Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač 700W

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 35 z 35]

Re: Zesilovač 700W

No rád bych postavil dvakrák 700w ale jak už jsem psal v prvnim příspěvku tak mě zajíma jestli se to vyplatí když autor píše že to má mouchy.Záráží mě že autor píse že tam chybí možnost vynulovat dc napětí na výstupu což mi příde docela podstatný.

(upravil joži 25. 11. 2010 10:38)

Re: Zesilovač 700W

A prečo? pokial spáruješ tranzistory v diferaku a zenerky v kaskodach tak to na výstupe nebude mať viac ako 10mV.

BTW dnes by som tu 700Wku robil inač

Tu su nejaké fotky: http://picasaweb.google.com/jakub.grolmus/Leach700W#

určite by som tam už nedal toshiby, pretože tie emitoraky su relatívne velké. Dal by som tam 0,15R emitoraky a prepočítal prudovku tak aby bolo zlomená na 2x aby to lepšie kopírovalo SOA,

Web

Re: Zesilovač 700W

Děkuji za reakci - máš to dobře zmáknuté . Samozřejmě , když si spáruje diferák , tak se žádné ss nekoná.
Nic nebrání tam jebnout dc servo a komplexní ochrany - cena reproduktorů bude značná .:cool:

(upravil e-man 2. 11. 2011 20:28)

Re: Zesilovač 700W

Pro konstruktéry podobně výkonných zesilovačů mám odkaz na E - shop AES . Nabízí za příjemnou cenu tranzistory MJL3281AG /1302AG - 200 W / 260V /15 A /30Mhz. Jejich velké zesílení a výborná SOAR z nich dělá ideální výkonovou součástku . Jedná se o ON SEMI  nákup z USA . Provozovatel webu mi na požádání spároval 10 párů při proudech 0.5 a 5 A na toletanci menší než 10% ! Odpadá tak  nutnost nákupu většího množství , než je nutné . S tak vstřícným přístupem jsem se nesetkal , je vidět ,že se jako v jiných případech nejedná o pouhého překupníka , ale o člověka , který se elektronikou aktivně zabývá . cool
Prodávající se vyskytuje také na Aukru v sekci Elektro - součástky jako JGRACIAS - Superprodejce , což ho vystihuje nejlépe big_smilebig_smile

Re: Zesilovač 700W

S temi saturacnimi ubytky na serioparalelu bych to nevidel tak cerne. V dobach Tesly, kdy mely tranzistory parametry "od zdi ke zdi" byly dost nutne velke emitoraky, ale dnesni moderni produkce, konkretne MJ21195/MJ21196 uz je jeden jako druhy a na srovnani zanedbatelnych rozdilu mezi Ube jednotlivych tranzistoru bohate staci odpory o hodnote 0,05R, ktere navic nemusi byt na nijak velke zatizeni, ALE MUSI BYT DRATOVE! Metaloxidove odpory na tomto miste jsou vystaveny proudovym sokum, jejich odpor se pomalicku zvysuje, az odpor shori a udela pruser v celem zesilovaci.
Jozi, tech 12V jsem ani zdaleka nenameril ani ja na prototypech Aldaxu SPD800, coz je zesilovac 800W/4ohm a to jsem tam mel jako emitoraky vzdy dva a dva paralelne spojene odpory Vishay G202 o hodnote 0,22R, vysledna hodnota tedy kolem 0,1R. Napr. Pavlova DPA880 ma i po tuningu na vyssí vykon /600W-4R/ celkovy saturacni ubytek jen asi kolem 6V, coz je jednak unosne a jednak je to potom bohate vyvazeno naprostou bezpecnosti provozu, pokud provozujete koncove tranzistory v dolni casti SOA charakteristiky. Na prototypu Aldaxu SPD800 jsem nameril ucinnost asi 68%, coz je vzhledem ke komplikovanosti a typu zapojeni velmi dobra hodnota.
Jen je treba si do koncoveho stupne vybrat ty spravne tranzistory s relativne vysokou betou, coz v soucasne době bohate splnuji jiz zminene MJ21195/MJ21196. Doporucuju koncove tranzistory radeji v pouzdru TO3, odizolovane 0,13mm silnym cervenym Sarconem, coz je podobny material jako Kerafol, ale s jeste vyssi tepelnou vodivosti, druhou moznosti je pouzit plastove MJL21195/21196, ale po cele delce "autobusu" tranzistoru na chladici je pritlacit hlinikovym trameckem, staci rozmer napr. 5x15mm nebo i 8x8mm - jde tam hlavne o to, aby byly plastove tranzistory rovnomerne a po cele sve dosedaci plose stejnomerne tlaceny k chladici, protoze proudy v kaskadach serioparalelu jsou znacne. V minulosti to tak resila spousta renomovanych firem, mimojine Zeck, Renkus-Heinz, dodnes to tak resi napr. NAD a jiste spousta dalsich firem.
Drobnou nevyhodou serioparalelu je, ze jej musite napajet co nejvyssim napetim, na jake sezenete filtracni kondenzatory. Z vlastni zkusenosti Vam doporucuju nepouzivat do podobnych konstrukci kondenzatory extremnich kapacit, trebaze na vysoke napeti, vykuchane z nejakych prumyslovych zarizeni - neni na ne spolehnuti, temer nikdy nevite, jak jsou stare, mají straslive nabijeci proudy, kvuli kterym je treba do zesilovace vestavet dvoustupnovy softstart, jinak to spolehlive vyrazi 25A jistice. Navic v pripade havarie takoveho kondenzatoru je pak problematicka nahrada a hrozi poskozeni zesilovace.
Pro jeden kanal serioparalelniho zesilovace 800W/4ohm se ctyrmi serioparalenimi kaskadami je naprosto dostatecna kapacita cca 20.000uF na vetev, neprijemne je, ze tyto kondenzatory musi byt dimenzovany na napeti vyssi, nez 100V, tzn. nejblizsi standardni napetova hodnota je 160V. Kondenzatory na takto vysoke napeti a s kapacitou kolem 10.000uF se ovsem kurevsky blbe shaneji a jsou kurevsky drahe, vetsinou je treba filtracni kapacitu vyskladat z nekolika mensich. Pri poslechovych zkouskach zesilovace Aldax SPD800 uz nebyl absolutne slysitelny rozdil mezi filtracni kapacitou 20G a 30G na vetev, takze proto je nahore ta veta o nesmyslne vysokych kapacitach ve zdroji.
Velmi prijemne je, ze serioparalelni konec muzete zmustkovat s dalsim a pokud to uzivite z normalni jednofazove site, ziskat tak velmi vysoke vykony do impedance napr. 4ohm. Predpoklada to ovsem toroidni trafo o vykonu minimalne 2kVA na kanal, transformatory budou muset byt dva, celkovy prikon takoveho zesilovace pak muze dosahnout ve spickach limitace az 5kVA, coz Vam vyrazi pojistky az na sloupe smile Proto ma napr. zesilovac CrestAudio Pro 10001 dva sitove privody se 16A zasuvkami, je to tzv. dualmono zesilovac a pri takovem vykonu je treba kazdy kanal zesilovace napajet z jine faze, jinak si privodite velke problemy.

