Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Audio rozvod v domě

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 23]

Téma: Audio rozvod v domě

Zdravím všechny,
řeším takovej středně velkej problém. Slíbil jsem známé, že jí po baráku rozvedu audio z jednoho místa do 8mi místností, v každý z nich bude jeden vestavný reproduktor SPE-150 (např. http://internetovy-obchod.msbox.cz/vest … p-48028/). Místnosti jsou všechny do 16m2 a jde jen o kulisu -> nízké nároky na kvalitu reprodukce. Řeším teď 2 věci:
1) nevím co použít jako zdroj signálu tak, aby v obou kanálech byl stejný signál (tedy nějaký MIX ze stereo signálu do dvou mono, obsahujících oba kanály)
2) v nestřeženém okamžiku jsem jí řekl, že nebude problém regulovat hlasitost každého reproduktoru, případně ho úplně vypnout. S vypnutím nejspíš problém nebude - jestli se nepletu tak k reproduktoru můžu připojit nějaký přepínač repro / 4Ohmy odpor (půjde samozřejmě o sérioparalelní zapojení reproduktorů, proto tam ten odpor musí být). Nevím ale jak vyřešit regulaci hlasitosti...
Jsem spíš dost amatér, poradíte někdo?

Re: Audio rozvod v domě

gore kolik máš na to financí? nebo kolik má známá financí?

Re: Audio rozvod v domě

Čím míň tím líp - fakt nejde o nějakou velkou kvalitu.. Tak do 10k se vším

Re: Audio rozvod v domě

v rozhlasoch sa regulovanie (čo som videl) rieši viacpolohovým otočným prepínačom a odpormi.

Re: Audio rozvod v domě

http://www.dexon.cz/clanky/navrhy-ozvuc … karny.html

Re: Audio rozvod v domě

Koukni na stránky Dexonu,ti na to měli řešení.

Re: Audio rozvod v domě

áno dexon....
k regulaci hlasitosti poslouží tohle
http://www.dexon.cz/katalog/plosne-inst … tosti.html

Re: Audio rozvod v domě

2 Lojzek: pecka, díky moc - to je přeně to co hledám (akorát by to mohlo stát polovinu..). Ještě bych potřeboval potvrdit správnost zapojení těhlech reulátorů na následujícím obrázku:

http://s4.postimg.cc/nf852er3t/6492_repros.jpg

Je to zapojení 4 reproduktorů o čtyřech Ohmech na jeden 4 Ohmový výstup, vlevo je způsob zapojení samostatného regulátoru na jeden reprák a vpravo pak to, jak bych to celé zapojil. Bude to bez problému fungovat? Nerad bych něco z toho "odpráskl", když to není zrovna 2x levný DIY řešení (celkem skoro 6k..)
Jinak k bodu 1) - nakonec jsem se rozhodl, že jako zdroj poslouží MP3 přehrávač připojený přes MONO jack do AUX starší "relativně" kvalitní HiFi věže; je to sice trochu barbarské, zato však nejlevnější řešení;) A díky všem za reakce

Re: Audio rozvod v domě

Ty do stereo zásuvky chceš připojovat mono jack ? To že si zkratuješ jeden ze dvou koncáků v mptrojce Ti teda nevadí jo ? big_smile

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Audio rozvod v domě

Myslím si, že podle #8 to fungovat nebude. Potenciometr má 100 Ohm a je s vypínáním - je určen k sériovému zapojení před reprák.
To co chceš ty by se asi dalo dělat přes 100V rozvod, aspoň tak nějak byl dělaný rozhlas po drátě - oddělovací trafo a za ním regulace hlasitosti sériovým odporem k repráku.

Re: Audio rozvod v domě

JJ to je tak, když se někdo sere do něčeho, čemu vůbec nerozumí... Dělat podkres a ještě mít možnost regulace z jednotlivých míst je otázkou 100V rozvodů. Realizovat to ne 100V je holý nerozum. Do 10000,- se s osmi repráky, regulátory a zesilovačem vejít nebudeš.
Jednoduše si sežeň 100V zesilovač, natáhni po baráku jeden kabel, na to připoj paralelně regulátory a k nim repráky. Nic složitého. Reproduktory se většinou/vždy prodávají i s převodním trafem na 100V.

(upravil g0re 25. 1. 2011 12:22)

Re: Audio rozvod v domě

2 millano: To neshoří smile Samozřejmě je to blbost, myslel jsem tím oba kanály do jednoho a prsty byly zase rychlejší než myšlenka
2 Hippo007: V popisu potenciometru je zmíněna dvojitá odporová dráha, vycházím tedy z předpokladu, že jedna omezuje hlasitost a druhá zbytku obvodu simuluje připojený reproduktor (jeho stále stejnou impedanci, nebo jak to sakra napsat srozumitelně..). Je možné že to tak není, ale přijde mi to logické - jinak by regulátor ovlivňoval přinejmenším impedanci celého obvodu. Těch 100 Ohmů mi tam pravda moc nehraje..
2 babakus: Proto jsem také v koutku méně zdatných, aneb buď se můžu do něčeho srát a něčemu se přiučit, nebo se na to vysrat. Ve druhém případě však budu mít leda tak hovno. Mě právě zase přišlo jako nerozum shánět po všech čertech 100V zesilovač jen kvůli takhle nízkým výkonům, krátkým rozvodům a čtyřem reproduktorům na kanál.

