Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Audio Splitter

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [19]

Téma: Audio Splitter

Zdravím,
snažil jsem se najít nějaké rozumné schéma na prachobyčejný audiosplitter, ale nějak jsem nepochodil. Fórum jsem prohlédl, následně i všemožné odkazy a s pomocí různých informací jsem narychlo spáchal maličké schéma, které dávám na schválení sem. Vstupní signál bude z PC, výstupní č. 1 do aktivních bedýnek u PC, výstupní č. 2 do zesilovače subwooferu. Je možné to takto zapojit?

http://bajt.ic.cz/splitter.gif

Re: Audio Splitter

Pokud je výstupní impedance zvukové karty rozumně malá (což bývá) tak ty buffery ani nepotřebuješ a můžeš ty vstupy prachsprostě zapojit rovnou na výstupy zvukárny.

U Tvýho zapojení se mi nějak nelíbí to čachrování se zemněním. Musí se to za každou cenu napájet z nesymetrických 52V?

Web

Re: Audio Splitter

Mám 120VA toroidní trafo, které je jak nové a na výstupu dává 38V~. Takže mi je líto ho vyhodit a chtěl bych ho použít do malé reprobedny s LM3886TF, které bude zapojeno ve stavebnici pro nesymetrické napájení dle EZK.

A abych s tím zeměním nemusel tak čachrovat, měl bys nějaký návrh jak to schéma poupravit? Docela se bojím, co by to s jednotlivejma funkčíma blokama udělalo, když by to celkově bylo napájený vlastně ze třech zdrojů (PC, bedýnky, trafo v reprobedně), proto tolik elytů...

Re: Audio Splitter

LM3886 v nesymetrice? Čili s kondem na výstupu? To snad ne...

Web

Re: Audio Splitter

Ano, "bohužel" ano. Neřešme tu ale prosím samotný zesilovač (holt třeba budu první, kdo si přesně s touto stavebnicí nabije hubu, komu to hrát nebude, komu to pod rukama shoří, kdo bude s výsledkem nespokojenej...) ale spíš ten splitter, jestli je možný to tak zapojit nebo jestli bude třeba dělat nějaký úpravy...

Re: Audio Splitter

Jj, bylo to OT... pokud jsi ji už koupil, vrátím se k tématu. Pokud ne, prodej to trafo a kup nový pořádný.

Ten elyt Ti jednak zabije DF na basech a jednak Ti na basech udělá klidně 10-100x  vyšší THD než má celý LMko.

Web

(upravil zuki 10. 6. 2010 12:53)

Re: Audio Splitter

Kup si odovídající trafo s dvěma vinutíma. Aspoň pro "Splitter" stačí pár Watů... Pro koncák viz Opamp.

To čarování se zeměma si říká o nějaký průser... Ten "střed ti určují jen ty odpory 4k7.  Kudy si myslíš že se budou uzavírat svodové proudy z trafa, když tam nebude právoplatná GND... Půjde to přes tu "zmatenou zem" do vstupů a výstupů IO...
Lepší by dle mě už bylo singl napájení IO cca 15V až 24V a jedna právoplatná zem. Vstup a výstup přes kondíky...

Ještě by to chtělo asi předzátěž pro LM78(9)XX. Mám dojem, že mají mít minimální odběr z výstupu až 10mA. Často to nikdo moc neřeší, ale v tomto případě by to bylo namístě...   Dále bych to doplnil o nějaký výstupní odpor pro IO - kůli stabilitě na kapacitní zátěž (od kapacity kabelů) cca 100R. A nějaký vstupní RC člen na vstup IO s mezní frekvencí 50-100kHz - omezení průniku indukovaných dlouho a středovlných stanic apod...

ps.: komu není rady, tomu není pomoci....

Re: Audio Splitter

Nekupoval jsem zatím stavebnici, koupil jsem jen DPS s návodem... S tím, že si DPS trochu poupravím, abych to mohl mít vše na jedné desce (splitter, výhybku, zes, ochrany)... Vím, že toto LMko není zase tak extra špatný šváb, takže pokud bych chtěl řešit zesilovač nesymetricky, byla by tady nějaká možnost? Nebo se na to opravdu vybodnout? Šest stovek za 100VA trafo (které by myslím mělo pro 3886ku bohatě postačovat) není vůbec velká investice, ale říkal jsem si, že když mám toto 1x38V~, tak že bych ho využil... Takže pokud je nějaké ověřené zapojení, rád bych se o tom dozvěděl více... Já jen čekal, že stavebnice od EZK jsou aspoň trošku ověřené a mohlo by to dle jejich zapojení jakžtakž hrát a ne aby to zkreslovalo jako prase...

