Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » napájení 100w zesilovače

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 25]

Téma: napájení 100w zesilovače

Dobrý den stavím 100w zesilovač z těchto stránek http://sob.xf.cz/zes100w.php a potřebuji poradit co je to záporné napětí těch -35V a s výběrem zdroje nejlépe v Plzni.

Re: napájení 100w zesilovače

http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=10018
Číslo 6: http://sob.xf.cz/zes100w.php, resp. http://aktobos.wz.cz/100w.html
Důvody: Absence VŠECH ochran, dle Sinclaira kmitající a hořící bastl.

Pokud nevíš ani co je to symetrický napájecí zdroj, tak tahle konstrukce bude pro tebe pouze ztráta peněz a času.

Web

Re: napájení 100w zesilovače

kivi vyser se na to... Nejdříve doplň základní znalosti, pokud je to tvůj první stroj, nestyď se a uplácej nějaké TDA čko, poté, když už budeš trošku jistější pusť se do něčeho složitějšího... Třeba Transiwatt nebo Sinclair. Jsou to prověřené zapojení a dobře hrající. dobrý odrazový můstek, ...

Re: napájení 100w zesilovače

Na tohle zapojení se vykašli.

A co se týče zdroje tak pokud máš základy elektroniky víš že střídavý napětí nabívá v jedné půlvlně kladné a v druhé půlvlně záporné hodnoty. Proto většina moderních zesilovačů využívá dva zdroje napětí +/-U. Jsou to vlastně dva zdroje zapojené do série a jejich střed je nula. Pak v kladné půlvlně pouštíš do zátěže proud z kladného zdroje a v záporné půlvlně ze záporného zdroje. V reálu se to dělá trafem se symetrickým vinutím a vyvedeným středem. Po usměrnění pak získáž symetrický zdroj kladného a záporného napětí oproti střednímu vývodu.

Dřív se to obcházelo tak že se použilo jen jedno napětí a na výstupu pak byla polovina napájecího napětí. Proto musel být vývod od zátěže oddělen kondenzátorem. Střídavý signál se pak posunul na tohle poloviční napětí, takže kladná a záporná půlvlna se vztahovaly oproti polovičnímu napětí. Za kondenzátorem už byl jen střídavý signál s rozmitem poloviny napájecího napětí. Těch dřívějších 70V tedy odpovídá dnešním +/-35V.

Re: napájení 100w zesilovače

On je vtom takový malý problém já už totiž mám ten zesilovač postavený. Stavěl jsem ho proto, že se mi líbila jeho jednoduchost a nenáročnost. Zkušenosti mám s TDA 2005 a samozřejmě jsem postavil spoustu blikátek, houkaček atd. Zesilovač bych chtěl dostavět bohužel jsem nedomyslel zdroj, proto vás prosím aby jste my poslaly nějaké schéma napájení a když tak s něčím poradily. Posílám pár fotek zesilovače.

http://s19.postimg.cc/kdpmmvc33/6624_zabir_na_tranzistory.jpg http://s19.postimg.cc/6lb7r8lbj/6624_zabir_na_spoje.jpg http://s19.postimg.cc/rjhdpbl67/6624_zabir_na_desku.jpg http://s19.postimg.cc/j2hveeghb/6624_kompletni_zabir.jpg

Re: napájení 100w zesilovače

Dlouho jsem něco tak šíleného neviděL! Proč si to proboha nenakreslíš třeba i v tom pitomém eaglu? Toto je fakt zvěrstvo... asi nejšílenější je to pájení... a ty To126 jsou tedy kzblití smile

Re: napájení 100w zesilovače

preboha!
to je tak sračkovito zbastlené, mi to pripomína jednáho experta http://redyuri.wheel.sk/gallery/?dir=Au … c=IMG+1003 http://redyuri.wheel.sk/gallery/?dir=Au … c=IMG+1004 http://redyuri.wheel.sk/gallery/?dir=Au … c=IMG+1005

Web

(upravil kivi8 18. 3. 2011 13:11)

Re: napájení 100w zesilovače

Mě to tak strašný nepřijde (asi jenom mě) a víte kritizovat umí každý ale radit ne tak mi pomozte s tím zdrojem pls a taky mám docela dost blbou pájku.

