Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 5)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » 100W konec - navrh DPS

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

RSS

Příspěvky [61 až 80 z 89]

(upravil zuki 19. 6. 2010 10:22)

Re: 100W konec - navrh DPS

Jenom poupravuji viz #59. Zpětná vazba zmíněným RC je pro kmitočty cca nad 300kHz-1MHz - dle rychlosti alternativně použitých tranzistorů a hodnot RC. A zpětné vazby (lokální "VF" zp. vazba) tam na podobných kmitočtech už máš a to jsou kondenzátory mezi B a C rozkmitu (T4). A ty jsou téměř úplně bez kontroly zpětnou vazbou, protože vlivem kapacity přechodu BE T2 je úplně jiný přenos pro "VF" zpětnovazební složku.... Dá se to občas dohnat RC s C16, ale tam už je zpoždění budičů a konců a může to posunout fázi a rozkmitat se...

Jen jsem ti chtěl dopřát větší svobodu v krocení zesíku.  Až budeš mít hotovo, pust si tam obdelník 10kHz-50kHz a zkoukni  jak se to chová pro celý rozsah výstupního napětí (zákmity po hranách) se zátěží a bez zátěže... 

Ono možných cest v analogařině je spousta a nedá se říci dej do zpětné vazby např. nějakou hodnotu kondenzátoru, protože někdy je celek stabilní s malou nebo zase až velkou kapacitou. Záleží na rychlosti - zpoždění aktuálně použitých (typů) polovodičů a na provedení DPS. Buď to bude stabilní např. 3x pod zpožděním nebo 3x nad zpožděním uvnitř přenosové cesty)... Musí být totiž dominantní jedna časová konstanta a ostatní musí být podstatně menší... Pokud se sejdou min. dvě s podobným zpožděním a dostatek zisku, tak je malér (oscilace) na spadnutí... U tvého provedení bude pro stabilitu asi dominantní vliv C 47pF v kolektorech rozkmitu... A vzhledem k tomu, že zapojení není symetrické nebude pak ani sym. (v obou směrech) rychlost přeběhu... To jen trocha teorie...

Ale jak na velmi podebném sch naměřil Joži, tak jeho výsledné parametry jsou i tak dost OK.
----------------------

EDIT viz níže: pokud máš dost místa a třeba jiné polovodiče než jsou v origo sch, tak se ten RC může někdy hodit.

Re: 100W konec - navrh DPS

joži, imho máš a nemáš pravdu s tím Boucherotem.

Podle mých zkušeností je Boucherot zásadní pro ukočírování zesilovače s bipoláry do komplexní zátěže s výraznou induktivní složkou. Ta má rostoucí impedanci směrem k vyším frekvencím a to se transformuje na výstup VAS a má tendenci zvyšovat OLG směrem k vyšším kmitočtům, jde to tedy jaksi proti frekvenční kompenzaci, snažící se o pravý opak.

Aby Boucherot fungoval co nejúčinněji, neměla by tedy mezi ním a výstupem zesilovače ležet špulka.

Máš pravdu, jeho výkonové zatížení může být značné.

Pí-článek je trochu složitější případ, osobně jsem u zesilovačů, které mi prošly pod rukama, (DPA223, můj MOSFET) musel vždycky přínos druhého Boucherotu (za špulkou) hodnotit spíš jako druhořadý. První Boucherot a RL je to hlavní.

A teď do mě.

Web

(upravil j_paseka 19. 6. 2010 22:09)

Re: 100W konec - navrh DPS

zuki: reakce na tvůj první odstavec v příspěvku #63. Hele, špatný nápad to není, jako ty dvě součástky mě nezabijí, klidně je tam dám, aspoň při oživování budu mít víc variant jak ten zes co nejvíc "ustabilizovat", v nejhorším ty pady neosadím. A aspoň budu mít na desce pro ten RC článek místo a nebudu to muset patlat zespod desky, OK?, dodělám jej tam.

//edit: Jasné, je tam.