Vsechny tyto aspekty, ktere jsem vypsal nahore vedly k tomu, ze jsme /Aldax/ zesilovac SPD800 stahli z nabidky, protoze v soucasne dobe ma malokdo tolik zkusenosti, aby dokazal takovy zesilovac jednak uchladit, jednak mu zajistit odpovidajici napajeni, coz vyzaduje nemaly objem financnich prostredku. SPD800, aby byla plne vyuzita, vyzaduje /jak uz jsem psal nahore/ napajeci napeti vyssi, nez 100V na vetev, v tomto pripade je to 115V a velmi tvrdy transformator s vykonem kolem 2kVA. To vsechno jsou financne tak narocne zalezitosti, ze si je muze dovolit jen pomerne dobre financne situovany a problematiky znaly jedinec a takovych v teto republice neni mnoho.
Proto jsme nechali v nabidce pouze zesilovac SPD600, ktery je jakztakz "uzivitelny a zaplatitelny".
Jeste malou poznamku na zaver. Ctyri nebo pet serioparalelnich kaskad uz vyzaduji pomerne festovni buzeni, bezne MJE15032/15033 uz na to nestaci. V SPD800 byly pouzity jako budice tranzistory MJW1302A/MJW3281A s vybornym vysledkem, pouziva to tak i JBL a Dynacord v svych vykonnych zesilovacich, napr. Dynacord Q66 nebo Q99.
No a uplne na zaver poznamku: pokud chcete stavet opravdu vykonny zesilovac kolem 1000W do impedance 4 i 2 ohm, tak si najdete prislusny rocnik Amaterskeho radia/tusim 2002/ a presne okopirujte Krausuv zesilovac LowEnd 1kW. Pokud si opravite chybu na desce /jsou tam MJE340-350, ktere maji nelogicky bazi uprostred/ a do chladiciho tunelu instalujete presne to, co je tam predepsano, ziskate naprosto neodstrelitelny zesilovac, kterym lze v pripade potreby i svarovat :-)Kazdy chladici tunel ovsem vyzaduje dva vysoce vykonne vysokootackove ventilatory s dodavanym objemem vzduchu aspon 60m3/min /jeden tlacny, druhy vyfukuje/. Postavil jsem na zakazku tyto zesilovace tri, samozrejme byly tezke jako krava, ale pri dodani do podniku, ktery si je objednal, prakticky vsem spadly brady a to ani jeden nejel v mustku.

