Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 46 z 61)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

  Stránky: ««« 1 ... 44 45 46 47 48 ... 61 »»»

RSS

Příspěvky [901 až 920 z 1,205]

(upravil tek 28. 5. 2012 22:03)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

No sláva. Gratuluju Leoši, to jsou konečně slova hodná Tebe.

(upravil mira 28. 5. 2012 22:12)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Leoši, na to "PROČ?" se odpovídá velmi těžko. Sám vidíš, jak to dopadlo, když jsi zveřejnil BA100, vidíš, jaký je zájem o indikátor vybuzení, který je teď zrovna aktuální. Někteří tvrdí, že je lepší naprogramovat mikroprocesor, ale k tomu, aby někdo navrhnul desku a odladil program, se zatím nikdo nemá. Prostě průser dnešní doby je, že spousta lidí má plnou hubu řečí, ale ve výsledku nikdo nechce nic dělat.

Co se týká BA100, my jsme svou práci odvedli myslím dobře. To, že se DJ_Rix s lutou rozhodli pro jiné řešení, jim samozřejmě nikdo nebere. Zvolili úplně jiné pojetí s úplně jiným výsledkem / jakým, to teď nemá cenu rozebírat/ každopádně tomu mohli změnit název. Na druhou stranu si u nich vážím toho, že oni jen nekecali, ale zasedli a makali, čehož je dneska schopen málokdo.

Občas se k projetu BA vyjádřil i někdo naprosto nezúčastněný:

Gavin Milarrr napsal:

Zato já to chápu. Je to velice odporná vlastnost, která by se dala shrnout pod frázi "přece to nebudu dělat zadarmo". Existují jen dvě férové cesty -- otevřít si normální kšeft a prodávat to s paragonem, nebo to dávat zadarmo. Začne to ujišťováním, že pro kámoše zadarmo, pak za náklady, a pak "no, víš, ono to zabírá dost času a to chození co s tím mám, bude to o trochu dražší...", až se dostaneme na dvoj- nebo trojnásobek ceny z normální firmy s tím, že to klišé je přece moje a já bych se připravil o výdělek... Nakonec z toho nemá nikdo nic a všichni jsou naštvaní.

EDIT: Tak už je to jasnější, mira je v tom nevinně. Netušil jsem, kam až může sahat soplácká drzost vůči lidem, kteří jsou ochotní jim vyhovět.

Gavin Milarrr je naštěstí slušný a normální člověk, který poté, co se k němu dostaly úplné a nezkreslené informace, uvedl vše na pravou míru. Problém je, že se na podobné přísěvky /ač je napsal slušný a normálně myslící člověk/ nabalují ti, co věci vůbec nerozumí a do nekonečna to roztahávají.

Tohle vlákno je od příspěvku https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 0#p228360, ve kterém bylo zveřejněno schéma BA100, z větší části plné spamu, který nijak nesouvisí s tématem korekčních zesilovačů. Pořád se tu rozebírají různé pocity a osobní názory, které
1) nevedou k žádnému cíli - tj. návrh, odladění a vytvoření funkčního zařízení (třeba zrovna korekčního předzesilovače)
2) nepříjemným, až protivným obsahem v osobní rovině zapřičiňují vznik té zasmrádlé atmosféry

Výsledkem je zhruba to, že pokud má někdo chuť udělat něco pro ostatní, je po několikerém sepsutí své práce dostatečně otráven, a to tak, že si bude dlouhou dobu dávat moc velký pozor na to, co a pro koho udělá.

Přesně stejně by to dopadlo, kdybychom zveřejnili BA200. Našli by se jistě mnozí "příznivci", kteří by si stěžovali, že zapojení není komplementární, že je deska moc velká (nebo moc malá, drahá, blbě navržená a já nevím co ještě).

Navíc když se budeš snažit pro ostatní něco zajistit za cenu výrobních nákladů (jen proto, že Tě to baví a že nemáš potřebu na tom vydělávat) a ve výsledku Tě ostatní začnou osočovat, že to nesplňuje takové a takové požadavky, že na tom sprostě vyděláváš, že je to blbě navržené apod., tak je rázem všechna chuť do práce a veškerá motivace v řiti:-(

Samozřejmě jsem ochoten pomoct a rád pomůžu, pokud bude spolupráce férová a nebude se z ostatních stran konat osočování a házení klacků pod nohy.

