Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Ostatní technika » USB rele

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 25]

Téma: USB rele

Premyslam ze spravim nieco podobne ako som uz videl tu na fore niekto mal cosi ako zapnutie zosilovaca cez USB cize len na zaklade tych 5 voltov co tam je, moja otazka je ci staci jednoducho urobit rele na 5V s ochrannou diodou a nejakym odporom s ledkou ako signalizacia alebo by to mohlo aj tak nejakymi vyindukovanymi spickami z toho relatka odpiect dosku ? Ide mi o to ci staci taketo jedoduche riesenie alebo je potrebne tam dat napr. optoclen tranzistor a nieco zlozitejsie ako to prve... ?

Re: USB rele

stačí dióda a cievka relé do série, postráž si prúd, čo tým potečie

Web

Re: USB rele

dioda se dává k cívce paralelně smile

Re: USB rele

Mám to takto udělané už několik let a funguje to luxusně. Malé 5VDC relé (kontakt250V/5A) s ochrannou diodou zabudované do pětinásobné zásuvky na kabel. (Taková ta s podsvíceným vypínačem, určitě víte o co jde). Relé se vejde dovnitř vedle toho vypínače, a kontakty relé stačí paralelně spojit s kontakty toho vypínače. Kabel s USB zástrčkou vytáhnout společně se síťovým kabelem, nebo extra dirkou. Když zapnu PC, zapne se mi i vše ostatní. Vešketé audio, modem, lampička atd. Fakt super věc.
Ještě pro info, relé co tam mám: cívka 5V, 60mA, 85Ω.

Re: USB rele

no ak tebe to funguje tak snad by to potom malo ist bezpecne... jj mam uz kupene rele Finder na 5V len som sa bal ci ta jedna dioda paralelne postaci na odrusenie tych spiciek co robi rele pri odopnuti kontaktu ale ako vidim tak ked si bez poruchy tak by to malo ist spolahlivo, myslim ze aj ten USB port bude mat predsa len nejake ochrany... takze dik.


Inak niektore novsie PC maju USB port stale napajany (aj ked je PC vypnuty), da sa toto nejako vypnut v biose ?

(upravil trachta 25. 2. 2010 21:21)

Re: USB rele

Vůbec nemusíš mít strach. USB porty jsou docela blbuvzdorné. Pokud ho přetížíš , nebo vyskratuješ, systém ho ihned odpojí, vyhodí chybové hlášení a nabídne reset. USB jsou na 100mA a relé udrží naprosto pohodlně.
Mám dojem že v BIOSu je možné nastavit napájení USB portů. Buďto furt pod napětím, nebo pouze pokud je zapnutý PC.

Re: USB rele

Kdy "objeví/zmizí sigál do USBčka? Ihned po zapnutí PC nebo třeba až po přihlášení/odhlášení Windowsů? Jde mi o to, že potřebuji aby se relé rozeplo než chcípne komp.

Re: USB rele

USB spíná okamžitě jak zapneš PC, a vypíná až po vypnutí celého PC (po odhlášení, uložení atd), až když se vypne zdroj.

Re: USB rele

A odjinud se nějaký signál nedá vzít? První se mi musí vypnout zesíky, pak komp.

Re: USB rele

Proč?

Re: USB rele

Aby mi to neprásklo do beden...

Re: USB rele

USB dokáže dodat až 500 mA, i když s dost velkým poklesem napětí (min. 4,4 V). A některý základní desky nechávají napájený porty i při vypnutým PC, většinou se to ale dá nastavit v biosu.

Web

Re: USB rele

Proč by ti to mělo prásknout do beden?

Re: USB rele

No mě se to stává smile

Re: USB rele

Mozno ma analogovu zvukovku, ta to moze robit, no ja to mam cez optiku takze s tym nemam problem, jj ako uz bolo spomenute vyssie tak USB doda 500mA niekedy aj trosku viac zalezi to dost od dosky...

Re: USB rele

Nedá se tedy USB/i jiný port/ nějak ovládat? Spustit nějakou službu ve win, aby poslal signál, apod.? Nějak jednoduše...

Re: USB rele

Urcite sa da, ale to by si musel mat program vo win na ovladanie toho USB a tak isto na rozhrani USB kam napajas rele dat logicky obvod ktory by bol ovladany cez to rozhranie, ale sem moje elektro a programarske znalosti nesiahaju big_smile a neviem ci by to stalo za tu namahu, to uz radsej vleziem pod stol za vypinacom big_smile

Re: USB rele

Pokud máš LPT port, tak není co řešit, stačí to relátko připojit přes tranzistor a použít třeba program Relais Timer.
Do USB existuje převodník na LPT, třeba FT245. Nebo softwarová implementace USB do Atmelu AVR, ale tam by to bylo složitější se softwarem...

Web

Re: USB rele

Co tam máš za zvukovku? To by dělat neměla. Prubnul bych jinou.

(upravil KarelXth 26. 2. 2010 9:50)

Re: USB rele

Omyl, dělají to všechny nebo téměř všechny standartní karty. Mám to to samé. Záleží na tom, jak moc vytočené máš potenciometry na zesilovačích. Pokud to máš jako já regulované pouze softwarově a zesilovače pouze "čisté konce", výměna zvukovky to nevyřeší. Nicméně se tento jev model od modelu trochu liší. Celkem dobře jsou na tom karty Creative, nejhůře většina integrovaných karet a levné modely osazené CMIxxxx. Dokonce má vliv i operační systém. Windows vypíná kartu s jedním "prásknutím", OpenSUSE linux se třemi menšími "lupnutími".

Pokud je to možné, stáhni si hlasitost na bednách (zesilovačích) a přidej v systému, to by mělo výše zmíněný jev aspoň zmírnit.

Příspěvky [1 až 20 z 25]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Ostatní technika » USB rele

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£