Re: Audio rozvod v domě

Já tě jen chtěl ušetřit zklamání. V tom tvém zapojení budeš ovlivňovat kroucením jednoho poťáku hlasitost obou sériově zapojených reproduktorů. Potenciometr se vyrábí buď mono - jednoduchá odporová dráha, 3 vývody z potenciometru, nebo stereo - dvojitá odporová dráha, dohromady 6 vývédů ze 2 potenciometrů http://www.dexon.cz/data/popisy/12271.pdf
Lepší se mi jeví zapojit do každého kanálu 4x paralelně 8 ohmový reproduktor s předřazeným rezistorem 6R8/xW a každý ovládaný potenciometrem .... jen nevím, jak hlasitě by to dokázalo hrát. Každopádně každé jiné řešení než 100V rozvod je řešení krkolomné.

Re: Audio rozvod v domě

Jednoznačně jsem pro použití 100V rozvodu. Imho použít klasický zesilovač je krajně nevhodné, né že by to nešlo ale prostě se to tak nedělá.

Jinak máš-li účet na Aukru, tak se tam podívej, občas se tam něco objeví se starších zesilovačů Tesla, ketré mají i 100V výstup. Cena se pohybuje od 500,- do 2000,-. Vetšinou to sledují sběratelé, kteří špónují ceny docela vysoko, chce to štěstí. Ale střídka ta cena přesáhne ty 2 tisíce.

(upravil babakus 25. 1. 2011 14:48)

Re: Audio rozvod v domě

Těchto rozvodů jsem se nadělal v různých restauracích, barech, obchodech a domácnostech víc než dost. Pokud chceš regulovat v každé místnosti zvlášť, je nejednodušší použít 100V rozvod. Někdy se to tahá i nízkoimpedančně, ale to pouze v případě kdy se hlasitost jednotlivých reproduktorů reguluje na zónovém zesilovači a s hlasitostí se po čas provozu moc nehýbe. Případně se ovládání táhne z místnosti přes UTP do zesilovače a regulují se jednotlivé zóny.
Při realizaci 100V se dá použít slušnější koncák, prdnout za něj převodní trafo a hotovo. LM3886 to vydrží a těch pár wattů na podkres stačí. Případně se dá sehnat například Tesla AZK 180, která dá dokonce 100W/100V.

http://www.dexon.cz/katalog/plosne-inst … uktor.html 100V reprák za 450,-
http://www.dexon.cz/katalog/plosne-inst … tosti.html 100V regulátor za 190,-
http://aukro.cz/zesilovac-tesla-azk-180 … 83480.html
Kabel stačí nějaká 2x1mm2 CYKY/JYTY, nějaká ta čokoláda/svorkovnice a je to. Nic složitého.

Re: Audio rozvod v domě

No dobrá tedy, přesvědčili jste mě. Tak ještě poslední dotázek - našel jsem následující 6W 100V repro i s regulací do zdi (kus za cca 400,-):
http://www2.produktinfo.conrad.com/date … _fr_nl.pdf
a zajímalo by mě, jestli by na 8 těchto kousků stačil stařičký Tesla MONO 50 (povaluje se mi někde na půdě). Tak co páni rádcové, bylo by to teď konečně "košer" nebo zase dostanu přes prsty?

Re: Audio rozvod v domě

Dexon měl v jednom katalogu nakreslený ozvučení rodinnýho domu ze 3 kanálů receiveru a před každým reprem měl ten svůj "zázračnej" potenciometr. Čiže opravdu je nutný 100V rozvod?

Re: Audio rozvod v domě

U 8 ohmovýho výstupu by při stejných ztrátách měl být průměr cca 4 x větší než u rozvodu z Mono 50, ale v transformátorech jsou taky ztráty a kvalitě taky moc nepřidají. Účinnost a poruchovost a délka nažhavování  Mono 50 taky nic moc. Pro tento případ bych volil spíš nízkoohmový rozvod.

(upravil skrus 28. 1. 2011 19:15)

Re: Audio rozvod v domě

také se připojím..  shodou okolností mám doma tento 100V zesilovač http://www.gramec.cz/gramec/s65/Katalog … PAS-1200-5   avšak já mám pouze 3 vstupový- PAS 1200-3 (vzhled i parametry jsou stejné s tím z odkazu). Využíval jsem jeho 4ohmový výstup 200W pro příležitostné napájení subu..   Dále mám opět shodou okolností kolem 20 ks nevyužitých nových regulátorů hlasitosti pro 100V rozvod (výrobce Pandatron), opticky skoro stejné s těmi, co jsou na Dexonu .. zatížitelnost jednoho regulátoru je 6W, regulování hlasitosti v cca 10 krocích + relé pro sepnutí na nucený poslech (12V impulzem na dálku sepneš regulátor na plnou hlasitost) .. něco jako tento  http://www.ajtrade.cz/dexon-pr-102-regu … asitosti/.

Pokud by jsi chtěl, můžeš se ozvat na mail a třeba bychom něco domluvili, zesilovač už moc nepoužívám a chechtáky by se hodily, s regulátorama bychom se taktéž nějako domluvili:)

do desítky by ses pak vešel s celou sestavou zcela jistě!

Re: Audio rozvod v domě

Já bych v tom zas takový problém asi neviděl. Jsem sice absolutní laik, ale cca deset let zpět,mi postavil jeden člověk mixák do restaurace na čtvero párů beden, z toho dva páry jsou ovladatelné na hlasitost. Nemá to zdroj, jen dráty, poťáky a dva jakési odpory, které hřejí. Prdnul jsem to na kšunt kenwood zesík, nacpal tam bedny co mi padly pod ruku a ejhle, ono to funguje big_smile Tak mám buď štěstí víc jak znalostí elektrotechniky a nebo v tom nebude taková věda? Možná, že to utáhne jen proto, že těch poťáků je tam málo, tudíž to příliš nezatěžuju a diskotéku z toho taky nedělám. Nicméně hledám bastlíře, co by mi s tím pomohl. Potřeboval bych tu hlasitost regulovat všude hmm

Příspěvky [1 až 20 z 23]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Audio rozvod v domě

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£