(upravil j_paseka 19. 6. 2010 22:24)

Re: 100W konec - navrh DPS

Do prvního příspěvku jsem nahrál snad finální podobu té desky. Doufám, že se nám to povedlo smile . A všem zúčastněným děkuji.
opamp: Máš-li zájem, napiš mi na mail svůj mail, ať Ti mohu poslat ty podklady v Eaglu.

Re: 100W konec - navrh DPS

Doufám že nebudu teď na konci té anabáze za rejpala smile Přidám taky svůj pohled, možná to bude znít kapku drsně tak prosím o nadhled. Když budu psát kraviny, opravte mě, taky se rád poučím.

Pár postřehů od chlapíka co toho zatím taky moc nenavrhnul ale desku od desky se učí :

1) Vzadu nebudou žádné montážní díry? Do desky co visí jen na jedné straně za tranzistory se budou fastony cpát trochu blbě, ne? Vím že zas takový problém nebude, ale desky plandající ve vzduchu se mi moc nelíbí.

2) Asi by nebylo naškodu T1 a T2 otočit ploškami k sobě a těsně přisadit, ve finále pak třeba přetáhnout bužírkou... tepelná vazba je u deiferáku žádoucí ne? Asi žádná katastrofa, ale byl by to myslím příjemný detail.

3) Ujistit se, že až budeš chtít vrazit šroubovák do toho trimru tak že nebudou nějaké vyšší součástky (elyty) překážet. Pokud se dobře pamatuji, opamp by mohl povyprávět o jedné nepřišroubovatelné LM3886 smile

4) Napřed naplánovat konektory a velký věci, pak natáhnout země a silařinu, šikovně umístit vstupní obvody, postarat se aby zpětná vazba a kompenzace nebyly nějak divoce roztahané a zbytek nějak naprskat mezi to. Tak bych si nějak představoval postup návrhu, pak by se nestávalo, že fastony budou tam, kde na ně zrovna zbylo místo. Na vedení země je vidět, že se s ní nezačínalo, ale vede prostě jak to šlo.

5) Dopředu rozmyslet součástky, třeba jak velké jsou opravdu elyty které chceš použít a jakou mají rozteč vývodů. Mít na velkém place s dírami 7,5mm od sebe ve finále blechu s 5mm roztaženými od sebe není žádná paráda. Taky si nechat malou rezervu na průměru kolem pokud je cpeš k sobě. Já dal zrovna nedávno dva filtráky hned vedle sebe a oni pak měli jako na potvoru o půl milimetru větší průměr.

6) Trochu štábní kultury by neškodilo, nejsem žádnej estét ale je to trošku bordel. Tohle sice s funkčností zas až tak nesouvisí, ale pěkná deska budí důvěru. Ideální je, když to nejen funguje, ale taky vypadá jak vojenská přehlídka smile To potom budí důvěru i věci co fungujou primárně jako pyrotechnika.

7) Osobně si myslím, že dobrá deska se od blbé liší ve stovce malých detailů na které člověk přichází praxí, napoprvé to fakt nejde. Vím to, mě to nejde ani napodesátý smile Není marný prohlídnout si pár cizích pěkných desek a všimnout si, jak se s tím popral zkušený návrhář.

Tak, už ani nevím o čem jsem už psal a o čem ne... čas skončit s buzerací a přejít k diskuzi smile

Re: 100W konec - navrh DPS

Opampe prosím tě, mohl by si mi ojasnit, co se pripojuje na svorku AC v dc ochraně? trošku mi uniká k čemu tam je? díky za odpověď a omlouvám se za opět zcestný dotaz.

Re: 100W konec - navrh DPS

1) C18+R33 mají být v sérii.  Dobré by to bylo i u C16 dát ještě jeden odpor sériově. Viz mé asi ne úplně přesně pochopené předchozí přispěvky. Velikostí těch odporů nastavuješ zisk vyšších frekvencí. Bez R složky se s zvyšující frekvencí blíží jedné. Z analogie asi i pro tebe známé nestability některých audio IO v zapojení s malým ziskem pochopíš lépe vliv této R složky. Určuje zisk na "VF" když už  je impedance kondenzátoru poměrně malá.  Podívej se např. do pdf od výše zmíněné LM3886, kde mám dojem je sériový odpor 22k a snižuje zisk na vyšších frekvencích na 50% původního a né bez něho k jedné...