Víc už se k tomu ani vyjadřovat nechci. Stejně to k ničemu nevede, jen k dalšímu spamování a OT

(upravil reeb 28. 5. 2012 22:28)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Ještě k tomu wwlymu https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 69#p102469 .. tady je jeho bakalářka http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_ … e_id=18911 a tady Sinklérovo schéma,

http://s19.postimg.cc/iivs8aacv/3087_korsinc.jpg

které mu nakreslil. Míru shody necht si každý porovná. Párkrát jsem s ním mluvil a mužu říct že to byl gymplák který nepřišel s praktickou elektronikou do styku a jen chtěl pochopit jak to opravdu funguje, nad rámec školy. Mohl tam opsat něco z kotisy ap. jako to dělají jiní..

Web

(upravil Dohnalik 28. 5. 2012 22:29)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Máte vůbec ponětí, o jaké píčovině se tu hádáte?
//OK, už jste srovnali, já viděl tu stránku z5. Ale i tak, je to blbej korekčák, to je všechno, blbej korekčák, pár posraných součástek a vy se dokážete chytnou na několik stránek v několika vláknech...

(upravil sinclair 29. 5. 2012 7:07)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Reebe, to schéma, které tady kdesi je, se neshoduje s wwslyho bakalářkou jednoduše proto, že to, co jsem mu nakreslil a on poté použil, neprobíhalo přes fórum, ale přes sweb, kam jsem to pověsil, on si to obkreslil a já to poté smazal. Nasralo mě na tom to, že nikde nepadlo ani slovo o bakalářce, já jsem měl ten dojem, že to má a chce pro sebe, protože po mně potom chtěl ještě subwooferový filtr, což jsem odmítl, protože bych musel obkreslit Juniora nebo Seniora, za což by mi Pierre zkopal prdel do kostky, tak jsem wwslyho odkázal na Elliottovy stránky.
Kdybych býval tušil, na co to má, nenakreslil bych mu ani odpor - ale ten sviňák se ale ani slovíčkem nezmínil, na co to chce, Kdybych to věděl, tak bych mu nenakreslil fakt nic, protože oprásknutým zapojením se naučí tak hovno.
Mimochodem Reebe, proč Ty neděláš nic pro tento web a lidi na tomto webu? Já jsem od Tebe zatím postřehl akorát hromadu rýpanců a blbých keců, práce žádná, mohl bys mi tohle vysvětlit?

Tak chlapi-Mirku, Rixi, Luto a já - jdeme do toho? Jsem ale proto, aby pod projektem byli lidi, kteří na něm pracovali, uvedení plným jménem, jako třeba já nebo Mirek Čejka. Zbývá doplnit občanské jméno DJRixe a Luty. Už se těším, až pod projektem bude uvedeno:

ing.Leoš Malaník - návrh koncepce, součástek a hrubý projekt
DJRix /plným jménem/ - přesné odladění projektu
Mioslav Čejka - návrhy DPS od hrubého po čistý projekt
Luta /plným jménem/ - návrh alternativní DPS pro potenciometry typu ALPS a podobné   

Pokud někomu bytostně vadí uvést své své skutečné jméno, notabene pod solidní projekt, tak je mi to taky čímsi divné - vždyť nejste teroristi ani nemrdáte patnáctky ve výtahu, tak asi o nic nejde ne?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Jakmile dokončíme tento projekt, já ho zakomponuju do celého pdf-ka, které bude mít spoustu stran, bude tam samozřejmě BA200, BA300, tabulky vhodných polovodičů pro určitý výkon, tabulky napětí a výkonů transformátorů pro stereo či mono, zkušební přípravek až do 400V pro testování Uceo tranzistorů a spousta a spousta dalších věcí. Jen je škoda, že tam nemůže být už BA-400, což je odladěná soustava D Appolito se dvěma ARN188/07-8 a výškáčem Monacor DT300, bedna hraje skvostně, ale je nám to prd platný, když TVM tak neslavně skončilo. Možná by šly ty ARN188/07 s tím zdvojeným magnetem nahradit něčím z Monacoru, ale už to nebude taková láce a "Bare Ass", jako v případě Tesel. Ty bedny nádherně snesly a taky vyzářily těch 200W z BA-200 a přitom to hrálo velice slušně, celé BA má být vysloveně startovací projekt pro mladé lidi, co mají hluboko do kapsy - já jsem v jejich letech na tom byl podobně, jenže nebyl internet a nám nikdo nepomáhal, tak se to lepilo jak se dalo.