Za každou radu budu rád smile

Re: Audio Splitter

Já jsem 3886 použil jen v sym.zap. a hraje celkem OK. Ale jak se tu občas někdo zmínil, tak v nesym. zap. je mírně nestabilní... Mám dojem, že to byl Sinclair a i jiní... + samozdřejmě nezanedbatelný vliv kondíku (zejména malého) na nízkých kmitočtech na přenos a zkreslení apod...

Re: Audio Splitter

Takže,
asi se shodnem na následujícím:

1. Prodej tu desku i návod a zkus s tím prodat i trafo.
2. Každopádně to udělej symetricky s novým trafem, pro operáky nejlíp ať má ono trafo extra vinutí, uděláš jim vlastní stabilizovaný zdroj 2x 15V a jejich středy spojíš v jediném bodě.
3. Pokud netrváš na jednodeskové konstrukci, klidně si udělej třeba mojí LaMu. Je ověřená (a teď už asi nepřeháním) aspoň stovkou úspěšných exemplářů.
4. Pokud budeš mít trafo jen s jedním dvojitým sekundárem, je důležité správně zemnit onen pomocný zdroj. S tím Ti kdyžtak poradíme.

Web

Re: Audio Splitter

Nepsal jsem o tom, ale ono to trafo má dvě sekundární vinutí a to již zmiňované 38V~ a druhé má 10V~ ... Pak mám ještě jeden toroid a to 12V~ 20VA... Ale obě beztak na tento celý projekt asi nevyužiju. Dobře, budu se řídit radama a popřemýšlím nad tím.

BTW vadilo by Ti opampe, kdybych vzal tvé schéma na Lamu2 a vesměs tedy i návrh DPS a lehce to pozměnil, aby mi to velikostně vyhovovalo na jednomodulovou desku, na které bude všechno?

Re: Audio Splitter

Nevadilo, ale nevydávej to pak za můj návrh smile

Nezapomeň na vstup hodit kond proti zemi, jak píšu na webu někde úplně vespod...

Jinak velmi slušné moduly s LMkem má i EZK, jen ber ty se symetrickým napájením smile

Web

Re: Audio Splitter

Dobře smile

Jinak otázka, jestli to dobře chápu, tak trafo si mám nechat udělat zakázkově a to s celkem čtyřmi sek. vinutími - 2x24V (100VA) pro Lamu2 a 2x15V (20VA postačí?) pro napájení výhybky, splitteru a modulu ochran?

Re: Audio Splitter

Ještě možná hoď řeš s Raspim, Ondrou Ch a Klonem, pokud si je pamatuju dobře... Nějaké all-in-one moduly s LM vyvíjeli.

A to trafo ano, 2x 24 pro LMko a 2x15 pro preamp, 20VA pro preamp je až až, stačí méně (myslím že i 5VA s rezervou).

Nech si udělat na zakázku na 120VA jádru 2x 24V 2.5A a 2x 15V 0.5A s tím, že Ti jde o menší odpor trafa, že to nebudeš přetěžovat (opravdu nebudeš).

Web

Re: Audio Splitter

Na http://www.elektrosound.cz/ mají trafo 21-0-21V/3,1A + 15-0-15V/0,5A, takže to použiju. Jinak tam mají i 27-0-27V/2,22A + 15-0-15V/0,5A, ale vzhledem k max. sek. napětí naprázdno, které uvádíš v návodu k Lamě, použiju asi to menší...

Re: Audio Splitter

Ano, vezmi to první.

Web

Re: Audio Splitter

Zpátky k splitteru. Objevil jsem (nejspíše) odzkoušené schéma zde a to také asi použiji. (http://www.newcircuits.com/circuit.php?id=aum005)

Pro oddělení od zvukovky můžu bez újmy použít 2xoddělovací trafo? To samé pro výstup ze splitteru do aktivních bedýnek (= taky 2x)? (http://shop.fkt.cz/transformator-oddelo … 0+dp85304/) Jestli jdu správnou cestou, budou okolo transformátorků potřeba ještě nějaké součástky?

Re: Audio Splitter

O NF trafech moc přehled nemám, ale z odporu vinutí bych čekal, že tohle je na velmi malé (pracovní) impedanci. A jak jsem si občas všiml, tak cenovka (asi) u lepších traf je o jednu "nulu" výše... Tak si to zkontroluj, nebo počkej na reakci někoho, kdo s NF tr. má praktické zkušenosti. Já jsem ho naposledy použil cca před , 30-40 rokama u malých NF konců (rádia apod) ještě s germaniovýma tranzistorama...

(upravil wwsly 24. 6. 2010 19:59)

Re: Audio Splitter

Pokud by jsi chtěl osazenou desku i s ochranama a zdrojem (all in one), tak dej vědět.

http://wwsly.sweb.cz/audioweb-upload/1s.JPG

Web

Příspěvky [19]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Audio Splitter

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£