2) pokud vedeš odbočku vodiče z "ideálního místa" ke zpětné vazbě, tak se ti nemůže s tím původním zase někde potkat (R11..). To pak zcela ztrácí smysl. Nějak si to neuhlídal....

Re: 100W konec - navrh DPS

BOSS VM
Je to kvůli rychlému odpojení repráku při vypnutí zesilovače. Střídavina se ztratí hned.

(upravil joži 20. 6. 2010 8:54)

Re: 100W konec - navrh DPS

Paralelné pripojenie C16 ku spätnoväzobnému odporu u tejto topologie skôr pohorší ako polepší. Povodná schéma, ktorou som sa inšpiroval mala na kolektor VASu RC clen, ktorý spomaloval zosilňovač do takej miery, že frekvenčná charakteristika končila -3dB pri 40-50kHz. V podstate tam postačí hýbať kompenzačnými kapacitami 47p v kolektore a báze rozkmitu a prudoveho zdroja. Oproti povodnej schéme to má posunuté pracovné body  na 3x vyšší prúd ako v povodnej shcéme.
Kompenzácie sú tam ladené, tak, že je to na hranici Stabilita vs rýchlosť. U niektorých vzoriek čo mi prišli na oživenei, bolo traba zvačšit kompenzačné kapacity na 68pF poprípade kus vyšie kolo 75pf. Rýchlosť to moc nedegradovalo, tých 10-13V/us to malo vždy.

BTW tahanie tej SW inak ako je na úpovodnej doske nič nevyrieši, ani sa nijako rapidne nezlepšia parametre.
Takisto to taháme v JPA 100vke. tam je však narozdiel od UNI 100 podstatne prepracovanejší plošák.

Dosť pomože mimo kompenzacii aj integračný článok na vstupe zosilňovača, tomu je potrebné takisto venovať pozornosť. I ten ovplivnuju čas nábehu nábežných hrán

Ešte jedna poznámka: v niektorých prípadoch je možné riešiť kompenzáciu aj T-článokom v NFB s výstupu zosilňovača. SV odpor s výstupu rozdelit na polovicu a medzi tie odpory pripojiť kondenzátor a druhým koncom na GND. Takýto člen sposobí, to že zosilnovač začne značne "derivovat" čo má za následok zrýchlenia zosilňovača a teda skrátenia doby nábežnej hrany. Toto všetko pokial je to nevyhnutné, je potrebné zladiť tak aby to viedlo ku konečnej a relevantnej frekvnečnej kompenzácii. Ale to bez vačších skúseností niekto tažko odladí.

Web

(upravil j_paseka 20. 6. 2010 11:18)

Re: 100W konec - navrh DPS

boramyr: ta deska bude za vykonové tranzistory přišroubovaná na L hliníkový profil a pak uchycena na chladič, pevné to bude až až, i sám autor mi to kdysi potvrdil.

joži: podle Tebe ty RC články (C18, R38) a (C16, R40) neosazovat? Mám je teda nezapojit?

zuki: promiň za nedorozumnění slyšel jsem RC článek a automaticky jsem dal paralelní kombinaci. A s tím trackem SV jsme se také nepochopili, omluva, již opraveno.

Ps.: Pro jistotu jsem to do prvního příspěvku nahrál ježtě jednou i opravené schéma. Abych předešel případným nedorozumněním.

Re: 100W konec - navrh DPS

Ale ne, takhle tu zpětnou vazbu ne, cos to tam vyvedl.

Tohle je přesně důvod proč jsem původně VŮBEC NECHTĚL do tohoto threadu psát.
Promiň, prosímtě, ale mám pocit, že prostě mastíš co Ti kdo poradí bez sebemenší snahy pochopit, oč jde. Takhle se naučíš úplný hovno, i když se Ti metodou "cucání rad a kritiky těch co mi nechtějí poradit" povede třeba 10 dobrých desek...