Tož jak, chlapi, jdeme do toho? Těch změn oproti původní desce BA-100 je tam minimum v podstatě jen v korekčním článku, ale bylo by potřeba, aby to bylo jako v původní verzi, tzn, zesílení celé jednotky minimálně 1,5, jinak běžnými signálovými zdroji koncák nevybudíte. Jem mi jasné, že to není z Vaší hlavy, někde už to vypustil danhard, jenže zesílení 1 je k ničemu, jestliže má koncák vstupní citlivost okolo 500mV, pak to např, mp3 nebo telefonem prostě nevybudíte.

Web

(upravil mira 29. 5. 2012 8:15)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Leoši, já do toho jdu.

Když už si uvádíš titul, piš ho pořádně, tzn. Ing. smile Malé "i" na diplomu určitě nemáš wink

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Nijak se wwlsyho za to že z tebe tahal rozumy nezastávám (ale ani ho neodsuzuju). Byl so študák se zájmem  pochopit jak to opravdu funguje. Nakresili jsi mu tohle https://www.audioweb.cz/uploads/3087_korsinc.png , vím to, mluvil jsem s ním. A to ve své bakalářce přímo nepoužil. Ale vadí ti to, OK.

Web

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Kdyz mas konto u ING banky, tak se to pise s malym smile

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

OT
Slovanet rozhádanej, audioweb rozhádanej, jen včelařův fanklub je semknut v jeden šik.

Vidíte v těchhle žabomyších válkách tady i tam něco přínosného pro kohokoliv?

Web

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

opamp, přece se nerozhádá sám se sebou.....

Web

(upravil TheLastUnicorn 29. 5. 2012 17:09)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Vidím, že už jste se tak nějak dohodli a když jsem napsal, že se k tomuhle už vyjadřovat nebudu...tak mi to nedá. Rozhodně mi nejde o to, aby tahle válka pokračovala, jen chci vyjádřit svůj názor - to snad můžu a nikdo mně za to nezastřelí.
Po tom, co všechno jsem si tady přečet jsem se rozhod zkusmo BA100 postavit alespoň na kontaktním poli - v původním Sinclairově provedení, jedinou drobnou změnou byl integrační člen (220p místo 150) a vstupní oddělovací kond (M22 místo M15). Napíšu i nějaké naměřené hodnoty a ukážu grafy, ale předtím bych se k nim vyjádřil tak nějak obecně.
S tím subsonic-em je to asi na domácí použití problém. Již na 160Hz to celý padá o víc, než -3dB (potenciometry korekcí v "nule"), na 40Hz jsem naměřil pokles  -12,5dB. Doufám, že  jsem na zapojení nic nezmrvil ,ale kontroloval jsem to 2x a už jsem stavěl daleko složitější věci, než baxandally. smile Pak jsem subsonic raději vyřadil a měřil bez něj. Za sebe říkám, že ten průběh je moc pěkný. Ve střední poloze potenciometrů to sice pod 100Hz začína padat už o -3dB, ale je to pozvolný a na 25Hz to nepadá níž, než o -4dB . Na nějaký průběh ve střední poloze ale beztak sere pes, protože na to, abych jel úplně "straight" slouží u lepších zesilovačů bypass korekcí...a u těch horších je to vlastně beztak jedno, že? Mile mně ale překvapila poslechová zkouška. Korekce jdou pěkně "za rukou", potenciometr zabírá okamžitě slyšitelně. Zvedají se ty kmitočty, které mají, střední pásmo se tváří nedotčeně...u basů a výšek vytočených na max je střed korekcí kolem 750Hz a je to na zvuku znát. Snad jen regulace výšek má až příliš vysokou rezervu zdvihu a +10dB u 10kHz by klidně stačilo. Vím, že můj názor je na tomhle webu vcelku irelevantní, ale stejně se přimlouvám za to, aby se původní BA100 zcela nezavrhla - myslím tím korekční část. Modifikované korekce, které zabírají někde u 50Hz jsou podle mně s běžnými reprosoustavami nepoužitelné a jelikož je prokt nazván BA (Bare Ass), tak nelze počítat, že každý stavitel má doma ARS850, případně jiný megabedny, co hrajou 20Hz s poklesem -3dB.

