Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 30]

(upravil tubamusic 25. 7. 2011 14:18)

Téma: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

Zdravím. Potřebuji zesilovač pro svoje repro k PC na kterých pracuji i se zvukem. Rozhodl jsem se nakreslit si vlastní DPS. Zapojení s LM3886 jsem použil Opampovu LaMu, která se mi ze všech možných návrhů, zamlouvá nejvíce. Snažil jsem se o symetrický vstup a ochranu reproduktorů inspirovanou kazzatelovým zapojením. Dělící kmitočet aktivní výhybky jsem zvolil 2600Hz. Poprosil bych vás o rady a zhodnocení tohoto zapojení a návrhu DPS, abych to mohl nějak dotáhnout. deska bude mít rozměry 10x20cm. Celé by to mělo být přidělané na vnitřní zadní stěně reproboxu a v dolní části této stěny bude žebrový chladič prostupující zkrz ní ven. Na chladič budou IO přidělány přes "L" profil. Děkuji moc za vaše postřehy.

http://s4.postimg.cc/4oy8m2lrt/5849_schema_lm3886_pokus3.jpg http://s4.postimg.cc/vwzo75l15/5849_dps_lm3886_pokus3.jpg

Web

(upravil j_paseka 20. 7. 2011 16:53)

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

Teda ta Dudkova topologie je nezničitelná.

Pěkný návrh. Nechceš ještě hodit schéma?

Jinak jsem to tak zběžně proletěl a zatím tam nic nevidím. Snad cesty dole kolem hlavních kondíků bych udělal ještě silnější. Místa je tam dost.

(upravil tubamusic 20. 7. 2011 18:43)

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

j_paseka: Díky. Schéma tam je jako úplně první obrázek i s hodnotami, akorát je na bílém podkladu. Právě o to schéma se mi jedná jestli to takhle bude fungovat.

Web

(upravil trunek 20. 7. 2011 20:45)

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

napis mi na mail    maduda.radoslav@gmail.com   mam jedno LMko co som robil na objednavku, mozno sa ti to bude pacit

http://s4.postimg.cc/t5kjawuyh/6808_002.jpg http://s4.postimg.cc/6i5a4rfeh/6808_001.jpg

(upravil trunek 20. 7. 2011 20:53)

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

boli to prve kusky. Uz to mam odskusane na 4 kusoch. Tie dva biele som robil bratovi, jeden s ciernou farbou som robil ujovi a jeden som predal niekam do Liptovskeho Mikulasu, kde si chalan dokoncil zosik a mal to ako zaverecnu pracu. Ma to zdroj, dostatocnu filtraciu (takze aj hudobny vykon sa da), oneskorene zopinanie repro a samozrejme DC ochrana na vystupe. Tepelnu ochranu ma samotny integrac v sebe. CHladic je iba demonstracny, aby som urobil foto.

OSPRAVEDLNUJEM SA ZA PRAVIDLO   12. SOm tu relativne novy. No a hned som sa aj poucil a prispevok som editoval.

Ak by mal niekto zaujem o LM3886T, mam ich asi 20ks. Vsetko original. pouzivame ich v praci na regulaciu (to je nepodstatne - vyhovuju koli malemu DC ofsetu na vystupe), takze ak by mal niekto zaujem, vieme sa dohodnut na rozumnej cene (aj 50% beznej ceny na nete)

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

tubamusic napsal:

Schéma tam je jako úplně první obrázek i s hodnotami, akorát je na bílém podkladu. Právě o to schéma se mi jedná jestli to takhle bude fungovat.

Aha tak to jsem si nevšim. No já jsem slepý a nějak mi to na tom bílém podkladu splynulo. smile

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

trunek: Je to pěkné, ale pro potřebu mých malých monitorů je to rozložení nepraktické. Na svůj návrh jsem obětoval hodně času, tak bych ho rád zrealizoval.

Prosím všechny, kteří najdou nějakou chybu, nebo nesrovnalost, aby napsali. Je to v podstatě můj první větší návrh. Až bude vše dolazené, nechám vyrobit dvě zkušební desky, dám foto a nějaký popis. Prosil bych hlavně tvůrce zapojení koncáku Lama Opampa, kdyby mohl na tento návrh kouknout. Děkuji všem.