Web

Re: 100W konec - navrh DPS

Sůva Duajer
tak to jo hele ještě dotaz normálně se na svorku AC hodí jeden fous přímo z hlavního trava pro zes? Jestli to správně chápu. Díky za odpovědi BOSS

Re: 100W konec - navrh DPS

opamp: promiň, ale já jsem to pochopil takhle, omlouvám se, vím že je to se mnou asi na dlouhé lokte. Ale ještě se snažím do toho připravovat na zkoužku z Au, (neberte to prosím jako výmluvu). Tak mi to možná myslí trošku pomaleji.

(upravil joži 20. 6. 2010 11:48)

Re: 100W konec - navrh DPS

BOSS VM napsal:

Sůva Duajer
tak to jo hele ještě dotaz normálně se na svorku AC hodí jeden fous přímo z hlavního trava pro zes? Jestli to správně chápu. Díky za odpovědi BOSS

odpoviem ti Ja ako autor tej schémy. Funguje to tak, že s jedného vinutia privedieč na svorku AC striedave napatie, to sa usmerní a vyfiltruje diodou  1N4007a kondenzátorom 330n. velkosť kondenzátora musí byt taká aby nesposoboval oneskorenú reakciu. Tak si vytvoríš zdroj záporného napatia. Odpor 68k a 47k tvoria delič. pokial na AC svorku neprivedieč striedave napatie tak je tranzistor BC546 otváraný cez 47k odpor v báze a uzemnuje tu neinvertujúci vstup komparatora, a preto je výstup komparatora v log. 0. Pokial tam pripojíš napatie , tak sa ti cez 68k odpor pretlačí záporné predpätie na bázu tranzistora a tranzistor sa zavrie a cez 47kOhm odpor sa začne nabíjať kondenzátor 100uF a komparator preklopí v momente ak na kondiku bude viac ako cca 1,4V. Pri vypnutí zosilnovača sa ti stratí zaporne napatie a tranzistor otvorí a rele okamžite opadne.

Web

Re: 100W konec - navrh DPS

joži díky moc za ujasnění. Ještě jednou se omlouvám za zcestné dotazy.
Děkuji všem za odpovědi zdarec BOSS

Re: 100W konec - navrh DPS

Tak jsem se v reakci na Jožiho příspěvek #71, vrátil k původnímu návrhu (#1) s tím, že kondenzátor přes T6 a emitorové rezistory jsem ponechal. Verzi se všemi úpravami co jste mi doporučili mám ovšem schovanou.
Tímto chci už finálně poděkovat všem zúčastněným a můžeme tento thread považovat za uzavřený.

Ještě jednou děkuji za vaši trpělivost, tak a teď to můžete SMAZAT!

Re: 100W konec - navrh DPS

joži
Když jsi autor, mohl by jsi mi prosímtě vysvětlit, jaká principiální úvaha Tě vedla k otočení T16 v DC ochraně? Zajímá mě, jak se docílí otevření T15 při záporném napětí kolem 1,5V na výstupu zesilovače. Díky za odpověď.

Re: 100W konec - navrh DPS

No v podstate to je jedno ako je otočený, či je Emitorom alebo Kolektorom na vstupný delič, Takže je to v podstate jedno. Chcel som aby to bolo aspoň trošku netradičné. V podstate by tam ani T15 byť nemusela. takže snad je to na mne ako to zapojím, či nie?

Web

Re: 100W konec - navrh DPS

j_paseka: Ved sa nemusíš vracat k staremu navrhu, ved realizuj čo ti chalani odporučili, Ja som ti len povedal že čo by sa ešte dalo, resp. nedalo. Pre mňa je UNI 100 uzavretá kapitola, takže ja s DPS nič robiť nebudem tak ako je.

Web

Re: 100W konec - navrh DPS

Jak si to zapojíš Ty je mi vážně úplně jedno. V #44 píšeš, že to zabírá při +- 1,5 až 2 voltech. Svým příspěvkem radíš j_pasekovi, aby to zapojil podle Tebe. Protože jsi autorem, proto se Tě ptám, jak docílíš otevření na záporné napětí? Když jsi to navrhoval, musel jsi k tomu mít přece důvod?

Příspěvky [61 až 80 z 89]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » 100W konec - navrh DPS

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£