Zde nějaké naměřené parametry při Ucc=38V :
Vstupní citlivost (pro Uvyst = 0,775V/ 25kOhm, pot. balance ve střední poloze) : 670mV
Max. výstupní napětí, Rz=25kOhm, k=1% : 4,5V
Odstup rušivých napětí jsem neměřil, ale rozhodně to nešumí.

A teď grafy. První graf je se subsonicem, druhý bez subsonicu.
http://m3.aimg.sk/forig/f_420306614_14472d4389d5354690f247c0269354a7.jpg
http://m1.aimg.sk/forig/f_420306608_b7f1d11c5ee910aea8ddca54aa84a604.jpg

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

své jméno jsem doplnil v celém znění do profilu. Titul uvádět nepotřebuji. Stejně se možná brzy změní smile

Možná by bylo vhodné celou starou i aktuální diskuzi kolem BA100 šoupnout do samostatného vlákna.

Web

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Sakryš, mně se nějak nezdá, že bych ten subsonic takhle odflákl-už jsem jich stavěl spoustu a všecky fungovaly, jak mají, tzn. od 40Hz dolů všechno pryč se sklonem 18 nebo 14dB/okt.
Taky se, stejně jako The LastUnicorn přimlouvám za to, aby korekční článek zůstal tak, jak je, jasné zdůvodnění napsal The Last Unicorn v textu - korekce, které berou od 50Hz jsou např. na nějaký typ beden, který má pokles na 50Hz už 10dB, úplně nanic, to samé vršky. Ten korekční článek je opravdu navržený dobře a co se týče kolektorového odporu "korekčního" tranzistoru",tak tam bych nechal původní hodnoty, protože s nimi celá ta jednotka má zesílení 1,5, což je v případě stereozesilovače se dvěma BA-200 velmi vítané, půjde to krásně vybudit například i mp3kou - ostatně je to vepsáno v tom mém škrabáku, kde u vstupu je vepsáno 380mV a na výstupu 500mV, což je právě vstupní citlivost BA-200. Mohl bych pochopitelně zvednout zisk BA-200 až natolik, že by měla citlivost řekněme 300mV, ale takto povolená nfb by se už bezpečně projevila na negativní změně parametrů výkonové jednotky.
The Last Unicorn jenom potvrdil to, co já tvrdím od začátku, že střed korekcí je někde okolo 700Hz a má to velmi pozitivní vliv jednak na zvuk, jednak na průběh, resp. "linearitu" pohybu potenciometrů. Korekce, kde se od desíti dopoledne do tří odpoledne nic neděje, jsou fakt na hovno a takových korekčních článků jsem zahodil, resp. přepracovával mraky. Nemám ovšem nic proti tomu, aby Rix-Lutova verze zůstala jako alternativní, proč ne.

Tak chlapi, dáme se do toho? Ať nás ostatní flákači nepomlouvají, že jenom kecáme, hádáme se a nic neděláme.
Rixi, prosímtě, pošli Mirkovi tvoje schéma s tím, že tam zůstane celá část od subsonicu dozadu a subsonic bude Tvůj, ano? Mira na to mrkne a myslím, že s tím bude za dvacet minut hotovej. No a Rixi, ty mi prosímtě pošli do mailu schéma, klišé a osazovák na Vaši kompletně přepracovanou verzi, já do dokumentace dopíšu proč to tam je a kdo to dělal a že je to alternativa k originálu.
A už by sis do profilu mohl doplnit civilní jméno, co říkáš? Luta už to udělal, ty jsi poslední smile

Web

(upravil DJ_Rix 30. 5. 2012 20:11)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Omluvám se všem že reaguji až teď,dnes jsem úspěšně složil maturitu,tak jsem díky učení neměl čas.

Já nemám problém zveřejnit tu své jméno,do svého profilu to doplním. Myslím že mě tu spousta lidí jménem zná,včetně tebe Leoši.

Co se týká korekčáku,jen bych znovu zmínil to,že je špatně průběh střední polohy,byť se to někteří snaží bagatelizovat,jde to udělat tak,aby to vypadalo pěkně. smile

Podklady na BA100 klidně zveřejním,jak jsem napsal,pro mě je to v téhle podobě už uzavřená záležitost,čili to mohu poskytnout dál.