Web

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

Tvůrcem zapojení LaMa je neznámý inženýr z National, vždyť to je defakto datashitové zapojení smile

Na první pohled se mi schéma zdá OK, jen 2 maličkosti:
Odpor 0R mezi výstupem operáku a potem 50k nahraď nějakými 100 ohmy - odizoluješ operák od případné komplexní zátěže tvořené stíněným kabelem.
Paralelně k 20k odporu na vstupu LMek vrzni nějakých 680p keramiku - klasická dolní propust pro přizpůsobení vstupního signálu rychlosti zesilovače. A taky berlička pro stabilitu.

Web

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

opamp: Díky moc za radu.

Web

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

no mne sa napriklad nepacilo rozleozenie signalovej cesty. Kedze si sa snazil o esteticku stranku veci, tak lavy a pravy kanal napajas na spolocne operaky, teda zhorsenie presluchov v zosiku. Signalovu cestu mam v mojom navrhu dlhu asi 3cm. No a vystup ide s dlzkou asi 8cm od IO az na vystupne svorky. To povazujem za dolezitejsie. Nehodi sa mi tam proste 30cm dlhy pas cesticky, kadial ide vystup medzi napajanim. Navrh vyzera na prvy pohlad naozaj pekne a je vidiet, ze si na nom stravil dlhy cas, ale je to na ukor estetickeho vzhladu. Tak si sa snazil o symetricke zapojenie a nakoniec si sa nevyhol dlhym cestickam, spolocnym puzdram operakov na oboch kanaloch (a nie separatne). Ale to je iba moj nazor na tvoj navrh. Ale ako som pisal, je vidiet, ze si za tim stravil vela casu a ak si neurobil nejaku zasadnu chybu, malo by to fungovat

(upravil tubamusic 21. 7. 2011 21:12)

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

trunek: Dávám ti za pravdu, že na tom co píšeš jistě něco je. Jak jsem psal, je to koncáček s aktivní výhybkou a symetrickým vstupem, takže jsem při návrhu na přeslechy tolik nedbal, jako na to, aby byly oba kanály podobně koncipovaný - stejně rychlý. Přeslechům nahrává i společné relé pro oba kanály, ale jak říkám, je to především dvoupásmo. Signálový cesty nejsou tak dlouhý. Od vstupu na středu desky jde signál nejkratší cestou přes součástky ke koncovým obvodům. Napájecí a výstupní cesty jsou dlouhý, to připouštím, ale vše pramení z potřeby umístění chladiče na kratším okraji desky. Aktivní monitor do kterého je toto navrženo má rozměr zadní stěny 16x26cm(DPS má 10x20cm) a na tu se to prostě musí i stím chladičem vejít. Co se týče blízkosti výstupních cest a napájecích, tam bych vůbec problém neviděl, protože v tom LMku je stejně vše integrováno s ještě menším rozestupem. Abych pravdu řekl, zkoušel jsem navrhnout i koncepci se zdrojem uprostřed a na jednom okraji koncové stupně a ne druhém ochrany, ale to se mi nejevilo dobře a bylo to ke všemu nehezký.

Budu rád, když se rozepíše někdo další. Díky

Web

(upravil trunek 21. 7. 2011 22:47)

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

Ako som pisal, je to iba moj nazor, no beries ho hlavne konstruktivne a to sa mi paci. Pokial si obmedzeny rozmermy, velakrat sa niecomu nevyhnes. To je pravda a je to momentalne aj tvoj pripad. V takomto pripade sa da upustit aj od tych presluchov atd. , dlhsich cesticiek aj ked uznavam, ze tie su uz vykonove a nie mV a idu vedla jednosmerneho napatia, co by nemalo vadit (no aj tak si myslim, ze si sa s tim pekne pohral a na prvy dojem sa mi to paci).

Pokial by si potreboval LM-ka, mam ich kopu. Mozes ich mat ovela lacnejsie ako v obchodoch. Ale to iba mimo temy.

