.final.pdf) má, podle mě, mezi 2-4kHz menší zub, než to: "finished"(http://www.prodance.cz/protokoly/pd_150_finished.pdf).

Rád bych udělal to schéma se zvukovodem ME10 - jednak design, a opět cena big_smile.

A dál bych se chtěl zeptat na ty basreflexy - asi dva kruhové, předpokládám? Koukal jsem trochu do Amplionu, ale ještě sem pořádně nebyl schopný najít, jak se jeho délka a průměr počítá, takže se na to vrhnu asi znova smile.

Jinak vnitřní rozměry ozvučnice při objemu těch 35l se mi zdají - 35x25x40cm? (šxhxv). - nechci, aby to po mně někdo přepočítával, ale spíš, jestli nemá nějaký vliv poměr stran na zvuk...

Vím, samozřejmě, že má, viz článek o ozvučnicích zde na webu. "Mám ověřeny dva poměry - 0.62:1:1.62, nebo 0.8:1:1.25." (citace).

A zase díky za čas, protože už jenom to po mně celý přečíst chvíli zabere smile.

(upravil Otas 4. 10. 2011 17:22)

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

To schema s ME 10 (final) musíš bohužel pustit z hlavy, repro s touhle charkou (krásně rovnou) bylo podle všech známek ve výrobě již před mnoha lety nahrazeno nuancí s hrbem, což mám i já, tu seženeš teď.

Bedýnka by měla mít spíše trapézový tvar (stěny na boku zkosené, zadní stěna užší), jsou na to trochu jiné požadavky než pro hifi. Jukni na Megaton, např. EM 121, tam je návod vizainu. Někde jsou přímo výkresy, asi na prodancích, podívám se. Materiál dřevotříska tl. 18 mm.

Nečekej samozřejmě od low endů, že k nim dokoupíš SW a ozvučíš velký sál, vše je limitováno dosažitelnou hlasitostí (kombinace pravdivého SPL/1W a povoleného příkonu a to i u driveru!). Pro takové účely se bedýnky osazují měničemi, jejichž výkon (a cena) je mnohonásobkem téhle kombinace. Tohle je monitor na rozumnou disko hlasitost ve velikém obýváku až malém sálu. Záleží dost na chápání pojmu "rozumnou"...

Basreflex lze řešit jako kruhový (nejjednodušší verze), nebo jako obdélníkový vespod, nebo vedle driveru. Kdyby na to přišlo, tak ho podle vnitřního rozměru bedny mohu já, nebo jiní na tomhle webu spočítat (hodit do prográmku).

Při kalkulaci ceny nezapomeň, že i výhybka, konektory, překližka, rošty před repra, nožky, upevňovací díra a madla něco stojí. Dohromady někdy víc, než levné měniče. A práce, pokud člověk není manuálně zručný. Bývá často lepší kaslíky koupit v bazaru, popřípadě celé osazené bedýnky.

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

Že to schéma musím pustit k vodě mě moc netěší, ale udělám to big_smile.

S 18mm dřevotřískou počítám už odzačátku a tomu trapézovému tvaru jsem se chtěl vyhnout kvůli o něco větší konstrukční náročnosti, ale když si to situace vyžaduje, tak to snad nějak zvládnu...
Samozřejmě je mi jasné, že tuhle low-end sestavu nemůžu vytáhnout na louku a odfouknout tam 200 lidí. Jak sem psal někdy dříve, bude to z 90% hrát v místnostech, které povětšinou nebudou moc rozlehlé, tudíž myslím, že to bude stačit. Těch zbylých 10% bude pravděpodobně nějaká zahradní grilovačka kde bude hudba spíš na podkres a né na to, aby nám lítalo maso z talíře. Případně, kdyby mi to už časem nestačilo, tak bych se poohlédnul po jiných měničích, které by šli do stávající ozvučnice, a pokud bych nic příhodného nenašel, udělal bych z téhle kombinace odposlechy, a holt postavil něco silnějšího a nového smile.

Taky když to jsou moje první bedny, tak do toho nechci nacpat mrtě pěněz, abych tam pak něco podělal a peníze v čudu. Samozřejmě, jak píšeš, je dobré koupit již vytvořené skelety a ty osadit, popřípadě koupit celé bedny. Po těchto variantách již nějaký ten pátek koukám, a musím říct, že situace není zrovna růžová - jediný kloudný kousek, co jsem v poslední době viděl, je pár EM121, ale za to chtěl majitel 14000, což za to odmítám dát...

Jinak s cenou okolního matroše počítám, a nebude to snad zas tak hrozný smile.

S bednama si chci trochu vyhrát, aby to trochu vypadalo k světu, a hlavně abych se na tom něco naučil. Tož tak. To jsou moje pohnutky a motivace, co mě žene do stavby smile.

Každopádně opět díky za reakci... Zkusím vyplodit nějakou smysluplnou ozvučnici a dám ji sem na kontrolu. Myslíš, že bych Tě pak případně mohl poprosit o výpočet toho basreflexu? Dost by mi to pomohlo...

A opět díky za předešlé, případně následující reakce. Vážně mně pomohly...

Re: Koupě PA měničů - jsem na vážkách

Zdravím,
ozývám se po delší době, ale zato s více otázkami smile. Zakládat nové vlákno mi přišlo zbytečné, tudíž se ptám zde.

Repráky už doma mám (středobas - ty PD P12-150 - jsou od kala(výše), musím zmínit precizní zabalení a domluvu...). Dnes jsem chtěl objednat na prodancu drivery se zvukovody, a řekl si, že objednám už i materiál na výhybky. Bohužel nemají úplně přesné hodnoty součástek - např místo 0,32mH cívky mají jenom 0,3mH, což nevím, jestli bude vadit a kondenzátory také nemají úplně přesně - např místo 17M mají jen 18M... Dále bych se chtěl zeptat, jakou tloušťku drátu na cívky mám zvolit. Vím, že to vliv má, ale netuším, jakou tloušťku zvolit. Kdybyste mi pomohli problém volby součástek do výhybky vyřešit, osvětlit, byl bych jen rád.
Zde schéma výhybky: http://www.prodance.cz/protokoly/pd_p12 … a9090m.pdf

Za případné odpovědi děkuji.

Příspěvky [15]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Koupě PA měničů - jsem na vážkách

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£