Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 4)

Audioweb.cz » Reproduktory » Přetěžování reproduktorů

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 75]

Téma: Přetěžování reproduktorů

Hledám způsob jak pomoci dlouhodobě přetěžovaným reproduktorům. Používám ARN 230/8 v subwoferu a nerad bych ho zničil - nevím čím bych ho nahradil. Napadlo mě zlepšit chlazení přilepením chladiče zezadu na magnet. Myslíte si. že to pomůže prodloužit životnost? Hraju pouze hudební signál - nelimitovaný, ale třeba i dost dlouho - zatím drží. Jen takový nápad - napište názory zda si myslíte, že má smysl to zkoušet. Díky

(upravil PB0305 20. 9. 2011 13:11)

Re: Přetěžování reproduktorů

Ne, to nepomůže. Napřed si zjisti, jestli se ten magnet vůbec ohřívá, pokud se jeho teplota neliší výrazně od teploty okolí, žádný chladič nepomůže.

Re: Přetěžování reproduktorů

Chladič má třeba výšková Vifa. Ovšem základem je to,že se musí nějak přenést teplo z cívky do magnetu,například ferrofluidem. U basáků větších výkonů se používá výhradně díra středem a proudění vzduchu magnetem kolem cívky vlastním pohybem.

Re: Přetěžování reproduktorů

A je fakt, že tohle ARN spoléhá jen na rozptýlené teplo magnetem, vzduchem se u něj nic nechladí.

Re: Přetěžování reproduktorů

No někam to teplo musí, vždyť téměř všechen výkon se na něj přemění a nic jiného co by ho mohlo vyzářit na tom reproduktoru není, než ten magnet a když ho udržím pomocí chladiče studenější, tak tomu musím pomoct, ne?

Re: Přetěžování reproduktorů

A na kolik stupňů míváš ten magnet ohřátý ??

Web

(upravil PB0305 21. 9. 2011 11:05)

Re: Přetěžování reproduktorů

Část tepla se odvádí vzduchem, část tepla odvede koš. Nevěřím, že ten magnet je tak teplý, aby mělo smysl přidávat chladič.

(upravil Nitram 21. 9. 2011 11:17)

Re: Přetěžování reproduktorů

proboha nepletes si nahodou teplo (Q) a teplotu (T) ? pokud ten magnet opatris chladicem, zlepsis sice naslednej prestup tepla do okoli, cimz snizis teplotu - ale ztratama jako takovejma prece nehnes.. pokud to hraje, nezkresluje a z magnetu se vylozene nekouri zadny chlazeni neres - pokud to zkresluje (rozhodne driv to zacne zkreslovat nez se tu ugriluje..) dej tam proste vykonejsi reprak smile

EDIT: resp. napada me jak to napsat jeste trochu jinak - civce je pomerne jedno jestli ma 20 nebo 60°C ale pokud jej pretezujes zkracujes mu zivotnost zejmena mechanicky a zadnym chladicem mu ucinost proste nezlepsis, ta zustane +- stejna..  snad je to takhle jasnejsi...

Re: Přetěžování reproduktorů

Bobeš1: Chápej ale, že teplota kolem cívky a na zadku magnetu, kde by jsi eventuelně takový chladič chtěl přidělat, je značně odlišná. Když už nutně hliníkový chladič, tak jako u Eminence Kilomax, pohybující se vzduch tím ale nenahradíš.

Re: Přetěžování reproduktorů

Nitram: samozřejmě, že účinnost mu nemohu nijak ovlivnit chladičem, ale životnost bych mu nižší teplotou prodloužit mohl. Jestliže bude mít magnet nižší teplotu, tak se i cívka v něm uložená bude lépe chladit. Reproduktor nezkresluje.

Antonio: Myslím, že magnet u tohoto repra je dostatečné "maso" hmoty, aby se teplota přenesla i do zadku magnetu, kde ji na celém průměru (120 mm) odvedu do chladiče a vyzářím do vzduchu.

PB0305: Do koše se toho asi moc nedostane vedením přes nepatrnou tlouštku plechu a úzké sloupky, byť plocha na vyzáření do vzduchu by tam byla, ale teplo tam neprojde. U košů odlitých z hliníku to bude postatně lepší.

Re: Přetěžování reproduktorů

Aby mal rebrovaný chladič zmysel, musel by sa magnet ohriať na teplotu porovnatelnú s teplotou cievky, čo nikdy nenastane kvôli tepelnému odporu medzi cievkou a magnetom. Rozdiel bude desiatky stupňov.
Ešte inak, ten sub napájaš zosilňovačom, ktorý má chladič. Predstav si, že ten chladič je cievka v tvojom repro. Bojíš sa, že zosilňovač upečieš, lebo sa prehrieva, tak do tesnej blízkosti chladiča položíš ďalší chladič, ktorý bude čiastočne absorbovať vyžarované teplo. Myslíš si, že takto dostatočne znížiš teplotu prehrievajúceho sa zosilňovača?

