Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 5)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » 100W konec - navrh DPS

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 89]

(upravil Sůva Duajer 17. 6. 2010 11:33)

Re: 100W konec - navrh DPS

j_paseka
Mam takový dojem, že tranzistor BC546 (s uzemněnou bází) v DC ochraně má mít prohozený C a E. wink Takto to bude reagovat jen na kladné napětí.

Re: 100W konec - navrh DPS

Jj, vypadá to tak.

Web

(upravil zuki 17. 6. 2010 17:26)

Re: 100W konec - navrh DPS

No, ono to fungovat asi bude. Když se prohodí E a C tak tranzistor funguje, ale s proudovým zeílením cca 1-5.
Tím, že je za tím další s velkým ziskem, tak se signál asi "propasíruje" dál.

EDIT: j_paseka - kdyť si to vyzkoušej.... ale bude to chodit ať to zapojíš jak budeš chtít..... Správně by to asi mělo být prohozené emitorem ven a kolektorem na ten další tranzistor.

Já osobně preferuji z důvodu stability zařadit malé odpory buď do kolektoru rozkmitu, nebo do báze budičů a preventivně zařadit "malý" RC člen z rozkmitu do báze druhého difer. tranzistoru. Pak jsou budiče mírně oddělené od konce, smyčka zp. vazby je většinou stabilnější a také se nepasíruje bordel z kabeláže z reproduktoru kapacitou přechodů apod. přímo do citlivých obvodů.

Re: 100W konec - navrh DPS

Jj díky, už jsem se s tím popasoval, ale jak říkáš, pokud s tím jde šachovat i u hotové dps, tak je to jedno.

(upravil Sůva Duajer 17. 6. 2010 13:27)

Re: 100W konec - navrh DPS

Proč to budu zapojovat blbě, aby to "nějak" chodilo, když to můžu zapojit dobře, aby to bylo správně tak, jak to autor zamýšlel? Nějak mi uniká důvod uvažovat o tom, že to zapojím blbě, i když je reálná šance, že by to mohlo fungovat.

j_paseka
Nevím, jestli vycházíš z rozměrů součástek, který máš doma, ale ty dva antiparalelně zapojený elyty 100u stačí s velkou rezervou na 6,3V, takže můžeš ušetřit kus místa pro případné "rošády", kdyby byly nutné.

Re: 100W konec - navrh DPS

Taky tam může být bordel se závěrným napětím - emitorový přechod vydrží jen nějakých 7V...

Web

Re: 100W konec - navrh DPS

Ne, jasně zapojil jsem to jak jste mi řekli. Tomu tranzistoru s uzemněnou bází jsem prohodil E za C. Čili C jde na bázi 546 a emitor jde na bázi 556. Nevím proč, ale tak jak jsem to měl předtím tak ty pady zmiňovaného tranzistoru opravdu neseděly.

(upravil Sůva Duajer 17. 6. 2010 13:39)

Re: 100W konec - navrh DPS

opamp:Z toho bych strach neměl. Proud je silně omezen 100K odporem z výstupu zesu (takto se dělá generátor šumu smile ).

Jen prostě z principu nemůžu po NPN tranzistoru vyžadovat správnou funkci, když ho už v základu zapojuji proti pravidlu, že kolektor má být kladnější, než emitor a řešit na to, že by to teoreticky nějak fungovat mohlo. Nebudu přeci někoho, kdo prosí o rady nabádat na takový základní zvěrstva.

(upravil j_paseka 17. 6. 2010 14:39)

Re: 100W konec - navrh DPS

Kluci, možná mě budete mít za vola ale ten tranzistor v té DC ochraně co jste říkali jsem kontroloval a zapojený je fakt správně, otázka je jestli berete číslování shora nebo zdola. Pokud zdola tak mám správně. Tak nevím. Pokud se mýlím tak mi to v tom schématu radši zvýrazněte, furt na to čumím a nemůžu si pomoc, že je to dobře.
Ale tranzistor co tam byl zapojený opravdu špatně byl ten MPSA42, ten pod tím 2W odporem a dvěma propojkama.

opamp: Tak jsem do prvního příspěvku nahrál víceméně finální verzi té DPS. Mrkni se prosím na to je-li OK. Všechny uprávy jsem udělal, až na ten zpětnovazební odpor, ten nemám kam přemístit. Tak jsem jenom jěště ten spoj přetáh silnější mědí. Ten Boucherot, tak tam si nejsem jist zda-li to pomůže, tak jsem jej zatím nechal na původním místě. No a tam zem, je sice možná komplikovaná ale zase tam kde to šlo jsem ji udělal silnější.

Re: 100W konec - navrh DPS

Sůva: Strach nestrach, imho se to bude chovat jako 7V zenerka a to není úplně to pravé ořechové.

J_paseka: je to ten červeně orámovanej vpravo:
http://s4.postimg.cc/gkj0c3709/56_5850.jpg

A prosímtě, na tyhle věci je formát png, nikoliv jpg!!!

Pokud jde o desku, teď zase k těm blokovacím kondům vycházejí dlouhatánské GND cesty, ono to vyjde asi nastejno...

Proč máš u BC jiný footprint než u toho MPSA? Proč tam místo MPSA není taky BC?

Web

Re: 100W konec - navrh DPS

... imho se to bude chovat jako 7V zenerka a to není úplně to pravé ořechové.