(upravil tubamusic 29. 9. 2011 0:12)

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

Pokročil jsem zase o něco s tímto projektem a vyrobil jsem první zkušební prototip. Po oživení jsem zjistil, že v zapojení jsou dvě zásadní chyby, takže DPS budu muset navrhnout znovu sad

http://s4.postimg.cc/gll9ssybd/5849_25092011013.jpg http://s4.postimg.cc/6pk6t5sjd/5849_28092011017.jpg

Web

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

A kde, že jsme si nevšimli?

Teď když vidím fotku hotového tak se mi pramálo líbí, jak daleko jsou ty šváby od filtračních kondů.

Web

(upravil tubamusic 29. 9. 2011 10:41)

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

opamp: Které šváby myslíš? ty operáky? Nebo ty konce? Ty konce jsou daleko proto, že potřebuji připevnění na chladič zrovna v tomhle místě. Ale jak jsem psal, deska bude úplně jiná a zkusím se trochu polepšit. Chyby: a) zapoměl jsem, že musí být na LM3886 spojeno trvale mute. b) vstup do operaku aktivní výhybky pro výšky mám na mínus a má být na plus, přehlédl jsem se při kreslení schématu. Proškrabal jsem desku, prodrátoval a chodilo to docela dobře. Ale stejně udělám jinou desku aby to nebyla prasečina. Ještě mám dost malou vstupní citlivost, proto se ptám. Kde ji nahnat, v jakém místě? Kdyby i někdo poradil jaké hodnoty, aby byla celková citlivost kolem 1V na plné vybuzení, moc by mi to pomohlo. Díky

Web

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

Myslím koncáky, tam jde o schopnost zdroje dodat potřebnej proud "rychle". Indukčnost přívosů tomu nepomůže. Celkově by to mělo vypadat tak, aby byla "silová" část co nejblíž u koncáků, včetně usměrňovače atd, ať si ty proudový špičky a jimi vzniklé rušení netaháš po celé desce a do vstupu.

Totéž platí pro výkonové výstupy.

Zkrátka, LMka měly být na desce "nalevo", u špulek a relat. Chlazení se dá řešit převodními Al profily...

Citlivost nažeň hned na vstupu v tom přístrojáku.

Web

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

Nemyslím, že by to zas tak vadilo. Jsou jiné aplikace, kde je zdroj na extra desce a napájení konců je tažené kábly. Když udělá cesty dost silné nevidím sebemenší problém.

(upravil zuki 29. 9. 2011 12:57)

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

Obecně s tím nejde souhlasit. Je to skoro OK u polovodičů chodících do 5kHz smile .  Jakmile použiješ cokoli rychlejšího (nedejbože 10MHz... 30MHz a více), tak musíš dát nějaké vhodné kondy co nejblíže aktivnímu prvku. A v tom případě jsou často už i cm ke kondíkům "na hraně" stability...

V tomto případě jsou nějaké blokovací kondy u konců, ale co se určitě zhorší je odstup od 50Hz... A to se tady na webu řeší a řeší do nekonečna....

Koncepce zařízení (obecně asi všech) má být tak, že zdroj (můstek s kondy apod.) má být v místě největšího odběru a pak se napojují za sebou stupně
dle odběru tak, aby v místě nejmenšího signálu byl nejmenší odběr z Vcc.  Je-li to obráceně, úbytky na napájení ( i na GND) se mixují (sčítají) s užitečným (vstupním) signálem...  Kdo si myslí, že při symetrickém napájení přes zem nic neteče , tak se hodně mýlí, neb tam jsou napojeny filtrační  a blokovací kondíky a ty tam přivedou (do GND) riply (50Hz a harmonické) z jejich napájení (z Vcc). Zejména jsou-li země kondů "pozičně špatně"...

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

Kdybych to uměl, tak tenhle Tvůj příspěvek pozlatím a umístím tak, aby jej každý nový člen musel povinně přečíst... místo licenčních podmínek.

Jednoduše a jasně je tam řečeno to nejdůležitější.

Web

Re: All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

Ó díky Velebnosti. smile

Příspěvky [1 až 20 z 30]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » All in One zesilovač pro aktivní dvoupásma s LM3886

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£