Anebo si pockejte, az Jozi dotahne do uplneho konce nejaky podobny "parni" zesilovac a poproste jej o podklady. Je to hodny a sikovny kluk a verim, ze se mu to podari.
Jozi, kdybys s necim potreboval poradit, klidne pis, mam s temito vysoce vykonnymi svinemi dost zkusenosti, ktere jsem zurocil pokusem zvanym "SpeakerDeflorator", coz byl takovy hybrid - budici deska byl predek z Leacha, pak ctyri serioparalelni kaskady a to vsecko do mustku, pokusne a na stole mi to davalo pri 95V na vetev vykon pres 5kW, ale byl to pomerne drahy pokus, specialni chladici tunel z Fischera stal kolem 4.000,-Kc, 6kVA trafo me stalo diky znamostem jen 5.000,-Kc a to nepocitam kondenzatory, kvanta MJcek a zpocena prdel strachy, co to udela. Dost jsem se na tomhle monstru naucil, sve by mohl vypravet o vykonnych zesilovacich i treba Jawis, jestli sem jeste chodi. Mejte se chlapci a drzim Vam palce.

Web

Re: Zesilovač 700W

... děkuji za nemalou ochotu podělit se o zkušenosti.

(upravil e-man 5. 11. 2011 20:39)

Re: Zesilovač 700W

Drž se , Leoši ! Ukočírovat 5kW " svářečku " chce extra kočího cool

(upravil Jawis 7. 11. 2011 9:18)

Re: Zesilovač 700W

Ano Jawis jsem ještě chodí, téměř denně, ale poslední dobou spíše jako čtenář. Nicméně kdykoliv mě někdo oslovil přes mail sdělil jsme mu vše co jsem věděl. Svou verzi Leach-Titanium (jak jsem ji pracovně nazval) jsem myslím dotáhnul zdárně do finále. Mám připravenou desku konce včetně ochran (na desce). Konec je koncipován tak aby odevzdal minimálně 600W do 2 či 4 ohmové zátěže podle zvoleného napájecího napětí. Už mi jich běhá cxelkem 14 kusů, některé i v jiných rukou. Dle mého názoru je Leachova koncepce slušná. Ještě stále dokáže uspokojit současné požadavky na výkon, kvalitu a cenovou dostupnost. Nemluvě o dostupných informacích. Se slušným a soudným člověkem se kdykoliv o zkušenosti rád podělím.

Re: Zesilovač 700W

Nazdar chlapi. Poslednú dobu sem chodím rovnako ako Jawis, vačšinou iba čítam.. JPA1000 je ukončený projekt. Ten zosilnovač má voči paralelu na ucho lepšiu dynamiku. Zvuk je na spodku podstatne pevnejší. určite je to aj vplyvom jeho vysokého DF. Používam ho na pohon 15PS100vky v mostíku. výstupný výkon je 2x700W/4R v mostíku 1,4kW/8R. Hlavný problem celeho zosilnovača je v seriovej kaskáde v napatovom zosilnovači. Neviem ako to presne mr. Leach myslel, no akonáhla tie tranzistory sú cez nejaký chladič a podložku spojené s GND zosilnovača porpípade PE skrinky, dochádza k samovolnému rozkmitaniu zosilnovača na 5Mhz s amplitúdou 5Všš. Naucho nepostrehnutelné, no tepla to produkuje dostatočne. jediné solidne a stabilné riešenie bolo vyhodiť túto kaskodu a nahradiť to klasickým VASom, nie seriovým. Potom bola stabilita uplne normálna. Samotný problém vysokého ubytku je v predbudiči. Tento stupeň tam zbytočne zanáša dalšie úbytky, ktoré sa potom zbytočne pretápajú na koncoch. Takže celkový moj záver je s toho taký, že robím na prototype budiča, ktorý by nezaťažoval VAS a tým padom by nebolo potrebné pchať tam predbudiť. Myšlienka je použiť mosfetový budič s tým, že celý obvod VASu by bol napájaný vyšším napatím ako výkonové napatie. To ziskavam klasickým násobičom napatia zo striedavého napatia výkonového vinutia. Tým odpadá potreba pomocného vinutia. Uvidím ako sa to vyvinie a kam to dospeje. Potom už nebude potrebné pchať tam predbudič, a ked budem mať " šetrný" budič zavesený na VAS, stalo by potom za skušku hnať budič s vyšším Ic použitím menších emitorákov, a tak vniesť do výsledného zvukového prednesu aj prímes zvuku mosfetových tranzistorov (hlavne pri menších výkonoch, ked by boli koncáky ešte uzavreté)