Střed původních korekcí osazených dle Leoše (viz měření) je někde kolem 850-1000Hz,podle toho co píšete je to zřejmě OK,asi na tom při poslechu až tak nezáleží.

Co se týká toho kde korekce zabírají,připravil jsem tedy několik průběhů jak může stávající BA100 (tedy i ta na desce od Miry,pouze je potřeba doplnit "dorazové" odpory u výškové sekce,buď drátové do série s kondíky,nebo SMD a přeškrábnout cestu) vypadat.

Možné průběhy korekcí:

+-10dB 20Hz/20kHz                                                   +-10dB 65Hz/12kHz                                              +-10dB  85Hz/10kHz

http://t.imgbox.com/aaeLNrYN.jpg  http://t.imgbox.com/aapvzkKU.jpg http://t.imgbox.com/aayhv7AD.jpg


Sami si můžete vybrat,co se vám víc líbí,já už se do debat jak to má být správně zapojovat nechci a nebudu.

Volba osazení součástek může být klidně součástí dokumentace.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Rixi, vzal bych tu zbylou desku, jestli se nikdo o ní nepere.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Jen bych se přimlouval za počeštění řady BA na HZ, jsme přece v čechách a já mám těchto anglických výrazů v češtině tak nějak plné zuby, v práci jsem na to vyloženě alergickej... smile
Když mě kolega načmárá na papír osazení nějakeho ovládacího panelu tlačítky a je tam napsaný green, žlutá, red a modrá. Anglicky pořádně neumí,ale dodává si tímto punc američana smile))

Web

(upravil ballast 30. 5. 2012 20:49)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Nemám nič proti názvu BA, ale ani proti počešteniu názvov jednotlivých častí projektu, len čo na to sinclair ako autor a navyše, aby tu nevznikla siahodlhá nezmieriteľná diskusia či namiesto HZ radšej expresívnejšie HŘ alebo ľudovo HP.
Edit: Pre toho, kto to chce mať v češtine (slovenčine) si BA môže vykladať ako : "Blýskavý Anál" smile

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Chlapi, já myslím, že stačí spekulace kolem zapojení, nechte ten název BA tak, jak je. Taky asi nebudete psát italům, že se vám název Maserati Shamal nepozdává, že shamal je málo italský...
Nerejte už do toho, zbytečně tím Sinclaira jen naserete (mně by ste tím nasrali taky, kdyby jste se mi srali do názvu mýho výrobku). smile

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

No já to zase nemyslel až tak vážně,chtěl jsem to tu trochu odlehčit....:)

Web

(upravil sinclair 30. 5. 2012 22:03)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

No kluci, celý tenhle projekt už od úplnýho začátku běží pod názvem Bare Ass, kdo nebude vědět, co to vlastně je, tak na Googlu i Seznamu je překladač, takže se dotyčný během pár minut dozví, že vlastně vyrábí výrobek, určený pro holý prdele smile Rozhodně to nebylo myšleno nijak zle, vymyslel jsem to já /což je mi podobný, že áno/ a že jsou to věci určený pro lidi, kteří mají holý prdele, jinak a slušně řečeno hodně hluboko do kapsy, zato ale mají po tátově bastlení v šuplíku hromadu odporů, kondenzátorů, diod, tranzistorů a jiných užitečných věcí, které v tomto projektu lze zužitkovat, aniž by zbytečně ležely ladem. Spousta lidí také chodí do sběrných dvorů, odkud si lze po drobném úplatku odnést tolik materiálu, že to nespotřebujete ani na dva kompletní zesilovače BA. Já si například nedávno odnesl se SD zesilovač AZS217, což je díky tomu tříodbočkovému potu na volume doslova poklad. Zesilovač měl pouze uhnilé nožky na KFkách v koncovém stupni, tak jsem ho opravil, zrapasoval a půjde na Aukro, protože rozebírat takový zesilovač jen kvůli jednomu poťáku mi přišlo škoda, zvlášť když těch potů mám doma pytel...

Web

Příspěvky [901 až 920 z 1,205]

  Stránky: ««« 1 ... 44 45 46 47 48 ... 61 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£