Re: napájení 100w zesilovače

kup si ERS50 alebo sa nauč s trafopájkou, toto je hrozba a humus.
mne to príde niečo medzi strašné, otrasné, humus, grcka, blivajz, sračka, kopa hovna a použitý hajzlpapír
prepálená pájka bez vhodného tavidla a zlou technikou, divne vyleptaná DPS, vo výsledku studeňáky, skraty, mizerne sa to opravuje a ešte horšie pozerá

Web

Re: napájení 100w zesilovače

že jsem ty fotky posílal mad hmm

(upravil Tipi 18. 3. 2011 13:31)

Re: napájení 100w zesilovače

Sorry, ale tuto sa radí ťažko...

1, fundovaný ľudia, túto konštrukciu úplne odpísali
2, ak sa ti podarí spraviť ten zdroj, tak ti to zrejem okamžite ľahne popolom a to:
              a, to zapojenie o to priam koleduje
              b, som si na 99% istý, že tam máš plno stuďákov a možno aj skratov
              c, ak by sa to aj nejakým zázrakom rozbehlo, tak ten plech s PC zdroja ti to neuchladí ani omylom (inak to si s "chladičom" hádam robíš srandu)

Ale jednu radu ti viem dať, poobzeraj sa po vlákna napr. aj tuto na fóre, pozorne čítaj čo píšu skúsenejší (ja medzi ne nepatrím wink ) a až potom sa pusti do konštrukcie zosilňovača. Do overenej a "uznanej" konštrukcie, lebo takto to je už vlastne plakanie nad rozliatym mliekom... 


BTW Trošku OT: Tento plošák mi pripomína práce spolužiakov, ktorý na to evidentne nemali... A 15 rokov po strednej, to tak aj dopadlo... 100% tých čo konštruovali podobné príšery (čiže 95% triedy), teraz robia dačo úúúplne iné (šofér, skladník a pod) Ale nechcem ťa odradzovať, veď ak to je tvoja prvá (alebo skoro prvá) konštrukcia, tak ti nič nebráni sa zlepšovať. Držím palce!

EDIT: Predbehli ma, ale už to mazať nebudem smile

(upravil Mates 18. 3. 2011 14:17)

Re: napájení 100w zesilovače

http://www.alkoholici.unas.cz/pictures/3752413.gif

Radši se na to fakt vykašli, akorát se mi přitížilo big_smile

Re: napájení 100w zesilovače

Mě hlavně příde člověk co to takhle patlá uplně nahlavu! Když neumí udělat pořádný plošňák tak si ho nechám vyvolt u kohouta kde to příd na nějakých 200 korun! V eaglu nakreslím a p kohout vyvolá a i vyvrtá! a za 250 i s poštovným to mám naprosto profesionální a pěkné na pohled.

Re: napájení 100w zesilovače

Jenom malá technická: ty šrouby se zdají být se zápustnou hlavou, je to tak?!?!?!

Web

(upravil zuki 18. 3. 2011 15:39)

Re: napájení 100w zesilovače

Ty šrouby jsou děsivý. Nám by na průmce v dílnách mistr hodil práci přes celou dílnu, kdyby byly šroubky nakřivo nebo o půl milimetru mimo osu...
Tenkrát byla ještě normální dílenská přesnost 0,2mm. Dnes nikomu nevadí, když jsou šrouby křivě a až o 1mm jinde... tak se holt vyvrtají větší díry...

Kivi8: kdo nic nedělá nic nezkazí. Aspoň vidíš, že bys měl přidat na kvalitě. Ona ta reflexe s okolím je často dost užitečná. Hodně zdaru do dalších lepších konstrukcí.

ps: Zdrojem pro takový zesilovač je trafo s dvěma vinutíma, případně s vyvedeným středem. Samozřejmě + diodový můstek a kondíky. Např.  trafo 230V/2x24VAC nebo i s menším napětím 2x18-24V. Větší napětí než 2x33VDC (usměrněných 24V) tam nedávej. Jsou tam vidět studéňáky a tak tam nepřipojuj žádná drahá repra... Používej trubičkový cín s kalafunou (tavidlem) a pájku s regulací teploty. Pokud použiješ pistolovou, tak nezapínej pájku zbytečně dříve mimo pájenou oblast (aby nebyla moc horká). Teplota se dá i vychytat správnou délkou a průřezem smyčky.  Nauč se ji zapnout a hlavně vypnout až po oddálení od pájeného místa. Předejdeš tím poškození choulostivých součástek od impulzu při rozepnutí pájky.