To tvrdím v druhé části #29

J_paseka:
prostě u toho BC546, co Ti opamp zvýraznil prohoď  C a E. I v originále je to blbě. Footprint pro MPSA můžeš změnit příkazem replace.

(upravil j_paseka 17. 6. 2010 15:03)

Re: 100W konec - navrh DPS

Jj dobře, příště se polepšim. Budu uploadovat png, no problem.

Blokovací kondy: Takže asi nechat tak, je to jedno?

MPSA: Na ten a pro jiné trandy jsem si udělal extra knihovnu a použil jsem u něj toto pouzdro. Ale není problém mohu jej udělal jak ty BC.

Re: 100W konec - navrh DPS

Sůva: OK, to bylo jen pro úplnost. Trand přežije ale obvod nemusí makat správně.

J_paseka, šlo mi o to, ať tam nemáš zcela zbytečně moc typů trandů, prodražuje se to ve velkých seriích smile Úplně vyhoví stejná BC546 jako v diferáku.

Pokud máš napájecí napětí i naprázdno bezpečně nižší než +/-40, dej místo MJEček klasiku BD139/140. Mají větší betu a jsou rychlejší, vydrží však jen 80V!

All: mrkněte mu kdyžtak ještě na tu desku, jeden nikdy nevidí všechno. I když správně by to měl udělat, potrápit se, předělat, potrápit se, pochopit, předělat a VĚDĚT.

Web

(upravil zuki 17. 6. 2010 15:21)

Re: 100W konec - navrh DPS

Jak se to může ( Opampe) chovat jako 7V zenerka, když do plusu se signál v DC ochraně omezí propustným bázovým přechodem prvního BC546 a do mínusu emitorovým (nebo kolektorovým) té druhé 546 na cca +- 0,6V. Oba přechody CB i EB jsou v propustném směru diodou... Akorát je všeobecně běžnějí použít kolektor jako kolektor....,
ale někde se malá beta může hodit.... Uvedl jsem to pro příklad, že si myslím, že poučit se může každý a že to bude asi chodit stejně ať to zapojí jak bude chtít... A dále jsem řekl jak to má být správně...

ps. j_paseka - bylo by lepší kdybys měl tranzistory očíslované, ať se nemusíme bavit ve stylu ten tranzistor uprostřed lehce nalevo atd...

a plošňák už vypadá podstatně líp než předtím...

(upravil j_paseka 17. 6. 2010 15:25)

Re: 100W konec - navrh DPS

Jasné, není problém přidám do knihovny tento typ pouzdra. Máš pravdu i na oko je to pak hezčí smile .

No nápájet to budu symetrikou naprázdno 2x29 ale po usměrnění kolem +-40V. Takže asi ty MJEčka.

zuki: díky za pochvalu, toho si velmi cením. Ano, příště to nějak vhodně označím, ať se nedohadujem o který tranzistor vlastně jde.

Jinak díky všem za pomoc.

Re: 100W konec - navrh DPS

Zuki: Možná na to schéma blbě čumím... kolik je teda v klidu (ochrany neaktivní) na kolektoru prvního BC546, případně emitoru BC556? Já měl za to, že tam je přes odpor 100k nějakých +15V. A tohle napětí se přes B-E přechod BC556 dostane na náš milý opačně zapojený BC546, jehož B-E přechod má ovšem průraz kolem 7V (cca)...

edit
... a chová se jako zenerka. Takže se nám na kolektoru prvního BC546, případně emitoru BC556 ustanoví nějakých 7,7V... Díky tomu, že threshold komparátoru je podstatně níže (dělič 15k - 1k5) až tak moc se s funkčností nestane.

Web

(upravil j_paseka 17. 6. 2010 16:12)

Re: 100W konec - navrh DPS

vladimirek: Díky za tip, už jsem o tom uvažoval asi dám odpory 0R. Opět to vypadá líp.

(upravil zuki 17. 6. 2010 16:02)

Re: 100W konec - navrh DPS

OK, máš s těma 7V Opampe pravdu, budiž mi snad omluvou, že mám chřipku, teplotu 38-39 a pouze sem občas juknu, když projdu okolo PC, ale rozhodovací úroveň na vstupu IO je cca 1,5V. Takže i tak by to na funkci nemělo mít vliv (omezení na 7V).

Ale když jsem kouk pozorněji tak vidím, že pokud to IO je 339(393 apod.), tak nemá zaručenou funkci druhý (asi+) vstup, neb je na něm napájecí napětí 15V (což mě ani nenapadlo, že to nějaký ignorant udělá). Výrobce zaručuje funkci -1,5V od +Vcc a pro celý rozsah teplot -2V od +Vcc.  Bacha na to, některé IO (mám dojem), že např. TL07X(8X) apod. prohodí funkci výstupu (znegují výstup, když vstupy vypadnou z povoleného rozsahu)..... a kdyby s tím neměl výrobce občas problém, tak by to neuváděl do datasheetu... Kdo z vás zaručí, že všechny 393 budou fachat  OK i mimo rozsah vstupních napětí daný výrobcem ???

Re: 100W konec - navrh DPS

To je dobrá připomínka. TL07x, 08x je fázovou inverzí nechvalně proslulá... Že by tam nakonec proto byla ta prasácká zenerková funkcionalita? (this is not a bug, this is a feature) smile

Web

Re: 100W konec - navrh DPS

A ani to nebolelo....

Příspěvky [21 až 40 z 89]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » 100W konec - navrh DPS

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£