Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Nezařaditelné » Tak jsem si to vyladil a jak dál?

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [8]

Téma: Tak jsem si to vyladil a jak dál?

Ahoj bastlíři.
Mám kde bastlit a realizovat se, ale nevím si rady s esteticky konečným řešením. Ve své panelákové mikroložnici máme dva noční stolky a ten můj je ověšen audiotechnikou, kabely vyčuhují, každý pes- jiná ves. Jak teď píšu, napadá mne jediné řešení: Buď
hifistický stolek na míru a noční stolek věnovat babičce na půdu nebo stolek ponechat a všechny ty audiokrabičky přepracovat na jednotný dizajn (uf). Případně varianta zlikvidovat starý receiver (https://www.radiomuseum.org/r/philips_fr980.html) a nacpat vše dovnitř. Jde o:
Samostatné korekce basy středy výšky pro mp3 přehrávač
Samostatné korekce basy středy výšky pro tunýrek FM , DAB+
(každý do vstupu zesu Marantz)
Sluchátkový zesilovač s korekcemi-samostatný, sluchem odladěný
Low pass filter + D zesilovač pro rádobysubwoofer
všechno tohle má samozřejmě své napájení-trafa a usměrňovače, stab.

Základním přínosem varianty použití receiveru je asi předpoklad všech zdrojů v jednom a mraky cinch konektorů vzadu. Přední panel by se obětoval a převrtal. Jen se obávám, aby se mi tam pak nějak nepraly GND a budu v háji.

(upravil Otas 19. 7. 2023 17:15)

Re: Tak jsem si to vyladil a jak dál?

Já také vizain jednak neumím a jednak jeho tvorbu nesnáším. Pokud nepoužiješ speciál stolek a budeš to chtít nacpat do zmíněné krabice, má to podle mne následující etapy.
1. Ujasnit si přesně, co tam chceš a potřebuješ mít. Co ještě potřebuješ doplnit a postavit. Bod za bodem, napsat si to jak referát. Tohle byla pro mne u mixážního pultu pro DJe práce na měsíc (!). 
2. Udělat si pevnou představu o čelním panelu, umístění spínačů, poťáků, signálních led atd.
3. Udělat si představu o mechanickém upevnění bloků. Nezapomenout na vyjímatelnost!!!
4. Aby se to uvnitř nehemžilo různými trafy a jejich magnetickými poli, podle výše zmíněného si vypsat napájecí napětí, nechat si navinout jedno toroidní tráfko, které bude mít všechna potřebná napětí, vzájemně zcela oddělená. Trafa na blocích demontovat. Tím si uvolníš ruce k téměř libovolnému umístění bloků. Tráfko naplánovat dát stranou vstupů a citlivých věcí. Bude jen krátké vedení 230V.
5. Udělat si prvotní představu o zemnící síti. Nakreslit cesty signálu + země a nechat nahlédnout potencionálními oponenty. Víc očí více vidí.
6. Pokud ještě potřebuješ něco dopostavit, teď přišel správný čas, dopasováváš na předem připravené místo, šiješ na míru. A pláčeš, proč jsi vše nedělal takto, protože by se ti to tam krásně vešlo a bylo jednoduché smile.
7. Poskládat, propojit, seřídit a hrát..

Re: Tak jsem si to vyladil a jak dál?

Přeposílám odpověď na kvalitu DAB+. Zatím mi není jasné, jestli si pomůžu tunerem za 4000 Kč oproti radijkem s audioout za 1500.

Vážený posluchači,

datové toky, potřebné pro kvalitní zvuk se liší velmi významě podle použitého kodeku. V DAB+ využíváme kodek HE-AACv2, který kóduje signál ve vysoké kvalitě při datovém toku 48 kbit/s. Před jeho aplikací jsme prováděli poměrně rozsáhlé studiové testy, při kterých signál naslepo hodnotili zvukoví mistři i běžní posluchači. Při těchto testech bylo statisticky ověřeno, že vliv kodeku HE-AACv2 na subjektivní kvalitu je naprosto minimální a to i při poslechu ve studiu.

Pokud byste však datový tok 48 kbit/s aplikoval například na kodek mp3, výsledná kvalita by se prakticky nedala poslouchat. Je to jako u motoru v autě, samotný zdvihový objem nedává informaci o výkonu. (Nový turbomotor s objemen 1 L může poskytovat vyšší výkon, něž starší atmosférický s objemem např. 2,5 L).

Pokud máte zájem na poslechu v nejvyšší možné a nezpochybnitelné kvalitě, na internetu distribuujeme signál v bezeztrátové kvalitě FLAC. V DAB+ však zůstaneme u současného nastavení, které nám umožňuje použít silnější kanálové kódové ochrany (a tím zvýšit pokrytí), aniž by to mělo znatelný dopad na kvalitu zvuku.

(upravil lacikamo 20. 7. 2023 13:10)

Re: Tak jsem si to vyladil a jak dál?