Web

Re: Zesilovač 700W

Bootstrap do VAS kaskódy u Leach Superamp je blbost, která prinese akorát možnost lokální nestability. Je to stejně problematické jako Cdom tažená z výstupu a tady to jde zjevně ještě pres zpozděni dělice a bootstrap tranzistoru. Kolektor těch budících VAS tranzistoru nesmí mít kapacitu proti zemi, jinak z toho vznikne regulérní lokalní kladná zv na vysoké frekvenci. Takže bud jednoduchej VAS, napětově to není problém, nebo kaskóda, ale bez zv z výstupu.
Ten bootstrap se dá udělat výkonový, takže budí prímo driver a koncák, emitorové odpory "horních" tranzistoru se dají zlikvidovat a emitory rozpojit, resp. svázat jen napríc 2R2 a ješte se dá udělat jedna superbejkárna, nahradit ten horejšek MOSFETama   smile

(upravil sinclair 7. 11. 2011 18:12)

Re: Zesilovač 700W

Opráskněte Dynaco 400 Stereo, nebo rovnou DPA880 či DPA1000 a máte po problémech. Sérioparalelní kaskády se dají přidávat libovolně /no libovolně zas ne, jen tolik, co utáhnou budiče/, takže z toho zapojení při volbě vhodných tranzistorů a jejich počtu lze vytřískat téměř libovolný výkon a práskne-li to někdo ještě do můstku, pak bude mít problém, v čem takovej výkon zpracovat. Poměrně slušná inspirace je ElectroVoice Q99, nebo i Q66, tuším, že velmi podobné, ne-li stejné zesilovače, jen v jiné kastli dělal také Dynacord. Mnozí možná namítnou, že je to furt ABčko, čili množství produkovaného tepla značné, nicméně na druhou stranu nemusím poslouchat prskání H-stepu u všelijakých klonů QSC. Na basech je to asi fuk, tam se to nějak v tom hukotu ztratí, ale na středovýškách s dobrým driverem je to ksakru dobře slyšet.

Vím, že Jawis to měl docela hezky vychytaný a je to poměrně hodný člověk, takže když ho slušně poprosíte, určitě Vám podklady pro výrobu desek, osazováky apod. pošle.

Vašku, nejsi myslím ani první, ani poslední, koho taková bejkárna napadla, myslím že první byli v roce 1992 NAD s jedním THX-ovým modelem, tuším 218 nebo tak nějak, minule, když jsem se probíral dokumentacemi od NADu, tak jsem tam něco podobného zahlédl - vnitřní tranzistory bipolární, vnější unipolární nějaké BUZ.

Web

Re: Zesilovač 700W

Jistě Leoši, já jen že ta kaskóda Bip-Fet se dá nakonfigurovat zrovnatak, jako dělenej bootstrap, nebo jako G s malým stálým napětím na bipolárech, nebo ještě to samé s diodovým přepínáním napájení, pak musejí ty bipoláry umět trochu napěťově..

Re: Zesilovač 700W

... ako to presne mr. Leach myslel ...    On použil TO18 verzi tranzistoru, která se nikdy k GND či PE nepřiblíží, kdežto ty jsi tyto pozice použil pouzdro TO126? Takže on o tom rozkmitání pravděpodobně ani neví.

Re: Zesilovač 700W

Nechci nějak rejpat, ale se zesilovačema už asi od 200W přestává být sranda, stačí nevědět nějakou maličkost, nebo něco přehlédnout a celé zapojení stráví Ampérův oheň smile Zvlášť u takového děla, jako je 700W - spočítal sis, jaký tam vůbec tečou proudy, ztrátový výkony, kolik a jak je to potřeba chladit a tak podobně, ono je toho ještě daleko více. Stavět 700W monstrum není sranda a co ses nenaučil ve škole, případně vlastní stavbou podobně výkonných zesilovačů, tak tady už to nedoženeš a nic moc se toho tady nenaučíš-doba je taková, že si každý svoje knowhow chrání a rozhodně nebude nikdo udílet rady typu "udělej tamto, přepoj tamto, použij ten a ten polovodič, do zdroje dej to a to" a podobně.
Ostatně i Jawis nezveřejnil svůj projekt a podle mě dobře udělal - dnešní náctiletí potřebují se svými RHSoundy, American Audio, SoundBlastery a já nevím čím dělat co největší kravál a dovedu si živě představit, jak by jim zasvítily oči, kdyby viděli 1,5kW Jawisův projekt...Jednak by takovou strojovnu ani nerozchodili a pokud ano, do deseti minut by byly spálené všecky bedny, které by měli po ruce smile

Web

Re: Zesilovač 700W

tak ja už mám niečo premyslené a navrhnuté, ako stlaciti tu saturaciu na najnižší možny ubytok. Uvidím ako to pochodí v reale, ak sa zmestím pod 4V tak sa vykaslem na driver na Hcko.

Web

Příspěvky [21 až 35 z 35]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač 700W

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£