Re: Přetěžování reproduktorů

Teplota cívky při plném výkonu je větší než 100 °C. Cívky bývají konstruované tak aby vydržely i 150 °C (nebo i více). Nezapomeň, že část cívky je (po většinu času) mimo magnetický obvod,

Re: Přetěžování reproduktorů

Já bych ho nechal, ať si tam ten chladič přidělá. On totiž čeká jen na to, že mu tu jeho teorii někdo potvrdí. smile

Re: Přetěžování reproduktorů

Koukal jsem na tu eminenci Kilomax. Ten chladič je patrně spojen s trnem uvnitř cívky. Trn u ARN je spojen s plechem zadní části magnetu kterou já chci chladit. Tak by to mohlo fungovat podobně. Pravda vpředu je to "ofukované" membránou, já budu mít vzadu podstatně větší plochu chladiče a i styčná plocha bude velká. Vidím, že nikdo nenapadl, že by mu to mohlo uškodit, tak až vyrobím dám sem foto. Ještě mám trochu obavu, aby chladič nevydával nějaké zázněje žeber, ale kdyžtak dám mezi žebra gumové hřebeny ala Jawa 350/638-640 a bude klid. Děkuji za potvrzení žádných negativních jevů.

Re: Přetěžování reproduktorů

A zkoušel jsi už taky pemzu?

Re: Přetěžování reproduktorů

Jak tam chceš chladič připevnit? Lepidlo by vytvořilo vrstvu s mizernou tepelnou vodivostí.
Nabarvi zadní plochu repra (plech za magnetem) matnou černou a na chladič se vykašli.

Re: Přetěžování reproduktorů

Jestli jsou některá vlákna vohovně, o tomhle to platí dvojnásob. Odpověď jsi dostal Bobeši1 hned v prvním příspěvku. A potom ještě několikrát od dalších diskutujících.

Citace prvního příspěvku (PB0305): "Napřed si zjisti, jestli se ten magnet vůbec ohřívá, pokud se jeho teplota neliší výrazně od teploty okolí, žádný chladič nepomůže".

V ten okamžik měla diskuze skončit. Není třeba dalších debat.

(upravil Bobeš1 23. 9. 2011 21:41)

Re: Přetěžování reproduktorů

Když do něčeho poměrně malého (magnet) přivádím poměrně velký výkon (několik set W) a v onom malém se tento výkon přemění téměř celý na teplo a někdo se zeptá "jestli se to vůbec ohřívá?" diplomaticky tuto otázku přejdu abych nemusel porušovat pravidla.

marcin: tvé porovnání trochu opravím. Cívka repro není chladič zesilovače, ale tranzistor (vyrábí teplo), izolační podložka pod tranzistorem je vzduchová mezera reproduktoru, a chladič je magnet. Když k chladiči (magnetu) přidělám další velká žebra myslíš, že nesnížím teplotu čipu v tranzistoru?

(upravil Tipi 23. 9. 2011 22:08)

Re: Přetěžování reproduktorů

jik napsal:

... V ten okamžik měla diskuze skončit. Není třeba dalších debat.

Amen!

Ale predsa si dovolím ešte jedno prirovnanie. Zober si púzdro tranzistoru - napr. také T220. Neviem síce presne koľko stratového tepla dokáže "spracovať" bez chladiča, ale odhadom tak 2W. A teraz si predstav, že ten tranzistor nepripevníš o chladič, ale iba ho k nemu priblížiš na nejakých 0,5mm, alebo ak chceš tak ho do chladiča uzavrieš, ale tak aby sa ho nedotýkal. Nech je to chladič ktorý bez problémov "zvládne" 20W. Skús tak "baj očko" odhadnúť o koľko viac stratového tepla by zniesol takto ten tranzistor? 1%? 5%? 20%??? ja ti neviem ale som si takmer istý, že to nebude viac než nejakých 50%? No a teraz si polož otázku, koľko by ti asi pomohlo ak by si zväčšil plochu toho chladiča v ktorom je obalený ten tvoj tranzistor.
Skrátka nejde o plochu toho chladiča, ale o rýchlosť ako to teplo z tej cievky dokáže odviesť. A to v podstate vôbec nevieš ovplyvniť. Čiže ak by sa ti na tom tranzistore na určitý (relatívne krátky) čas zvýšili straty na tých 20W, tak by sa ten tranzistor roztavil a nepomohlo by mu ani keby si pridal tonový prídavný chladič wink

EDIT:

Alebo aby som priamo odpovedal na tvoju otázku. Myslím si, že ti nepomôže ak tam pridáš chladič. A taký sme tu zrejme viacerí wink

Re: Přetěžování reproduktorů

Mnoho "významných kapacit" fóra se vyjádřilo, že to neuškodí! Takhle to vypadá.

http://s19.postimg.cc/7pyfhji7j/4185_p1060886.jpg http://s19.postimg.cc/xzji0c44v/4185_p1060887.jpg http://s19.postimg.cc/60pc9h2i7/4185_p1060888.jpg

Příspěvky [1 až 20 z 75]

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Reproduktory » Přetěžování reproduktorů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£