šaryk napsal:

Pokud byste však datový tok 48 kbit/s aplikoval například na kodek mp3, výsledná kvalita by se prakticky nedala poslouchat.

Bože, to sú drísty.
- mp3 v 44100 a v 48k hraje pro ucho identicky.
- Nevím proč by se výsledná kvalita nedala poslouchat.
- Po přečtení výše uvedeného tvrzení jsem si z .flac ve formátu 24bit/48k udělal mp3/320-41k vs 48k a ...

... nebylo to ve vyšší vzorkovací frekvenci! o nic horší.

(upravil check 20. 7. 2023 12:11)

Re: Tak jsem si to vyladil a jak dál?

Ale má pravdu, stejný datový tok pro staré versus nové kodeky má úplně jinou kvalitu zvuku. MP3 je z roku 1993, takže se to vyvíjelo, aby to zvládla dekódovat Intel 486. Zatímco HE-AACv2 je z roku 2004, z dob Athlon64. Posun v dostupném výkonu cca 100x za 21 let. Algoritmy komprese jsou tímpádem mnohem složitější, přizpůsobené více audiu a zvládnou zakódovat více informace do menšího objemu dat na disku.

Web

Re: Tak jsem si to vyladil a jak dál?

lacikamo
šaryk píše o datovém toku (bitrate, kbit/s), ne o vzorkovací frekvenci (sample rate, kHz). Zkus si udělat mp3/48kbps, 48kHz a mp3/44.1kbps, 44.1kHz. Obě budou od sebe také k nerozeznání, ale téměř neposlouchatelné.

(upravil dawsoo 20. 7. 2023 23:43)

Re: Tak jsem si to vyladil a jak dál?

S kodeky jsem si dříve hrál a opravdu min datový tok se mírně liší ale ne tak jak říkají papírově... i MP3 se vyvíjel od prastarého FHG až po novej s pokročilým po léta vyvjíjeným a vylepšovaným psychoakustickým modelem např. známý LAME verze 3.95 a vyšší s mnohem lepším psychoakustickým modelem než původní originální z Frauhoffer Institutu ,dále SBR kodeky s rozdělaným pásmem jsou peklo, to je např přesně uvedené HE-AAC ale i dens zapomenutý FHG MP3Pro, které dnes už není vůbec vidět,neb nejsou potřeba když je šířka pásma mnohem lepší,SBR jsou adaptivní kodeky s rozděleným pásmem, kde byla optimalizace na nízký datový toky 32-96kbps výhradně pro streaming v dobách malý dostupný šířky pásma v minulosti.

Byly poměrně kvalitní různý i open source kodeky jako OGG Vorbis a nebo Speex. Pokud se chceme bavit aspoň o základní zvukový kvalitě tak minimum je u MP3 (což je jen zkratka MPEG Layer III) moderního kodeku cca 192kbps nejlépe VBR či ABR a u AAC je to LC-AAC nebo main profile AAC VBR cca 128kbps,cokoli níže je opravdu mizerie. Vorbis někdy dělá nepěkné artefakty takže ten nedoporučuji.... DAB vysílání s 48kbps v jakýmkoliv kodeku je opravdu výsměch, zvláště na klasickou hudbu a jiné náročnější žánry. Lepší je obyč internetový radio co má aspoň AAC 96k nebo MP3 128k.


Pokud bych se měl vyjádřit k vyjádření čro tak
1. odstavec je bulshit a reklamština = 48kbps trpí významnými artefakty podobně jako nejstarší a nejpomalejší BT
2. odstavec je zavádějíci a spoléhá že laik nemá jinou možnost představy než uplně debilní přirovnání k autům a motorům,pravda to není a efektivita je lepší u moderních kodeků max o cca 15-20% oproti původní MP3, která je mnohem lepší i než například starý známý SONY ATRAC v libovolné verzi a generaci při stejném datovém toku. Navíc je třeba říci že není MP3 jako MP3 záleží na konkrétním kodeku či spíše encoderu (velmi se různé encodery liší FHG,Blade,Xing,Lame, apod) a hodně hraje roli i jeho nastavení.
3. je asi částečná pravda,ale problém je v malém omezeném místě v multiplexu, kam se snaží nasrat co nejvíce stanic na úkor přenosové kvality,takže opět komerce drtí kvalitu jak jinak.

Není co dodávat...

(upravil šaryk 21. 7. 2023 14:26)

Re: Tak jsem si to vyladil a jak dál?

Nemám vzdělání, abych vynášel nějaké soudy. Rozhodně pocitově neshledávám na českém DAB+ hudbu v zážitkové kvalitě.
Budou mraky stanic na úrovni poslechu kuchyňských radií. Takže hurá na internet, kterému jsem se dlouho bránil, jako fanda do příjmu rozhlasu přes anteny.

Příspěvky [8]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Tak jsem si to vyladil a jak dál?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£