Dnes se dá sehnat pájka s regulací - ať už pevnou nebo nastavitelnou za pár stovek. Samozřejmě vydrží měně než ty lepší, ale na star by to mělo stačit. Já si nastavuji pájku většinou na 310 až 340°C dle velikosti plošek a robusnosti součástek. Ale jsou experti (často mladíci,) kterým nestačí 400°C a diví se že jim hoří vše pod rukou...

PS2: doufám, že dle Kivi8 ti není 8r..  Bacha na práci pod napětím je nebezpečná. Já jsem sice první rádio postavil s tátou v 7 a první lampový zesík na pár W sám cca mezi 10 až 12 rokem (už si to nepamatuji přesně) takže nemůžu moc plkat na téma bezpečnosti... Ale bacha na to. Nemáš-li Vyhlášku 50 paragraf 6 a výše, tak práci s napětím (hlavně síťovým) jen pod dozorem...  smile

Re: napájení 100w zesilovače

pájkovať sa slušná MTL401 pájka dá nádherne od 220 stupňov, kde tam skoro 500 na trafačke

Web

Re: napájení 100w zesilovače

Ten plošňák mi už z pricipu přijde mizerně navrženej. Už jen že GND pro výstup se z napájení vede přes vstup svědčí že ten kdo jej navrhoval "věděl" co má dělat. Přeškrábni obvodovou plošku GND mezi výstupem a tím žlutým kondíkem, pak propoj ty krajní plošky silnějším drátem. Propípej jestli to vede kde má a nevede kde nemá (vlasový spoje jsou neřád).

Chladič musí odvézt teplo z tranzistorů a vyzářit je do okolí. Promiň ale ten plíšek tam není k ničemu, potřebuješ hliník minimálně 3mm silný, raději 5mm. Třeba vinglík 40*40mm a k němu přišroubovaný normální chladič. 100W zesík dalších 70W protopí a těch se potřebuješ zbavit.

Pájení raději nebudu komentovat, tohle je průser. I já pájím raději normální trafopájkou pokud to jde. Chce to méně cínu, více tavidla, pořádně očištěnou DPS. Takže nejlépe natřít nějakým tavidlem ve formě pasty a znovu přepájet.

Zdroj máš narychlo načrtnutý tady, snad to rozluštíš.
http://s4.postimg.cc/eoj7zuaex/143_pokus.jpg

Můžeš použít trafo se dvěma stejnýma vinutíma, nebo jako máš dole nakresleno vinutí s vyvedeným středem. Pro jeden modul potřebuješ 3A, takže kondíky třeba 6800uF, patřičně dimenzovaný diody,.....

Ale kdyby sis přečetl co o tom zapojení říkají ostatní ušetřil by sis spoustu práce. pochybuji že to rozchodíš bez zkušeností.

Re: napájení 100w zesilovače

Velice děkuji za pomoc pokusím se to rozchodit a koupím si novou pájku smile a jen tak pro informaci je mi 12 (prosím nepřidávejte komentáře tipu, když je ti 12 tak se do takových věcí nepouštěj).

(upravil Otas 18. 3. 2011 19:00)

Re: napájení 100w zesilovače

Na těch 12 roků slušný start, napsat to na začátek, tak by borci zabrzdili. Jedno se ti musí uznat, že se velmi dobře písemně vyjadřuješ vzhledem k věku.
Na rozdíl od staršího Faldyho 350, kterého ještě nenaučili, že se text obvykle člení do vět.
Může se stát, že se nezadaří, na začátek něco selže. Mohlo se ti podařit příliš prohřát součástku nebo něco podobného. Zkus to pak znovu a s lepším - doporučeným zapojením zesiku, a třeba si plošný spoj kup.
Můj první stroj (zesik 2 W s GC 521K/511K, r. 1971) vypadal hůř, měl jsem štěstí, makal na první zapojení.

Re: napájení 100w zesilovače

kivi8 napsal:

potřebuji poradit co je to záporné napětí těch -35V.

Musíš si zohnať dve trafká. Jedno zapojíš normálne, to máš +35V. To druhé musíš zapojiť do inej zásuvky, avšak na rovnakej fáze! Sieťovú vidlicu je potrebné otočiť opačne, než je zapojená tá prvá. Tak dostaneš -35V.

Příspěvky [1 až 20 z 25]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » napájení 100w zesilovače

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£