Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Návrh výkonové části

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 37]

Téma: Návrh výkonové části

Zdravím,

mám postavený lampový předzesilovač, jehož zvuk se mi velmi líbí. Rád bych si oistavil hybridní zesilovač. Konec buď mosfet nebo bjt. Zkoušel jsem celkem 3 zapojení.
První bylo ve třídě A a dva komplementární laterální mosfety jako emitorové sledovače, bez celkové zpětné vazby, výkon pro mě zcela dostačující 30W/8 ohmů.
Druhé zapojení také ve třídě A, ale zapojení CFP s mosfety IRFP - nebylo teplotně stabilní.
Třetí zapojení bylo ve třídě AB s BJT jako emitorové sledovače, bez zpětné vazby.

Nejlépe hrálo zapojení druhé, potom první a třetí zapojení hrálo hrozně.

O co mi jde. Nejraději bych měl konec v AB třídě, zhruba 30W-50W do 8 ohmů, ale takový, který má nízké THD, velký damping factor (100 a více). Něco jako dobrý koncový zesilovač, ale bez gainu, gain by byl 1. Nikde nemohu nic takového najít a pokud ano, nemá to žádnou zpětnou vazbu a to pro moje uši vůbec není.

Díky za nápady.

Re: Návrh výkonové části

Ať to bude hybrid nebo ne, jakmile bude koncák v (A)B budou zvuku dominovat artefakty přechodovýho zkreslení. Lampovej zvuk z toho asi neuděláš... čili áčko je pro Tebe jediný řešení. Každopádně zůstaň u EF, CFP může mít problémy se stabilitou tepelnou i frekvenční... a s příčným proudem.

Jo a pokud chceš vysoký DF bez zpětný vazby, nezbude Ti řadit paralelně několik párů výkoňáků... a za domácí úkol vymysli proč.

Návrh k přemejšlení: Použít jako koncák to, co je třeba v DPA380, tedy chybovou korekci. Asi jediná možnost, jak se obejít bez globální vazby.

Web

Re: Návrh výkonové části

Promiň, ale u koncového zesilovače gain 1? To znamená, že máš doma preamp, schopný bez zkreslení vypustit třeba 25V RMS?
Pěkná kravina.
Absolutně mi není jasný, co se to momentálně děje kolem elektronkových Aček - kromě podpoření zisků ČEZu a helfnutí při vytápění baráku to nemá snad absolutně žádné výhody, snad jen plynule stoupající zkreslení až k nějakým deseti-patnácti wattům, které z toho dostanete. A to neuvažuju předimenzovaný síťový transformátor, pro dobrý odstup naprosto strašlivé a drahé filtrace včetně tlumivek atd. No a když už se Vám podaří sehnat třeba GU81 nebo RD200B či RD300S, tak na to neseženete patice, Vršovice samostatně patice neprodávají, už jsem se ptal. Ptal jsem se i na RE125C, k těm jsou ochotni prodat patice, ale cena té elektronky je přes dva tisíce korun a to je to vlastně tetroda, Áčkaři uznávají na konci jen triody, ne?
Našel jsem totiž člověka, který by byl ochoten a schopen vyrobit výstupák s potřebnou primární indukčností a který snese Ua například 3kV. Ze dvou RE125C by byl skvělý basový zesilovač, ale díky tomu Ua by se s tím nesmělo ven, při stěhování v zimě nechat aklimatizovat apod.

Rád bych, aby mi někdo v kostce vysvětlil, k čemu je dobré patnáctiwattové Ačko, které žere dejme tomu 300W, když mám doma bedny s citlivostí 90dB/W/m a jsem zvyklý poslouchat hardrock a metal...

Web

(upravil kacernator 23. 9. 2011 11:51)

Re: Návrh výkonové části

Zdravím,

lampový předzesilovač je Aikido ze stránek tubecad.com a ten podle konstruktéra by měl 25V RMS zvládnout čistě. Tento předpoklad dejme tedy za splněný.
Jinak já nemám Ačko elektronkové, ale mosfetové s výkonem 30W do 8 ohmů. Výkon je pro mě zcela dostačující. Zesilovač jsem stavěl, abych jednak slyšel jak hraje Ačko, jednak že ten předzesik hraje super, že s ním bylo právě tohle Ačkové schéma a jednak, že celkové zapojení je velmi jednoduché. Zesilovač hraje naprosto výtečně. Myslím, že kdybych přidal druhý pár výkonových mosfetů, tak bych byl se zvukem naprosto spokojen, až teda na to, že to je Ačko. No a právě o to mi jde, zbavit se Ačka. Taky z toho nemám moc radost jak to topí a je to velké a těžké.

Koncák nemusí mít nutně gain 1, ale jelikož předzesilovač ma gain 20-30dB (v závislosti na použité vstupní lampě), tak maximalní zisk koncáku bych chtěl 5-10dB.
Fakt se mi moc líbí jak ten předzesik hraje a rád bych s ním postavil zesík v AB třídě, bohužel celková zpětná vazba nelze použít - jednak má předzesik zisk max 30dB a jednak obrací fázi. Přikládám schéma předzesiku (ja teda používám elektronky 6SL7 a 6SN7).
http://www.tubecad.com/2004/NewLineStage.gif

Re: Návrh výkonové části

Mno nfb bych tam fakt necpal, páč v případě limitace koncáků ti budou dostávat na napěťově na prdel vstupní trandy koncové části. Páč při limitaci defakto dojde ke rozpojení NFB smyčky a předzes pojede s maximálním gainem. Tj rozkmit vstupního napětí do konců může převýšit jeho napájecí napětí. Těžko budeš konec napájet ze zdroje dejme tomu 150-200V.. Z toho důvodu jsem do hybridů nešel, ale třeba to zas tak neva a plaším tu krtky.

Možná by stálo za úvahu udělat NFB jenom v tranzistorové části..

Oftoppic k metalu a hardrocku - platí jen pro nahrávky pořízené v 60,70 a 80.letech. Současné nahrávky a remasterované staré nahrávky hardrocku a metalu mají díky loudnesswar dynamiku tak 6-15dB lol Takže Ačkaři a hudební producenti jsou spokojení smile Pokud s tím bude posouchat rádio, (třeba i Beat nebo Čas Rock), tak bude spokojený výtečně (u Čas Rocku platí dvojnásob smile

Web

Re: Návrh výkonové části

To schema je jen předzesik. Výkonová část pojede samozřejmě na nižší napětí a tam bych právě NFB chtěl. To je vlastně důvod založení této diskuze. Hledám výkonnový buffer s NFB v AB třídě.

Re: Návrh výkonové části

No a proč se Ti ten koncák z DPA380 nelíbí?

Web

Re: Návrh výkonové části

Ne, že by se mi nelíbil, ale nemám na to znalosti, abych si z DPA380 vzal jen koncák s chybovou korekcí a přizpůsobil ho k připojení k lampovému předzesiku.

Ještě jsem našel schéma zesilovače Krill, použil bych pouze výkonovou část.
Schéma Krillu je zde: http://www.uloz.to/10361001/krill-amplifier-100w-pdf

Kdybych to měl shrnout, tak mám zatím jenom dvě možnosti. Obě dvě nemají NFB a tak bude určitě dobré použít více párů výkonnových tranzistorů
1) Mosfety s chybovou korekcí - ale tohle sám nezvládnu
2) Výstupní část zesilovače Krill - prý zní velice dobře

Popřípadě nějaké další nápady?

(upravil reeb 23. 9. 2011 21:43)

Re: Návrh výkonové části

Teorie k EC:

http://www.cordellaudio.com/papers/MOSFET_Power_Amp.pdf

http://www.linearaudio.nl/Documents/hawksf%20ec.pdf

Web

Re: Návrh výkonové části

Díky za studijní materiály. Zní to pěkně, na mě trochu složitě, ale snad se něco přiučím.

(upravil reeb 24. 9. 2011 23:15)

Re: Návrh výkonové části

sinclair napsal:

Rád bych, aby mi někdo v kostce vysvětlil, k čemu je dobré patnáctiwattové Ačko.

Důvod je ten, že A třída z principu funkce eliminuje přechodové ev. spínací zkreslení, což jsou subjektivně vůbec nejhorší druhy zkreslení, nejrušivější pro vnímání zvuku.

Web

Re: Návrh výkonové části

A nenapadlo ti zkusit Zen od Passe nebo jeho mutace???

Re: Návrh výkonové části

Dyť to je jednočinný katodový sledovač v Ačku s druhou harmonickou -50dB.. + další rozvoj harmonických. Nehledě na nelineární produkty zkreslení, na které je ucho imho citlivé.. dyť to má zvuk jak tranziwatt.. ale proti gustu.. smile Samozřejmě na druhou stranu to nemá přechoďák..

A co už třeba PMA AB1 + lampový předzes? To by mohlo hrát jak z praku.
(PMA AB1 je mosfetový zesik s error corection od PMA, s kvalitním operákem na vstupu, to má minimální zkreslení, má bohužel tedy max 25W výkonu.)

Web

Re: Návrh výkonové části

PMA AB1 má malý výkon a myslím, že má moc velké zesílení na to, abych k tomu mohl použít lampový předzesik se ziskem 30dB.

Re: Návrh výkonové části

Špatně jsem se podíval na PMA AB1, myslel jsem si, že je to ve třídě A, ale není. Klidový proud je 300mA. Takže bych použil PMA AB1, ale bez vstupního OZ, pouze tedy výkonovou část s chybovou korekcí. Akorát nevím, jestli bude stačit 600 Ohm výstupní impedance lampového předzesilovače?

Neví někdo jakým způsobem se optimalizuje chybová korekce pro jiné mosfety např. IRFP9640/640?

Díky.

Re: Návrh výkonové části

Všechno to o čem se tu zmiňujete, je na přebuzenou kytaru nevhodný a bude to hrát blbě. Kytarovej konec musí být pušpul, aby docházelo při přebuzení ke komprimaci signálu a zesilovač dobře natahoval doznívání ( sustain ) a současně produkoval lichý harmonický, aby kytara při dynamice " zpívala "...pušpul je samozřejmě původně flaškový zapojení, ale lze ho velice dobře udělat i VMOS....tímhle směrem se vydej... lol

Re: Návrh výkonové části

Toto je ale HiFi fórum. Jedná se o hifi zesilovač nikoliv kytarový, takový blbec opravdu nejsem.

Re: Návrh výkonové části

Hifi na kytaru ? No, když myslíš že je to to pravý vořechový....:)

Re: Návrh výkonové části

Pan Hawksford má v tom dokumentu foto - pěkná "mánička" smile

Re: Návrh výkonové části

V příspěvku #1 není ani slovo o tom že to má být určeno pro kytaru...

Web

Příspěvky [1 až 20 z 37]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Návrh výkonové části

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£